Kada pričamo o zanimljivim gastro destinacijama, onim zemljama kojima se veselimo i zbog njihove neodoljive tradicionalne kuhinje, Velika Britanija nam baš ne pada prva na pamet. U Italiji je upravo kuhinja jedna od turističkih atrakcija, kad pričamo o Makedoniji ne možemo, a da ne spomenemo neku od večera na kojoj smo bili, a svatko tko se vrati iz Azije, spomenut će u razgovoru hranu kad tad. Velika Britanija može se pohvaliti s par tradicionalnih jela koja ćemo većinom samo jednom isprobati. Ne znam baš putnike koji su srčano pričali kako jedva čekaju ponovno isprobati Yorkshire pudding ili neku od slanih pita. Tradicionalna britanska hrana i nije baš turistička atrakcija. No, onda su se umiješale svjetske kuhinje i pretvorile London u jednu od najzanimljivijih foodie destinacija na svijetu.

Ali vratimo se mi tradicionalnoj britanskoj kuhinji koju mnogi opisuju kao dosadnu, nemaštovitu, sve je samo nije rapsodija okusa. No, ne treba biti i toliko kritičan. Upravo zbog ove predrasude, mnogi kad putuju u Veliku Britaniju ne pojedu dalje od britanskog doručka. I to mamurni.

hrana i piće london

Engleski doručak

Svi znaju da Britanci mogu puno popiti. E sad, je li njihov bogati doručak povezan s mamurlukom, upitno je. Upitno nije da sjeda savršeno nakon večeri provedene u pubu. Sastoji se od prepečenog kruha s maslacem, kobasice, graha, slanine, jaja, rajčice i gljiva. Često dobiješ upravo sve to na jednom velikom tanjuru, a nekad možeš i birati što bi htio od svega toga. Moj savjet za prvi put – idi do kraja i uzmi apsolutno sve. Upravo engleski doručak se ubraja među popularnijim jelima, stoga ćeš ga lako naći na raznim mjestima, pogotovo u centru grada. Dobra strana je što te uistinu dugo drži sitim.

britanska hrana
tradicionalna britanska hrana u Mayflower pubu
pubovi london
Mayflower pub

Fish&chips

Pričajmo malo o fish&chipsu. Prije nego sam, doduše u Irskoj po prvi put isprobala ovo tradicionalno jelo, bila sam uvjerena da je u pitanju riba i čips. Kako su godine prolazile, shvatila sam da nisam jedina koja je odrasla u toj zabludi. U pitanju je hrskava prepržena bijela riba s prženim krumpirićima, simple as that. Ovo jelo se po prvi put pojavilo u drugoj polovici 19. stoljeća između, naravno, radničke klase, a 1860. se upravo u Londonu otvorio prvi Fish&chips shop. Do 1910. diljem Ujedinjenog kraljevstva je postojalo preko 25.000 shopova. Rapsodija okusa? Ne može se reći, ali ne možeš se vratiti iz UK-a, a da nisi isprobao ovo poznato jelo.

Yorkshire pudding

Čini se kako britanska kuhinja ima mnogo “patki”. Sve dok u pubu ispred mene nije došao taj famozni Yorkshire pudding, bila sam uvjerena kako je u pitanju doslovno puding, ono, naše poznate strukture, više rijedak nego gust. U suštini Yorkshire pudding jeste puding, samo što je u pitanju pečeni puding koji izgledom podsjeća na lisnato tijesto, dok je okusom mekano, pomalo pufnasto tijesto. Radi se od mješavine jaja, brašna, mlijeka ili vode, a po prvi put se spominje 1737. godine u knjizi The whole duty of a woman gdje se zove Dripping pudding. Točno deset godina kasnije izlazi kuharice The art of cookery made plain and easy autorice Hannah Glisse koja je ovo jelo preimenovala u danas poznati Yorkshire pudding. Zašto baš Yorkshire? Smatra se da se ime referira na pokrajinu Yorkshire koja je bila poznata po ugljenu i visokim temperaturama, a to je potrebno za izradu ovog pudinga. U pitanju je prilog koji se najčešće servira s komadom pečenog mesa, a nudi se u pubovima diljem Londona.

što i gdje jesti u londonu1
slana pita
sherlock holmes pub
Sherlock Holmes pub
što i gdje jesti u londonu

Slane britanske pite

Kad pomisliš na pitu, prvo što ti pada na pamet je zasigurno neki ukusni desert – pita od jabuke ili višanja. U Velikoj Britaniji kad kažeš pita, misli se prije svega na slanu hrskavu pitu s bogatim punjenjem. Ovo najpopularnije jelo nastalo je u 12. stoljeću iz posve praktičnih razloga. Tražilo se zasitno jelo koje se može prenositi i jednostavno skladištiti na brodu. Prva slatka pita, i to ona od trešanja, prvi put je predstavljena tek u kasnom 16. stoljeću i to na britanskom dvoru od strane kraljice Elizabete Prve. Moram priznati da do ovog putovanja u London, sam samo priznavala bosanske pite. No, definitivno vrijedi isprobati jedno od mnogobrojnih verzija slane pite u jednom od tradicionalnih pubova.

Britanski sir

Britanci su veliki ljubitelji sireva i često će kao predjelo ili uz dobru čašu vina grickati između ostalog i sir. Poznati su Dorstone, Waterloo, Blue Stilton, Ashdown i Golden Cross, pa ako si ljubitelj sireva, vrijedi i jedno popodne odvojiti za degustaciju.

china town london 2
China Town
china town london
kineska kuhinja
china town london 4
što i gdje jesti london 3
Five guys

Moderna i strana kuhinja u Londonu

Naravno, London je gastro meka u kojoj možeš iz restorana u restoran isprobati skoro sve okuse svijeta. Neizostavna adresa je China Town gdje obavezno moraš otići na jednu kinesku večeru, a svakako isprobaj i neko indijsko jelo.

Britanski čaj i pivo

Možda Velika Britanija nije poznata po svojoj tradicionalnoj kuhinji, no zato svaki ljubitelj čajeva i piva trebaju barem jednom u životu posjetiti ovu zemlju i uživati u raznih okusima. Velika Britanija i London su čajno-pivska bajka. Moj jedini savjet – šaraj. Probaj svaki put drugo piće jer je tolika ponuda da je šteta ograničiti se na ono prvo koje ti se svidi.

londonski pubovi1
što i gdje jesti u londonu2

Cijene hrane i pića u Londonu

Što god poželiš, u Londonu ćeš naći. Doslovno za svaki džep. Od onog najplićeg koji će se zadržati na malim trgovinama gdje možeš pojesti sendvič za dvije funte, do onog koji ima za fast food lance gdje je potrebno izdvojiti između 6 – 10 funti, do street food restorana nižeg ranga gdje cijene idu do 15-ak funti. Tradicionalna hrana u pubovima kreće se okvirno od 7-15 funti, ovisno o lokaciji i cjenovnog rangu. Što se tiče cijena pića, mi smo se “ograničili” samo na kavu i pivo. Kava je prosječno od 3-5 funti, dok se negdje prosječna cijena pola litre piva kreće oko 5 funti, ovisno naravno o samoj lokaciji puba.

london_sto_vidjeti

London je poznat kao veoma skup grad, no osobno nisam bila toliko šokirana cijenama. Pretpostavljam da sam od svog prvog posjeta ovog britanskoj metropoli, putovala u razne druge svjetske gradove, ali isto tako su se kod nas na obali digle cijene. Događalo se da smo nešto malo izvan užeg centra pili pivo niže cijene nego u sezoni na otoku Krku i jeli za manje nego u Splitu. Stoga nemoj da te “poznata skupoća” spriječi – London nudi za svačiji džep po nešto. I jedno je sigurno – nećeš ostati ni gladan ni žedan. 

london_put

Zanima te još postova iz Londona? Nastavi čitati:

Related Posts

  1. putovanje london
  2. putovanje london (1)
  3. London_sto_vidjeti