Često zbog naše toliko raznolike obale, predivnih plaža, bogate primorske povijesti i ukusne hrane, drugi dijelovi Hrvatske padaju u drugi plan. Tu možda najviše danka plaćaju Slavonija i Baranja – posve nezasluženo. Posljednjih par godina ove regije se sramežljivo vraćaju na turističku mapu, no svatko tko ih je posjetio vratio se oduševljen. Mnogi su počeli Slavoniju i Baranju nazivati novom Istrom. Istru je zbog brojnih razloga teško nadmašiti, no ono što se mora priznati je da se ovaj dio Hrvatske poprilično trudi privući pozornost svojih budućih gostiju. A jednom kada ove regije posjetiš, znaš da ćeš im se vratiti opet. 

U Slavoniji sam bila već par puta, no nikad nisam izdvojila par dana i pristupila ovom dijelu posve turistički. I nakon samo jednog dana sam shvatila da sam mnogo toga zadnjih godina propustila. Svoje slobodne dane smo maksimalno iskoristili i uistinu vidjeli štošta toga. Jasno je kako ovaj vodič nikad neće biti posve kompletan, no zato postoje godine ispred mene za dodatno istraživanje Slavonije i Baranje i nadopunjavanje ovog posta.

Naredna lista izvrsna je početna točka za kreiranje višednevnog putovanja kroz Slavoniju i Baranju, a uz to će ti pomoći ako po prvi put ideš u ovaj dio Hrvatske posve turistički. No, dosta priče, primimo se posla. Donosim popis svega onoga što trebaš posjetiti i doživjeti u Slavoniji i Baranji.

P.S. A kada si u ovom dijelu Hrvatske, šteta je ne posjetiti i pokoju atrakciju iz Vukovarsko-srijemske županije. Pogotovo ako ti ovaj dio Hrvatske nije toliko blizu. Upravo to smo učinili i mi te u nastavku donosim prijedlog jednog zanimljivog road-tripa s pregršt atrakcija.

Vukovar

Grad heroja je obavezna destinacija kada putuješ u Slavoniju. Možda se ne nalazi službeno u toj županiji nego u Vukovarsko-srijemskoj, ali je definitivno must visit destinacija. Nažalost, kako većina zbog medija grad povezuje uz Domovinski rat i obljetnicu njegovog pada, mnogi često zaobilaze Vukovar, vjerujući da osim memorijalnih punktova u gradu nemaju što vidjeti i raditi. Posve pogrešno!

Naravno, kada boraviš u Vukovar odaj svoju počast njegovoj povijesti jer neke se stvari nikad ne smiju zaboraviti. Često sam o toj temi raspravljala s ljudima koji izbjegavaju posjetiti Vukovar. Kada ih upitam jesu li pri boravku u Krakovu bili u logoru Auschwitz, redom odgovaraju potvrdno. Kada ih upitam zbog čega je Vukovar drugačiji, nikad nemaju argumentirani odgovor. Vukovar obiluje brojnim ratnim adresama, no njih par su definitivno mjesta koja trebaš posjetiti – Mjesto sjećanja Vukovarska bolnica (radno vrijeme radnim danom od 8-15 h, vikendom samo uz najavu), Spomen dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i vodotoranj koji se trenutno obnavlja te će svoja vrata uskoro otvoriti za posjetitelje. 

No, kao što sam rekla današnji Vukovar nudi mnogo više. Obavezno trebaš posjetiti dvorac Eltz u kojem se nalazi muzej grada, rodnu kuću Lavoslava Ružičke, prošetati se najužim centrom i park-šumom Adikom. Nemoj propustiti istražiti zanimljivu street art scenu s mnogobrojnim muralima koji nastaju u sklopu street festivala VukovArt. Definitivno nezaobilazna adresa je Vučedolski muzej (radno vrijeme od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, cijena ulaznice za odrasle iznosi 40 kn), a odličan način da doživiš Vukovar iz druge perspektive je vožnja Dunavom (vožnja traje jedan sat, cijena za odrasle iznosi 75 kn u koju je uključena degustacija vina i čokolade, dok djeca, studenti i umirovljenici ostvaruju popust).

