Gorski kotar je u svako doba godine mali raj. Zimi se pretvara u snježnu bajku, a ljeti pruža bijeg od često nesnosne vrućine. Osobno volim posjetiti Gorski kotar u bilo koje doba godine jer svako godišnje doba nudi jedan drugačiji doživljaj ovog dijela Hrvatske. 

Gorski kotar je idealan za bijeg od gradske vreve, za povratak u prirodu i za uživanje u miru. Ovaj dio Hrvatske je stvoren za druženje s cijelom obitelji jer nudi mnogo sadržaja u kojem podjednako mogu uživati sve generacije.

Ako si se uputio na odmor u Gorski kotar s cijelom obitelji, vjerojatno tražiš nešto laganiji tempo kojeg mogu pratiti svi članovi obitelji. Gorski kotar nudi pregršt sadržaja koji je prikladan za cijelu obitelj, a u isto vrijeme predstavlja odličan bijeg u prirodu. Ako boravak kombiniraš s dodatnim sadržajem, svi će naučiti nešto novo i vratiti se doma s novim znanjem i nezaboravnim uspomenama. 

lokvarsko_jezero

Za ovaj mali vodič odlučila sam kombinirati poznate lokacije Gorskog kotara koje bi svatko trebao posjetiti barem jednom. Naravno, plan možeš prilagoditi svom tempu, dodati pojedine lokacije ili neke izbaciti. Kako bi što manje vremena gubio na prijevoz, moj prijedlog je da smještaj nađeš oko Fužina/Lokvi/Delnica, ovisno o tvojim željama. 

Petak: Kanjon Kamačnik, dvorac Stara Sušica i Centar za posjetitelje “Velike zvijeri

Svoj produženi vikend započni istraživajući poznati kanjon Kamačnik koji se ubraja među najljepše dijelove Gorskog kotara. Staza je nezahtjevna, prikladna za cijelu obitelj, a traje oko maksimalno sat i pol laganog hoda u jednom smjeru. Potrebno je platiti ulaznicu koja iznosi 20 kn. 

kanjon_kamacnik

Kanjon Kamačnik nije samo zanimljiv zbog svoje nevjerojatne prirode nego i zbog poučne botaničke i Panove staze. Djeci, ali i svima odraslima će ova druga biti itekako interesantna. Kanjon kao takav je prava zvučna kulisa stoga su putem postavljene zvučne instalacije koje svatko može isprobati – Panov gong, potočne orgulje (koje doduše nisu radile kada smo mi bili), medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Ručati možeš nakon izleta u bistrou Kamačnik koji se nalazi odmah na ulazu u sami kanjon. 

Više o stazi u kanjonu Kamačnik pročitaj ovdje.

kanjon_kamačnik

Nakon pauze uputi se do dvorca Stara Sušica kojeg su podigli Frankopani na 800 metara nadmorske visine u blizini Ravne Gore. Nažalost, dvorac, koji je danas planinarski dom, nije otvoren za javnost (eventualno na upit na broj 098/1704179), no vidjeti ga samo izvana je pravi doživljaj. Imat ćeš osjećaj da se nalaziš u Harry Potter filmu. 

Odmah pored dvorca nedavno je otvoren Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” koji predstavlja zanimljivu i edukativnu avanturu za cijelu obitelj. Tu možeš doznati sve činjenice o medvjedu, vuku i risu. Centar je u ljetnoj sezoni otvoren svaki dan od 10 h do 18 h, dok izvan sezone ne radi ponedjeljkom te ima nešto skraćeno radno vrijeme. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 30 kn, dok djeca od 7 do 14 godina plaćaju 15 kn. Mlađa djeca ne plaćaju ulaz. Nakon ovog zanimljivog obilaska, vrijeme je za porciju slatkog kojeg potraži u obliku fantastične štrudle u bistro Breza u Ravnoj gori.

