Naša susjedna država Bosna i Hercegovina je destinacija koja je turistički podcijenjena. Slobodno mogu reći iz jednog jednostavnog razloga – blizu je! Najčešće letimo na druge krajeve svijeta, a ono što nam je pod nosom ćemo već jednom posjetiti, jednog dana. I tako prođu godine, a nismo ni svjesni što nam se sve nalazi u susjedstvu. Nisu uvijek potrebni kilometri i kilometri da bismo otkrili i uživali u nečem novom. BiH je fantastična destinacija za sve ljubitelje povijesti, prirode, outdoor aktivnosti, ali i dobre hrane i cuge. 

Kako je BiH odmah tu, čini se da sve informacije o toj zemlji znamo. Vjerojatno je dio isti/sličan, no ipak se neki dijelovi razlikuju. Kako bi što jednostavnije organizirao svoj put kroz Bosnu i Hercegovinu, donosim sve stvari koje trebaš znati. 

Putovnica ili osobna za ulazak u Bosnu i Hercegovinu?

Za hrvatske građane je za ulazak u BiH potrebna samo osobna iskaznica. Ako putuješ sa svojim četveronožnim čupavcem, nemoj mu zaboraviti ponijeti EU putovnicu.

Valuta u Bosni i Hercegovini

U BiH je službena valuta Konvertibilna marka (km), a 1 km iznosi okvirno oko 3,8 kn. Jedno od vodećih pitanja je: može li se plaćati kunama i/ili eurima? Naše iskustvo je pokazalo da u većem dijelu Hercegovine možeš plaćati i eurima (često su cijene prikazane u eurima te prihvaćaju i u hotelima). Osobno nismo plaćali s kunama, no dobila sam podosta informacija da je i to moguće. 

mostar_stari_most

Pretežito smo svugdje plaćali u konvertibilnim markama. Dio novaca smo promijenili u Hrvatskoj kako bi odmah imali gotovine sa sobom. Ostatak smo podizali preko Revolut kartice i kartica naših banaka. Osobno nismo mijenjali novac unutar BiH u mjenjačnicama, no sudeći prema natpisima imaju dobar, čitaj realan tečaj.

Gotovina ili kartice u Bosni i Hercegovini?

Ovo slobodno mogu opisati kao varijabilnu stavku. Veći gradovi, pojedini restorani i većina hotela primaju kartice. Međutim, nemoj očekivati da ćeš suvenire plaćati karticom. Također manje radnje, ugostiteljski objekti i privatni smještaji primaju isključivo gotovinu. Ako se otisneš malo izvan većih gradova, obavezno imaj sa sobom keš. Mi smo putovali tako da smo većinom imali keš, a ako smo imali mogućnost plaćali bi karticom. 

Kako putovati do Bosne i Hercegovine?

U BiH možeš stići na tri načina. Postoje avionske veze iz naših vodećih gradova, no nije uvijek slučaj da je let izravan stoga dobro provjeri sve opcije. Redovite autobusne i željezničke linije voze prema BiH, a, primjerice, iz Zagreba do Sarajeva su većinom u pitanju noćni bus/vlak stoga je jednostavno za organizirati put. 

vrelo_bune_tekija

Najbolji način za putovati do i kroz BiH jest osobnim automobilom. Naime, do pojedinih turističkih atrakcija ćeš teže doći javnim/međugradskim prijevozom.

Promet u Bosni i Hercegovini

Ako ideš u BiH-a na road trip ili se samo voziš osobnim automobilom do svoje destinacije, pooštri svoje živce. Promet u BiH je kaotičniji nego onaj u Hrvatskoj. Pojedina prometna pravila su zanemarena, poput žmigavca, zabrane parkiranja, a naletjeli smo i na pojedince koji se voze na kružnom toku u rikvercu ili su jednostavno ostavili parkirano vozilo na izlazu kružnog toka. Usred vožnje vozači znaju stati na sred ceste, izletavati, preticati u najgorim uvjetima…

blidinje_jezero

Ako planiraš istraživati prirodne atrakcije i planinariti, na zabačenijim cestama zna iskakati divljač. Mi smo, primjerice, na cesti do Umoljana u samo par minuta vidjeli tri lisice. 

Navigacija u Bosni i Hercegovini

Navigacijski sustavi, poput onog što imamo u automobilu, ali i Google mape, nisu na svim destinacijama dobro funkcionirali. Često nas je navigacija vodila do cesta koje ne postoje ili pak u ruti nije bio vidljiv kružni tok ili pojedina cesta. Stoga svakako obrati pozornost i na prometne znakove te se nemoj 100% pouzdati u digitalnu navigaciju.

Pozivi, internet i Wi-Fi u Bosni i Hercegovini

Ako si ovisnik o mobitelu, u Bosni i Hercegovini ćeš se odmoriti. Obavezno isključi prije dolaska na granicu mobile data jer će ti roaming sve pojesti i iznenaditi te s ogromnim računom. Najbolje opcija je kupnja BiH kartice koju možeš puniti bonovima. Mi smo posudili karticu od prijatelja te smo je pretežito koristili za internet. Za četiri marke smo dobili 4 GB za tjedan dana. Nije nam bilo dovoljno…

Skoro gdje god smo odsjeli Wi-Fi je bio slab, a na nekim mjestima skoro pa i nepostojeći. Većina ugostiteljskih objekata ima svoj Wi-Fi, no morat ćeš pitati za njega jer u većini slučajeva nije istaknut.

Smještaj u Bosni i Hercegovini

Smještaj u BiH je na svim poljima jeftiniji od onog u Hrvatskoj, tako da za pristupačnu cijenu možeš odsjesti u hotelu s četiri zvjezdice. Osobno smo smještaj na Ramskom jezeru, Sarajevu i Mostaru rezervirali preko Bookinga, s tim da smo samo jedan smještaj morali platiti unaprijed. 

latinska_cuprija

U većim gradovima je izbor fantastičan i svatko može pronaći onaj idealan za sebe. Bosna i Hercegovina je poznata i po svojim brojnim motelima uz prometnice koje nude uistinu jeftin i dobar smještaj, što na road tripu dobro dođe. Kampovi su u manjini, ali mogu se naći. Cijene uistinu variraju, ovisno što preferiraš. Mi smo, primjerice, smještaj u Mostaru u hotelu Kriva ćuprija (četiri zvjezdice, u samom centru Starog grada, ocjena 9,4 na Bookingu) platili za dvije noći za dvije osobe s doručkom oko 150 eura. 

Vrijeme u Bosni i Hercegovini

BiH ima poprilično slično vrijeme poput unutrašnjeg dijela Hrvatske te Dalmatinske zagore. Hercegovina je toplija, a ljeti temperature znaju rasti i preko 35 stupnjeva. S druge strane Sarajevo je hladnije i u srcu Bosne zimi očekuj velike količine snijega i niske temperature. 

Hrana i piće u Bosni i Hercegovini

U BiH možeš ići samo zbog gastronomske ponude koja je bogata, ukusna, slasna… Samo dok pišem o hrani, ogladnim. Bosansku hranu prožima turski utjecaj, no danas je gastro ponuda puno šira od samo one tradicionalne. 

Nipošto nemoj propustiti isprobati razne hladne plate uz mesne i sirne delicije, uštipke s kajmakom i umakom od jogurta i češnjaka, razne dolme, pastrvu sa žara, ćevape, pite, a o slatkome neću ni pričati. Obožavatelji slastica osjećat će se u BiH kao u slatkom raju. Baklave, urmašice, tufahije, kadaif… Opcije su brojne.

pita_ispod_saca-

Dobra vijest je činjenica kako je hrana za otprilike 30% jeftinija nego u Hrvatskoj. Također u BiH ne moraš ići u restoran kako bi dobro i obilno jeo. Razne pekare, buregdžinice i aščinice nude brza i ukusna jela po niskim cijenama. 

Loša vijest je što alkohol i nije baš jeftiniji. Naime, prosječno malo pivo je bilo 3 km, veliko pivo između 5-6 km, dok su cijene craft piva očekivano više, te smo znali platiti i do osam km. 

Ono što je zanimljivo jest činjenica da diljem zemlje većinom poslužuju pivo od 0,33 ml, a točenog nećeš baš naći u svakom kafiću. BiH, posebno Hercegovina, je poznata po dobrom vinu te ga možeš naći gdje god se poslužuje alkohol. Računaj da se alkohol ne poslužuje na svim mjestima.

craft_pivo_vucko

Također je zanimljivo da se u BiH jede od ranog jutra do kasno u noć. Tu ne moraš juriti na večeru jer ćevape možeš jesti i u 22 navečer. Ljude kako jedu ćevape vidjet ćeš i u ranim jutarnjim satima. Lokalci jedu kasno, a nije rijetkost da u 23 sata vidiš kako netko uživa u večeri. Kasno se posjećuju i slastičarnice. 

U BiH-a je dozvoljeno pušenje ne samo u kafićima nego i u ugostiteljskim objektima u kojima se poslužuje hrana. 

Pumpe i gorivo u Bosni i Hercegovini

Raznorazne pumpe ćeš, doslovno, vidjeti na svakom koraku diljem zemlje. Dok smo još po Dolomitima morali tražiti pumpe, u BiH to nije bio problem. Također je gorivo nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. 

Psi i Bosna i Hercegovina

Mi smo svog četveronožnog čupavca ostavili na čuvanju jer BiH nije toliko pet friendly destinacija. To ne znači da ne vole pse, no jednostavno kretanje sa psom u ovoj zemlji ima svoja ograničenja. Na brojnim smo mjestima vidjeli zabranu za pse, pa čak i na otvorenim destinacijama. Također je samo jedan od naša tri smještaja dopuštao kućne ljubimce. Ako planiraš boraviti samo u prirodi, nećeš imati nikakvih problema, no odlasci u restorane i kafiće mogu stvarati probleme. Također računaj i na problem pasa i mačaka lutalica. Mi smo procijenili da ćemo biti slobodniji i manje zabrinuti ako Aryju ostavimo na čuvanju. Možda ovaj put nije planinarila, ali je uživala u izležavanju i maženju.

idovac_bih

Bosna i Hercegovina je ona turistička destinacija koja nudi raznoliku ponudu, bilo da si veliki obožavatelj povijest ili želiš provesti aktivni odmor. Uputi se u BiH posve turistički i dopusti da te obgrli sva ljepota ove zemlje. 

bosna_hercegovina_put
mostar_vodic

Nastavi čitati i druge priče iz Bosne i Hercegovine:

  1. lukomir_
  2. blidinje_jezero
  3. titov_bunker_konjic
  4. lukomir
  5. mostar_stari_most
  6. vrelo_bune_tekija
  7. idovac_bosna