Park prirode Učka nudi veliki broj raznolikih planinarskih staza u kojima podjednako mogu uživati planinari početnici, ali i oni koji traže pokoji izazov. Mi smo se jedne tmurne nedjelje uputili istražiti stazu koja vodi iz gradića Brseč sve do upečatljivog vrha Sisol. 

Upravo uspon iz malog grada Brseč na južnom kraju opatijske rivijere je najpopularniji odabir za posjet Sisolu. Vjerujem da je razlog tomu dobra i brza prometna poveznica. Odličan izlet predstavlja i uspon iz Plomina i Kožljaka, no mi smo se zbog lošijeg proljetnog vremena odlučili za nama najbližu varijantu. 

brsec_sisol

Staza Brseč – Sisol

Inače Brseč nije poznat samo kao polazišna točka za uspon na Sisol. Tu se, naime, rodio književnik Eugen Kumičić koji je pisao pod pseudonimom Jenio Sisolski. Nakon male lekcije iz književnosti, vraćamo se na opis staze 🙂

brsec_sisol
Uz cestu u mjestu Brseč ćeš uočiti službeni početak staze

Automobil je moguće parkirati na proširenju uz cestu odmah nakon prolaska gradića Brseč (ako dolaziš iz smjera Rijeka). Ako dolaziš iz smjera Istre, prije same ploče s natpisom mjesta ćeš uočiti proširenje s lijeve i desne strane. 

Staza počinje odmah kod mjesta Brseč gdje se nalaze male stepenice koje vode na početak staze. Uskoro prolazimo kroz malo selo Carići gdje smo susreli simpatične i pričljive stanovnike. Prokomentirali smo hladni travanj, ljepotu življena izvan napučenog mjesta i samu Učku

brsec_sisol
Na putu prolazimo kroz selo Carići

Prolazimo posljednju kuću nakon koje desno skreće planinarska staza. Odmah započinje oštriji uspon po kršu, makiji, uz stare suhozide, a pogled koji ostavljamo iza sebe već tada oduzima dah.

brsec_sisol

Nakon negdje 30-ak minuta stižemo do lokve, odnosno pojilišta domaćih i divljih životinja. Izbijamo na otvoreniji dio staze s kojeg se pruža odličan pogled prema zaklonjenom vrhu Sisol. I kao uvijek kada tako cilj vidim ispred sebe se zapitam “Kako je moguće stići do gore?”. 

brsec_sisol

Ulazimo u borovu šumu gdje nas čeka izuzetno strm uspon koji srećom ne traje dugo. Imaj na umu da ćeš do grebena u par navrata presjeći makadamske puteve, no markacije odlično vode prema stazi tako da nema straha o napuštanju odabranog puta. 

brsec_sisol

Izbijamo na greben gdje stižemo do križanja staza. Desno staza vodi prema vrhu Šikovac, Kremenjaku, Brgudu, ali i mjestu Kožljak od kojeg također ide uspon na Sisol. 

Tu se ujedno nalazi i prirodno okno Provrtenica gdje smo pri povratku potražili zaklon od vjetra i pojeli svoj ručak i popili topli čaj.

brsec_sisol
brsec_sisol
okno Provrtenica

Slijedi najzahtjevniji dio puta. Staza je kamenita, ide sa stijene na stijenu te je na pojedinim mjestima potrebna pomoć ruku. No, uz malo spretnosti i pažnje lako se savlada. Kako ne bi gubili pretjerano puno vremena, Ari stavljamo u ruksak, na njeno opće nezadovoljstvo. Do samog vrha Sisol se stiže za oko 30-ak minuta. 

brsec_sisol
Pogled na istarska polja

Sisol se inače nalazi na 835 metara nadmorske visine. U pitanju je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učka. S vrha se pruža lijepi pogled na Cres i Lošinj, a sami put grebenom pruža divan pogled na istarsku stranu i Čepićko polje. 

brsec_sisol7
Put po grebenu

Kako je počelo puhati, nakon što smo uzeli žig i napravili par fotkica, vraćamo se do Provretnice koja nam pruža željeni zaklon. Vraćamo se istim putem natrag, a cijelim putem nas prati predivan pogled na obalu, more i okolne otoke. 

Ova staza je duga oko osam kilometara, a tijekom uspona se pređe skoro pa 700 metara nadmorske visine. Putem smo sreli mnogo nelogičnosti oko vremenskog trajanja staze. Kod Brseča gdje su službene ploče, piše na jednom mjestu dva, a na drugom dva i pol sata do vrha. Nama je do samog vrha trebalo 2.15 h, s tim da smo na samom grebenu morali zastati i propustiti planinarsko društvo. Sveukupno trajanje staze je bilo nešto manje od četiri sata. 

brsec_sisol

Sisol se možda ne ubraja među popularnije destinacije na Učki, no svakako je ovaj vrh vrijedan posjete. Staza do njega je raznolika i zanimljiva, na dijelovima naporna i izazovna, stoga pruža potpuni planinarski doživljaj. Za nju je potrebna kondicija i malo spretnosti pri samom vrhu, no zato nagrađuje s divnim pogledima prema moru, ali i prema istarskim poljima. 

brsec_sisol
Pogled na Cres i Lošinj s vrha Sisol
mala_ucka_brgud

Korisne informacije za stazu Brseč – Sisol:

 • Početak staze: gradić Brseč
 • Parking: proširenje uz cestu nakon Brseča (smjer iz Rijeke) ili prije ploče s natpisom mjesta (smjer iz Istre)
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: prema mom tragu staza je duga 8.14 km, do vrha je potrebno oko 2.15 h, sveukupno traje 3.55 h, a prođe se 691 nadmorske visine. Staza spada pod K1 (manje od pet sati hodanja), T2 (umjereno tehnički zahtjevna, povremena upotreba ruku na grebenu) i VR3 (umjereno zahtjevna visinska razlika). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Ova staza je prikladna za planinare u dobroj kondiciji koji nemaju problema sa stjenovitim terenom i upotrebom ruku na dijelovima staze. Putem smo sreli planinare sa psima koji nisu išli do samog vrha, stoga ako pas nema iskustva sa stijenama ili ga pak ne možeš staviti u ruksak (kao što smo mi učinili), ne preporučujem odlazak s kućnim ljubimcem. Također stazu ne bih preporučila planinarima s malom djecom.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Ne
 • Dodatna napomena: Savjetujem stazu izbjegavati u slučaju kiše, poledice i snijega zbog skliskih stijena na grebenu

Otkrij još zanimljivih staza u Parku prirode Učka:

 1. brdugac_korita
 2. rovinj
 3. land_art_ucka
 4. mala_ucka_brgud
 5. land_art_ucka
 6. poklon_vojak
 7. trebisca_perun
 8. ucka_slap_banina
 9. ucka_veliki_planik

Comments are closed.