Lokvarsko jezero u Gorskom kotaru oduvijek me fasciniralo. Ovo umjetno jezero se toliko savršeno uklapa u prirodu da djeluje kao da je tu stoljećima, a ne da je nastalo djelovanjem čovjeka. Više puta sam posjetila Lokve i Lokvarsko jezero, prošetala se tek malo uz njegovu obalu i branu, uživala u goranskim gastro delicijama, ali nikad nisam prohodala cijelu stazu oko samog jezera. 

Čitala sam puno o Lokvarskom jezeru, no cijela staza se spominjala uvijek u samo par crtica. Konkretnih informacija, kao i cijeli opis staze oko Lokvarskog jezera nisam pronašla. Velika šteta, pomislila sam. I tako smo jednog vrućeg ljetnog dana osvježenje potražili upravo na stazi oko Lokvarskog jezera. 

Mala povijest Lokvarskog jezera

Nekoć je Lokvarsko jezero bilo zelena dolina na kojoj se nalazilo naselje Srednji Jarak koje se sastojalo od par kuća, gostionice, kapelice te čak tri pilane. 

lokvarsko_jezero

Umjetno jezero je nastalo kada je rijeka Lokvarka zaustavljena u radnim akcijama koje su trajale od 1952. do 1955., a u kojima je sudjelovalo čak 27.000 mladih ljudi. Njima u čast jezero se prvotno nazvalo Omladinsko jezero. Stanovnici naselja Srednji Jarak su raseljeni, no građevine nikad nisu uništene nego su samo potopljene. Tako da se ispod površine Lokvarskog jezera nalaze ostaci tog nekadašnjeg goranskog mjesta, a potopljeno je i nekoliko kilometara popularne goranske ceste Lujzijane. 

lokvarsko_jezero

Što se sve nalazi ispod površine ovog poznatog jezera u Gorskom kotaru, vidljivo je kada se ono isuši. Novo isušivanje je najavljeno za 2021. godinu, a vjerujem da će Lokvarsko jezero i tada privući veliki broj posjetitelja. To će biti prizor koji će se dugo pamtiti. 

Lokvarsko jezero je duboko oko 40 metara, a proteže se na 2,5 kilometara četvornih. Okruženo je crnogoričnom i bjelogoričnom šumom i danas se ubraja u omiljenu outdoor destinaciju ne samo stanovnika Gorskog kotara nego i cijele Hrvatske. 

lokvarsko_jezero

Lokvarsko jezero privlači pozornost svojom ljepotom u bilo koje godišnje doba. Zimi posjetitelji uživaju u njegovoj snježnoj bajci, dok ljeti traže osvježenje od paklenih vrućina. Lokvarsko jezero je omiljena biciklistička i planinarska destinacija, a česti prizor su i brojni ribiči. Inače, vjerovao ili ne, u Lokvarskom jezeru je 1973. godine ulovljena najveća riječna pastrva na svijetu koja je težila nevjerojatnih 25 kilograma. 

Kružna staza oko Lokvarskog jezera

Lokvarsko jezero je veoma popularna destinacija, no unatoč tomu rijetke su konkretne informacije o njegovoj kružnoj stazi. Naletjela sam na tek par crtica, a većinom se komentiralo kako “se ne zna ulaz na stazu”, “kako su markacije loše” i “kako staza i nije toliko lagana”. Odlučili smo istražiti što se točno krije iza toga te prohodati cijelu stazu kako bi mogli dobiti konkretne informacije s terena. 

Gdje se priključiti na stazu oko Lokvarskog jezera?

Jedno od glavnih pitanja jest ono o službenom početku/ulasku na stazu oko Lokvarskog jezera. Ne postoji prava početna točka stoga je jasno kako se mnogi izletnici gube. Kako je u pitanju kružna staza, nećeš pogriješiti gdje god se priključio. No, postavlja se pitanje gdje se točno njoj priključiti. 

lokvarsko_jezero
Brana

Naš plan je bio nakon izleta otići na kasni ručak u restoran Eva, stoga smo svoj automobil parkirali podno dotičnog ugostiteljskog objekta. Stazu smo prethodno ucrtali te trag poslali na pametni sat. Stazi smo se priključili na par minuta udaljenosti od samog restorana u smjeru naselja Lokve, kod jedne kuće za iznajmljivanje s desne strane. No, stazi se možeš priključiti odmah podno restorana Eva. 

