Kada sam po prvi put na društvenim mrežama ugledala fotografije i storyje iz kanjona Kamačnik, ova destinacija se našla visoko na popisu mojih must do izleta u Hrvatskoj. Ti zeleni prizori su djelovali toliko nestvarno da moraš pomisliti da je u pitanju sigurno nekakav filter. No, kanjonu Kamačniku niti jedan filter nije potreban jer se on svojom netaknutom ljepotom ubraja u najzelenija i najbajkovitija izletišta u Hrvatskoj. 

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

kanjon_kamacnik
Početak staze je kod bistroa Kamačnik
kanjon_kamacnik

Staza Vrbovsko – kanjon Kamačnik – izvor Kamačnik

Do Kamačnika se ide kroz naselje Vrbovsko gdje je potrebno spustiti se do željezničke postaje. Tko nema auto, do polazne točke može doći i vlakom. Potrebno je prijeći željezničku prugu – budi na oprezu jer je točka baš nezgodna kako se nalazi iza velike stijene. Automobil je moguće parkirati uz bistro Kamačnik gdje je ujedno i početak staze. Također u bistrou možeš jesti i piti. To je ujedno i mjesto gdje se rječica Kamačnik ulijeva u Dobru. 

Do samog izvor je potrebno maksimalno sat i pol laganog hodanja uz puno pauza za slikanje i uživanje u svim divnim prizorima. A teško je proći ovaj zaštićeni krajolik bez da izgubiš minute i minute upijajući svu ljepotu zelenima. Često je sve oko tebe toliko zeleno da te oči pomalo počinju boljeti. Voda je toliko bista da reflektira drveće i cijeli kanjon je okupan svim nijansama zelene i tirkizne boje. 

kanjon_kamacnik
kanjon_kamacnik
kanjon_kamacnik

1961. je zapravo izgrađen put koji se sastoji od šumskog puta, drvenih mostića i galerija koji kanjonu pružaju posebnu čar. Sami izvor se zapravo ne vidi, što je u jednu ruku razočarenje jer dođeš do kraja staze koja doslovno iznenadno samo stane. No, toliko je priroda lijepa da lako prođeš preko činjenice da izvor ne vidiš onako kako si mislio da ćeš ga vidjeti. 

Prva speleoronilačka istraživanja su došla do 95 m dubine, a najnovija su u dva zarona stigla na 101 i 118 metara, što izvor Kamačnik ubraja među najdublje izvor u Hrvatskoj. 

Putem su, naravno, postavljene markacije, no uistinu se nitko ne može izgubiti u kanjonu. Nakon što se prođu prvi mostići stižemo do dijela gdje je kanjon nadsvođen s dva mosta autoceste Zagreb-Rijeka, a ubrzo nakon toga stižemo do križanja staza. Ravno vodi staza do Kleka (koja traje skoro sedam sati), a preko mosta nastavljamo svoj put ka izvoru. Do početne točke vraćamo se istom stazom.

kanjon_kamacnik
kanjon_kamacnik
kanjon_kamacnik

Kanjon Kamačnik nudi zabavu za cijelu obitelj

Kanjon Kamačnik nije samo zanimljiv zbog svoje nevjerojatne prirode nego i zbog poučne botaničke i Panove staze. Djeci, ali i svima odraslima će ova druga biti itekako interesantna. Kanjon kao takav je prava zvučna kulisa stoga su putem postavljene zvučne instalacije koje svatko može isprobati – Panov gong, potočne orgulje (koje doduše nisu radile kada smo mi bili), medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. 

Unatoč oblačnom vremenu i blatu kanjon Kamačnik je posve opravdao moja očekivanja. Da, nisu bili filteri u pitanju, ovaj dio je uistinu toliko zelen i nestvaran kao na slikama. Prizor koji definitivno želiš vidjeti uživo.

kanjon_kamacnik
kanjon_kamacnik
kanjon_kamacnik
park_suma_golubinjak

Želiš malo nadograditi izlet do kanjona Kamačnik? Posjeti napušteni dvorac Severin na Kupi

Kako smo bili željni još malo hodanja i istraživanja na preporuku smo se uputili do mjestašca Severin na Kupi u kojem se nalazi napušteni dvorac iz 16. stoljeća koji je nekoć pripadao poznatim Frankopanima. 

Ovaj dvorac je tijekom svoje burne povijesti promijenio mnogobrojne vlasnike, a danas spada pod grad Vrbovsko koji je dopustio da neslavno propadne. Do sredine 20. stoljeća bio je u vlasništvu brojnih plemićkih obitelji, a kako Blaga misterije pišu, 1945. je nacionaliziran i tada služi kao ugostiteljski objekt, hotel te kao sjedište dobrovoljnog lokalnog vatrogasnog društva. Mnogobrojni ostaci, primjerice, stolica i stolova, ukazuju točno na to. 

Ulaz u kompleks napuštenog dvorca
severin_na_kupi_dvorac
Unutrašnjost dvorca
severin_na_kupi_dvorac
severin_na_kupi_dvorac

Prije nego je dvorac nacionaliziran bio je u vlasništvu obitelji Arko koja je tražila povrat dvorca, ali gubi spor 2012. kada se vraća gradu Vrbovskom. Bilo je mnogo planova oko dvorca, ali kao što to inače biva kod nas, on iz godine u godinu propada i privlači samo rijetke posjetitelje. 

Kako je izgrađen na litici s njega se pruža pogled na rijeku Kupu, a iza dvorca je i nekoć bogati perivoj koji danas djeluje čak i sablaznije od samog ruševnog dvorca. 

Mi smo sjeli, pojeli ostatak svog ručka, zamišljali kako je ovo fascinantno mjesto nekoć izgledalo. Zasigurno je bilo predivno…

izvor_kupe

Korisne informacije za izlet do kanjona Kamačnik:

  • Početna točka izleta: mjesto Vrbovsko/bistro Kamačnik (Gorski kotar)
  • Parking: pored bistroa Kamačnik
  • Kako doći bez auta? Željeznička postaja Vrbovsko se nalazi blizu početka staze
  • Dužina i trajanje staze: oko sedamkilometara, maks. tri sata trajanja
  • Za koga je prikladna staza? Prikladna za djecu i odrasle te kućne ljubimce, kondicijski nije zahtjevna i ne traži puno planinarskog iskustva. Bez obzira na to, prikladna oprema (obavezno nošenje stabilne outdoor obuće i po mogućnosti odjeće) je obvezna. Na mjesta je staza uska stoga nalaže oprez prilikom hodanja, a ovisno o vremenskim uvjetima može biti skliska.
  • Plaća li se ulaz? Ulaz se naplaćuje 20 kn
  • Postoji li mjesto za hranu i piće? Na samom ulazu u kanjon nalazi se bistro Kamačnik gdje se može napraviti pauza uz hranu i piće. Provjeriti svakako radno vrijeme objekta. 
produzeni_vikend_gorski_kotar

Želiš istražiti još zanimljivih izleta?