Kvalitetna, funkcionalna i dobra oprema je neophodan alat svakog planinara. A ruksak je, uz gojzerice, jedna od najbitnijih stavki bez koje se ni ne smiješ uputiti u ozbiljnije planinarske pohode. No, za svakog početnika ova kupnja se zna često pretvoriti u pravu noćnu moru koja, na koncu, može rezultirati onom najgorom kombinacijom – uzaludno potrošenim novcem na neprikladnu opremu koja će ti idući uspon samo otežati. U tom trenutku preklinjat ćeš ruksak, svoja leđa i ramena, a sjetit ćeš se i svojih bačenih novaca.


Točno se sjećam svojih prvih predavanja u planinarskoj školi tijekom kojih smo, naravno, veliki naglasak stavili na odabir planinarske opreme. No, koliko god revno zapisala sve stavke koje moj prvi planinarski ruksak treba vidjeti, u trgovini sam u ponudu gledala kao “tele u šarena vrata”, kako moja mama rado kaže. Ove naramenice, one naramenice, ova litraža, ona litraža, ženski vs. muški, jednodnevni vs. višednevni, potpora na leđima… A da ne pričam koliko mi nije bilo dobro kad sam ugledala koliko moj novi hobi košta. U tom trenutku samo sam pomislila kako bi za moj novčanik bilo puno isplativije da sam se, recimo, počela baviti plivanje.

Shvatila sam da je vrijeme da si potražim nešto stručniju pomoć koja je stigla kao spas u zadnji čaš. Zvonimir Batur, hrvatski predstavnik kultnog švedskog outdoor brenda Fjällräven, uskočio je sa svojim savjetima i olakšao mi odabir mog prvog jednodnevnog ruksaka, a kasnije bio potpora i za odabir višednevnog za prvi pravi planinarski izazov koji je uključivao i spavanje u šatoru, čitaj nošenje cjelokupne opreme sa sobom.

Fjällräven Greenland backpack

Kvalitetan planinarski ruksak je ulaganje u budućnost

Moj prvi savjet, i prije nego se uputiš u obližnju outdoor trgovinu ili odlučiš svoj ruksak naručiti online, jest – za dobar i kvalitetan ruksak odvoji novaca. Isprva jer njega nosiš cijeli dan na leđima, a on ti može ili olakšati svaki planinarski uspon ili od njega napraviti pravu noćnu moru. U tom slučaju i najbolja kondicija i bilo kakve visinske pripreme te neće pripremiti na muku koju će osjetiti tvoja leđa. I na koncu, na kvalitetan i funkcionalan ruksak gledaj kao na trajnu investiciju koja na tvojim leđima može trajati i preko 10 godina. Stoga vrijeme je ili za štednju ili za peglanje kartica! U želji da s tom krucijalnom odlukom budeš prije svega sretan i nestrpljivo iščekuješ vaše prve zajedničke avanture, Zvonimir i ja smo ti složili koristan vodič za odabir onog idealnog planinarskog ruksaka.

“Najbolji savjet koji vam netko može dati prilikom kupovine ruksaka je da ga birate prema pustolovini za koju vam treba. Nekima je ruksak modni detalj u kojem će nositi svega nekoliko stvari od točke A do točke B (čitaj od doma do ureda, od ureda do omiljene birtije i sl.), a neki u svojim ruksacima nose spavaću sobu (vreća za spavanje), kuhinju (prijenosno kuhalo), pa čak i cijelu kuću (šator). Svaka pustolovina zaslužuje najbolji mogući ruksak, pa svakako uzmite u obzir godišnje doba (zimske avanture zahtijevaju veće ruksake zbog dodatnih slojeva odjeće) i vrstu aktivnosti (planinarski ruksaci su u pravilu jednostavni, ali lagani, dok su trekkerski ruksaci teži, ali imaju puno praktičnih dodataka). Ono što je najvažnije od svega  jest da vam ruksak bude udoban i da ravnomjerno raspoređuje težinu tereta stavljajući naglasak na vaše najjače mišiće i kosti – noge i bedra bolje podnose teret od ramena”, objašnjava Zvonimir.

Zvonimir na planinarskoj avanturi


Prilikom kupnje ruksaka važno je imati na umu i podjelu na muške i ženske ruksake. Ne, pri tome se ne misli da su ženski pink i ukrašeni mašnicama te lakši jer žene ne mogu nositi mnogo tereta na svojim leđima (u brdima postoje samo planinari koji nose svoju opremu ravnopravno bez obzira na težinu, spol i visinu). Podjela na muške i ženske ruksake je prvenstvno bitna vašem tijelu.

