Kada netko spomene Skrad prva asocijacija je definitivno Zeleni vir i Vražji prolaz, jedno od najljepših prirodnih fenomena ne samo u Gorskom kotaru nego i u Hrvatskoj. S razlogom je taj dio popularno izletište koje u svako doba godine ostavlja bez daha. Kako sam Vražji prolazi i Zeleni vir posjetila za vrijeme zimskih mjeseci, ovaj put smo se odlučili za Skradski vrh te smo odabrali ugodnu kružnu stazu koja obuhvaća najljepše vidikovce na Skrad i njegovu okolicu. 

Ovaj dio Gorskog kotara je od davnina privlačio brojne turiste i planinare. Kako Alan Čaplar navodi u svojoj knjizi “Hrvatske planine” prije izgradnje Lujzinske ceste 1811. Skrad je bio tek kmetsko naselje sa samo 13 kuća i 14 obitelji. Nova prometnica je oživjela mjesto te se 1841. u Skradu otvara prvo prenoćište. Ta zgrada se danas ubraja u jedne od vrednijih povijesnih građevina Gorskog kotara. Nakon izgradnje željeznice, Skrad postaje sve popularniji. Početkom 20. stoljeća postaje turističko odredište u koje ljudi dolaze na oporavak i liječenje bolesti dišnih organa. 

skradski_vrh

Danas je Skrad obavezno odredište svakoga tko posjeti Gorski kotar  – Zeleni vir i Vražji prolaz su destinacije koje barem jednom trebaš posjetiti. 

Istraži kružnu stazu Zeleni vir – Vražji prolaz!

Kružna staza Skrad – Kavranova stijena – Skradski vrh – vidikovac Perić – Skrad

Naš plan za prelomiti tjedan je bio jednostavan – uputiti se u Gorski kotar kako bi prije kiše i južine uživali još malo na snijegu. Skradski vrh mi je već dugo bio na bucket list, a kako staza ne traje dugo te je prilazna cesta očišćena, odluka je bila lagana. 

U svim opisima je pisalo da je najbolje ostaviti automobil u samom centru Skrada kod benzinske crpke ili kod željezničke postaje, no mi smo išli iskušati svoju sreću s parkiranjem jer ne volimo hodati kroz naselja po asfaltu. Uvijek ako možemo, parkiramo što bliže prirodi. 

skradski_vrh
U zimskim uvjetima budi oprezan prilikom pristupa Kavranovoj stijeni

Ovaj put smo imali sreće te smo našli parking u Velikom selcu blizu groblja. No, moj savjet je ipak parkirati u centru Skrada gdje i počinje staza te će te markacije odvesti do kućnog broja 26 u Ulici Primorsko-goranske brigade gdje za oko 20-ak minuta stižeš do Kavranove stijene. Mi smo se stazi priključili kod križanja ceste prema mjestima Hribac i Divjake. 

Šumskom cestom za par minuta dolazimo do staze koja desno vodi do prvog vidikovca Kavranova stijena s kojeg se pruža najljepši pogled na sami Skrad. U zimskim uvjetima je potrebno biti oprezan na ovom dijelu staze jer je stijena okružena strminama. 

skradski_vrh
Pogled na Skrad s Kavranove stijene

Vraćamo se natrag na šumsku cestu gdje s lijeve strane slijedi strmi uspon prema Skradskom vrhu. Staza je odlično markirana i unatoč nagibu je uspon jednostavan. Doduše mi smo išli u snježnim uvjetima, staza je bila posve neutabana te smo u par navrata morali stati kako bi došli do daha. 

Nakon strmog uspona izbijamo na ravniji dio gdje je ujedno i križanje staza. Mi smo na koju minutu izgubili markacije zbog snijega i (budimo realni) razgovora, no bazno nije nikakav problem snaći se na stazi. Na tom križanju se nalazi staza koja vodi prema vidikovcu Perić i Skradu, a mi smo taj put odabrali za svoj povratak. 

skradski_vrh

Čeka nas ponovno malo strmiji uspon te uskoro stižemo do proplanka gdje se nalazi slatko planinarsko sklonište i kapela Marijina Uznesenja na nebo koja je sagrađena početkom prošlog stoljeća, a obnovljena 1994. godine. Svake se godine tu održava posebna misa na Veliku Gospu. 

“Doći do kapelice, pozvoniti njeno zvono i zaželjeti želju, okruženi šumom i slobodnog pogleda prema nebu, osjećaj je koji morate iskusiti”, piše na poučnoj ploči. Naravno da smo pozvonili i zaželji želju.

skradski_vrh
Planinarsko sklonište

Kako bi došli baš do vrha, potrebno je popeti se s desne strane kapelice gdje se nalazi metalni tuljak i uzidani žig. Koji metar niže nalazi se vidikovac Josipova klupa s kojeg se pruža divan pogled na Gorski kotar, a uočit ćeš i 300 metara duboko dno prirodnog kotla gdje se nalazi Vražji prolazi i Zeleni vir. 

skradski_vrh

Pauzu smo napravili u planinarskom skloništu jer jak vjetar i mokra klupa nisu dopustili da malo duže uživamo u lijepom pogledu. No, zato smo uživali u potpunom miru i tišini uz omiljeni topli čaj. 

skradski_vrh

Vraćamo se istim putem sve do gore spomenutog križanja te lijevo šumskim putem stižemo uskoro do trećeg vidikovca imena Perić. Tu možeš odabrati vratiti se u Skrad drugom stazom koja izbija podno vidikovca do samog naselja. Mi smo nastavili svoj put šumskom cestom te uskoro stižemo ponovno do Kavranove stijene. 

skradski_vrh
Križanje staza prema Skradu

Na stazi nismo sreli apsolutno nikoga i jedini tragovi su bili oni raznih životinja. Unatoč na pojedinim dijelovima visokog snijega, stazu smo odradili u planiranom vremenu, odnosno za nešto manje od dva i pol sata uz pauze za fotografiranje i uživanje u pogledu. Ukupno smo prošli nešto oko 5 kilometara (neki prosjek s oba GPS traga). Inače do Skradskog vrha iz Skrada je potrebno oko sat i pol te nešto manje za povratak. 

Ako si u potrazi za dobrom stazom za zimsko planinarenje, Skradski vrh je odličan odabir. Kada se temperature podignu, Skradski vrh svojom bujnom bukovom šumom pruža bijeg od vrućine. A za sve koji vole malo veći izazov, odlična opcija je spajanje staza Zeleni vir-Vražji prolaz i Skradski vrh. 

skradski_vrh
Vidikovac Perić

Korisne informacije za kružnu stazu Skrad – Kavranova stijena – Skradski vrh – vidikovac Perić – Skrad:

 • Početak staze: u centru Skrada kod benzinske crpke, mi smo startali u Velikom selcu
 • Parking: centar Skrada, željeznička stanica ili ako ste te sreće Veliko selce blizu groblja
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: oko 5 km, trajanje u zimskim uvjetima oko dva i pol sata, pretpostavljam da se u normalnim uvjetima može odraditi za dva sata prosječnog hoda. Visinska razlika iznosi 316 metara. Ako startaš iz Skrada, računaj da je do vrha potrebno sati i pol. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Odličan je odabir za početnike planinare i izletnike koji žele provesti ugodno vrijeme u prirodi. Prikladna za djecu i kućne ljubimce, a za vrijeme snijega predstavlja divno iskustvo.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Ne

U potrazi si za zanimljivim izletima u Gorskom kotaru? Pročitaj sljedeće postove:

 1. vrazji prolaz i zeleni vir
 2. lokvarsko_jezero
 3. izvor_kupe
 4. tuhobic
 5. kanjon_kamacnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *