Ako si odlučio dio svog godišnjeg provesti u Zadru ili njegovoj okolici, a preferiraš nešto aktivniji odmor, onda si vjerojatno u potrazi za zanimljivim jednodnevnim izletima tijekom kojih ćeš možda vidjeti nešto malo više od samo lijepih plaža i divnog mora. Vodim te na jedan nezaboravan izlet tijekom kojeg ćeš posjetiti ne toliko popularna mjesta, ali pojedini prizori će ti se urezati u sjećanje. 

Osobno sam produženi vikend provela u malom mjestu zvano Kožino u blizini Zadra. Osim što smo, naravno, posjetili Zadar, uživali u Morskim orguljama i Pozdravu suncu te osvježenje potražili u moru, odlučili smo posjetiti Knin. I putem stati na brojnim lokacijama. Ovaj road trip po ne tako popularnom dijelu Hrvatske toliko me oduševio da sam odlučila vratiti se i pomnije ga proučiti. 

Od Zadra do Knina ima oko sat i pol vožnje, no imaj na umu da ćeš tijekom puta stati na više lokacija. Mi smo se uputili na izlet iza 11 sati ujutro, a okvirno smo u Knin stigli oko 16 sati. 

Kanjon rijeke Zrmanje kod grada Obrovca

Naša prva destinacija je bio pogled na kanjon rijeke Zrmanje blizu Obrovca. Svi vidikovci se nalazile s lijeve strane stoga smo morali produžiti do Obrovca i tamo se okrenuti. Tim putem ima par proširenja na cesti gdje možeš parkirati i diviti se kanjonu Zrmanje i Velebitu iza njega. 

kanjon_zrmanje
Pogled na kanjon Zrmanje

Inače mnogi smatraju Zrmanju našom najljepšom rijekom. Zajedno sa svojim pritocima je stoljećima probijala svoj put do mora i tako stvorila kanjon, jedan od najimpresivnijih u Hrvatskoj. Eko sustav Zrmanje je toliko poseban i važan da je 1964. postao zaštićeni krajobraz, točnije potez od oko 10 km od Obrovca do ušća u Novigradsko more. Gornji pak tok rijeke Zrmanje pripada parku prirode Velebit.

Kudin most na rijeci Krupi – jedno od najljepših mjesta na kojima sam bila

Za Kudin most na rijeci Krupi sam već prije čula i divila mu se na fotografijama. Ali znaš ono kad pomisliš da nešto sigurno uz sve te filtere i dorade jednostavno ne može uživo izgledati tako lijepo. I onda dođeš iznad Kudinog mosta i pomisliš kako nema tog filtera niti dorade da prikaže tu nadasve nestvarnu čak bolno lijepu prirodu. A tek priča koja se skriva iza Kudinog mosta…

kudin_most
Kudin most na Krupi

Kako doći do Kudinog mosta?

Nakon što si uživao u prizorima kanjona Zrmanja vrijeme je da upoznaš i njen najpoznatiji i najduži pritok – rijeku Krupu. Put te vodi do malog mjesta Golubić (skrenut ćeš s glavne ceste desno i početi se spuštati) u kojem ćeš uočiti znak za cesticu koja vodi do ove atrakcije. Slobodno se možeš parkirati na prvoj ledini s desne strane koju vidiš jer to vidikovca je potrebno svega 10-ak minuta. Inače kod Kudinog mosta postoji jedna od najljepših planinarskih staza, no mi smo nju ostavili za nešto hladnije dane. Bio je dovoljan samo jedan pogled na Krupu da zapišemo tu stazu visoko na svojoj must do planinarskoj listi. Spuštanje do samog mosta traje oko pola sata uređenom stazom, no mi si nismo htjeli pokvariti doživljaj te smo čak i to ostavili za drugi put.

Most je sagrađen u suhozidu, a sastoji se od 12 lukova, odnosno sedrenih blokova od kojih su svi do danas sačuvani. Izgrađen je krajem 18. i početkom 19. stoljeća i danas se ubraja u zaštićeni spomenik kulture. 