Odlična opcija je stazu započeti kod brane gdje možeš parkirati automobil. Također možeš automobil parkirati kod kupališta te se tamo priključiti stazi. Možeš odabrati i opciju automobil ostaviti kod vidikovca na cesti iznad jezera te se pješke lijevo spustiti niti “klizalište” gdje ćeš prije zavoja ugledati priključak na stazu. 

lokvarsko_jezero
Mrzla Vodica

Dobra opcija je izlet započeti kod naselja Mrzle Vodica gdje automobil možeš parkirati kod zatvorenog ugostiteljskog objekta Carov most pored kojeg se odmah nalazi priključak na stazu. Tu se inače nalazi i kafić i odmorište uz obalu na zelenoj travi, što može izvrsno poslužiti za odmor nakon izleta.

Gdje ćeš se priključiti stazi, ovisi o tvojim planovima nakon samog izleta. Sve gore navedene lokacije imaju mogućnost parkiranja automobila. 

Koliko je staza oko Lokvarskog jezera duga i koliko traje?

Dvije informacije na koje sam naletjela o stazi oko Lokvarskog jezera su posve točne, a tiču se trajanja i kilometraže. Staza je duga oko 17,5 kilometra, a traje oko pet sati aktivnog hoda bez uračunatih pauza. Mi smo prošli 17,35 kilometra i trebalo nam je 5.40 minuta s dužom pauzu tijekom koje smo skuhali kavu i potražili osvježenje u samom jezeru. Pred sami kraj staze smo djelomično skratili put ne prateći je uz samu obalu kako bi stigli na dogovorenu rezervaciju u restoran Eva. 

lokvarsko_jezero1

Ide li staza oko Lokvarskog jezera cijelo vrijeme uz obalu,  koliko je zahtjevna i što je s markacijama?

Moram te razočarati, staza ne ide cijelo vrijeme oko obale Lokvarskog jezera. Zapravo tek jedan dio staze prati obalu, a to je onaj sa strane naselja Lokve, odnosno podno restorana Eva. No, nemoj da te to obeshrabri. Staza cijelim putem prolazi kroz predivnu šumu koja pruža hlad, stoga čak hodanje tijekom toplinskog vala usred ljeta ne predstavlja veći problem. 

lokvarsko_jezero
Šumski put

Ono što je malo veći problem jest manjak markacija. Unatoč tome što smo imali iscrtanu stazu, na pojedinim dijelovima nismo bili sigurni idemo li u pravom smjeru i jesmo li dobro skrenuli. Stoga dobro otvori oči. Ono što je svakako dobra smjernica jest oznaka “POJ”. Kada smo krenuli hodati bila sam uvjerena da je to oznaka za “pojilište”, odnosno put do obale jezera gdje se životinje mogu napojiti. Dobro sam se sebi nasmijala kada sam shvatila da ta oznaka stoji za “Put oko jezera” 😀

POJ oznaka

U pitanju nije markacija na kakvu smo navikli niti djeluje pretjerano službeno. No, prateći strelice i oznake na kojima piše “POJ” nećeš pogriješiti. Nažalost, klasične markacije na dijelovima su potpuno izblijedile, a putem smo naišli i na razrušena stabla s markacijama koje nisu naknadno oslikane na drugim stablima. 

Općenito je onaj dio staze koji ne prati obalu jezeru, sa suprotne strane vikendica i kupališta, podosta neodržavan. Naletjeli smo u više navrata na posječena stabla i hrpu odbačenih grana koji su, doslovno, stazu učinili neprohodnom. Ako uz to dodaš i blato, prelazak tih dijelova staze je zanimljiv izazov. No, uz malo opreza i otvorena sva četiri oka, prelazak staze oko Lokvarskog jezera ne predstavlja veći problem. Kod mjesta Mrzla Vodica staza izbija na cestu, a ponovno ćeš joj se priključiti nakon mostića s desne strane. Prati oznaku za groblje.

lokvarsko_jezero
Staza nije vidljiva od gomile grana i ostataka stabala

Staza oko Lokvarskoj jezera nije na svim dijelovima lagana šetnja bez uspona. Iznenadit će se koliko manjih uspona i spuštanja postoji na stazi. No, nemoj se prestrašiti, staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna. Na cijeloj stazi se prolazi razlika od 513 metara nadmorske visine. 

