Kada sam prije par godina pomislila da bi bilo tako super vikende provoditi negdje u prirodi istražujući dijelove Hrvatske za koje nisam ni znala da postoje, odlučila sam upisati opću planinarsku školu. Uvijek sam bila štreber te sam pomislila da ako se želim baviti planinarenjem, da odmah naučim sve potrebne temelje. 

To je bila jedna od najboljih odluka koje sam donijela zadnjih godina. Opću planinarsku školu završila sam u planinarskom društvu Runolist u Zagrebu. Škola je točno popunila sve one rupe koje sam imala po pitanju planinarenja te me osposobila da sigurno organiziram i vlastite planinarske izlete. Počela sam samostalno planinariti u društvu prijatelja, no opet sam se uvijek rado priključivala na izlete svog društva. 

Često sam se u razgovoru s osobama koje žele planinariti, ali ne znaju kako, dotakla planinarskih društava. Većina je uvijek imala isti stav – to su zatvorena društva u kojima su članovi samo “profesionalni” planinari koji zatvorenih očiju stignu do svakog vrha. 

“Nema teorije da se učlanim. Nemam kondicije, nemam pojma o planinarenju, a tamo su svi profići”, “Zar to nisu zatvorena društva?”, “Ma daj, upisati se negdje gdje nikoga ne znam, nema teorije”, su bili tek neki od komentara na moj savjet da se upišu u neko planinarsko društvo. 

Planinarska društva nisu zatvorena niti su tamo svi profesionalci

Nažalost, većina početnika misli kako su planinarska društva otvorena samo za iskusne planinare. Svi izleti su izazovni, od novih članova se očekuje predznanje i članstvo oduzima puno vremena. 

Prije svega je bitno napomenuti da su planinarska društva uvijek, ali uvijek sretna kada dobiju novog člana. To nije zatvorena udruga u kojoj se pridošlice mrko gledaju. Planinarska društva su sve samo ne to. Čak se znaš i zapitati zbog čega su svi tako srdačni i susretljivi. Možda negdje u brdima preprodavaju organe? 🙂

Šalu na stranu, članovi planinarskog društva ti neće uzeti bubrege u nekom skloništu daleko od civilizacije. No, zato će ti rado prenijeti svo znanje koje imaju i bit će uvijek otvoreni za bilo koja pitanja, pa čak i ona najbazičnija. 

Najbolja opcija je upisati se u opću planinarsku školu jer na jednom mjestu se okuplja skupina ljudi koja poput tebe nema puno iskustva niti zna ikoga iz društva. Tako ćeš se osjećati manje neugodno i veoma brzo ćeš sklopiti nova poznanstva. 

Ako pak ne želiš ili ne možeš upisati školu, učlani se u društvo. Prije se svakako raspitaj o samom društvu i odaberi ono koje ti paše. 

omiska_dinara

Moj savjet je da unaprijed kontaktiraš društvo, bilo mailom, pozivom ili porukom na društvenom mrežama te nakon toga odeš na službeni sastanak gdje ćeš upoznati vodeće i najaktivnije članove. Tada iskoristi priliku i slobodno napomeni kako si početnik, nemaš iskustva/kondicije (što god ti manjka) te se raspitaj za buduće izlete. 

Članovi planinarskog društva uvijek su na raspolaganju i rado odgovaraju na pitanja. Također na samom izletu imaju razumijevanja za nove članove. 

Zašto je dobro biti član planinarskog društva?

Ako si početnik u planinarskom društvu ćeš dobiti odgovore na sva svoja pitanja. Upoznat ćeš istomišljenike, zaljubljenike u prirodu, šume i brda, ali i početnike i one s manje iskustva poput tebe. Nisu svi “profesionalci”, većinski dio članova su vikend planinari koji nemaju nikakvih ambicija za uspone na najviše vrhove svijeta. 

Planinarska društva idu skoro svaki vikend na izlete na koje se, ovisno o tvom iskustvu, možeš priključiti. Jedino što trebaš jest pribilježiti se za izlet i platiti troškove puta (koji variraju, ovisno o udaljenosti destinacije i broja prijavljenih). 

Samarske stijene Velebit

Ovo je svakako puno bolja i jeftinija opcija nego da ideš na izlete putem turističkih agencija ili pojedinačnih grupa na koje si nabasao na društvenim mrežama. Prvo jer ćeš steći poznanstva i bolje upoznati svoje buduće suplaninare, drugo jer ćeš ići na fantastične i često ne toliko razvikane izlete i treće jer su uvijek jeftiniji nego razni aranžmani. Uz to si siguran u gojzama svog društva jer izlete vode licencirani vodiči, dok većinu “ilegalnih” grupa outdoor entuzijasta tek osobe koje vole prirodu (čitaj razne grupe i pojedinci s društvenih mreža koji nemaju agenciju i/ili najčešće nisu licencirani planinski vodiči).  

Koliko moram biti aktivan kao član društva?

Koliko ćeš biti aktivan u upisanom planinarskom društvu, ovisi o tvojoj želji. Pojedini članovi idu tek na planinarske izlete, drugi vole ići na službene sastanke, treći volontiraju u društvu, a četvrti će možda postati budući vodiči. 

Koliko ćeš biti aktivan ovisi o tebi i nitko prilikom tvog učlanjenja ne očekuje da svaki slobodan vikend provodiš s društvom. 

uvala_vela_luka

Ako ti je neugodno upisati se u društvo gdje nikoga ne znaš, nagovori prijatelja da ti se pridruži. U početku možete ići zajedno na izlete, a uskoro ćete upoznati druge članove i tako proširiti poznanstva. 

Biti član planinarskog društva ima brojne prednosti, no ono što je najvažnije jest što ćeš biti okružen ljudima koji poput tebe dijele ljubav prema prirodi. 

Možda ćeš u početku na sve izlete ići s društvom, kasnije možda s novim suplaninarom, a nekad ćeš i sam organizirati izlet i otisnuti se u avanturu s prijateljima. 

Risnjak

Koja god opcija bila u pitanju, svom planinarskom društvu ćeš se rado vraćati. Osobno više nisam član planinarskog društva Runolist jer sam se preselila u Rijeku. No, zato rado pratim sve njihove planinarske avanture i često se čujem s pojedinim članovima.

Posebna je to povezanost, a to ćeš shvatiti tek kada s ponosom kažeš “I ja sam član planinarskog društva!”. 

Nastavi čitati:

  1. planinarske_staze
  2. samarske stijene
  3. ucka_veliki_planik
  4. planinarske_markacije

Comments are closed.