Istra je uvijek dobra ideja! To je postao moj slogan zadnjih godina. Istra je savršen spoj prirodnih ljepota, pitoresknih gradova zanimljive povijesti, fantastičnih gastro delicija i srdačnih stanovnika. Kako Istra nije velika, s autom tijekom jednog produženog vikenda uistinu možeš vidjeti puno toga. U ovom velikom vodiču kroz Istru provjeri što obavezno trebaš posjetiti, ali pronađi i atrakcije koje su možda manje popularne, no nisu zbog toga manje interesantne. 

Više puta sam posjetila Istru, nekad je u pitanju bio samo jednodnevni izlet, no nekad smo dane i dane proveli na road tripu kroz poznata i manje poznata predjela ove popularne turističke destinacije. Sve navedene lokacije sam osobno posjetila stoga za njih imaš moju punu preporuku. 

Naravno, ovaj vodič nikad neće biti potpun jer Istra uvijek iznova iznenadi pokojim skrivenim draguljem. No, ovaj vodič će svakako pomoći da što bolje organiziraš svoje putovanje u Istru. 

Gradovi u Istri koje obavezno trebaš posjetiti

Istra možda nema toliko velike gradove, no zato ima pregršt manjih koji očaravaju svojim šarenim ulicama, svojim povijesnim znamenitostima i svojim skrivenim kutcima. 

Motovun

Kada spomenemo Istru većina se odmah sjeti Motovuna. Osobno sam ovaj šarmantni grad posjetila više puta i moram priznati da se svaki put iznova zaljubim. Ne znam je li me više oduševljava pogled dok se voziš prema njemu, njegove uličice ili pogled koji se pruža iz samog grada na Istru. 

motovun

Ovaj srednjovjekovni gradić se ubraja u simbole Istre. Prošetaj se njegovim kamenim uličicama do donjeg trga, a kroz glavna gradska vrata dođi do gornjeg trga. Nipošto nemoj propustiti kružno se prošetati uz njegove prepoznatljive gradske zidine. Odvoji vremena i posjeti jednu od mnogobrojnih konoba ili uživaj u čaši dobrog vina. 

Gdje jesti i piti: Moj prijedlog je konoba Pod voltom (Trg Josefa Ressel) i B5 Wine bar (ulica Borgo 5) gdje sam između ostalog isprobala gin tonik s teraninom kojeg i dan danas kod kuće pripremam. 

Hum

Meni osobno se Hum već godinama nalazi visoko na listi najljepših istarskih mjesta. Smatra se najmanjim gradom na svijetu sa svega 30 registriranih stanovnika. 

hum

Prema legendi nastao je kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne te su od preostalog kamenja izgradili Hum. Današnji izgled je stekao već u 11. stoljeću kada je sagrađen kaštel. Hum je uz Roč i Buzet jedan od najznačajnijih hrvatskih glagoljaških središta stoga tu možeš naći razne spomenike glagoljici. 

Pazin

Pazin je obvezna destinacija svakog ljubitelja prirode, književnosti i povijesti. Pazin se smatra srcem Istre, a čak radnja jedne knjige poznatog Julesa Vernea odvija se upravo u Pazinu. 

Radnja romana “Mathias Sandorf”, koji je nastao u sklopu serije romana “Neobična putovanja”, događa se u poznatoj Pazinskoj jami i pazinskom Kaštelu otkuda je glavni lik uspio pobjeći. 

Stoga u Pazinu ne smiješ propustiti posjetiti Kaštel čija ulaznica iznosi 25 kn. Kaštel je otvoren svaki dan izuzev ponedjeljkom, a osim zanimljivog trajnog postava koji je djelomično i interaktivan, ovdje možeš uživati i u privremenim izložbama. 

Prošetaj se do Pazinske jame koju u pratnji vodiča možeš posjetiti po cijeni od 230 kn za odrasle i 190 kn za djecu. U blizini Kaštela nalazi se i poznati Pazinski krov, slap koji je za vrijeme ljetnih mjeseci presušen. 

Oni koji vole adrenalinske avanture, ne smiju propustiti spustiti se niz zip line koji se nalazi točno iznad Pazinske jame. 

pazinski_krov

Gdje jesti i piti: Moj prijedlog je odlična pizzeria Peperone (ulica Franine i Jurine 6), a nezaobilazna adresa je slastičarnica Antica (ulica Franine i Jurine 2b) gdje trebaš isprobati fantastične suhe keksiće. U blizini Pazina nalazi se i konoba Bani (Bani 73) koja je poznata po svojoj domaćoj tjestenini. 

staza_pazin_istra

Svetvinčenat

Svetvinčenat, Savičenta ili San Vincenti – tako malo mjesto, a tako puno naziva. Ovaj gradić se nalazi u središtu južnog dijela Istre na pola puta između Pazina i Pule. 

Svetvinčenat je mene osvojio na prvu i definitivno ga ubrajam među ljepša mjesta u Istri. Uz to Svetvinčenat ima mnogo sadržaja u kojem možeš uživati. 

kastel_svetvincenat

Središnjim dijelom grada dominira Morosini-Grimani kaštel koji je posve restauriran i otvoren za javnost početkom ljeta 2020. Moram priznati da sam se izuzetno dobro zabavila istražujući kaštel koji je svoju povijest prikazao na zanimljiv i interaktivni način. Uz to tu možeš kušati i lokalne delicije. Cijena ulaznice iznosi 70 kn za odrasle. 

Svakako se prošetaj šarmantnim središnjim trgom te posjeti crkvu Navještenja Marijina koja se nalazi na njegovom istočnom dijelu. 

Nemoj propustiti posjetiti i Kuću vještice Mare u kojoj ćeš otputovati u daleku prošlost, upoznati Maru, ali i sudjelovati u streličarskoj i mačevalskoj bitki. 

Više o Morosini-Grimani kaštelu pročitaj ovdje.

Grožnjan

Posjetiti Istru, a ne doživjeti magični Grožnjan je velika pogreška. Ja sam ju počinila jednom, ali zato nikad više. Grožnjan je poseban i teško je zapravo opisati njegovu vibrantnu, ali u isto vrijeme opuštenu i spokojna atmosferu. 

Grožnjan je nametljiv u svojoj nenametljivosti i lijep u svojoj idiličnoj bezbrižnosti. Teško je to opisati, ali to ćeš doživjeti dok budeš istraživao njegove uličice. 

groznjan

Ovaj mali istarski gradić ima veliko kulturno značenje, a bogat je brojnim galerijama i ateljeima, a ljeti se odvijaju brojne umjetničke akademije. 

Poseban je doživljaj posjetiti Grožnjan za vrijeme održavanja međunarodnog glazbenog festivala “Jazz is back”. Ne zove se Grožnjan bez razloga gradom umjetnika. 

Vodnjan

Vodnjan je za mene grad kontrasta. S jedne strane tu se nalaze stare kamene kuće, uske uličice i tajanstvene mumije, a s druge strane grad pokazuje jedno drugačije lice kroz svoje mnogobrojne murale. 

vodnjan

Vodnjan je prvenstveno poznat po svojim brojnim relikvijama raznih svetaca koje se čuvaju u Župnoj crkvi. Trn s Isusove krune, komadić vela Bogorodice, čestica Kristova križa, ali i posve očuvana tijela svetaca čine okosnicu ove nevjerojatne zbirke. U Župnoj crkvi svetog Blaža stoljećima leže tijela koja nisu balzamirana niti hermetički zatvorena što predstavlja zagonetku znanstvenicima.  

Upečatljiv gradski trg nastao je početkom 19. stoljeća nakon rušenja kaštela. Prostrani trg je okružen palačama, a 1910. je sagrađena općinska palača u neogotičko-venecijanskom stilu.  

vodnjan

Vodnjan je grad murala u kojem možeš istražiti više od 40-ak umjetničkih djela. Prošetaj se kroz njegove uličice i male trgove jer nikad ne znaš iza kojeg ugla se krije novo street art djelo. 

Rovinj

Pričati o Istri i ne spomenuti Rovinj je prosto nemoguće. Osobno sam ga posjetila u par navrata, no što sam više i dublje istraživala Istru to je Rovinj na mojoj top listi padao sve niže. 

Razlog je posve jasan. Smatram da je zbog brojnih festivala i konferencija, kao i fantastičnih hotela, stekao veliku medijsku pozornost, pa tako i popularnost. 

FOTO: Unsplash

Nemoj me krivo shvatiti, Rovinj je u svojoj suštini predivan i barem jednom trebaš proći njegovim ulicama i starom gradskom jezgrom, posjetiti crkvu sv. Eufemije, istražiti ponudu tržnice, jesti u brojnim konobama i potražiti skrivene kutke uz more. 

Rovinj je divan. No, za mene je dio njegove čarolije nestao s vrevom prevelikog broja turista i uvijek iznova istim fotkama njegovim “skrivenih” Insta mjesta na brojnim profilima influencera. 

Rovinj treba biti na tvojoj must visit listi, no što budeš više istraživao Istru shvatit će da neka mjesta, ona lišena hit medijskih naslova, pružaju potpuniji doživljaj. 

Pula

Obišla sam brojne amfiteatre, od rimskog Koloseuma, do amfiteatara u Tunisu i Jordanu, no godinama nisam posjetila Arenu u Puli. Sramota!

To je bila prva atrakcija koju sam prilikom svog dolaska u Pulu htjela vidjeti. I ostala sam oduševljena. Pulu vrijedi posjetiti samo zbog Arene. 

pula

Naravno, Pula nudi puno više. Forum, Augustov hram, Zlatna vrata, odnosno Slavoluk Sergijevaca, malo rimsko kazalište, Arheološki muzej, Kaštel… Mogla bih nastaviti niz još neko vrijeme. 

Pula je vibrantna, privlači svojom bogatom povijesti, osvaja svojim modernim mjestima, oduševljava svojim malim skrivenim kutcima, zadovoljava svačije nepce. 

Pula zaslužuju višednevni posjet. Osim što ona sama po sebi nudi pregršt sadržaja, iz nje možeš posjetiti Nacionalni park Brijune ili provesti jednodnevni izlet istražujući skrivene uvale Kamenjaka. 

pula

Gdje jesti i piti: Ciljano smo u Pulu jednom prigodom došli isprobati jedan od najboljih burger u Europi. U pitanju je famozni Mason burger koji i osvojio brojne nagrade, a poslužuje se u The Shipyard pubu (Ul. Svetog Teodora 1). Definitivno must try kada posjetiš Pulu. 

pula_zerostrassejpg

Kotli

U zadnje vrijeme se selo Kotli sve više spominje. Nekoć mirna i neistražena oaza Istre postala je prava turistička atrakcija koja svaki vikend privlači veliki broj posjetitelja. 

Dio njih dolazi autom kako bi vidjeli ovu nestvarnu ljepotu koju je stvorila rijeka Mirna, a dio prođe kroz Kotle na stazi 7 slapova

Rijeka Mirna je svojim tokom u kamenom vapnencu napravila kotle koji su posebno vidljivi tijekom ljetnih mjeseci kada rijeka djelomično ili potpuno presuši. 

kotli

Ovo selo je nekoć bilo jedno od gospodarski najjačih na Humštini, a to može zahvaliti poznatim krojačima i mlinarima. Ako se prošetaš malo niže možeš vidjeti ostatke starog mlina koji odolijeva svim izazovima vremena. 

Gdje jesti i piti: Svakako svrati na fuže s tartufima u konobu Kotlić (Kotli 3), a na rakiju odmah pored konobe gdje stariji bračni par prodaje svoju domaću. 

Novigrad

Šarmantni gradić Novigrad osvojit će te na prvu svojim šarenim fasadama, a simpatični kišobrani raznih boja su postali prava mala turistička atrakcija. 

novigrad

Odvoji koji satak kako bi se prošetao njegovim uličicama i otkrio mnogobrojne predivne građevine koje otkrivaju njegovu bogatu povijest. 

Ako imaš vremena istraži zbirku novigradskog lapidarija i Gallerion, odnosno pomorsku zbirku austrougarske mornarice.

Poreč

Poreč se ubraja među najpopularnije istarske gradove na obali koji svake godine privlači veliki broj posjetitelja. 

Dovoljno je samo par koraka kako bi shvatio da Poreč iza sebe ima bogatu i blistavu povijest. Njegove ulice i uličice pričaju stoljetnu povijest ovog mjesta koje i danas izgleda veličanstveno. 

Glavna atrakcija Poreča je famozna Eufrazijeva bazilika koja se nalazi pod UNESCO zaštitom. Ona je sagrađena na temeljima ranije trobrodne bazilike polovicom 6. stoljeća za vrijeme stolovanja biskupa Eufrazija po kojemu je i dobila ime. Kompleks Eufrazijeve bazilike pripada među najznačajnije svjetske povijesne spomenike. Bazilika je za posjetitelja otvorena svakog radnog dana, osim nedjelje i za vrijeme crkvenih blagdana. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, ulaz za predškolsku djecu je besplatan, dok školska djeca i studenti trebaju platiti 25 kn. 

Osim Eufrazijeve bazilike, istraži i Veliki Neptunov hram, Istarsku sabornicu, Kuću dva sveca i srednjovjekovne bedeme s kulama. 

porec

Osobno sam Poreč posjetila dva puta, no ne bih mu se ponovno vraćala. On s jedne strane oduševljava svojom bogatom povijesti kojoj si svjedok na skoro pa svakom kutu, dok s druge strane tu imamo kontrast između uglancanih i fancy mjesta i onih masovnih s lošim fotografijama hrane u koja nipošto ne želiš sjesti. 

Dojam dodatno pogoršava velika količina butika čija roba ima upitnu kvalitetu. Kada podignem pogled s još jedne trgovine koja vrišti “jeftina kineska roba” i ugledam velebnu fasadu nekad raskošne palače u kojoj se vjerujem pazilo na svaki detalj, uhvati me tuga. Tako olako i bez promišljanja prodajemo veličanstven proizvod, ali ga pakiramo u jeftini celofan.

Buje

Jedan od mojih osobnih favorita je gradić Buje koje je poput većine istarskih naselja u unutrašnjosti smješten na vrhu brda zbog čega izgleda romantično i pitoreskno. 

Osobno obožavam njegovu staru gradsku jezgru. Svoj obilazak započni s glavnim trgom gdje se nalazi župna crkva sv. Servula koja je sagrađena na mjestu nekadašnjeg Jupiterovog hrama. Pored se nalazi zvonik visok 50 metara koji je sagrađen u 16. stoljeću. On je tijekom povijesti služio kao izvidnica i stražarnica za cijelo područje te su Buje zasluženo nosile naziv “straža Istre”. Na istom trgu se nalazi gradska vijećnica i plemićka palača. 

buje

S desne strane crkve se malim uličicama spusti s glavnog trga te okruži gradić uživajući u pogledu na Istru. 

Obavezno posjeti i crkvicu sv. Martina s grobljem koje je pretvoreno u spomen-park. Tamo se pruža jedan od upečatljivijih pogleda kojeg ćeš dugo pamtiti. 

istra_vodic

Momjan

Momjan je fascinantan. Ovo malo mjesto je postalo prava meka za gastro i vinoljupce jer se u njegovoj blizini nalaze jedne od najboljih konoba i vinarija cijele Istre. 

Momjanski kraj je zbog brojnih izvora vode i odličnog položaja bio naseljen već u pretpovijesno doba, a dokazi za to su pronađeni u špilji Cingarela. No, po prvi put se Momjan službeno spominje 1035. godine. 

Glavna atrakcija Momjana je kaštel koji se počeo graditi u prvoj polovici 13. stoljeća, a vlasnici su bili obitelj Woscalca Devinskog i sinovi koji su bili poznati po svojoj prevrtljivosti te su često prodavali svoju lojalnost za pozicije i moć. Grad je toliko često mijenjao svoje vlasnike da se smatralo da  je uklet. 

momjan

Kaštel 1548. godine kupuje Simone Rota iz Bergama koji je kaštel pregradio u trapezoidan oblik s kvadratnom kulom gdje obnavlja prostorije za stanovanje, podiže kapelu sv. Stjepana i gradi novi kameni most. Dvorac grofovi Rota napuštaju 1835. godine, a danas su od slavnog kaštela ostale tek ruševine. 

Gdje jesti i piti: Brojne su lokacije u blizini Momjana gdje možeš vrhunski jesti i kušati istarska vina. Nipošto nemoj propustiti posjetiti vinariju Kabola (Kanedolo 90), Vina Sinković i agroturizam San Mauro (San Mauro 157), konobu Rino (Dolinja vas 23), vinariju Kozlović (Vale Momjan 78), konobu Stari podrum (Most 52) i San Servolo Beer & Steakhouse (Momjanska ulica 7a). 

cingarela_slap

Oprtalj

Oprtalj je onaj gradić u kojeg se zaljubiš na prvi pogled. Mi smo do njega došli iz smjera Momjana te smo prije samog ulaska uživali u nezaboravnom pogledu na sami gradić. 

oprtalj

Slobodno možemo reći kako je Oprtalj jedan od najinsta gradića Istre čije romantične fotografije dominiraju društvenim mrežama. No, teško je ostati ravnodušan na ljupkost njegovih uličica i na poglede koji se pružaju s glavne ulice. 

oprtalj

Buzet

Poput većine istarskih gradova u unutrašnjosti i Buzet je smješten na brdu, a česta je destinacija za ljubitelje prirode. Naime, Buzet je okružen brojnim prirodnim ljepotama, poput poznate staze 7 slapova i Ćićarije. Buzet je poznat i kao grad tartufa jer se oni rastu uz rijeku Mirnu. Ne propusti posjetiti staru jezgru grada. 

Manje poznata mjesta u Istri koje trebaš vidjeti

Ono što je posebno kod Istre jest činjenica da uvijek iznova imaš nešto za istražiti. Nakon što posjetiš vodeće atrakcije, vrijeme je da se zaljubiš u skrivena istarska mjesta. Dio njih možeš posjetiti tijekom road tripa između vodećih gradova, a dio traži ipak skretanje s rute. No, vjeruj mi, uvijek se isplati!

Park kažuna

Kažun je zapravo tradicionalno istarsko suhozidno sklonište za ratare i pastire. Smatra se kako je 18. i 19. stoljeće zlatno doba kažuna. Slobodno možemo reći kako su kažuni “arhitektura bez arhitekta”. Nastaju iz jednog jedinog materijala, kamena koji je krčen s maslinika, vinograda i livada. Kamena kupola koja nastaje slaganjem kamenja naziva se i “lažna kupola”. 

kazun

U blizini Vodnjana nastao je 2013. Park kažuna, muzej na otvorenom, gdje su izvrsno prikazane sve faze gradnje kažuna. Kažun je danas identitet Vodnjana, ponos ljudi i tema nepresušnih inspiracija.

Dvigrad

Dvigrad se ubraja u najveće ruševine tipičnog srednjovjekovnog grada u Istri. Poseban je po tome što za razliku od mnogih ruševina nije srušen vojnom silom nego je napušten i prepušten zubu vremena. Kao što samo ime govori Dvigrad označava postojanje dva dijela grada, Moncastell i Castel Parentin, od kojih je ostao samo ovaj prvi. Ovo područje je zbog strateškog položaja bilo naseljeno već od prapovijesti, a u povijesnim se izvorima po prvi put spominje 879. godine. 

dvigrad_istra

Unatoč tome što je Dvigrad grad duhova već par stoljeća, ipak je u jednu ruku dobro očuvan. Opasan je dvostrukim obrambenim zidovima koji su međusobno povezani gradskim vratima. Unutar zidina očuvani su ostaci od više od 200 zdanja, a uočit ćeš ulice i stepenice na brojnim mjestima. 

Cijelim gradom dominiraju ostaci crkve sv. Sofije koja se nadvija nad ruševinama, a ispred nje je glavni gradski trg. Oko trga se nalaze brojne bitne zgrade, poput gradske palače, a postoji i obrtnička zona, kao i ona stambena. 

dvigrad_istra

Oko Dvigrada postoji legenda o zakopanom blagu zloglasnog britanskog gusara Henryja Morgana. Pod ovlastima guvernera Jamajke, Thomasa Modyforda, borio se protiv Španjolaca, ali gusar kao gusar često se nije držao dogovora i ovlasti koje su mu dane. Poznat je po tome što je osvojio Panamu, ali je uz to i pljačkao zbog čega je povrijedio mirovni ugovor između Španjolske i Engleske. 

Britanci su krenuli u potjeru za njim, a prema legendi u bijegu je došao sve do Limskog zaljeva. Pronašao je Dvigrad koji je tada već bio napušten i tamo je sakrio svoje blago. Ostatak života je proveo u blizini Dvigrada u mjestu koji i dan danas nosi naziv M(o)rgani.

Više o Dvigradu pročitaj ovdje.

Ladanjska palača/samostan Dajla

Mjesto Dajla ili Dalia nalazi se pet kilometara od Novigrada, a posjetili smo ga tijekom našeg trećeg road tripa po Istri. Nakon što sam vidjela fotografije i upoznala se s burnom, pa čak i tragičnom povijesti ovog mjesta, htjela sam uživo vidjeti i osjetiti njegovu sjetnu i velebnu ljepotu koja ostavlja bez daha i nakon par stoljeća. 

dajla_palaca

Grofovi Grisoni su zaslužni za današnji izgled ovog velebnog izdanja. Oni su drastično promijenili posjed, a današnji izgled nastao je 1839. na osnovi nacrta francuskog arhitekta Le Terriera de Manetota kojemu palača duguje svoj francuski neoklasični izgled – nešto posve jedinstveno na području Istre. Dajla ima burnu povijest, no nažalost je danas kompleks napušten i prepušten propadanju. 

Cijelu priču o burnoj povijesti ovog kompleksa pročitaj ovdje.

Savudrijski svjetionik

Savudrijski svjetionik izgrađen je davne 1818. na rtu Lako u Bašaniji te se ubraja u najstariji i najsjeverniji svjetionik na Jadranu koji je još uvijek u potrebi. Izgrađen je po projektu arhitekta Pietra Nobilea i to u manje od godinu dana. Sačinjen je od pravilnih kamenih klesanaca lokalnog porijekla, a za rasvjetu je po prvi put korišten plin, a od 1938. radi na struju. Visok je 36 metara te ima čak 151 stepenicu. 

savudrijski_svjetionik

Kada se izgradio bio je prava turistička atrakcija, a ostao je to do dan danas. Legenda govori kako je sagrađen po nalogu austrijskog grofa Metternicha koji se zaljubio u lijepu Salvorinku te je htio izgraditi zajednički dom. No, ljepotica je umrla prije nego je svjetionik sagrađen. 

Samostan Sveti Mihovil nad Limom

U pitanju je jedan od najvažnijih samostanskih sklopova u Istri, a nalazi se iznad Limskog zaljeva. Najstarija je ranokršćanska crkvica sv. Marije iz 6. Stoljeća, a uz nju je sredinom 11. stoljeća izgrađena crkva sv. Mihovila i samostan. U crkvama su restaurirani ostaci vrijednih fresaka iz 11. stoljeća. Nažalost, kompleks se može vidjeti samo izvana jer su svi ulazi zatvoreni. Pored samostana počinje i staza koja vodi sve do Limskog kanala. 

Prirodne ljepote Iste koje trebaš posjetiti

Istra nije poznata samo po svojoj povijesti i gastronomiji nego i po svojim prirodnim ljepotama. U Istru možeš ići ciljano samo kako bi planinario ili biciklirao, no sljedeće destinacije možeš posjetiti i kombinirajući izlete kako bi stekao što bolji dojam. 

Brijuni

Nezaobilazna adresa kada su prirodne ljepote u pitanju je Nacionalni park Brijuni. U ovom parku nećeš samo uživati u prirodnim ljepotama nego i u bogatoj povijesti ovog mjesta. Brijune možeš posjetiti tijekom jednodnevnog izleta, ali nudi se i mogućnost smještaja. Kako bi što bolje isplanirao svoj izlet, sve detalje provjeri na službenoj stranici Nacionalnog parka

nacionalni_park_brijuni

Ćićarija i Park prirode Učka

Svi ljubitelji prirode i planinarenje obavezno trebaju otići na barem jedan izlet na Ćićariju i posjetiti Park prirode Učka. Na raspolaganju stoje mnogobrojne planinarske staze, a definitivno se među najpopularnijim ubraja uspon na Žbevnicu, Veliki Planik, Sisol, Brajkov i Županj vrh, i, naravno, Vojak. Nemoj propustiti posjetiti i kanjonsku udolinu Vela Draga.

Otkrij 3 malo drugačije planinarske staze u Parku prirode Učka ovdje.

ucka

Kamenjak

Kamenjak možeš posjetiti u bilo koja doba godine, ljeti kako bi se kupao na jednoj od mnogobrojnih plaža i uvala, a tijekom manje vrućih dana kako bi planinario i tako otkrio jednu drugu stranu ove prirodne ljepote.

kamenjak

Ovdje ćeš uživati u svim mediteranskim mirisima, ali otkriti i puteve dinosaura. Ulaz u zaštićeno područje Kamenjak se naplaćuje ako se ulazi motornim vozilima, dok pješaci ne moraju plaćati ulaznicu. Jednodnevna ulaznica za moped iznosi 40 kn, za automobil 80 kn i za kamper 150 kn, a možeš kupiti i višednevne ulaznice. 

Staza 7 slapova

Definitivno najpopularnija istarska hiking ruta je staza 7 slapova na kojoj, kao što pogađaš, prolaziš pored sedam slapova. Na ovoj stazi ćeš uživati i u drugim ljepotama, poput malog sela Kotli i Napoleonovog mosta te ćeš doživjeti svu ljepotu rijeke Mirne. Staza je duga oko 15.5 kilometra te traje oko pet i pol sati. 

sedam_slapova

Zarečki i Pazinski krov

Ako planiraš posjetiti Pazin nemoj propustiti vidjeti Zarečki i Pazinski krov. U pitanju su dva slapa koji se ubrajaju u jedne od glavnih atrakcija Pazina. 

zarecki_krov-

Zarečki krov se nalazi kod Zarečja, a slap i jezero stvara Pazinčica. Ovo je veoma popularno izletište gdje je moguće okupati se, a oni hrabriji će se okušati u skokovima. 

Pazinski krov također je stvorila Pazinčica, a nalazi se podno Pazina do kojeg se stiže takozvanim Rimskim putem. Pazinski krov je puno manji, no meni osobno je puno ljepši. Ljeti oba krova znaju presušiti, što je također poseban doživljaj. 

pazin_staza

Pazinska jama

Istra je bogata speleološkim objektima, a Pazinska jama se definitivno ubraja među popularnije. Podno Pazinskog kaštela rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, probija se kroz jamu i nastavlja svoj put prema jugu. 

pazinski_ponor

Jama je zaštićeni prirodni speleološki objekt i nije turistički uređena, no svejedno je moguće posjetiti je. Potrebno je unaprijed rezervirati svoj termin, obilazak traje oko dva i pol sata, a cijena po osobi iznosi 230 kn za odrasle i 190 kn za djecu. 

Slap Sopot

Pričati o slapovima Istre, a ne spomenuti slap Sopot je nemoguće. Mnogi smatraju da je ovo jedan od najljepših slapova Istre. Visok je čak 24.5 metra, a posebno je čarobno jezerce podno njega. Slap se nalazi u blizinu Pazina, točnije pored naselja Floričići. 

sopot_slap

Postoje dva vidikovca, onaj posvećen staroslavenskom bogu Perunu koji se nalazi odmah iznad slapa, vidikovac božice plodnosti i zaštitnice žena Mokoš koji se nalazi na pola spusta prema jezeru. I ovdje možeš vidjeti Napoleonov most kojeg je tijekom godina voda oštetila te su ga mještani često obnavljali. Možeš posjetiti samo slap ili kombinirati hiking izlet na stazi sv. Roka (702) ili sv. Šimuna (701).

Slap Cingarela

Slap i špilja Cingarela Istrijanima su poznati pod imenom Zingarella što je njihov službeni talijanski naziv. Špilja se nalazi na povišenom dijelu klisurastog kanjona čijim dnom teče potok Poganja (Arđila), odnosno na talijanskom Argilla. Ovaj potok je pritok rijeke Dragonje, a izvire kod sela Brdo. 

Poganja, odnosno Argilla, teče ispod momjanskog kaštela, a duž poteza je nekoć bilo čak devet mlinova. Dio mlinova je sa svojim radom prestao u 19. stoljeću, a dio u prvoj polovici 20. stoljeća. Posljednji mlin je sa svojim radom prestao 1965. godine. 

cingarela_slap

Osim slapa, koji je prvenstveno aktivan nakon velikih oborina, izuzetno je zanimljiva i špilja Cingarela/Zingarella. Provedena istraživanja su pokazala kako je čovjek u toj špilji boravio potkraj neolitika, a bila je stalno nastanjena u eneolitiku i početkom brončanog doba. Ognjište u špilji potječe iz doba rimske vladavine, a pronađena keramika iz petog, šestog i sedmog stoljeća. Na službenoj ploči staze piše kako narodne predaje govore da je u toj špilji kratko vrijeme kao 12-godišnjak boravio Sveti Servul koji kasnije postaje patron Župne crkve u Bujama. 

Više o stazi do slapa Cingarela pročitaj ovdje.

Jama Baredine

Jama Baredine se od 1986. ubraja u geomorfološki spomenik prirode, a nalazi se u zapadnom dijelu Istre, između Poreča, Višnjana i Tara, nedaleko mjesta Nova Vas. 

jama_baredine

Jama je duboka 132 metra, no to je zapravo dubina do koje je dospio čovjek kroz speleološko istraživanje. Podzemni svijet jame je nastao djelovanjem vode prije otprilike 3 i pol milijuna godina. 

Za posjetitelje je uređenja staza duljine 300 metara koja prolazi kroz pet bogato ukrašenih dvorana, a tura završava kod podzemnog jezera na dubini od 60 metara gdje se nalazi čovječja ribica. Sve dvorane su ukrašene posve nerealnim i predivnim kalcitnim naslagama, stalaktitima, stalagmitima i sigama. 

jama_baredine

Gdje jesti i piti: Svrati u agroturizam Selo Mekiši (Mekiši, Vižinada)

Više o jami Baredine pročitaj ovdje.

Špilja Mramornica

Špilja Mramornica se nalazi u sjeverozapadnoj Istri kod Brtonigle na imanju obitelji Sterle. Kako se špilja ubraja u podzemno bogatstvo i kao takvo ne može biti u privatnom vlasništvu, dano je u koncesiju obitelji Sterle prije 10-ak godina koji su ponudu obogatili agroturizmom. 

spilja_mramornica

Svoje ime Mramornica je stekla zbog karakteristične boje koja podsjeća na mramor. Špilja se sastoji od jedne prostorije dužine 93 metara, širine 51 metar, a najveća visina iznosi 5 metara. Speleolozi je svrstavaju među najveće i najljepše podzemne prostorije u Istri. Stalagmiti dosežu visinu i do 13 metara i 10 metara širine. U špilji se nalazi i prapovijesni grob koji se tijekom vremena pretvorio u malo brdašce, a bit ćeš i svjedok ljudske gluposti u obliku odlomljenih stalagmita zbog suvenira. 

U špilji Mramornici nalazi se i “zid grafita”, dokaz glupe čovjekove potrebe da se potpisuje i tako ostavi svoj trag na mjestima koje je posjetio. Najstariji potpis potječe čak iz davne 1775. godine. Vodičica nam je na primjeru “zida grafita” pokazala koliko je malo potrebno da uništimo prirodu koja je nešto tako lijepo i vrijedno skriveno od ljudi i svjetla stvarala milijunima godina.

spilja_mramornica
Zid grafita

Gdje jesti i piti: U blizini špilje Mramornice nalazi se konoba Morgan (Bracanija 1, Brtonigla), agroturizam Sterle (Stancija Drušković 20, Brtonigla) te vinarija Cattunar (Nova Vas 94, Brtonigla)

Više o špilji Mramornici pročitaj ovdje.

Limski zaljev/kanal

Limski kanal je zapravo dio 35 kilometara dugačke Limske udoline koja seže čak do Pazina. Sami kanal je dug 12 kilometara, a mnogi ga nazivaju fjordom mada je u pitanju potopljeni krški kanjon. 50-ih godina prošlog stoljeća se tu snimao film “Vikinzi”, a glavne uloge su tumačili Kirk Douglas i Tony Curtis. 

limski_kanal

Postoje brojne staze s kojima možeš istražiti Limski kanal, a jedna od atrakcija je i Romualdova špilja. Svoje ime je dobila prema svetom Romualdu iz Ravenne. On je svojoj braći benediktincima zamjeravao raskalašeni život. Njegove kritike pogodile su mnoge te su ga čak svećenici htjeli likvidirati. On bježi i počinje živjeti kao pustinjak te je početkom 10. stoljeća mir pronašao u špilji iznad Limskog zaljeva. Nekoć se špilja mogla posjetiti, no kako su unutar nje nađeni vrijedni prapovijesni crteži, turistički obilazak više nije moguć.

Ponor i slap Butori

Ponor i slap Butori su prava zelena oaza koja se nalazi pored mjesta Marušići na cesti Buje-Šterna. Slap je visok oko 10 metara te pada u jezerce da bi voda završila na kraju u ponoru. 

butori

Istarska pustinja Šterna

Istarska pustinja nalazi se kod mjesta Šterna te se često naziva i pustinja Šterna. Mjesto pripada općini Grožnjan, a nekoć je ta oblast bila velika i sadržavala je mnogo naselja.

pustinja_sterna

Istarska pustinja je možda površinom mala, no ipak je dovoljno velika da se u njoj na neko vrijeme možeš izgubiti i glumiti da se nalaziš na nekoj egzotičnoj lokaciji ili pak na drugom planetu. Pustinju sačinjavaju dine lapora koje nisu rijetkost u Hrvatskoj. Lapor je siva ili žućkasta sitnozrnata sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita i gline.

Više o istarskoj pustinji pročitaj ovdje.

Istra je pravo čudo i jedan posjet neće biti dovoljan. Istri se možeš vraćati više puta jer ona u svom rukavu uvijek skriva pokoje neotkriveno blago. Stoga ovaj vodič nikad neće biti kompletan, no zato će često biti ažuriran. Jer ja ću se Istri uvijek rado vraćati!

istra_hrana

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati brojne zanimljive priče iz Istre:

 1. brdugac_korita
 2. dvigrad_istra
 3. pustinja_sterna
 4. jama_baredine
 5. kastel_svetvincenat
 6. dajla_palaca
 7. land_art_ucka
 8. pazin_staza
 9. cingarela_slap
 10. 7_slapova_istra
 11. staza_bozanskih_izvora_rabac
 12. Kabola
 13. brsec_sisol
 14. spilja_mramornica