Subota: Lokvarsko jezero, Park-šuma Golubinjak i špilja Lokvarka

Jedan dan izdvoji za posjet Lokvama i brojnim atrakcija koje se nude oko ovog goranskog naselja. Dan započni obilaskom špilje Lokvarke koju mnogi nazivaju jednom od najljepših špilja hrvatskog krša. Cijena ulaznice iznosi 60 kn, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 10 h do 16 h (ulaz u 10 h, 12 h, 14 h i 16 h), dok subotom i nedjeljom se ulazi na svaki puni sat. 

park_suma_golubinjak

Nakon obilaska špilje Lokvarke odluči se za šetnju kroz Park-šumu Golubinjak gdje ćeš imati osjećaj da si se odmaknuo daleko od civilizacije. Možeš se otisnuti planinarskom stazom, samo uživati na velikoj zelenoj livadi ili čak organizirati roštilj. Cijena ulaznice iznosi 20 kn. 

lokvarsko_jezero

Tvoja iduća destinacija je Lokvarsko jezero, a ako ga posjećuješ ljeti, možeš se i okupati na službenom kupalištu. U ljetnoj sezoni tu možeš iznajmiti kajak ili sup. Također plovi i splav Čača na kojem ćeš doživjeti Lokvarsko jezero iz jedne posve drugačije perspektive. Na kasni ručak/ranu večeru (ovisno koliko si se zadržao) otiđi u poznati restoran Eva (obavezno rezerviraj stol). 

Više o kružnoj stazi oko Lokvarskog jezera doznaj ovdje.

Nedjelja: Fužine, špilja Vrelo i kaubojsko selo Roswell 

Dan započni kavom u Fužinama u restoranu Bitoraj (mali hint – imaju savršenu štrudlu) te se uputi u laganu šetnju uz jezero Bajer.

Posjeti i špilju Vrelo čija starost se procjenjuje između 3,5 do 4 milijuna godina. Možda je špilja dugačka samo 300 metara, no bogata je raznim špiljskim ukrasima. Radnim danom je otvorena od 10 h do 15 h, dok subotom i nedjeljom radi do 19 h. Ulaz je svakih pola sata, a cijena iznosi 30 kn za odrasle, 25 kn za djecu, a obiteljska ulaznica iznosi 60 kn. 

bajer_jezero

Poseban doživljaj za djecu, ali i sve ljubitelje vesterna je posjet kaubojskom selu Roswell gdje uz dodatnu naknadu možete jahati, vježbati gađanje te čak i roštiljati. Selo je otvoreno sve dane osim ponedjeljkom. Radnim danom radi od 16 h do 20 h, dok subotom i nedjeljom od 11 h do 20 h. Cijena ulaznice iznosi 20 kn za odrasle, djeca od 4 do 17 godina plaćaju 10 kn, a obiteljska ulaznica iznosi 30 kn. 

Ako ideš u smjeru Karlovca/Zagreba, kasni ručak možeš potražiti u pansionu Lovački dom u Delnicama. Ako radiš kružnu turu i vraćaš se ponovno u Fužine, svakako svrati u konobu Volta. 

Dodatni izlet za one koji žele više: Zeleni vir i Vražji prolaz

Među ljepše lokacije u Gorskom kotaru ubraja se Zeleni vir i Vražji prolaz. Ovisno iz kojeg smjera dolaziš, ovu prirodnu ljepotu možeš posjetiti prilikom dolaska ili odlaska u Gorski kotar. 

Vražji prolaz se ubraja među najljepše kanjone Gorskog kotara, a na njegovom kraju nemoj propustiti posjetiti špilju Muževa hiša. Zeleni vir se sastoji od 70 metara visoke stijene, a s vrha se obrušavaju dva potočića od kojeg jedan stvara predivan slap koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak. 

Zeleni_vir_Vrazji_prolaz
Zeleni vir

Više o kružnoj stazi Zeleni vir i Vražji prolaz doznaj ovdje.

Izletište je otvoreno od proljeća do okvirno kasne jeseni svaki dan od 10 h do 19 h, a cijena ulaznice iznosi 25 kn za odrasle te 10 kn za djecu iznad sedam godina. Ručati/večerati možeš u planinarskom domu Zeleni vir koji se nalazi odmah pored ulaza u Vražji prolaz. 

Gorski kotar je uvijek odlična ideja za produženi vikend i bijeg od vreve i gužve gradova. On je poželjna destinacija u bilo koje doba godine, no gore navedene lokacije ipak posjeti od proljeća do jeseni. Naravno, ovo nisu sve prirodne atrakcije koje Gorski kotar nudi jer ih ima uistinu pregršt. Ali to je već priča za jedan drugi produženi vikend… Jer u Gorski kotar se uvijek možeš vraćati.

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. veliki_risnjak
  2. vrazji prolaz i zeleni vir
  3. gorski_kotar
  4. lokvarsko_jezero
  5. lokvarsko_jezero
  6. park_suma_golubinjak
  7. veliki_risnjak
  8. skijanje_sanjkanje_gorski_kotar