Kada je planinarska oprema u pitanju, prvu stvar koju svaki početnik mora nabaviti (jer u protivnom te čekaju potencijalni bolovi, grčevi, žuljevi, muka i jad) jesu – kvalitetan planinarski ruksak i gojzerice. Naime, ove dvije stavke su izuzetno važne. U ruksaku nosiš sve što ti je potrebno za boravak u prirodi, a cijelo vrijeme je na tvojim leđima. Ako ruksak nije adekvatan, pola opreme ti neće stati, a najgori scenarij sa sobom nosi bolove u leđima. Gojzerice su još važnije. Neprikladna obuća može uzrokovati grčeve i žuljeve, a nekad zna biti i glavni uzročnik ozljeda. Stoga prije nego kreneš u nešto ozbiljnije planinarske pohode, svakako prvo kupi gojzerice. A kako bi ta kupnja bila što uspješnija i rezultirala samo zadovoljstvom, prouči moj mali vodič kroz kupnju idealnih gojzerica.

Prije samog upisivanja u Opću planinarsku školu, otišla sam u potragu za gojzericama. Nakon što sam popričala s kolegicom koja je tada pohodila Visokogorsku školu te mi dala par korisnih savjeta, odlučila sam se za slovenski brend Alpina jer sam o njihovim gojzericama čula samo riječi pohvale. U tom trenutku nisam mnogo znala o samim gojzericama, osim da moraju biti nešto veće kako mi ne bi nabijale žuljeve. Srećom, moja kupnja je uz pomoć prodavačice bila uspješna te su moje Alpina Tundra sa mnom prošle planinarenje u svim vremenskim (ne)prilikama, bile na kratkim i dužim stazama te se pokazale kao izvrstan suputnik na raznoj vrsti terena. I nikad mi nisu proizvele ni najmanji žulj.

No, nemamo svi isto stopalo niti iste želje kad je kupnja gojzerica u pitanju. Stoga donosim kratak, ali koristan vodič za kupnju onih gojzerica koje će te odvesti do tvog planinarskog cilja. A kako bi taj vodič bio što potpuniji, u pomoć mi je uletjela upravo Alpina.

Kako odabrati gojzerice
Kako odabrati gojzerice

Vodič za kupnju gojzerica

Nisu sve gojzerice iste, a za koju vrstu ćeš se odlučiti ovisi o tome za što su ti na koncu potrebne. Dijele se na tri vrste: planinarske cipele za visoka gorja, planinarske cipele te pješačke cipele. Posve je jasno kako ova podjela ujedno i “rangira” uvjete izleta. Ako ideš na pješački izlet s obitelji vjerojatno je teren jednostavan i lagan. Ako pak redovito planinariš, potrebne su ti kvalitetne gojzerice koje su prikladne za raznu vrstu terena.

Ako pak obožavaš istraživati visoke nadmorske visine, tvoje gojzerice trebaju biti osposobljen za surovije uvjete. Kada znaš za što su ti točno potrebne gojzerice, razmisli dobro u kojim uvjetima i terenima ćeš ih nositi. Planiraš li hodati samo na jednostavnom terenu uz idealne vremenske uvjete? Ili si spreman istraživati gorja i pod snijegom? A možda želiš isprobati i nešto penjanja? Jesi razmišljao o feratama?

“Svi koji kupuju cipele za planinarenje trebaju imati na umu vrstu terena na kojem se misle kretati. Stoga treba dobro obratiti pažnju ima li dotična gojzerica sve što je potrebno za taj teren jer nemaju sve gojzerice iste karakteristike. Ako se misliš kretati npr. u kišnom razdoblju trebaš obratiti pažnju da cipela ima Sympatex vodoodbojnu membranu ili ako se ide u duže pustolovine, bilo bi dobro da gojzerica ima Vibram potplat koji omogućuje pouzdanost hodanja u raznim mogućim uvjetima”, objasnili su iz Alpine te naglasili kako se cipele dijele na one za lakše, srednje i zahtjevne terene.

7_slapova_istra

U nastavku iz poznatog slovenskog brenda objašnjavaju kako su planinarske cipele za lakše terene mekane, prozračne, udobne i lagane, a u pravilu su to niske ili polu-visoke cipele. Njihovi potplati su bolje podstavljeni i stoga su udobnije i mekše od modela za srednje i teške uvjete. Ove cipele nemaju dodatne zaštite za gumu i izrađene su od laganih i prozračnih materijala, a pojedini modeli imaju čak i vodoodbojnu membranu.

Cipele za srednje terene su lakše, manje glomazne i imaju nižu potplatu od onih za zahtjevnije terene. Ove cipele su najpopularnije među planinarima koji hodaju na povremene izlete i onima koji hodaju po srednjem gorju i okolnim brdima. Idu preko gležnja i imaju grublji potplat te štite stopalo od vanjskih udaraca. Sposobne su se prilagoditi na bilo koju površinu, kao i dati fleksibilnost koja je potrebna za dobar uspon. Cipele za zahtjevne terene obuhvaćaju gležanj i najteže su od svih planinarskih cipela. Najvažnije osim kvalitete potplata je također kvaliteta materijala od kojeg je izrađen gornji dio cipele. Za te cipele se koriste najbolji materijali, budući da su u visokom gorju nepredvidivi i nepovoljni vremenski uvjeti. U pravilu, za ove cipele se koriste materijali koji imaju dobru toplinsku izolaciju i dobre vodoodbojne membrane koje štite stopala od ulaska vlage”, objasnili su iz Alpine.

kako odabrati gojzerice

Niske ili visoke planinarske cipele?

Također prije nego se odlučiš za kupnju gojzerica, trebaš odlučiti želiš li kupiti visoke ili niske planinarske cipele. No, ako si već na papir stavio za koje uvjete/terene su ti potrebne cipele, odgovor na ovo pitanje već sigurno znaš. Niske cipele su prikladne za hodanje u suhim i nezahtjevnim terenima. I ono najvažnije, njih nose osobe koje nemaju problema s gležnjevima. Moja malenkost, koja je tijekom srednje škole više puta izvrnula zglob, odmah je znala da niske planinarske cipele ne dolaze u obzir. Uz to sam znala da ću planinariti u raznim vremenskim uvjetima, bez obzira na kišu i snijeg, stoga su mi trebale visoke planinarske cipele.

Niske su cipele ugodnije i lakše i svakako su bolji odabir za ljetnu šetnju na nezahtjevnom terenu nego visoke gojzerice. Zaključak – idealno bi bilo imati i visoke i niske. No, ako ti budžet ne dopušta taj luksuz, tvoj odabir su visoke planinarske cipele jer njih možeš uistinu nositi u svako doba godine (ljeti osobno nosim laganije planinarske čarape, dok zimi biram deblje i toplije) i u svim vremenskim uvjetima. Visoke cipele su neophodna oprema za zahtjevne terene i bez njih ne ideš u viša i visoka gorja i planine.

Kako odabrati idealnu veličinu gojzerica?

Nakon što si napokon proanalizirao svoje planinarske želje i pozdrave te shvatio za što ti točno trebaju nove gojzerice, vrijeme je za shopping. Brojni su savjeti kako točno postupati prilikom isprobavanja novih planinarskih cipela – većina savjeta su dobrodošla. Gojzerice nemoj kupovati rano ujutro prije posla dok su ti noge svježe, odmorne i ono najvažnije nenatečene. Što su stopala umornija, to su bliže onom stanju u kojem će biti u dotičnim gojzericama nakon par sati hodanja.

Kako iz Aplina naglašavaju, prilikom isprobavanja gojzerica moraš utvrditi pravu veličinu, potom osjećaj udobnosti i ponašanje tvojih stopala.

“Cipele moraju biti udobne, ne smiju biti premalene. Preporučujemo da cipele isprobaš kasno poslijepodne ili navečer, kada stopala zbog prekida tjelesnih tekućina nateknu. Cipele isprobavamo u čarapama koje ćemo koristiti za planinarenje. Općenito, kad se stopalo gurne naprijed, otraga treba ostati mjesta maksimalno debljine kartona za kutije. Kad zavežemo cipele, prsti ne smiju dodirivati vrh cipela. Pri različitim opterećenjima stopalo se s prstima i petom ne smije pomicati unutar cipela. Moraš pripaziti i na još nešto – ako te u trgovini nešto stiska ili žulja, pri stalnoj upotrebi će te nažuljati još više. Na temelju mjerenja stopala laserom, otkrili smo da su noge vrlo različite, a razlikuju se uglavnom u predjelu rista. Otprilike, možemo razlikovati stopala s višim ili nižim ristom i ona uska ili široka. Upravo zbog tih različitosti smo u Alpini osmislili obuću koja je prilagođena širokoj paleti stopala. Cipele Binom i većina planinarskih cipela Alpina već imaju ugrađen poseban uložak VCP, koji omogućuje prigodnu visine prostora u cipeli. Ako uložak uklonimo, cipela ima veći volumen. Koliko god je ljudi, toliko je i različitih načina njihovog hodanja”, objašnjavaju iz Alpine.

kako odabrati gojzerice

Svakako prilikom isprobavanja gojzerica prošetaj više puta po trgovini. Hodaj i na vršcima prstiju, pokušaj što više simulirati različite vrste terena, penjanje i spuštanje kako bi što bolje osjetio svoja stopala u dotičnim gojzericama.

