Mnogi od nas bi htjeli posjetiti skandinavske zemlje i gradove, posebno na toj listi se nalazi švedski glavni grad Stockholm, no često nas sprječava skupoća koja gore vlada. Čak prvu večer kad smo upoznale ekipu mladih Šveđana, im je bilo pomalo čudno što mi iz Hrvatske privatno tu radimo. Da, nisu navikli na hrvatske turiste. S razlogom, Stockholm je za nas poprilično skup. Kako bi bolje isplanirao svoj put u Švedsku i možda pri tome nešto uštedio, donosim ti 13 stvari koje trebaš znati prije puta.

Avionske karte za Stockholm

Ganjaj akcije na avionske karte. Ryan Air često ima nevjerojatno jeftine cijene za relacije s naše obale (mi smo letjeli iz Rijeke) za Stockholm. Primjerice, naša povratna karta iznosila je 36 eura. U oba smjera. Da, u oba smjera. Akcije su vezane za konkretne dane, no ako želiš uštedjeti barem na avionskoj karti, prilagodi svoje slobodne dane dotičnoj ponudi.

Pripazi koja prtljaga je uključena u cijenu avionske karte za Stockholm

Mala napomena. Većina akcija uključuje samo jednu malu ručnu prtljagu koja ide obavezno kod nogu. No, Ryan Air za oko 20 eura nudi mogućnost, čak i kod samog check ina svega dan prije leta, dodavanja jedne ručne prtljage, što će za dvoje do troje ljudi, za par dana biti posve dovoljno.

Putovnica ili osobna iskaznica

Za putovanje u Stockholm je dovoljna osobna iskaznica.

stockholm švedska

Smještaj u Stockholmu

Smještaj je skup, kao i sve u Stockholmu, pa čak i Airbnb. Stoga smo se mi odlučili za hostel Generator u samom centru grada gdje smo boravili u četverokrevetnoj sobi s vlastitom kupaonicom. Tri noćenja, bez doručka, iznosila su oko 1200 kn. Generator se ubraja među bolje hostele, usluga je odlična, sve je čisto i definitivno ne ostavlja dojam tipičnog hostela. Dodatna napomena: prilikom rezervacije kreveta, pripazite da rezervirate sobu, a ne samo krevete, što smo mi nehotice učinili. No, na licu mjesta smo se ipak uspjeli dogovoriti za zajedničku sobu.

Kako se obući za Stockholm?

Slojevito odijevanje je glavna misao voditelja prilikom pakiranja prtljage. Vrijeme je promjenjivo i veoma brzo sunce nestane i okrene kiša. Stoga ponesi i manji kišobran ili kabanicu.

Dovoljne su samo bankovne kartice

Zaboravi na papirnate novce. U Stockholmu sam doslovno sve plaćala s karticom i u niti jednom trenutku nisam imala keš niti je za to bilo potrebe. U restoranima i barovima prilikom ukucavanja pina, nemoj zaboraviti dodati napojnicu.

Kako do zračne luke Skavsta?

Niskobudžetne kompanije slijeću na zračnu luku Skavsta koja je udaljena oko sat i pol vožnje od Stockholma. Redovito vozi autobus Flygbussarna, a karte kupi online i pri ulasku u autobus samo skeniraj kod. Bus staje na glavnoj željezničkoj postaji, žili kucavici grada. Mala napomena – prilikom povratka svakako računaj dva busa ranije jer je poprilična gužva, mjesta ne možeš rezervirati, nego čekaš red. Ne želiš propustiti let jer nisi imao mjesta u autobusu. Povratna karta iznosi oko 200 kn.

Javni prijevoz u Stockholmu

Ako si smješten u samom centru Stockholma, nema potrebe za javnim prijevozom. No, ako je dan bio dug i ne da ti se šetati natrag do svog apartmana/sobe, svakako uzmi podzemnu (usput možeš i istražiti njene fantastične stanice). Karta vrijedi u svim smjerovima i traje 75 minuta i košta oko 30 kn.

Stockholm Švedska

Stanovnici Stockholma su…

Stanovnici Stockholma su izrazito ljubazni i uvijek željni pomoći. Stoga ako je potrebna bila kakva pomoć, obrati im se bez ustručavanja.

Radno vrijeme muzeja

Unaprijed provjeri radno vrijeme muzeja. Naime, većina radi do oko 17h, a neki od njih čak otvaraju poprilično kasno, što zna ovisiti o pojedinom danu. Prosječno cijena ulaznice iznosi oko 100-injak kuna.

Cijene u Stockholmu

Stockholm je skup grad. Kava iznosi od 20 do 30 kn, čaša 0.40 l piva od 60 do 90 kn, a prosječan obrok u prosječnom restoranu (koji je na listi cheap eats) je oko 100 do 150 kn. Grad je pun fast food restorana, što također može biti dobrodošla opcija. Na svakom kutu možeš naći i njihove supermarkete koji nude izvrsnu ponudu brzih obroka, poput sendviča i salata, ali i tu ćeš prosječno izdvojiti oko 50 kn. Svakako dobra opcija jesu dnevne ponude za ručak koje okvirno traju od 11h do oko 14h i tu za nešto prihvatljiviju cijenu možeš dobiti konkretne obroke.

Stockholm Švedska

Alkohol u Stockholmu

Kako Šveđani imaju problema s alkoholom, on se može kupiti samo u posebnim trgovinama (koje mi doduše nigdje nismo uočili). Doznali smo da već u petak popodne te trgovine budu ispražnjene, pa ako imaš želju za kupnjom alkohola, dobro se raspitaj i organiziraj.

Duty free shop

Iz duty free shopa u Stockholmu ne smiješ iznositi alkohol u zemlje unutar Europske unije. Ako želiš nekome pokloniti bocu pića, moraš je kupiti u gradu i pri tome imati prtljagu koju prilikom check ina predaješ na zračnoj luci.

Sad si spreman za put u Stockholm? Onda je vrijeme da pročitaš i sljedeće postove:

  1. Stockholm podzemna subway
  2. stockholm švedska putopis (57)
  3. Vasa muzej