Nakon što smo ljeto (više – manje) proveli u Zagrebu, muž mi je slavodobitno jedne večeri ispalio: “Idemo u Norvešku!”, a moja reakcija je bila idealna količina zbunjenosti, iznenađenosti i uzbuđenja. S obzirom na cjelokupnu situaciju, na veće putovanje nismo išli od veljače 2020. godine i stoga je činjenica da je Norveška otvorena za sve s COVID putovnicom te novitet Ryanair direktne linije Zagreb-Oslo Torp, došla kao savršen trenutak za bijeg od svakodnevice.

Za prvi posjet Norveškoj odlučili smo uzeti automobil i istražiti prirodne ljepote, a Oslo smo ostavili za neki idući city break jer vjerujemo da zaslužuje veću pažnju od jednog popodneva. Bacili smo se u istraživanje što, gdje i kako, a ovo je deset savjeta koji će pomoći svakome u istraživanju zemlje fjordova i trolova!

norveska_prijevoji

Kako putovati u Norvešku?

Od rujna je uspostavljena direktna linija Ryanaira u smjeru Zagreb-Oslo Torp. Povratna karta bez prtljage kreće se od 35 eura. Ako imaš dodatnu prtljagu, cijena karte je okvirno 50-ak eura. Red letenja je dva puta tjedno, srijedom (Zagreb-Oslo Torp, 17:20 – 19:55 te Oslo Torp-Zagreb, 20.20 – 22:55) i subotom (Zagreb-Oslo Torp, 07:00 – 09:35 te Oslo Torp-Zagreb, 10:00 – 12:35). Kod zračne luke imaš na izboru autobus ili vlak koji vode do Osla, ali i mnoštvo Rent A Car opcija za bezbrižno istraživanje Norveške.

Plaćati gotovinom ili karticama u Norveškoj?

Nemoj počiniti istu grešku kao mi i bez potrebe mijenjati kune u krune da bi imali keša “za svaki slučaj”. Svugdje se plaća isključivo karticama, od restorana gdje ćeš skenirati QR kod i bez ikakve komunikacije s konobarima naručiti i platiti jelo online pa sve do javnog WC-a gdje će se odlazak na obavljanje nužde platiti karticom. Gotovina kao da ne postoji, a jedna Norveška kruna (NOK) iznosi 0,74 Hrvatske kune.

fjord_geiranger

Internet i pozivi u Norveškoj

Za korisnike hrvatskih mreža, iako Norveška nije članica EU-a, članica je EEC-a što znači da vrijede ista pravila kao i u ostatku Europske Unije. Dakle, roaming i telefonski pozivi se ne naplaćuju posebno već kao da ste u bilo kojoj državi članici EU-a. Stoga nema panike oko potrošnje interneta i telefoniranja.

Smještaj u Norveškoj

Veći gradovi poput Osla i Bergena nude brojne hotele, a izvan gradova najpopularnija opcija su kampovi u sklopu kojih se nude male kolibe, poznate kao hytter koje pružaju sve za savršen odmor. U kolibi imaš sve što je potrebno za uživanje, komforne sobe (najčešće s krevetom na kat zbog iskorištavanja svakog centimetra prostora), malim, ali iznimno funkcionalnim kuhinjama, boravkom te kupaonicom.

Tijekom našeg boravka, svaki dan smo mijenjali lokaciju i stoga i smještaj, a od sedam noćenja smo proveli tri u hotelima te četiri u hytter kolibama. Smještaj smo unaprijed rezervirali preko Bookinga, a hoteli s tri zvjezdice (dvokrevetna soba s doručkom) će te izaći 100 do 200 eura po noćenju, dok će smještaj u hytteru koštati 70 do 110 eura po noćenju, s tim da se u hytteru dodatno naplaćuje posteljina (okvirno 15 eura za dva kreveta). Također, Norvežani su strastveni ljubitelji kampiranja i na cesti ćeš, bez obzira je li vikend ili radni dan, vidjeti mnoštvo kamperica.

prijevoz_Norveska

Prijevoz u Norveškoj

Norveška je iznimno dobro povezana željeznicom i autobusima, ali za potpuno uživanje u istraživanju prirodnih ljepota, najbolja opcija je iznajmiti auto. Važno je napomenuti kako je u Norveškoj rent a car jedan od najskupljih na svijetu, a cijene se okvirno kreću od stotinjak eura dnevno.

Promet u Norveškoj

Osim što je Norveška zemlja fjordova i trolova, također je zemlja u kojoj su skoro svi automobili hibridi ili na električni pogon. Ljubitelje dobrih auta oduševit će svi modeli koji elegantno šibaju po cesti, ali način na koji Norvežani voze može lagano izluditi. Naime, opće ograničenje brzine za automobile je: 30 km/h u stambenim područjima, 50 km/h u izgrađenim područjima te 80-90 km/h na brzim cestama.

Nemoj se šokirati ni kolonama koje nastaju na većim prometnicama, nije u pitanju prometna nesreća, već kaos koji nastaje zbog kružnih tokova. Skini si unaprijed GPS mape i uz malo strpljenja, sve će proći ok. Standardno, vozi se desnom stranom ceste, kratka svjetla moraju UVIJEK biti uključena, a posebno je zeznuta prednost u prometu. Ako na cesti nema prometnog znaka za prednost, onda prednost vrijedi za sav promet s desne strane. Također, autobusi uvijek i svugdje imaju prednost.

Tuneli su neizbježni na putovanju Norveškom, ali svakako predlažem da odabereš alternativne rute koje prolaze brdskim prijevojima. Iako dugotrajnije i sporije, isplati se zbog fantastičnih pogleda i nevjerojatne prirode. Također, brdske ceste možeš istražiti ovdje te se unaprijed pripremiti za nove avanture.

Što se tiče cestarina i trajekata, ne postoje vinjete ni plaćanja na kućicama. Gotovo svi automobili imaju AutoPass uređaj (sličan našem ENC-u), a ceste, tuneli i trajekti koji se naplaćuju imaju video kamere i senzore koji očitavaju uređaj. Finalna naplata vrši se na mjesečnoj razini, a u slučaju rent a cara, potrošeni iznos se dodaje na završni račun.

norveska_Sekundaer_Fylkesveg

Pumpe i gorivo u Norveškoj

Kao što sam navela, sve se plaća karticom, a većina pumpi je samoposlužna. Važno je znati da kod samoposlužnih pumpi lijepo prvo aktiviraš pumpu svojom karticom i pinom, aktivira se pištolj, natanka gorivo i krećeš dalje svojim putem (nema papirnatog računa). I za nekoliko sati baciš pogled na stanje računa koje pokazuje da si za tank od 36 litara platio cijenu kao da si napunio tank od 85 litara. Nema panike jer sustav funkcionira da vam prvo naplati maksimalnu količinu koja se može napuniti, zatim se radi obračun, stornira se skidanje ogromnog iznosa s tvog računa i naplati se točno koliko si natankao. Zvuči malo shizofreno i komplicirano, ali tako je to u Norveškoj.

Druga stavka je sama cijena goriva koja je među najskupljima u Europi, a razlog tome su visoki porezi. Zato računaj kako će te tankanje benzina doći oko 15 kuna po litri. S obzirom na visoke cijene goriva, ne iznenađuje da Norveška potiče svoje građane na kupnju hibrida i potpuno električnih automobila. Ušteda, ali i briga za okoliš su im u glavnom fokusu.

Hrana i piće u Norveškoj

Životni standard je u Norveškoj na visokom nivou, pa tako i cijene hrane, a posebice alkohola. Restorane nismo posjećivali osim dva izleta na “jeftinije” obroke. Burgeri u Holy Cow lancu su nas s krumpirićima došli oko 150 kuna po glavi, dok smo veliku pizzu za dvoje platili 230 kuna.

