Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Gruziji jest njena gastronomska ponuda. Po prvi put sam se s gruzijskom kuhinjom susrela u jednom gruzijskom restoranu u Varšavi i svidjela mi se na prvu. No, prava rapsodija okusa čekala me tijekom desetodnevnog putovanja kroz razne regije gdje sam isprobala brojne delicije, čudne slastice za koje ni danas nisam sigurna što su točno te se malo više zaljubila u vina (pivopija u meni to teško priznaje, što znači da su me uspjeli kupiti). Kako bi na svom idućem putovanju isprobao sve gastro atrakcije, donosim popis što i gdje jesti i piti u Gruziji. 

Mala napomena prije “degustacije” – gruzijska kuhinja nije lagana i blago začinjena. Gruzijci u velikoj količini obožavaju sol, ali i brojne druge začine. Kruh im je sastavni dio ishrane i konzumiraju ga u velikim količinama. U kuhinji dominira meso, no isto tako obožavaju obilne i ukusne salate i razna druga hladna predjela koja su stvorena za vegetarijance. Roštilj je must na svakom meniju, a vole uživati i u dobrim sirevima. Vino ćeš naći u svakoj zabiti, usred ničega, u skoro pa baraci s plastičnim stolcima i s pogledom na planinske masive. I to vino će biti savršeno. Pivo nije popularno, no može se naći u ponudi. Doduše nemoj očekivati raznoliku ponudu, često trebaš biti sretan ako se nudi i jedan brend. Nemoj se ustručavati s brojem naručenih jela – gruzijske porcije nisu goleme, što ne znači da nisu zasitne. Svakako preporučujem naručivanje više različitih jela koje podijeli sa svojim suputnikom/suputnicima. Tako Gruzijci najčešće i jedu. I nemoj se iznenaditi ako prvo dobiješ glavno jelo, a tek nakon 20 minuta predjelo. Ili prilog stigne kad si već pojeo glavno jelo. U 80% restorana diljem Gruzije nitko se nije pridržavao rasporeda narudžbi. Kad smo apsolvirali bazne gastro informacije, vrijeme je da se bacimo na sami meni. Pa, krenimo…

Khinkali
Khinkali

Khinkali

Definitivno jedno od najpoznatijih gruzijskih jela su smotuljci od tijesta, zamotani u obliku vrećica te punjeni s mesom i juhom. Rade se od mljevenog mesa koje je, kao i ostatak gruzijske kuhinje, dobro začinjeno, ali mogu se naći i vege varijante sa sirom ili gljivama. Jedu se na specifičan način. Prstima se primi vrh smotuljka, kod prvog zalogaja se srkne juha, a tek onda se jede punjenje i ostatak tijesta. 

Khachapuri
Khachapuri, restoran Nikolozi, Tbilisi
Khachapuri
Khachapuri, restoran Nikolozi, Tbilisi
Khachapuri
Khachapuri, restoran Palaty, Kutaisi
Khachapuri
Khachapuri, restoran Toma’s wine cellar, Kutaisi
Khachapuri
Khachapuri, Svaneti regija

Khachapuri 

Visoko na ljestvici najpopularnijih jela nalazi se jelo koje dolazi u više varijacija i poslužuje se diljem zemlje. Imeruli khachapuri je tijesto punjeno slanim sirom, megruli khachapuri ne samo da je punjen sa sirom i maslacem nego ga ima i na površini, dok je khachapuri adjaruli svojim izgledom nešto drugačiji. 

Također je u pitanju tijesto, no ono izgleda poput broda u čijem su središtu jaje, sir i maslac koje prije konzumacije treba pomiješati tako da se tim punjenjem ispune svi rubovi khachapurija. Ova jela se također jedu rukama, posebice je adjaruli zanimljiv jer zapravo trgaš dijelove tijesta i umačeš u smjesu. Khachapuri u svim oblicima je iznimno popularan u Gruziji, čak više od pizze. 

Badrijani Nigvzit
Badrijani Nigvzit, Toma’s wine cellar, Kutaisi

Badrijani Nigvzit

Ovo hladno predjelo sastoji se od pohanog patlidžana koji je punjen ili premazan (ovisno gdje ga jedete) sa začinjenom pastom od oraha. Čak i mrzitelji patlidžana rado će jesti ovo jelo. Inače pasta od oraha koristi se u brojnim hladnim predjelima, a često se koristi kao dresing za salate. 

Phkali
Phkali, restoran Tiflis Meidani, Tbilisi

Phkali

U pitanju su vegetarijanske paste napravljene od raznog povrća i sira, a najčešće se za bazu koristi gore spomenuta pasta od oraha. 

Jonjoli

Ovo karakteristično gruzijsko predjelo svojim zanimljivim okusom će zainteresirati sve gastro znatiželjnike. U pitanju su aromatične klice koje se beru sa žbunja karakterističnog za područje Kavkaz.

Kharcho, restoran Ke&ra, Gori
Kharcho, restoran Nikolozi, Tbilisi

Kharcho&Chakapuli

Ako se zaželiš jela na žlicu, onda su topli i začinjeni gulaši pravi odabir za tebe. Osim mesa, u gulaš se dodaje riža, povrće, a u nekim dijelovima Gruzije i orasi. Moj osobni favorit jest kharcho, napravljen pretežito od govedine. 

Puri
Puri
Nazuki
Nazuki

Puri i Nazuki

Gruzijci obožavaju kruh, može se kupiti na svakom kutku, uz svaku cestu i u skoro bilo koje doba dana. Puri je slani kruh i može se jesti diljem Gruzije, dok je Nazuki slatki kruh od cimeta i grođžica i može se kupiti samo u jednom malom mjestu Surmai. 

Peku se na isti način, u peći koja izgleda poput bunara, a vješte Gruzijke ga zalijepe uz zid te kad se ispeče ga samo skini. U jednom trenutku sam doslovno vidjela samo ženine noge koje izviru iz te pećine. 

Mtsvadi
Mtsvadi

Mtsvadi

Mtsvadi iliti ražnjići se nalaze posvuda i doslovno ih možeš kao usputni snack kupiti na cesti. Oni su neizostavni dio bilo koje proslave ili festivala, što ne čudi jer Gruzijci obožavaju roštilj. 

Shkmeruli
Shkmeruli

Shkmeruli

Jedan od najslasnijih obroka koji smo jeli jest shkmeruli u kojem smo uživali u Kazbegi regiji. U pitanju je pečena piletina u umaku od mlijeka i češnjaka koji je, kao što već pretpostavljaš, dobro začinjen. Uz to, naravno, naruči kruh kako bi mogao cijelo vrijeme umakati u taj savršeni umak. 

Ojakhuri
Ojakhuri
Ojakhuri
Ojakhuri

Ojakhuri

Ojakhuri je jelo koje ćeš doslovno vidjeti na svakom meniju. Riječ je o svinjetini pečenoj zajedno s krumpirom, lukom i maslacem. Odličan je odabir kad se zasitiš “egzotičnijih” jela.

Katmis Satsivi i začinjene pečene kobasice
Katmis Satsivi i začinjene pečene kobasice, restoran Toma’s wine cellar, Kutaisi

Katmis Satsivi

Evo nas opet na piletini koja je ovaj put poslužena u umaku od oraha. Ovo jednostavno jelo bogatog je ukusa i svidjet će se svakom ljubitelju piletine. 

Kebab u tortilji
Kebab u tortilji, restoran Tiflis Meidani, Tbilisi

Kebab&Shwarma

Ljubitelji kebaba će uživati u Gruziji, a razne varijacije ćeš naći u skoro svakom restoranu diljem zemlje. 

Lobio

Jednostavno i veoma popularno jelo jest lobio, kuhani grah prepun začina, a ono što ga čini tako jedinstveni su, pogađaš, orasi.

Churchkhela
Churchkhela

Churchkhela

Već prvi dan u Tbilisiju sam po cijelom gradu na šarenim štandovima vidjela kako vise churchkele, najpoznatija gruzijska slastica. Iskreno, isprva sam mislila da su u pitanju začini. No, zapravo je riječ o orašastim plodovima koji su nanizani na konac te umočeni u gustu smjesu od grožđa. Nakon toga se ovaj desert ostavi da visi i suši. 

Tklapi

Prvi put kad mi je vodič na jednom izletu ukazao na tklapi, u čudu sam ga gledala. Bila sam uvjerena da su to neke krpe u raznim bojama. U raznim bojama jesu i zapravo jesu krpice, ali slatke i jedu se. Napravljene su od slatke smjese raznog voća koja je ostavljena da se posuši i nakon toga presloži kao krpica. 

Vino

Gruzija je poznata po vinu, čak mogu reći da im je vino zaštitni znak. Vjerovali ili ne, upravo Gruzijci su prije više od 8.000 godina prvi na svijetu fermentirali grožđe, a njihov tradicionalni način izrade vina čak je i pod UNESCO zaštitom. Izrađuju se glinene amfore raznih veličina pod nazivom kvevri (od 20 do 10.000 litara) koje se stavljaju u zemlji te se tako osigurava jednaka temperatura tijekom procesa fermentacije. Ubacuje se zgnječeno grožđe koje se prvih tjedana drži otvoreno te se povremeno miješa. Kasnije se amfora poklapa te se nadgleda proces fermentacije. 

Nakon što se gotovo vino prebaci iz amfore, slijedi proces čišćenja koji je također zanimljiv. Čistili su najčešće dva kompanjona. Jedan, mršav i uzak, ulazio je u amforu (ako je naravno u pitanju velika) i čistio je s čistilicom napravljenom od kore trešnje. Drugi radnik je pazio da se onaj unutra ne napije i onesvijesti zbog jakih plinova. Nakon što su amfore očišćene, pred vlasnikom su morali napuniti amforu vodom te popiti zdjelu te iste vode kako bi dokazali da je u potpunosti očišćenja. Ovim načinom se i dan danas radi vino, no Gruzijci koriste i nama poznat način izrade vina. 

Vinske ture su definitivni must u Gruziji, a najpopularnija regija je Kakheti. Nekoć su imali preko 500 sorti grožđa, no vrijeme je učinilo svoje, tako da danas raspolažu s preko 200 različitih sorti. 

U Gruziji svatko radi svoje vino. Nužno ne posjeduje svako vinograd, no zato kupuju grožđe i rade svoje vino. 

Naravno, Gruzijci obožavaju piti vino, a prosječno mogu popiti oko 2.5 litre po glavi (to je kada se ne planiraju napiti). 

ChaCha

U pitanju je zapravo gruzijska verzija rakije koju, kao i kod nas, poslužuju u znaku dobrodošlice. Rakija, odnosno ChaCha, također se peče svake godine i Gruzijci su veoma ponosni na nju. 

Supra – gruzijska proslava na kojoj hrana konstantno dolazi, a vino teče u potocima

Koliko Gruzijci vole jesti i piti najbolje dolazi do izražaja na supri. Riječ je o njihovoj tradicionalnoj proslavi koja može imati razne prigode (rođendan, pogreb…). Na supri je stol pun raznih gruzijskih jela čiji tanjuri nikad nisu prazni. Jede se sve i svašta odjednom i bez nekog rasporeda, a vino i chacha teku u potocima. Supru uvijek vodi tamada, odnosno muškarac koji je zadužen da svi gosti tijekom supre jedu i piju dovoljno, da su svi veseli i da se dovoljno nazdravlja. Naime, u Gruziji postoje 33 zdravice, prva zdravica je uvijek za boga, a druge mogu biti za obitelj, razne svetce, slavljenika rođendana… Tamado vodi zdravice, a Gruzijci zbog količine zdravica uvijek nazdravljaju s malim čašama u kojima je vino. Isprva zdravicu izgovara tamado, nastavljaju drugi uzvanici ako žele nešto posebno reći na tu temu/zdravicu. Piješ ako si i ti izrekao zdravicu ili ti je neka od izgovorenih prirasla k srcu. Prilikom svake zdravice se uzvanici dižu na noge i podižu svoje čaše. Stoga se nemoj iznenaditi ako u restoranu vidiš da se Gruzijci stol do tvog  svako malo podižu na noge i drže svoje čaše u zraku. Koliko im je supra bitna, primijetit ćeš kad budeš kupovao suvenire – tamado je posvuda.

Gruzijska kuhinja je definitivno jedna od glavnih atrakcija i uživanje u istoj bi trebalo biti visoko na listi tvojih prioriteta. Osobno smo isprobali sva gore spomenuta jela, no, naravno, teško je spomenuti baš svako iz tako bogate kuhinje. Budi otvoren, naruči različita jela, isprobaj razne varijacije i uživaj u svakom zalogaju. Gruzijsku hranu nećeš tako lako zaboraviti. Osim ako si popio previše vina pa se ničeg ne sjećaš.

gruzija_vodic

Zanima te još priča iz Gruzije? Provjeri ove blog postove:

  1. gruzija
  2. gruzija