Svakako provjeri vremensku prognozu prije nego odeš na stazu oko Lokvarskog jezera. Uslijed velikih oborina nastaje mnogo blata, a zimi staza pod snijeg postaje izuzetno teško prohodna. 

lokvarsko_jezero1

Gdje su najbolja mjesta za pauzu na stazi oko Lokvarskog jezera?

Upravo onaj dio staze koji prolazi uz obalu, nakon mjesta Mrzla Vodica prema Lokvama, na više mjesta ima postavljene drvene klupice i stolove, što je odlična lokacija za pauzu. Dotična mjesta te čekaju nakon što prođeš most te se uputiš pored groblja ponovno na stazu. Tu se nalaze tri lokacije s drvenim klupama i stolovima s pogledom na jezero.

Ovisno gdje krećeš sa stazom, odlične lokacije za pauzu su kod službenog kupališta gdje tijekom sezone postoje i ugostiteljski objekt, a odmoriti se možeš i podno brane gdje postoje klupice. 

lokvarsko_jezero

Staza oko Lokvarskoj jezera ima izuzetno mnogo potencijala da postane jedna od popularnijih u Gorskom kotaru. Priroda je predivna, a pojedini prizori uistinu ostavljaju bez daha. Dužina staze je prikladna za višesatni izlet, a ipak ne traži cijeli dan za hodanje. Mogućnost kupanja i brojni ugostiteljski objekti, kao i drugi turistički sadržaji naselja Lokve, poput park-šume Golubinjak i špilje Lokvarke, fantastično nadopunjuju ovaj jednodnevni izlet.

lokvarsko_jezero

No, staza oko Lokvarskoj jezera traži više brige, redovito održavanje i osvježavanje izgubljenih markacija, kao i relevantne informacije kako bi svaki posjetitelj bez zabune mogao organizirati svoj izlet na Lokvarsko jezero. 

Lokvarsko jezero je omiljena destinacija u bilo koje godišnje doba, a uređena i sigurna staza privukla bi veliki broj izletnika koji bi tako otkrili sve ljepote ovog poznatog izletišta. Jer ono je puno više od samo pokojeg kilometra šetnjice utabanim putevima. 

lokvarsko_jezero

Korisne informacije za kružnu stazu oko Lokvarskog jezera:

 • Početak staze: više je priključaka na stazu, a među popularnije se ubrajaju lokacije kod kupališta, brane, restorana Eva ili u mjestu Mrzla Vodica
 • Parking: sve navedene lokacije imaju parkirno mjesto
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Staza oko Lokvarskoj jezera je duga oko 17 kilometara, a za nju je potrebno oko pet sati aktivnog hoda bez pauza. Nama je trebalo nešto manje od pet sati. Moj trag je bez pauze, dok dečkov s uračunatom pauzom. Staza spada pod K2 (kondicijski umjereno zahtjevna, pet do sedam sati hoda) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Ona je možda kilometarski duga, stoga imaju to svakako na umu. Ako u svojim gojzericama već imaš pokoji kilometar, ona za tebe neće predstavljati veći problem. Prikladna je i za djecu i kućne ljubimce, naravno uzimajući u obzir kilometražu.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: da, tijekom sezone ugostiteljski objekt na otvorenom kod kupališta, kafić u mjestu Mrzla Vodica i restoran Eva
 • Dodatno: Stazu je najbolje izbjegavati za vrijeme obilnih oborina zbog velike količine blata. Također tijekom zime dijelovi stazu su teško prohodni zbog količine snijega.
park_suma_golubinjak

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

 1. gorski_kotar
 2. lokvarsko_jezero
 3. park_suma_golubinjak
 4. skradski_vrh
 5. visevica_gorski:kotar
 6. kanjon_kamacnik
 7. spicasti_vrh_brod_moravice