Ako u bilo kojem trenutku osjećaš neko stezanje ili nabijanje, nemoj ići za onom “Ma bude se gojza prilagodila mojim nogama”. Sigurno ne želiš da proces prilagodbe, ako se ikad i dogodi, te zadesi negdje usred brda, natečenih nogu punih žuljeva.

Isto tako nemoj da te zavede vanjski izgled cipela, lijepe boje i oblik (ja sam si to više puta prilikom odabira morala naglašavati) – gojzerice se kupuju za upotrebu, a ne zbog ljepote. Ja sam svoje gojzerice kupovala u večernjim terminima i sa sobom sam ponijela zimske planinarske čarape.

Ako do sada nisi nikad nosio planinarske cipele, nemoj se iznenaditi robusnosti i težini takvih cipela. No, budi bez brige na taj osjećaj se noge brzu naviknu. Prilikom isprobavanja pažljivo osluškuj svoja stopala – jesu li se udobno smjestila, je li ih gojzerica dobro i sigurno drži, nabija li iti jedan dio cipele stopala? Ona idealna gojzerica pruža tvojim nogama, a tako i tebi, osjećaj sigurnosti, robusnosti i težine, dok u isto vrijeme dopušta da tvoje stopalo diše i ne osjeća se sputano niti opterećeno. Često se savjetuje kupnja pola do jednog broja većih gojzerica. Osobno sam kupila pola broja veće gojzerice, dok znam planinare koji nose gojzerice svog broja. Sve ovisi o tvom stopalu i dotičnom modelu. No, svakako prilikom isprobavanja zatraži svoj broj te pola i jedan broj veći – tako ćeš najbolje uočiti razliku.

Kako odabrati gojzerice

Najvažnije karakteristike planinarske cipele su udobnost, prikladna težina, zaštita od mehaničkih i drugih utjecaja iz okoline, dobro prianjanje stopala u cipeli i potplata na podlogu, što osigurava mikroklimu, dugotrajnost i još mnogo toga. Prije svega moramo znati koji su naši planovi, gdje, kada i koliko često ćemo nositi cipele. Lagana cipela za lakše, pretežno ravničarske šetnje je nešto sasvim drugo od cipela za zahtjevne ture koje mogu uključivati lakše penjanje, hodanje kroz snijeg, po mokrom kamenju i slično. Uz današnji široki izbor cipela vrlo je teško odabrati. Pomaže nam dobar savjet prodavača koji su iskusni, dobro napravljeni testovi obuće, iskustva prijatelja i poznanika, ali najvažniji je vlastiti osjećaj. Model cipele koji je za nekoga odličan, ne mora nužno odgovarati i tebi. Istina je kako je teško odlučiti na temelju par koraka po prodavaonici, zato moramo za konačnu odluku o kupnji slušati svoja iskustva i osjećaje. Općenito, najbolje cipele za hodanje ne postoje. Najbolje cipele za hodanje moramo pronaći sami za sebe. Prema svojim osobinama i potrebama”, poručuju iz Alpine.

Naravno, često na naš odabir gojzerica utječe i dubina našeg novčanika. No, imaj jedno na umu – kvalitetne gojzerice su trajna investicija. Bolje je potrošiti koju kunu više te posjedovati dobre planinarske cipele nego za par mjeseci kupovati ponovno nove. To ne znači da pola svoje mjesečne plaće trebaš izdvojiti za gojzerice, no isto tako se nemoj uzdati u cipele koje koštaju poput večere u jednom restoranu. Nipošto nemoj štedjeti jer često u surovim uvjetima planina kvalitetna oprema je ono što čini onu krucijalnu razliku i ne spašava samo izlet, nego često i živote.

gojzerice_odrzavanje

Za one koji žele znati više 😉 :

  1. djecje_gojzerice
  2. kako odabrati planinarski ruksak
  3. ljetne
  4. odrzavanje_gojzerica
  5. planinarska_oprema
  6. planinarska_oprema
  7. Zimske_gojzerice