Vole je zvati zemljom fjordova i trolova, a Norveška je zaista prekrasna destinacija koja će osvojiti sve ljubitelje prirodnih ljepota, planinarenja, ali i povijesti. Naše istraživanje Norveške započelo je kod Oslo Torp aerodroma, ali Oslo smo ipak ostavili za zaseban posjet. Put nas je vodio pitoresknim mjestima, nevjerojatnim prijevojima i još ljepšim fjordovima, a ovo su lokacije koje su nas posebno osvojile.

Drvene crkve Borgund i Heddal

Ljubitelji povijesti, ali i black metala odmah će znati o čemu se radi. Naime, u Norveškoj danas možeš posjetiti 28 preostalih drvenih crkvi koje su uspješno preživjele zub vremena. Iako ih je bilo više od 1.000, s obzirom na to da su bile izgrađene isključivo od drveta specifičnom tehnikom, ne iznenađuje kako od srednjeg vijeka do danas možemo naići na još samo nekoliko preživjelih dragulja.

crkva_borgund_norveska

Pitanje koje svi postavljaju je: kako su uspjeli izgraditi nešto isključivo od drveta, a da i danas stoji? Lako. Kako bi postali funkcionalni građevinski materijal, planinskim borovima (norveški: malmfuru) su prvo bile uklonjene grane te su debla ostavljena da odstoje neko vrijeme, smola koja bi se krenula puštati dodatno bi ojačalo kvalitetu drveta i istovremeno je štitila od pucanja i propadanja. Danas najpoznatije drvene crkve su ona u Borgundu te Heddalu i moram priznati kako već iz daljine obje crkve izazivaju strahopoštovanje zahvaljujući svom pomalo zastrašujućem izgledu, ali i fantastičnoj očuvanosti.

crkva_borgund_norveska

Crkva u Borgundu izgrađena je oko 1180. godine i posvećena apostolu Andriji, a posebnu pozornost kradu izrezbareni portali te križevi i rezbarije zmajevih glava na krovovima. Ulaz u crkvu plaća se 75 kuna po osobi, a uz razgled crkve dobivaš ulaznicu i za izložbu koja te vodi kroz norvešku povijest. Samo područje oko crkve Borgund poznato je i kao najljepša cesta Norveške gdje je jednaki užitak voziti autom ili krenuti u laganu šetnju.

Crkva Heddal koja se nalazi se u blizini Notoddena, ujedno je najveća drvena crkva u Norveškoj. Visoka 25 metara i široka 17 metara ima tri grandiozne kupole od kojih najviša iznosi 29 metara. Sama crkva je podignuta u 13. stoljeću, a i dan danas je funkcionalna župna crkva u kojoj se tijekom ljetnih mjeseci održavaju mise, krštenja, krizme i vjenčanja.

crkva_heddal_norveska

Crkva je ujedno intrigantan primjer kako su u ranim kršćanskim vremenima nastajale bogomolje. Arhitektura i rezbarenje drva pokazuju kombinaciju biblijskih motiva i pretkršćanskih vjerovanja, a četvero vrata izrezbarena su runama. Također, uz vanjsku galeriju možete vidjeti fantastične drvoreze moćnih simbola osmišljenih kako bi uplašili zle sile i pozvali ljude u crkveno svetište. Jedna vrata su za muškarce, jedna za žene, jedna za svećenstvo i jedna na zapadu za procesije.

U blizini crkve nalazi se Låvekyrkja (crkva staja) koja sadrži maleni restoran, kafić i izložbeni prostor, a nedaleko od crkve nalazi se i Heddal bygdetun, muzej otvorenih vrata sa starim seoskim kućama i izložbama.

Cesta Gamle Strynefjellsvegen

Iako na prvu cesta od 27 kilometara ne zvuči pretjerano privlačno, Gamle Strynefjellsvegen napravljena je prvenstveno za turiste krajem 19. stoljeća. Tada je turizam počeo uzimati zamaha u Norveškoj, a ova predivna cesta te na trenutak zaista vraća u prošlost.

cesta_Gamle_Strynefjellsveg

Stari kameni zidovi i dugi nizovi stražarskog kamenja ponosno stoje još od same izgradnje ceste, a impozantni kontrasti krajolika će vas navesti da svakih par minuta kažeš: “Wow!” (istinita priča).

cesta_Gamle_Strynefjellsveg
cesta_Gamle_Strynefjellsveg

U ovih 27 kilometara vožnje vidjet ćeš tirkizna jezera, snijegom prekrivene planinske vrhove, obronke okovane ledom, ali i brojne vodopade te zlatni pejzaž ljekovitog bilja i raslinja. U kombinaciji s laganom izmaglicom, na kraju sve izgleda kao scena iz Gospodara prstenova čiju ćeš Rohansku temu vjerojatno pjevušiti veći dio puta. S obzirom na vremenske uvjete, cesta je zatvorena od studenog do lipnja.

