Amsterdam se ubraja među popularnije europske destinacije i definitivno je grad kojeg trebaš posjetiti barem jednom u životu. Ovaj nizozemski grad je poseban iz više razloga, i to ne samo zbog mnogobrojnih coffee shopova i Red light districta zbog kojih Amsterdam dobiva pridjeve “kontroverzan”, “neobičan”, “specifičan”… Kako putovati do Amsterdama, koliko košta smještaj, kako se kreću cijene – u nastavku provjeri korisne informacije prije samog putovanja u glavni nizozemski grad. 

1. Put u Amsterdam

Najbrži način za dolazak do Amsterdama je naravno avionom, a dobra vijest je što često avio kompanije nude akcijske cijene za letove u Amsterdam iz vodećih hrvatskih gradova. Stoga ako želiš uštedjeti na avionskoj karti, prati akcije koje budu čak više puta godišnje. 

2. Smještaj u Amsterdamu

Dok još možeš kupiti jeftine avio karte, nažalost na smještaju u Amsterdamu teško ćeš moći uštedjeti. Najjeftinije su opcije hosteli i boteli, ali čak i za višekrevetnu sobu u jednom od hostela morat ćeš za oko tjedan dana izdvojiti oko prosječno 1.000 kn. Druga najjeftinija opcija su sobe preko Airbnba, ali ni tu nemoj očekivati znatno niže cijene. Dok u centru možeš naći sobu ili manji studio apartman za oko sto eura po noći, cijene izvan centra padaju za čak 50%. 

3. Kako od zračne luke Schiphol do centra Amsterdama?

Amsterdamska zračna luka udaljena je svega 20-ak kilometara od grada i najbrži i najlakši način za transfer jest vlak koji vozi redovito do glavnog željezničkog kolodvora Amsterdam Central u samom centru grada za 5.50 eura, a vožnja traje pola sata. Možeš odabrati vožnju i busom Amsterdam Airport Express Bus 397 do Amsterdam Elandsgracht za 6.60 eura, a vožnja traje pola sata. Drugi bus GVB 69 Schiphol do Amsterdam Sloterdijk vozi za 3.20 eura oko 40 minuta. Imaj na umu da niti jedan bus ne staje na glavnom željezničkom kolodvoru koji je najjednostavniji za nastavak tvog puta, tj. dolaska do smještaja.

Amsterdam_Nizozemska

4. Javni prijevoz u Amsterdamu

Amsterdam ima metro, tramvaje i buseve, no vožnja javnim prijevozom nije jeftina opcija. Karta u jednom smjeru koja vrijedi jedan sat košta 3.20 eura, a s njom možeš putovati svim vrstama javnog prijevoza. Unutar prijevoznog sredstva kartu možeš kupiti jedino karticom, gotovinu ne primaju. Svoju karticu čuvaj tijekom cijelog puta jer prilikom izlaska iz javnog prijevoza trebaš je ponovno prisloniti na uređaj. Uz to pripazi – unutar tramvaja postoje vrata za ulazak i ona za izlazak iz tramvaja. Naravno, postoje i jednodnevne i višednevne karte koje su isplativija opcija. Jednodnevna karta iznosi 8 eura, dvodnevna 13.50 eura, trodnevna 19 eura, dok tjedna karta košta 37 eura. Najjeftinija opcija prijevoza u Amsterdamu je iznajmljivanje bicikla. 

5. Isplati li se kupiti I Amsterdam City Card?

I Amsterdam City Card je popularna opcija kod brojnih turista, a za to postoje i dobri razlozi. S ovom karticom možeš ući u preko 70 amsterdamskih muzeja, uključen je pristup javnom prijevozu, ali s njom možeš otići i sat vremena na vožnju brodom kroz kanale te na jedan dan unajmiti bicikl. Uz to s ovom karticom dobivaš i popuste u odabranim restoranima i kafićima. Cijene kartice I Amsterdam City Card su: 24h košta 65 eura, 48h košta 85 eura, 72h 105 eura, 96h 120 eura i 120h iznosi 130 eura. Ova kartica je odlična opcija ako tijekom svog boravka u Amsterdamu želiš obići najpopularnije muzeje te se koristiti javnim prijevozom. Također nije loša ideja kombinirati koji dan ovu karticu i u tom periodu nabiti tempo, a ostatak boravka uživati u opuštenijoj atmosferi.