“Ne, razlike nisu to da bi potencirale spolnu ili, ne daj Bože, rodnu nejednakost”, kroz smijeh ističe Zvonimir:  “Razlike u ruksacima postoje zato jer postoje razlike u građi muškaraca i žena. Budući da muškarci u prosjeku imaju šira ramena od žena, ženski ruksaci imaju uže naramenice, a zbog razlike u visini tj. duljini torza ženski su ruksaci malo kraći. Također žene imaju šire bokove od muškaraca, pa su bedreni pojasevi na ženskim ruksacima prilagođeni kako bi što bolje „sjeli“ i samim time što učinkovitije raspodijeli teret. No, ne smijemo zaboraviti da smo svi prekrasni u svojoj različitosti te da među nama ima visokih žena sa širokim ramenima i niskih muškaraca sa širim bokovima. Svakako isprobavajte dok ne nađete ruksak koji vam maksimalno odgovara, jer bi tvrdoglavost/robovanje principima/nezainteresiranost mogla rezultirati kupovinom neudobnog ruksaka koji će vam sigurno pokvariti pustolovinu kojoj ste se dugo veselili.

Moj Fjällräven Abisko Friluft 45L

Planinarski ruksaci se dijele prema litraži

Ona krucijalna podjela je ona prema litraži, a to konkretno znači da se ruksaci dijele na velike i male, odnosno razlikuju se prema volumenu ili zapremnini, a to se izražava u litrama. Kako Zvonimir naglašava, upravo litraža bi ti trebala biti glavni kriterij pri izboru ruksaka. Naime, ako će tvoji planinarski pohodi uglavnom biti kratki jednodnevni bijegovi u planine, imaš znatno drugačije potrebe od nekog tko često uživa u višednevnim avanturama za koje je potreban šator, vreća za spavanje, prijenosno kuhalo, dodatni slojevi odjeće… Lista tu zna biti poprilično duga. Stoga ćemo biti konkretni:

  • Dnevna putovanja: 18-30L
  • Višednevna putovanja, bez šatora: 30-55L
  • Dulja putovanja:: 40-65L
  • Višednevna putovanja, sa šatorom: 65L+

Prije nego odeš odabrati svoj ruksak, još jedna stavka je od velike važnosti – tvoja fizička sprema. Svaki ruksak mora biti prilagođen svakom pojedincu, što znači da prilikom odabira moraš voditi i evidenciju o svojoj visini, građi i stupnju fizičke spreme. Moj vodeći problem i muka je bila moja “visina” od mizernih 158 cm. Dok sam se još lako odlučila za svoj jednodnevni ruksak, točnije Fjällräven High Coast Trail 26 Unisex, više puta sam vagala opcije za onaj višednevni. Htjela sam ruksak s litražom iznad 55L, no mnogi iskusniji planinari su me savjetovali da to nikako ne činim i da s obzirom na svoju visinu biram maksimalno 45L. Uz to ruksak manjeg obujma natjerat će me da bolje promislim o opremi i mudrije je raspodijelim. Na moje uporno “Pa ne moram napuniti ruksak od 55L do kraja”, svi su mahali glavom i govorili “Prevelik je za tebe, ne budi tvrdoglava”. Na kraju sam odlučila poslušati mudrije od sebe te sam odabrala Fjällräven Abisko Friluft W 45L. I znate što – bez obzira što sam na pohod na Sveto Brdo dva dana nosila na sebi 16 kilograma, ruksak nisam ni osjetila na leđima. Upravo je to znak da si odabrao najboljeg suputnika – vjerno čuva sve tvoje stvari, uvijek je pri ruci, a dok uživaš hodajući kroz šumu i upijaš nevjerojatne prizore na samom vrhu, ruksak ni ne doživljavaš na vlastitim leđima.

Fjällräven ruksaci za planinarenje

“Apsolutno, ruksak zaista mora biti što više prilagođen pojedincu što svakako i visinu/građu te stupanj fizičke spreme treba uzeti u obzir. Sve je to zapravo povezano, ako niste dovoljno fizički spremni vjerojatno nećete ići na višednevne ekspedicije te samim time nećete imati potrebu za nekom većom litražom. Ako, recimo, jeste u formi to opet ne znači da se morate pretrpavati nepotrebnim stvarima i na nedjeljni put na Sljeme pakirati ruksak od 60 litara. Iz iskustva znam da vas jedna nepotrebno ponesena sitnica na trekkingu psihički žulja puno više od ostalih 15 kila koje nosite na leđima cijelom turom.  Ruksak bi bilo optimalno isprobati s teretom, recimo 10-15 kg za veće trekking ruksake, jer nema koristi od namještanja praznog ruksaka. Potrebno je naći poziciju koja će nam jamčiti dobro „sjedanje“ ruksaka na kukove te je važno pojas na kukovima/bokovima dobro stegnuti kako ne bi suvišna težina završila na ramenima. Što se tiče ramena ruksak ne smije stajati ni previsoko ni prenisko, potrebno je naravno regulirati položaj dok ne dođemo do idealnog. Bočne stabilizatore i prsni pojas nije dobro prečvrsto stezati kako bi se izbjeglo trenje, ali i sveopća neugoda. Dakle, ako ste u kupovini ruksaka za planinarenje/trekking ili nešto treće prvo se dobro nakrcajte genijalnim informacijama na Mijinom blogu te zatim ohrabreni pronađite najbližu outdoor trgovinu, tamo ovladajte remenčićima i stabilizatorima te zatim trk na web jer je bolji izbor 😉😉”, savjetuje Zvonimir.

Prilikom same kupnje daj si vremena, slobodno budi naporan sa svim pitanjima i nemoj osjećati nelagodu jer si po stoti put isprobao onaj prvi ruksak s treće vješalice lijevo. Najvažnija stavka je da ruksak perfektno stoji na leđima, nigdje ne žulja, ne ograničava te u kretnjama, a ipak pruža dovoljno spremišta za sve tvoje planinarske potrepštine. S ruksakom se prije svega trebaš osjećati sigurno, on je produžetak tebe, a ne tvoj teret.

Male sitnice koje dobar planinarski ruksak čine izuzetnim

I druge sitnice su bitne, a njih ćeš otkriti svakim novim izletom. Dobro je da ruksak ima pretince s lijeve i desne strane u koje možeš staviti bocu za vodu. Bilo bi idealno da ima i rupicu kroz koju možeš provući cijev iz svoje vreće za vodu, ako preferiraš tekućinu piti na taj način. Što više raznih pretinaca, manjih i većih, to bolje.

Preferiraj ruksak čiji glavni pretinac se može otvarati i sa strane, na taj način nećeš uvijek morati vaditi sve stvari kako bi došao do one jedne sitnice s dna koja ti je u tom trenutku baš tako neophodna. Fantastično bi bilo kada bi tvoj ruksak imao čvrstu potporu na leđima te da ne prijanja direktno uz njih, nego ostavlja ipak malo slobodno prostora. Na taj način se tvoja leđa hlade od prekomjernog znoja. Svakako prednost jest remen na bokovima koji ima ugrađenu malu torbicu u koju stanu potrebne sitnice, poput maramica, balzama za usne i mobitel (to su stvari koje meni uvijek moraju biti pri ruci).

Provjeri je li ruksak ima prostora i za nošenje štapova te remenčice koji omogućavaju da na dnu zakačiš šator. Dobar ruksak možeš pri vrhu uz prilagodbu remenja same kapice proširiti, što će ti za određene izlete poprilično olakšati život. Neću zaboraviti ni vizualni izgled ruksaka. Ruku na srce, nakon što je moj odabrani ruksak zadovoljio sve tehničke stavke, dobro sam proučila i njegov dizajn. Koliko god mi je srce vuklo da odaberem svijetliju boju, ipak sam se odlučila za plavu, računajući da će ruksak spuštati na razne površine, od kojih će neke biti i blatnjave. I nakon što si napokon pronašao onaj idealni ruksak, provjeri i zadnju stavku – ima li zaštitnu navlaku koja je neophodan dio opreme. U planinama nikad ne znaš kad će te uhvatiti kiša.

Moj Fjällräven High Coast Trail 26 Unisex

Bez dobrog ruksaka i gojzerica nemoj se upuštati u planinarske avanture. Znajući koliko toga ovisi o kvalitetnom ruksaku, o ovoj investiciji dobro razmisli i daj si vremena. Prouči brendove, u trgovinama, ali i online (najčešće je ponuda puno bolja i raznolikija na webu nego u hrvatskim outdoor trgovinama). Pogledaj YouTube reviewe svojih favorita kako bi točno vidio što sve stane u ruksak i koje su mu posebnosti.

I ono najvažnije – nemoj da ti bude žao investirati u kvalitetan ruksak. O njemu toliko toga ovisi – koliko ćeš se mučiti do samog vrha. Ili možda nećeš. Koliko opreme i kako možeš spremiti. Osjećaš li sigurnost prilikom svake avanture. Ili ne. Dobar ruksak ne čuva samo leđa nego i glavu. Sve što ti može pomoći i olakšati tvoj planinarski pohod, nalazi se upravu u njemu. A uz savršenog suputnika na leđima, svaki novi uspon je nezaboravna uspomena.

Pročitaj još tekstova o planinarskoj opremi:

  1. odrzavanje_gojzerica
  2. planinarenje_zimi_odjeca
  3. planinarska_oprema
  4. planinarska_oprema
  5. zimska_jakna_planinarenje