Ilok

Najistočniji grad Hrvatske poput Vukovara spada u Vukovarsko-srijemsku županiju, no kada si već tako blizu, šteta je ne posjetiti ga. U malo bajkovito mjesto zaljubit ćeš se odmah, posebice nakon pokoje čaše vina. Najbolja opcija je spojiti u jednom danu posjet Vukovaru i Iloku.

Stari centar grada te vraća u druga vremena gdje dominira dvorac Odescalchi u kojem se nalazi Muzej grada Iloka koji je od utorka do četvrtka otvoren od 9 do 15 sati, petkom od 9 do 18 h, a subotom od 11 do 18 sati. Prošetaj se sve do crkve i samostana s čije lijeve strane se nalazi predivan vidikovac na Dunav i susjednu Srbiju. 

Pri povratku istraži park perivoj i obavezno svrati u Iločke podrume “Stari podrum”. U pitanju je jedinstveni vinski objekt u kojem ćeš doživjeti dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Po cijeni od 40 kn po osobi dobit ćete obilazak dva vinska podruma iz 15. i 18. stoljeća, čašu vina i tople slane pogače. Također možeš degustirati različite vrste vina, a tu se nalazi i restoran Stari podrum koji nudi autohtona jela regije. Ako popiješ koju čašu viška, ovdje možeš i prespavati.

Definitivno must visit destinacija je ladanjsko imanje Principovac s čijeg brežuljka se pruža predivan pogled na Ilok, Srijem i Bačku. Dvorac Principovac izgrađen je 1864. kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. 

Đakovo i Državna ergela Đakovo

Ne možeš posjetiti Slavoniju, a da ne doživiš ljepotu i velebnost đakovačke Katedrale Sv. Petra koja se ubraja u najmlađe katedrale u Hrvatskoj čija gradnja je započeta 1866. godine. Gledala sam brojne fotografije, no niti jedna fotka te ne može stvarno pripremiti – jednom riječju đakovačka katedrala je predivna. I velika. Velebna. Meni osobno jedna od najljepših u Hrvatskoj. 

Još jedna ljepota čeka te u Đakovu – lipicanci. Prvi put sam ih vidjela u Beču i od tada mi je bila velika želja posjetiti našu ergelu. Osnovana je davne 1506. zbog čega se ubraja među najstarije ergele u Europi i svjedoči o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Lipicanci se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća,  a danas Državna ergela Đakovo djeluje na dvije lokacije. Pastuharna je smještena u centru Đakova i Ivandvor koji se nalazi u samoj blizini grada. Cijena ulaznice za odrasle iznosi simboličnih 20 kuna, a vrijedi za obje lokacije. 

U Pastuharni su smješteni pastusi koji prolaze dresuru i obuku za konjičke sportove, vožnju dvoprega i četveroprega te školu jahanja. Tu ćeš doživjeti lipicance u njihovom punom sjaju, mlađe, ali i konje u svojoj punoj veličini. Kada staneš ispred njih, ljepota tih životinja će te obuzeti. Prelijepa bića, toliko moćna, snažna i nježna u isto vrijeme. 

Obavezno posjeti Ivandvor gdje je smješteno matično stado kobila s podmlatkom. Tu se odgajaju i othranjuju konji do svoje treće godine, a pastusi nakon toga odlaze u Pastuharnu. Staje za konje i stanovi za radnike izgrađeni su davne 1912. godine i do danas su sačuvali svoj izvorni oblik. Cjelokupni kompleks je stopljen s prirodom, odiše tišinom i spokojem, a najmlađi konji su pravi doživljaj. Daleko od naselja, vreve prometa i ljudi, Ivandvor je prava oaza koja kao da je stala u vremenu kada smo imali vremena za sebe i uživanje u prirodi. Uzmi si barem sat vremena i uživaj u spokoju prirode i predivnim konjima koji svojom ljepotom oduzimaju dah. 