Kudin most nije samo nestvarno lijep, Kudin most nije samo zaštićeni spomenik, Kudin most je ljubavna priča

kudin_most

Stara priča govori o mladiću Kudi koji je sagradio most kako bi došao na drugu stranu na kojoj se nalazila djevojka koju je volio. Zaljubljen je stigao na dugu stranu, prenio voljenu i na koncu je oženio. 109 metara i dva mjeseca rada su bili potrebni, a njemu u čast most je dobio naziv Kudin most. 

Koliko god nevjerojatno zvučala priča, a još nevjerojatnije prizori koje ćeš ugledati, Kudin most i dalje ne privlači toliko posjetitelja. Mi smo naletjeli na planinarsko društvo iz Ploča i par usputnih stranih turista. 

Kako je Kudin most zaštićeni spomenik, s poštovanjem se prema njemu i odnosi. Zabranjeno je trčanje po njemu, a sve veće skupine ga trebaju prijeći u što manjem broju. 

manastir_krupa
Manastir na rijeci Krupi

Manastir na rijeci Krupi

Gore spomenuta planinarska staza vodi sve do manastira Krupa koji je autom udaljen svega desetak minuta. Ovdje zapravo sami manastir kao takav nije toliko važan nego više priroda koja ga okružuje, odnosno cijelo mjesto gdje je ovaj vjerski objekt smješten. Mi smo svratili kratko, uživajući u njegovim vodenim tokovima, dok je dio izletnika čak i roštiljalo.

manastir_krupa
Mjesto je popularno izletište

Ovo mjesto je postalo popularno izletište, a obožavaju ga obitelji s djecom. Izletište održavaju monasi koji su sami izgradili kamin koji je besplatan za korištenje svim posjetiteljima. Na prostranoj livadi nalaze se i drveni stolovi što uživanje čini još ugodnijim. Mi, nažalost, nismo imali vremena za dužu stanku, no svakako računaj da ovdje možeš predahnuti i imati ručak. 

manastir_krupa

Burnum i Manojlovački slapovi na rijeci Krki

Od manastira Krupa pa do Manojlovačkih slapovi vodi ne toliko popularna cesta koja se na jednom dijelu čak pretvara u makadam. Prolazimo kroz napuštena i razrušena sela, a devastirane i danas posve nepotrebne škole ukazuju koliko je nekoć ovo područje bilo naseljeno. Danas su sela tek tužni dokaz koliko ljudska glupost i pohlepa imaju razornu moć.

Iduća destinacija je Manojlovac slap ili kako ga još nazivaju Manojlovački slapovi jer se oko jednog velikog nalazi još njih par “malih”. Manojlovac je visok čak 57 metara i mnogi ga smatraju najljepšim slapom rijeke Krke. Kod glavne ceste postoji mjesto za parkiranje, a do vidikovca je potrebno svega par minuta. Pogled je nezaboravan, a mi smo bili te sreće što je unatoč visokim temperaturama bilo obilje vode. 

slap_majnolovac
Pogled s vidikovca na Manojlovačke slapove

Ovaj slap je poznat i po tome što su ga 1875. godine posjetili austrijski car Franjo Josip i njegova supruga carica Elizabeta, poznatija kao Sisi. 1899. je podignuta spomen ploča na stijeni koja je danas poznata kao Careva glava. 

Za ovaj dio Krke se ne plaća ulaznica, a nakon malog istraživanja došla sam do informacije da šetnjica koja se vidi s vidikovca vodi do samog slapa. Tko bude imao vremena, svakako vrijedi istražiti. 

Iz auta smo vidjeli poznati luk Burnuma koji je bio rimski vojni logor. Inače se ovaj arheološki lokalitet sastoji od dvije lokacije: od gore spomenuta dva luka, u narodu nazvani Šupljaja ili Šuplja crkva, a drugi lokalitet jest amfiteatar, jedini vojnog tipa na području Hrvatske. Kako je on u sklopu nacionalnog parka Krka te se mora platiti ulaznica, ostavili smo ovu lokaciju za neki drugi put. 

slap_majnolovac

Knin i Kninska tvrđava

Naša finalna destinacija je bio kraljevski grad Knin i Kninska tvrđava. Prvo smo parkirali kod autobusnog kolodvora te otišli na ručak. Moram priznati da nam je bilo teško naći restoran jer je mnogo toga bilo zatvoreno. Na koncu smo sjeli u jednu popularnu pizzeriju koja je bila, pa recimo, prosječna. Ostavit ću tebi da možda sam pronađeš mjesto vrijedno preporuke. 

Prošetali smo se gradom koji zbog mnogobrojnih zatvorenim poslovnih prostora u glavnoj ulici uistinu djeluje tužno i mogu reći zapušteno. A posve je jasno promatrajući grad da je nekoć vrvio životom. 

kninska_tvrdjava
Kninska tvrđava

Uputili smo se do Kninske tvrđave autom, a parkirno mjesto možeš naći odmah ispred ulaza. U samoj tvrđavi na mjestu nekadašnje stražarnice nalazi se restoran i kafić s odličnim pogledom na Knin i Dinaru koja se velebno nadvija nad gradom. 

Ulaznica za tvrđavu iznosi 30 kn, a otvorena je do 19 sati navečer. Potrebno je oko 40-ak minuta šetnje, ako nećeš pomnije proučavati izložbe. Kada smo mi bili Muzej grada je bio zatvoren. 

kninska_tvrdjava
Ulaznica iznosi 30 kn

Dugi niz godina mi je bila želja posjetiti Kninsku tvrđavu. Obišla sam raznorazne tvrđave diljem svijeta, a nekako Knin nikako nije došao na putni dnevni red. Što je zapravo sramota jer se Kninska tvrđava ubraja među najveće i najstarije europske tvrđave. 

Najstariji dio je izgrađen u drugoj polovici 9. stoljeća, duga je čak 470 metara, a opasana je sa svih strana obrambenim zidovima u dužini od dva kilometra, a na nekim mjestima su visoki skoro pa 20 metara. Tvrđava je podijeljena na pet dijelova, a svaki od tih dijelova se može smatrati i samostalnim utvrđenim gradom. 

kninska_tvrdjava

Najstariji dio je gornji grad koji je bio sjedište starohrvatske države u kojem su presjedali hrvatski kraljevi. Srednji i donji dio sagrađeni su u kasnom srednjem vijeku. 

Ako si poput mene zaluđenik u utvrde, tvrđave i dvorce, barem jednom moraš posjetiti Kninsku tvrđavu. Osim što je veoma zanimljivo građena, s nje se pruža pogled na sve strane koji je posebno divan uoči zalaska sunca. 

kninska_tvrdjava

Zašto bi trebao ići na ovaj izlet?

Iskreno, otišli smo na ovaj izlet bez puno očekivanja, a priroda nas je posve razoružala, toliko da već planiramo cijeli vikend provesti na tom području. Posve nepravedno zanemaren dio Hrvatske nudi bogatu povijest i predivnu prirodu, a fotografije s ovog izleta ćeš danima nakon gledati. Ako želiš istražiti jednu drugu stranu Hrvatske, sjedaj u auto i uputi se lokalnom cestom do Knina. 

Tražiš još neki zanimljiv izlet u Hrvatskoj?

  1. dvigrad_istra
  2. hrvatsko_zagorje_izlet
  3. slavonija_baranja
  4. otok_vis

2 Comments

  1. Hvala na informaciji i na danoj ideji. Tako blizu, a nismo ni svjesni prekrasnih prirodnih ljepota.
    Proveli smo prekrasan dan.
    Zrmanja, Manastir na Krupi, Kudin most.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *