Ako boraviš barem malo po Instagramu, sigurno si primijetio jednu lokaciju u Hrvatskoj, točnije u Istri, koja je postala veoma popularna na profilima brojnih influencera. U pitanju su dva kamena stupa koja gledaju prema moru i napuštena palača koja unatoč godinama propadanja i dalje izgleda velebno. Neki mediji su čak navodili dotičnu lokaciju kao jedno od ljepših Insta lokacija. U pitanju je ladanjska palača, odnosno samostan u Dajli, malom mjestu u okolici Novigrada.  

Fotografije pokazuju svu ljepotu ovog mjesta, no ono je puno više od samo lijepe pozadine. Čak i same fotke, bez obzira na autora, nekako odišu tugom zaborava. Nekoć je Dajla bujala životom, njenim hodnicima su hodali grofovi i svećenici, bila je utočište starijim ljudima, a danas lagano, ali sigurno propada. Zub vremena nema milosti prema nikome. 

dajla_vrata

Burna povijest posjeda u Dajli

Mjesto Dajla ili Dalia nalazi se pet kilometara od Novigrada, a posjetili smo ga tijekom našeg trećeg road tripa po Istri. Nakon što sam vidjela fotografije i upoznala se s burnom, pa čak i tragičnom povijesti ovog mjesta, htjela sam uživo vidjeti i osjetiti njegovu sjetnu i velebnu ljepotu koja ostavlja bez daha i nakon par stoljeća. 

Dajla ima bogatu povijest. Već krajem 5. i početkom 6. stoljeća grčki redovnici su tu izgradili crkvu i osnovali samostan posvećen Ivanu Krstitelju. U njemu od 9. do 13. stoljeća borave benediktinci, no nakon njih samostan biva napušten. Prelazi u vlasništvo novigradskih biskupa koji ga daruju plemićkoj obitelji Sabini. Ona obnavlja posjed i gradi utvrdu koja dobiva naziv Kaštel Dajla.

dajla_samostan

Tragične sudbine plemićkih vlasnika vile Dajla

Po prvi put se posjed pretvara u bogato izdanje, no ne ostaje u vlasništvu obitelji Sabini. Pretpostavlja se kako je obitelj ostala bez nasljednika te je imanje 1736. godine prodala drugoj plemićkoj obitelji Grisoni. 

Grofovi Grisoni su zaslužni za današnji izgled ovog velebnog izdanja. Oni su drastično promijenili posjed, a današnji izgled nastao je 1839. na osnovi nacrta francuskog arhitekta Le Terriera de Manetota kojemu palača duguje svoj francuski neoklasični izgled – nešto posve jedinstveno na području Istre. 

dajla_samostan

Tako je na području starog četverokutnog zdanja uokvirenog s četiri tornja izgrađena otmjena dvokatna ladanjska palača. S njezine pročelne strane s obje strane izgrađene su dvije zgrade gotovo identičnog izgleda. Naime, arhitekt je ostavio netaknutu baroknu crkvu sv. Ivana Krstitelja te nasuprot nje izgradio novo izdanje, takozvani kapelanov stan. 

dajla_ladanjska_palaca

Glavna zgrada, ladanjska palača, gleda na uređeni vrt i predivni portal koji dijeli arhitektonski sklop od obale mora gdje se nalazi maleni mol, što nam govori da je vila imala pristup i s mora.  

dajla_ladanjska_palaca

No, čini se da Dajla “kažnjava” svoje plemićke vlasnike. Naime, i grofovi Grisoni nisu imali nasljednika. Sin jedinac bogatog grofa biva ubijen u dvoboju, a grof Francesco, posve usamljen u velikoj palači mijenja svoju oporuku te cijeli posjed zajedno s palačom ostavlja benediktincima koji imaju samostan u blizini Padove. Grof umire 1841. godine, a benediktinci se useljavaju 1860. godine. Tako raskošna ladanjska palača ponovno postaje samostan. 

Benediktinci djeluju sve do 1948. godine, no tu ne staje burna i kontroverzna prošlost posjeda Dajla. Dok pojedini izvori govore da su benediktinci svojevoljno napustili samostan, drugi izvori tvrde da im je posjed montiranim sudskim procesom oduzet. 

dajla_samostan

Samostan nije više doživio raskoš i glamur. Pretvara se u starački dom i ubožnicu. 1989. godine posjed ponovno biva napušten i prepušten propadanju. 

U međuvremenu se vodio sudski spor između benediktinaca iz Italije i Porečko-pulske biskupije, da bi on bio napokon okončan 2015. Nekadašnji vlasnici iz okolice Padove gube pravo na posjed u Dajli te ono dolazi u ruke Crkve.

dajla_palaca

Nažalost, spor je možda završio, no posjed i dalje neminovno propada. Bez obzira na njegov zapušteni i narušeni izgled, neuređeni vrt i kamene klupice koje se polagano gube u zelenilu, posjed u Dajli i dalje oduzima dah. 

Kao što fotografije bude tugu, tako ćeš šetajući zaboravljenim posjedom osjetiti trnce niz kralježnicu, a na ramenima težinu zaboravljenog vremena koje polagano sipi i svakom godinom bez obnove i brige oduzima još jedan djelić Dajlinog sjaja i dostojanstva. 

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Istre:

Related Post

  1. dvigrad_istra
  2. rovinj
  3. kastel_svetvincenat
  4. pazin_staza
  5. cingarela_slap
  6. 7_slapova_istra
  7. spilja_mramornica