U planinarsku opremu je potrebno uložiti! To su otprilike riječi koje će čuti svaki početni planinar. Dobre gojzerice i kvalitetan ruksak su nešto što je neophodno za sami početak planinarske avanture. Ostatak opreme može biti i nešto manje kvalitetan. S tom mišlju sam kupila svoju prvu jaknu koja je treba poslužiti za proljetno-jesenski period. Pri tome nije bitno koji je to bio brend. Dovoljno je znati da je cijena bila itekako prihvatljiva, a ja sam bila s tom planinarskom jaknom zadovoljna. Sve do trenutka gdje su brda pokazala svoje pravo lice, a meni je trebala tehnički naprednija oprema.

Sjeverni Velebit, dvodnevni izlet koji je uključivao prelazak dijela Premužićeve staze, spavanje u planinarskom domu Alan, čekanje zore i nastavak planinarenja prema Zečjaku bio je pravi ispit za moju početnu opremu. Taj izlet mi je potvrdio onu “Koliko para, toliko muzike!” jer upravo oni krucijalni dijelovi moje opreme, gojzerice i ruksak, pokazali su se itekako dostojni ovog izazova. A iza njih je i stajala cijena. Moja cjenovno prihvatljiva jakna, nažalost, ovaj test nije prošla. Dok se prvi dio izleta još odvijao pod savršenim vremenskim uvjetima, drugi dan je okrenula bura. Dan smo započeli na jednom vrhu dočekavši svitanje, a svi slojevi koje sam imala na sebi (doslovno sam obukla sve što sam ponijela sa sobom) nisu mi bili dovoljni da me iti malo zagriju. Isprva sam pomislila da je jednostavno toliko hladno, a kad izbije sunce da ću se uspjeti zagrijati. No, kad smo krenuli planinariti shvatila sam da je moj krucijalni problem bila loša jakna koja nije prilagođena jakom vjetru. I tu je pala odluka – potrebna mi je kvalitetna planinarska jakna koja je spremna za razne izazove u prirodi. Jer, iskreno, nije mi se dalo više kalkulirati, premišljati i vagati – željela sam jedan kvalitetan komad koji će se prilagoditi mojim potrebama. A tu jaknu sam pronašla kod outdoor brenda Fjällräven, točnije odlučila sam se za njegovu sad već kultnu Keb jaknu iz istoimene Keb linije.

planinarska jakna

Kako odabrati gojzerice

Fjällräven Keb linija – kvaliteta, vrhunska tehnologija i cool izgled u jednom

Keb linija se smatra samim vrhom Fjällrävenove trekking ponude. I to doslovno, s obzirom na to je ime dobila po najvišem švedskom vrhu Kebnekaise. Fokus ove linije je na hlačama (koje su kasnije upotpunile moju opremu, ali to je priča za neku drugu prigodu) i jaknama među i kojima su i višestruko nagrađivanje Keb Trousers i Keb Eco Shell jakna. Keb je poznat kao najtehničkija Fjällrävenova linija što znači da je uz zaštitu od vremenskih nepogoda, prije svega vlage i hladnoće, jednako važno pružiti slobodu kretanja, ali i izdržljivost i zaštitu od oštrog kamenja i ostalih izazova.

Keb jakna – idealan odabir za razne uvjete i terene

Upravo te značajke u sebi sjajno objedinjuje Keb jakna, koja uživa ikonski status kod outdoor entuzijasta diljem svijeta. “Jakna, pa ikona, što mora ona točno raditi da stekne taj status?” pomislila sam. Svoje vatreno krštenje jakna je doživjela na dvodnevnom izletu tijekom kojeg smo se htjeli popeti na Sveto brdo i Vaganski vrh. Prvi dan je vrijeme bilo fantastično, no tijekom noći, posve nenajavljeno, krenulo je nevrijeme koje nam je posve promijenilo planove. Nakon što smo proučili sve opcije, Vaganski vrh smo ostavili za neki drugi put te se, uz tri jaka pljuska, popeli na Sveto brdo na kojem se vrijeme napokon smirilo. U međuvremenu je moja Keb jakna otišla sa mnom u Jordan gdje sam je nosila tijekom hladnijih večeri, a u pustinji je bila moj glavni saveznik protiv vjetra i pijeska koji leti na sve strane. Isprobana je i na minusu gdje uz slojevito odijevanja pruža maksimalnu zaštitu od hladnoće. Doživjela je sa mnom i jaki vjetar, a kapuljača, koja se savršeno prilagođava veličini i obliku glave, ima u obodu ugrađenu žicu koja se savija u različite pozicije, stoga možeš odabrati želiš li potpunu zaštitu od vjetra ili ti ja važniji pogled na prostor ispred i oko tebe.

planinarska jakna

Jakna je vrlo prozračna i namijenjena je za dugačke treking ture u planinama i na različitim terenima. Izrađena je od G-1000 Eco materijala, mješavine organskog pamuka i recikliranog poliestera koji je otporan na vodu i vjetar (kapuljača, ramena i ekstra dugi donji dio leđa) i rastezljive tkanine koja se proteže uzduž leđa, ruku i džepova. Zahvaljujući pažljivom dizajnu savršeno pristaje, a čitav niz funkcionalnih detalja čini je sjajnim suputnikom i na najzahtjevnijim avanturama. Ventilacijski otvori ispod ruku s dvostranim patentnim zatvaračima su jedan tako sitan, ali bitan detalj koji čini razliku. Naime, često se tijekom planinarenja zagrijem i počnem znojiti, no ipak mi je prehladno za skidanje jakne. Stoga se otvore samo patentni zatvarači koji pružaju dovoljno zraka da ispod jakne nije vruće.

Svatko tko se bavi planinarenjem zna koliko planinarska oprema zna biti skupa. No, isto tako zna da jednostavno postoji razlika između jakne od 200 kn i one za 2000 kn, a pri tome ne mislim na njen izgled nego na njene tehničke karakteristike. Kad udari hladnoće, vjetar i snijeg, kad pirka tek lagani vjetar ili padne kiša – u tom trenutku cijeniš onu planinarsku opremu koja će se potpuno prilagoditi uvjetima i terenu i pružiti tebi i tvom tijelu potrebnu zaštitu. Ja sam svoju zaštitu pronašla u Fjällräven Keb jakni.

Za one koji žele znati više 😉 :
1. Vratimo se prirodi, jer priroda nas očekuje!
2. A zašto umjesto Plitvica ne bi posjetio Vražji prolaz i Zeleni vir?
3. Kako odabrati idealan ruksak za planinarenje?