6. Je li Amsterdam skup?

Amsterdam se definitivno ne ubraja među jeftine europske gradove, ali isto tako nije na vrhu najskupljih. Najviše novaca ćeš izdvojiti za smještaj i javni prijevoz te ulaznice za pojedine znamenitosti, dok na hrani možeš uštedjeti. Dobra vijest je što Amsterdam vrvi fast food lancima i street food restorančićima gdje hrana nije toliko skupa. Tu možeš, primjerice, pojesti dobar wok za oko 10-ak eura. Ali ipak računaj da za glavno jelo u prosječnom restoranu s oznakom dva novčića moraš izdvojiti od 15 do 20 eura. Kao i u većini gradova i u Amsterdamu piće nije jeftino – prosječno trebaš izdvojiti oko tri do pet eura, ovisno o vrsti pića.

7. Je li četvrt Red light district sigurna?

Četvrt crvenih svjetiljki nalazi se u samom centru Amsterdama, ubraja se u najstarije četvrti i definitivno je jedna od najpopularnijih adresa brojnih turista. Četvrt je posve sigurna, redovito policajci obilaze glavne točke, a uz to postoje i sigurnosne kamere. No, kao i kod drugih gradova pripazi u velikoj gužvi na svoju torbu te nije preporučljivo besciljno lutati kvartom u sitne noćne sate. Također je zabranjeno fotkati žene u izlozima.

Amsterdam_Nizozemska

8. Gdje pronaći coffee shopove?

Coffee shopovi se nalaze na skoro svakom koraku u centru Amsterdama, a među najpopularnije coffee shopove ubrajaju se: The Bulldog, Original Dampkring, Barney’s Coffeeshop, Grey Area, Paradox, Abraxas Coffeeshop, Amnesia, Blue Bird i Boerejongens Coffeeshop.

9. Cijene ulaznica muzeja u Amsterdamu

Amsterdam je zanimljiva kulturna destinacija koja obiluje muzejima u kojima često vlada velika gužva. Brojni muzeji nude popuste na online kupnju ulaznica, a često je potrebno same ulaznice rezervirati unaprijed jer u protivnom zbog velike potražnje nećeš moći ući. Među top muzeje u Amsterdamu ubrajaju se: Rijksmuseum čija ulaznica iznosi 20 eura, Van Gogh muzej čija ulaznica iznosi 19 eura, kuća Anne Frank čija ulaznica iznosi 10.50 eura, Nemo muzej čija ulaznica iznosi 17.50 eura, Het Rembrandthuis čija ulaznica iznosi 14 eura i Stedelijk muzej čija ulaznica iznosi 17.50 eura. 

10. Gotovina ili kartica u Amsterdamu?

U Amsterdamu skoro sve možeš plaćati karticom tako da se ne moraš opterećivati gotovinom. 

11. Gužve u Amsterdamu?

Amsterdam svake godine privlači veliki broj turista tako da očekuj gužve na cesti, u javnom prijevozu i u muzejima. Prije odlaska u muzej provjeri kada su najveće gužve, no svakako je moj savjet posjetiti ih u ranim jutarnjim satima. 

Amsterdam_Nizozemska

12. Putovati Nizozemskom?

Ako ostaješ više dana u Amsterdamu, svakako iskoristi koji dan i istraži ostatak Nizozemske. Najbolja opcija za putovanje je vlak koji je brz i jeftin, a kako je Nizozemska mala država u jednom danu stigneš posjetiti i par lokacija. 

13. Kakvo je vrijeme u Amsterdamu/Nizozemskoj?

Najbolji savjet za odabir odjeće jest slojevito odijevanje. U Nizozemskoj trebaš biti spreman na naglu promjenu vremena, od sunca do kiše u samo par minuta. Također u hladnijim mjesecima puše jak i hladan vjetar, a kiša je redovita pojava u Nizozemskoj. Stoga slojevi i dobre cipele/tenisice otporne na kišu. Nemoj zaboraviti kišobran ili kabanicu te kapu i šal.

Nastavi čitati priče o idućim europskim gradovima:

  1. Varšava_Poljska
  2. putovanje london
  3. brussels belgija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *