Koliko obožavam ljeto, toliko ga i mrzim, prvenstveno zbog visokih temperatura zbog kojih često pojedini planinarski izleti otpadnu. Nema goreg nego, primjerice, planinariti po kršu na visokim temperaturama. Zbog visokih temperatura također prilagođavam i svoju opremu. Ovdje neću pričati o važnosti zaštite od sunca u obliku kreme za sunčanje i kape ili pak koliko je bitno nositi minimalno tri litre vode u ruksaku. Mislim da smo svi to doktorirali do sada. Ovdje ću pričati kako nam često gojzerice znaju ljeti postati tako teške. 

U svom planinarskom cipelaru posjedujem dvije vrste planinarskih cipela. Imam klasične gojzerice koje su prikladne za razne vremenske uvjete i terene, a moj odabir su Alpinini modeli Tundra i Iris. I ljeti sam također planinarila u njima, no onda sam otkrila lakoću planinarenja u Alpininom modelu Breeze. U pitanju je linija lakih pješačkih cipela koje izvrsno prianjaju i na zahtjevnim terenima i u svim uvjetima. Čim se temperature podignu uskačem u te lagane i prozračne cipele koje uz to i izvrsno čuvaju nogu i gležanj. Moram priznati da sam se preporodila. Toliko su udobne i lagane da ih nosim i na putovanjima.

Bjelolasica vrh Kula

Većina hiking i planinarskih cipela je trosezonska (proljeće, ljeto, jesen) ili zimska. U obje kategorije nalazi se vodonepropusna membrana koja nas štiti od prodora vode, a istovremeno odvaja znoj tako da stopala ostanu suha. Razlika između trosezonskih i zimskih gojzerica je prije svega u izolaciji, potplatu (zimski potplat je tvrđi i omogućava korištenje automatskih dereza), te u visini (zimske su u pravilu više). U Alpini smo razvili posebnu liniju Speed Hiking koja objedinjuje kvalitetu planinarskih cipela i tenisica, a koje su dostupne s membranom kao i bez nje za vruće dane”, objasnili su iz Alpine

Ističu kako su trosezonske cipele u pravilu lakše i pokrivaju više nivoa upotrebe. S te strane u ponudi većina brendova ima cipele za pješačenje kao i cipele za visokogorske pothvate. 

kamenjak_Staza

“Kao alternativa upotrebljava se Speed Hiking segment koji uz nižu cipelu nudi i cipele bez membrane. Cipele bez membrane nisu vodootporne, ali su prozračnije.”

Kako osobno (još) ne idem u visoka gorja, meni su se najbolje pokazale trosezonske gojzerice. One su ujedno i najšira kategorija planinarske obuće. Ljeti pak one teže i čvršće gojzerice mijenjam za laganiji model. Često je uvriježeno mišljenje kako takve planinarske cipele nisu prilagođene za teže staze, no to nije istina. 

njega_gojzerica

“Najosnovniji primjeri trosezonskih cipela su one za pješačenje i lagane ture po nezahtjevnim terenima, a što se više pomičemo po ljestvici prema gore, to su cipele primjerenije za teže terene, pa čak i za alpinističke pothvate. Primjena light hiking obuće spada u raspon od lakše do srednje zahtjevnih terena, pa sve do srednje teških tura. Težina gojzerica ovisi o materijalima koje ih čine. Cilj je napraviti laganu cipelu koju odlikuju velika stabilnost, zaštita i sigurnost”, objasnili su iz Alpine. 

Kako se odlučiti za pojedini model gojzerica?

Što su savršene gojzerice? Tu su one gojzerice koje te prate u svim tvojim planinarskim izletima. Prije svega je važno poznavati vlastite preference i znati na koje sve tipove izleta planiraš ići – koja je težina tih staza i pod kojim uvjetima ćeš planinariti. Prema tome ćeš prilagoditi gojzerice. Uvijek je dobro imati opcije. 

mali princ, crnopac, velebit (11)

Ako planiraš planinariti i u zimskim uvjetima i ići čak u visoka gorja, važno je imati zimske i trosezonske gojzerice. Ako često ideš po laganim i srednje teškim rutama, obavezno nabavi i laganije ljetne planinarske cipele koje ćeš nositi kada temperature postanu ljetne. Kao što imamo sezonsku odjeću koju vadimo i pospremamo, tako bi trebali imati i sezonske gojzerice koje ćemo ovisno o vremenskim uvjetima, vrsti terena i težini staze prilagoditi svakom izletu.

Zanimaju te dodatne teme o gojzericama? Nastavi čitati:

  1. djecje_gojzerice
  2. odrzavanje_gojzerica
  3. Zimske_gojzerice