Saunu sam po prvi put otkrila s negdje 20-ak godina, posve slučajno i neplanirano. Prvih par minuta nisam shvaćala zašto se oko toga diže tolika prašina – bilo mi je vruće, nisam mogla disati i polagano me hvatala panika da ću ostati zatvorena u tom drvenom paklu. Ne moram napominjati da sam izjurila veoma brzo van. No, minutu po minutu, odlazak po odlazak – uskoro mi je boravak u sauni postao jedna od najdražih zimskih relaksacija. Zbog jurnjave na sve strane, ne stignem možda odmoriti tijelo i mozak onoliko često koliko bih htjela, no svaku zimu priuštim si odlazak u taj vrući raj (da, sad ga zovem raj, ne više pakao). Moja osobna najdraža destinacija u centru Zagreba jest spa zona Bliss Instituta koju uvijek uzmem u privatnom terminu – dvije vrste saune, relaks zona i jacuzzi – i ja sam kao nova. No, saune nisu samo duševni zen i bijeg od užurbanosti današnjeg svijeta. Saune prije svega imaju mnogo zdrastvenih benefita koje nisu nimalo zanemarive.

“Saune su fantastičan alat za prevenciju mnogih zdravstvenih poteškoća, jačanje imuniteta, pravilnog rada respiratornih organa kao i detoksikacije organizma uopće. Koriste se dugi niz godina i potražnja za njima iz dana u dan raste, upravo zbog brojnih benefita za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Saune osim blagotvornog djelovanja na tijelo imaju isti takav učinak i na emotivno stanje svakog pojedinca koji ju redovito posjećuje zbog duboko reklaskirajućeg efekta koji pruža. Osim nabrojenog, veliku dobrobit ostavlja i na krvožilni sustav i na metaboličke procese kože. Boravak u sauni i njeno pravilno korištenje potaknut će tijelo na izbacivanje toksina kroz pojačano znojenje, ali će istovremeno i stimulirati rad krvožilnog sustava te pročistiti dišne puteve i oporaviti mišiće nakon treninga kao i pripremiti ih na napore koji prethode novom. Iznimno dobra za metabolizam i jačanje imuniteta uz duboku relaksaciju svakako je jedna od najdražih zimskih aktivnosti i tretmana na vrhu top ljestvice, pojašnjava Jasminka Herceg iz mog najdražeg Bliss Instituta.

Postoji više vrsta sauna, no definitivno među najpopularnijim su finska i infracrvena sauna i turska kupelj. Ja osobno, nakon što sam se navikla i istinski počela uživati u sauni, preferiram finsku i tursku, no infracrvena je svakako odličan odabir za početnike.

“Sve imaju jednako stimulirajući učinak na tijelo, ali postoje neke indikacije i kontraindikacije koje su specifične za određeni tip saune. Primjerice, finska sauna je suha, jako vruća i fantastična za imunitet, ali se ne sugerira ljudima s visokim tlakom. Infracrvena sauna je zato odlična za ljude koji ne podnose velike vrućine i imaju upravo ove probleme. Ona koristi infracrvene ploče za stvaranje topline i temperatura je do 60 stupnjeva, što je za saunu blago i vrlo ugodno. Infracrvena sauna odlična je i za sportaše i ljude s reumatskim poteškoćama jer ima vrlo blagotvoran učinak na kosti i zglobove, a odlična je i za ubrzavanje metabolizma. Turska kupelj je vrlo popularna među ljudima koji vole intenzivne tretmane, no u ovoj sauni dosta je teško disati jer je vlaga jako visoka i ne preporuča se asmatičarima ili ljudima koji inače imaju osjetljiv respiratorni sustav. Svatko će lako naći onu koja je idealna za njega i potrebe njegovog organizma”, objašnjava Jasminka.

Kako ispravno koristiti saunu?

Tijekom posljednjih godina obišla sam razne saune, toplice i spa oaze i najčešći zaključak je da veliki broj posjetitelja ne zna kako ispravno koristiti saune. Prvi dio obavezno ulazi u kupaćim kostimima, drugi ima očajničku potrebu pričati s nepoznatom osobom (a ja sam samo došla da se malo odmorim), treći pak mahnitavo idu iz jedne saune u drugu, bez ikakvog odmora. A tek kad vidim da posjetitelji ulaze u japankama u prostor… A da ne pričam koliko korisnika saune ne znaju pravilo unosa tekućine. No, zapravo su sama pravila veoma jednostavna.

Po ulasku u spa zonu potrebno se prvo istuširati i osušiti te ući u saunu. Ondje se možete zadržati između 5-15 minuta, ovisno o tome koliko možete izdržati. Ako ste početnik, nema potrebe za forsiranjem. Postepeno ćete povećavati minutažu, s vremenom. Po izlasku iz saune, bitno je otuširati se što hladnijom vodom i odmarati na ležaljci onoliko dugo koliko ste vremena proveli u sauni. Postupak se ponavlja još dva puta, a tijekom odmaranja sugerira se popiti minimalno jednu čašu vode. Zadnje odmaranje možete odraditi u jacuzziju, gdje će hidroterapija i mlaznice vode dodatno opustiti sve mišiće, a svakako je nakon kompletnog spa tretmana najbolje otići i na masažu. Od ove kombinacije tretmana imat ćete dugotrajan efekt potpune preporođenosti”, ističe Jasminka.

Prije svega u prostoru spa zone vodi računa da su se ljudi došli prvenstveno odmoriti i uživati. Nema gore stvari od posjetitelja koji smatraju da se u sauni mogu ponašati kao da su otišli na kavu s prijateljicama. Priču čuvaj nakon što izađeš iz prostora spa zone. Nipošto nemoj zaboraviti unositi tekućinu jer nije bit da dehidriraš. Možda u tom trenutku nisi žedan, no svakako nakon svakog izlaska unosi tekućinu, vodu ili čaj koji se često služi u prostorijama za odmor. I nipošto nemoj zaboraviti na higijenu – tuširanje je obavezno, kupaći kostim zaboravi i uvijek izuj papuče/japanke prije ulaska u saunu.

Idealna dinamika odlaska u saunu ovisi, naravno, o tvojim potrebama i aktivnostima. Jednom tjedno je optimalno, no i i dva puta mjesečno dati će ti jako dobar efekt i duplo jači imunitet od onog na koji si navikao. Za aktivne sportaše najbolja dinamika je dva puta tjedno. Dobro je znati da ukoliko ne stigneš vremenski odraditi puni spa tretman, odradi onoliko koliko stigneš. U pravilu, za puni tretman trebat ćeš investirati sat i pol, ali i sat vremena je sasvim zadovoljavajuće”, za kraj poručuje Jasminka.