Bergen

Jedan dan proveli smo u drugom najvećem gradu Norveške, Bergenu. Očekivano, mene je u potpunosti oduševio središnji dio grada, Bryggen kojeg krase šarene kuće smještene uz obalu. Bryggen je ujedno dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, a današnje šarmantne kućice nekoć su bile skladišta žitarica i mjesta gdje se čuvala svježe uhvaćena riba.

bergen_norveska

Posebnost je i Hanzeatski muzej koji je jedna je od najstarijih drvenih konstrukcija u Bergenu, a osim muzeja nudi i mnoštvo malih galerija i trgovina s ručno rađenim kožnim suvenirima. Nakon šetnje gradom, zaputili smo se 150 metara dalje prema uspinjači Fløibanen koja nas je odvela do vrha 425-metarske planine Fløyen u samo šest minuta.

bergen_norveska

Za nekoga tko ima problema s visinom, mogu bez problema reći kako se ovaj izletić zaista isplati jer pogled koji se pruža s vrha na grad, luku i fjord zaista prekrasan, a nemoj se iznenaditi ako pored tebe prođe nekoliko koza. Naime, na vidikovcu se nalaze restoran, brojne suvenirnice te veliko dječje igralište, dok koze uživaju u proplancima i besramno žicaju prolaznike hranu. Ostatak dana smo proveli u laganoj šetnji gradom istražujući male ulice pune grafita i kafića, ali kavi se nemoj nadati prije 10 sati kada se sve otvara.

Vidikovac Stegastein

Još dok smo istraživali i planirali putovanje, znala sam da ćemo morati posjetiti jedan od najljepših vidikovaca u Norveškoj s kojeg se pruža pogled na Aurlandsfjord, jedan od najspektakularnijih fjordova. Sam fjord dubok je i uzak, okružen planinama koje se uzdižu i preko 1500 metara nadmorske visine, a voda fjorda doseže dubinu od gotovo 1.000 metara te je širok manje od 2 km.

Aurlandsfjord_norveska

S obzirom na to da smo bili vremenski ograničeni, nismo se spuštali uz samu obalu već smo prirodne ljepote Aurlandsfjorda odlučili doživjeti na Stegasteinu. Ova platforma dizajnirana je tako da si udaljen 30 metara od planine što ti omogućava panoramski pogled sa 650 metara iznad fjorda.

Aurlandsfjord_norveska

Dodatno me oduševila činjenica kako se arhitektura platforme s drvenim i čeličnim elementima savršeno uklapa uz prirodu, dok je staklena stijena umjesto ograde ipak izazvala laganu aritmiju. Strah je ipak uspješno pobijedio nevjerojatan pogled, a Stegastein je otvoren tijekom cijele godine za sve posjetitelje.

Plovidba po Geirangerfjordu

Kad guglaš Norvešku, među prvim fotkama će se prikazati Geirangerfjord, jedan od najpoznatijih fjordova dugačak 20 kilometara kojeg krase brojni slapovi i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. I mogu iskreno reći kako je uživo još ljepši nego na fotkama. Odlučili smo iskoristiti prednost trajekta koji od svibnja do listopada vozi od Geirangera do Hellesylta i provozati se velebnim fjordom.

Fjord_Geiranger_Norveska

Moderni brod vodi putnike blizu poznatih vodopada i planinskih farmi, s komentarima preko zvučnika na norveškom, engleskom i njemačkom jeziku koji vas dodatno upoznaju s povijesti, ali i prirodnim bogatstvima na putu. Kartu u jednom smjeru za nas dvoje i automobil smo platili papreno (750 kuna), ali isplatilo se svake lipe.

slap_sedam_Sestara_norveska
slap_udvarac_norveska

U sat vremena plovidbe vidjeli smo najpoznatiji od brojnih slapova fjorda, Sedam sestara (De syv søstrene) koji čine sedam uskih potoka vode koji se niz kamenu liticu u fjord spuštaju s visine od 410 metara, uključujući i slobodni pad do 250 metara. Prema legendi, slapovi nalikuju kosi sedam žena. Na suprotnoj strani fjorda prema ženama gleda drugi vodopad u obliku boce pod nazivom Udvarač. Legenda govori o tome kako je zaprosio Sedam sestara koje su ga neprestano odbijale te je na kraju Sedam sestara ostalo neudano, a Udvarač se okrenuo boci.

Fjord_Geiranger_norveska

Putem smo vidjeli i obiteljske farme koje su služile kao gospodarstva za uzgoj stoke i voća (jabuke su im uspijevale kao lude), ali su sve napuštene zbog nedostupnosti i čestih lavina i odrona kamenja. Bez obzira na sve legende i napuštenost, ovaj fjord je pravi dokaz koliko priroda istovremeno može biti prekrasna i nemilosrdna, a Norveška je zasigurno vrijedna posjeta i otkrivanja njezinih ljepota.

Naše putovanje nam je omogućilo i posjete brojnim selima, malim mjestima, ali i potpuno opustošenim lokacijama i sva ta mjesta imaju svoje čari, ali ovo su zasigurno dragulji koje bih svakome predložila da posjeti. I nadam se da ću uskoro moći dodati još neke gradove i mjesta Norveške u preporuke, samo mi dajte malo vremena (i novaca). 🙂

Nastavi čitati o Norveškoj:

  1. Norveska_fjord_Geiranger