Zanimljiva informacija za kraj – svi lipicanci su rođeni crni, odnosno tamni, a s vremenom im se mijenja boja repa. Ako rep postane bijel, dotični konj će postati na koncu bijel. Većina lipicanca odraste u bijele ljepote, no možemo naletjeti i na tamnije primjerke.

Osijek

Osijek je grad kojem se uvijek rado vraćam, više ni ne znam koliko puta sam ga do sada posjetila. I uvijek uživam. Osijek ima nešto vibrantno u sebi, živ, dinamičan, veseo, nasmijan, uvijek spreman na dobru zabavu i još bolju hranu. U Osijek dolaziš kako bi ostavio sve brige iza sebe, uživao u životu, dobro se najeo, još bolje popio i uživao u nezaboravnom društvu lokalaca. 

Na ulicama Osijeka se navečer uvijek nešto događa. Čak i danas kada se osjeti manji broj stanovnika zbog iseljenja u druge europske gradove. Kafići u Osijeku uvijek su puni, uvijek vlada smijeh, glazba glasno trešti, čak se i pleše salsa na cesti ispred štekata. 

Osijek je, naravno, puno više od dobrog izlaska, to je grad bogate povijesti s brojnim lokacijama koje za vrijeme svog boravka moraš posjetiti. Nezaobilazna je Tvrđa na čijim šarmantnim uličicama se osjećaš kao u kulisi filma. Obavezno se prošetaj jednom od najljepših ulica u Hrvatskoj – Europskom avenijom koja je poznata i kao secesijska ulica u kojoj jedna velebna vila nadmašuje onu prije nje. U blizini se nalazi veliki secesijski zdenac, jedan od simbola grada, što je bio poklon grofovske obitelji Pejačević 1903. godine.

Kod glavnog trga posjeti kon-katedralu sv. Petra i Pavla i nemoj propustiti vidjeti kino Uraniju i kino Europu. Ako voliš uživati u šetnjama, nezaobilazna je šetnja uz Dravu, a nemoj propustiti ni park Sakuntala i parkove oko Tvrđe te perivoj kralja Tomislava. 

Kopački rit i dvorac Tikveš

Kada si u Osijeku nipošto nemoj propustiti jedno jutro ili popodne odvojiti za posjet Kopačkom ritu. Kao park prirode Kopački rit je utemeljen 1976. godine i proteže se na 177 kilometra četvornih, od čega na Specijalni zoološki rezervat opada 80 kilometara četvornih. Neobičan i atraktivan izgled Kopačkog rita stvaraju rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom.

kopacki_rit

Ovisno o vodostaju, rijeke neprestano mijenjaju i oblikuju Rit pri tome stvarajući jedinstven mozak jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada. Kopački rit nudi različite vrste obilaska samog parka, a moj savjet je da osim šetnje stazom Bijelog lopoča, odabereš i jedan od programa iz ponude. Unutar Kopačkog rita nalazi se i dvorac Tikveš, stoga ako imaš više vremena, posjeti i ovu zamenitost parka.

Više o Kopačkom ritu i kako što bolje organizirati izlet, pročitaj ovdje.

kopacki_rit

Park-šuma Jankovac

Park-šuma Jankovac sa svojom Grofovom poučnom stazom ubraja se među najpopularnija izletišta na Papuku. Ovaj dio Papuka dobio je naziv po voćinskom vlastelinu Josipu pl. Jankoviću koje je u 19. stoljeću bio vlasnik brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. Slobodno možemo reći kako je bio veoma osebujna osoba koja je 1840. iza sebe ostavila raskošan život u Beču i preselila se, pogađaš, u dolinu Jankovac. 

papuk_jankovac
papuk_jankovac

Staza je nezahtjevna, zbog čega je stvorena za obiteljski izlet, a traje oko sat, sat i pol vremena, tijekom kojeg se obilaze razne znamenitosti, a u najpopularnije se ubraja slap Skakavac.

Ako želiš znati više o ovom izletu, klikni ovdje.

papuk_jankovac
vikend_papuk

Slavonski brod

Ako poput mene obožavaš istraživati utvrde, na tvojoj listi se obavezno treba naći Slavonski brod. Osobno sam ga posjetila više puta, a njegova velika tvrđava iz 18. stoljeća definitivno je vrijedna posjete. To je najveći spomenik kontinentalne Hrvatske, a zbog svojih dimenzija je često uspoređivana s Dioklecijanovom palačom. Nakon posjete tvrđavi Brod prošetaj se uz Savu i popij kavu u jednom od mnogobrojnih kafića s pogledom na rijeku.

ruzica_grad

Ruševine Ružica grada

Prilikom istraživanja mnogobrojnih članaka kako bih se što bolje pripremila za put kroz Slavoniju, nisam nigdje naletjela na spomen Ružica grada. Srećom, dobila sam preporuku posjetiti ovo mjesto i obavezno ga stavljam na must visit lisu. 

Ružica grad nalazi na Krndiji koja je prirodni nastavak Papuka. Krndija nije poznata samo po svojim šumama nego i po brojnih povijesnim utvrdama, a spomenuta Ružica ubraja se u najpoznatije i najvelebnije. 

ruzica_grad

Ova utvrda je jedinstvena zbog svoje veličine, a potpuni dojam ćeš jedino steći ako pogledaš fotografije i snimke iz zraka. No, dovoljno je malo prepustiti se mašti i veoma brzo će ispred tebe niknuti nevjerojatno lijep i veliki grad na čijim popločanih ulicama ćeš čuti žamor dvora koji pokušava nadjačati buku iz obližnje kovačnice, keramičke radionice i radionice za lijevanje metala. Brojne prostorije su imale čak i katove čije rubove možeš vidjeti i dandanas.

Oko Ružica grada kruže mnogobrojne legende, no njih pročitaj ovdje.

Vidikovac vina Belje

U blizini vinarije Belje u srcu njihovih vinograda smješten je vidikovac na Banovom brdu s kojem se proteže predivan pogled na mnogobrojne vinograde, ali i na ostatak Baranje.

Poseban je doživljaj nalaziti se okružen s mnoštvo vinograda, a vožnja niz pitoresknu cesticu nezaboravno je iskustvo. 

Baranjska kuća – Ulica zaboravljenog vremena

Baranjska kuća je poznati restoran u Baranji koji se definitivno treba naći na tvojoj must visit listi, čak i ako ne planiraš uživati u dobroj hrani. Naime, nakon što prođeš restoran ulaziš u Ulicu zaboravljenog vremena koja oživljava Baranju i njene zlatne godine. Na autentičan i simpatičan način kroz sedam starih ambara prikazuju se zanimanja i bitni poslovni tadašnje Baranje. Naići ćeš na lončarsku, stolarsku, bačvarsku i tkalačku radionicu, brijačnicu i gostionicu “Pod kruškom”. Vidjet ćeš i mlin te kovačevu kuću koja je građena na tradicionalan baranjski način – blatom i pljevom te ledaru u kojoj se nekada čuvao led s Dunava te vidikovac.

Zanimljivost Ulice zaboravljenog vremena leži u tome da je paralelna s ulicom koja je prije gotovo 80 godina nosila ime “Obrtnička ulica”, gdje se nalazilo preko 30 majstora i zanatlija, a među njima i Geza Borbaš koji je 1905. godine napravio prvi kulen, zbog čega je kulen izvorno baranjski proizvod. 

Slavonija i Baranja nude pregršt sadržaja, mnogobrojne znamenitosti, izvrsne gastro adrese i prirodne ljepote. Ovaj vodič nije potpun i za njega će trebati godine i godine kako bi obuhvatio svaki kutak kojeg vrijedi posjetiti. Ali izvrsno će poslužiti ako po prvi put planiraš posjetiti ove hrvatske regije ili pojedine gradove. 

Želiš više istražiti Slavoniju i Baranju? Pročitaj sljedeće postove:

  1. kopacki_rit
  2. papuk_jankovac
  3. jankovac_papuk
  4. ruzica_grad
  5. velika_zlatni_papuk
  6. papuk_sto_jesti_piti