Ostatak smo kupovali namirnice u trgovinama te pripremali obroke u kolibama. Savjet je da izbjegavaš nama poznate lance trgovina kao što su Spar i Coop te posjeti Kiwi koji ima identičnu ponudu, ali po osjetno nižim cijenama. Losos je među najjeftinijim namirnicama te se isplati isprobati što god pronađeš jer nećeš pogriješiti s okusom i kvalitetom. Također, kušaj poznati polutvrdi smeđi sir Brunost zaista unikatnog karamelastog okusa. Među najpopularnijim jelima je i kavijar iz tube (!) koji je krema od dimljene ikre bakalara. Šećer na kraju su Freia čokolade koje su nacionalno blago, a naši favoriti su mliječna s kombinacijom Kvikka (norveška inačica Kit Kat čokoladica) te klasična mliječna s dodatkom krupne soli.

Norveska_hrana

Voda iz pipe je u čitavoj Norveškoj sigurna za piće i stoga nemoj bez potrebe bacati novac na flaširanu vodu. Dobru kavu na kakvu smo naviknuli u Hrvatskoj je dosta teško za naći, ali bez obzira na to želiš li popiti filter kavu, capuccino iz aparata ili vrhunsku kolumbijsku kavu, nećeš šalicu platiti manje od 30 kuna.

Ljubitelji alkohola neće se dobro provesti u Norveškoj, osim ako planiraju bankrot. Nismo mogli odoljeti posjetiti kultnu pivnicu Henrik Øl & Vinstove u Bergenu gdje smo 0,3 točenog craft piva platili 60 kuna. Priznajem, isplatilo se svake lipe, ali drugu rundu ipak nismo okrenuli. Ako se želiš počastiti za kraj dana, možeš u Kiwiju uzeti Hansa pivo (ekvivalent našem Karlovačkom ili Ožujskom), a jedna limenka će te koštati 18 kuna. Živjeli!

Norveska_pivo

Cigarete i duhan u Norveškoj

Norveška je zemlja u kojoj su sve popularniji grijači duhana i parilice zabranjeni stoga zaboravi na to da ih nosiš sa sobom jer postoji velika mogućnost da će ti ih uzeti na aerodromu i moguće naplatiti kaznu. Što se cigareta tiče, možeš ponijeti maksimalno šteku cigareta ili 250 grama duhana. Također, kupovina cigareta je iznimno skupa, a kutija košta okvirno 105 kuna.

Vrijeme u Norveškoj

Idealan period za posjet Norveškoj je ljeto, od lipnja do početka rujna, a mi smo se uputili baš kada su krenule magle i kiše. U jednom danu bez problema prođeš tri godišnja doba i stoga je bitno slojevito odijevanje i uvijek sa sobom imati nepropusnu jaknu ili kabanicu. Vjetar zna biti nemilosrdan, posebice na velikim visinama, stoga zaboravi na kombinacije koje izgledaju lijepo, već biraj tople i funkcionalne komade. Debele čarape, sportske tajice ili hlače (izbjegavaj traper jer se suši sto godina od vlage), majice s dugim rukavima i nepropusne jakne su osnovni dio da sve prođe bez prehlade.

Jezik u Norveškoj

Norveški je (po meni) zaista težak jezik i ništa ne razumijem, ali svi pričaju izvrstan engleski i nećeš imati problema sa sporazumijevanjem.

Znam da na prvi pogled djeluje kao iznimno skupo putovanje (nećemo si lagati, jest), ali Norveška je zemlja koja ima izrazito visok standard života i stoga visoke cijene. Ono što zauzvrat nudi jest jednako iznimno prekrasna netaknuta priroda koja će osvojiti sve ljubitelje putovanja i aktivnosti na otvorenom i zaista je država koju se isplati posjetiti.

Nastavi čitati o Norveškoj:

  1. sto_vidjeti_norveska