Mostar je pravi dragulj Bosne i Hercegovine i to ne samo zbog svjetski poznatog Starog mosta. Definitivno je taj simbol najčešća asocijacija na ovaj hercegovački grad. No, Mostar je puno više od toga. Ako planiraš putovanje u Hercegovinu, donosim vodič kroz sve znamenitosti koje trebaš vidjeti u samom gradu, ali i u njegovoj okolici. 

Mostar sam posjetila toliko puta da iskreno više ne znam točnu brojku. Dio moje najuže obitelji živi upravo u ovom hercegovačkom gradu zbog čega sam dio svojih srednjoškolskih ljeta provodila u njemu. Bili su to dani ispunjeni izlascima kojih se i dan danas dobro sjećam. Posjetila sam i više puta stari dio grada, no iskreno nikad nisam Mostar doživjela kroz oči turista.

Na našem road tripu kroz BiH upravo je Mostar bio naša baza za istraživanje Hercegovine te sam po prvi put njegovim ulicama šetala poput pravog turista – s vodičem i kamerom u ruci. 

mostar_kriva_cuprija

Teško je pronaći riječi koje mogu opisati ovaj grad. Najjednostavnije rečeno – Mostar je poseban. Stari dio grada je toliko lijep da skoro svaki dio izgleda poput najljepšeg ulja na platnu. A uoči zalaska sunca, kada stari kamen upije žuto-narančaste sunčeve zrake, Mostar blista u svom najljepšem izdanju. 

mostar_kriva_cuprija

S druge strane tu je moderni dio u kojem se nalaze trgovine vodećih brendova, ali i mnogobrojni restorani koji nude raznoliku ponudu tako da u Mostaru možeš uživati u pravim gastronomskim delicijama, bilo da želiš kušati tradicionalna ili moderna jela. 

mostar_kriva_cuprija_kava

A kada u svoj plan puta uvrstiš i okolne znamenitosti, u Mostaru možeš provesti ispunjeni produženi vikend tijekom kojeg ćeš štošta toga vidjeti, naučiti i kušati.

Brojni su razlozi zašto posjetiti Mostar

U starom diijelu grada na skoro svakom koraku naletjet ćeš na povijesnu znamenitost. Svakako odvoji jedno jutro ili još bolje poslijepodne kako bi istražio njegove ulice. Obavezno dočekaj zalazak sunca podno Starog mosta kako bi upio sav spektar boja ovog predivnog hercegovačkog grada.  

Tura kroz stari dio Mostara

Razgledavanje starog dijela Mostara započinjemo u Onešćukovoj gdje se ujedno nalazi i parking. Nakon parkinga počinje pješačka zona, a s desne strane nalazi se Kriva ćuprija, kameni most izgrađen po rimskom modelu u formi luka. Po prvi put se spominje sredinom 16. stoljeća, a mjesto za podizanje je odabrano strateški jer se nalazilo na važnom regionalnom putu. 

mostar_kriva_cuprija

Most se srušio na kraju 1999. tijekom zimskih poplava, ali uglavnom zbog oštećenja nastalih tijekom rata početkom 90-ih. U međuvremenu je rekonstruiran te se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Prijeći ćemo preko mosta kako bi se spustili do obale Neretve otkuda se pruža nezaboravan pogled na Stari most.

Vraćamo se ponovno preko Krive ćuprije i Onešćukova do Hamama koji je izgrađen u drugoj polovici 16. stoljeća, a danas je muzej. U pitanju je jedini očuvani hamam u Mostaru, a u muzeju ćeš otkriti sve o običajima i obredima vezanih za čistoću, masažu, njegu i opuštanje tijela i uma. 

mostar_hamam-

Inače u Onešćukovoj ulici se nalaze brojne trgovine suvenira, ali i restorani i kafići gdje možeš kušati autohtonu kuhinju. 

Stari most je vodeći simbol grada i brojni turisti dolaze u Mostar kako bi njegovu ljepotu vidjeli uživo. Današnji most je replika onog originalnog koji je na istom mjestu stajao preko 400 godina, a dizajnirao ga je Hajrudin, učenik velikog turskog arhitekta Sinana. 

mostar_stari_most

Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio drveni viseći most koji nije bio najbolje niti najsigurnije rješenje. Izgradnja je započeta iste godine, a most je završen devet godina kasnije.

Postoji i legenda koja govori da je Hajrudin neuspjeh izgradnje mosta trebao platiti svojih životom. Navodno je arhitekt već pri skidanju drvene konstrukcije počeo s pripremama vlastitog pogreba. 

Most je uspješno sagrađen, a kule Halebija i Tara su služile za stražu. Prelazak mosta je bio simboličan jer je ujedno označavao i prelazak sa Zapada na Istok. Stari most je stajao stoljećima sve dok nije srušen 9. studenog 1993. godine, a obnovljen je 2004. godine i dio je kulturne baštine UNESCO-a.

Stari most plijeni poglede svojim lukom koji je širok četiri metra, a dug čak 30 metara. Najviši dio mosta je visok 24 metra i tradicionalno se s tog mjesta organiziraju skokovi u Neretvu. 

mostar_stari_most

U kuli Tara se nalazi muzej Stari most u sklopu kojeg se stepenicama možeš spustiti u unutarnji dio mosta i otkriti njegovu konstrukciju. 

Nakon što prijeđeš preko Starog mosta na lijevu obalu Neretve ulaziš u Staru čaršiju, odnosno Kujudžiluk, a tu je idealno mjesto za kupnju tradicionalnih suvenira. 

mostar

Ćejvan-ćehaja (upravitelj Hercegovine) je u 16. stoljeću podigao 67 dućana i tako udario temelje Gornjoj čaršiji i Kujudžiluku koji je predstavljao centar zlatarske djelatnosti. Sastojao se od niza dućana, a tijekom 50-ih godina 20. stoljeća je postao kulturni centar u kojem su živjeli i radili brojni umjetnici. Ćejvan-ćehaja je 1552. godine podigao i džamiju, mekteb i medresu.

Nastavi svoj put ravno i uskoro ćeš doći do mjesta otkuda se pruža još jedan nezaboravan pogled na Stari most. 

mostar

Put nas vodi do Koski Mehmed-Pašine džamije koja je izgrađena 1617. godine. Otvorena je za posjetitelje, a ulaznica iznosi 6 km, a ako se želiš popeti i na minaret, otkuda se pruža divan pogled na grad, trebaš izdvojiti 12 km.

Svoj put nastavljamo do Biščevićeve kuće koja potječe iz 1635. godine, a nalazi se na strmoj obali uz samu rijeku Neretvu. Ona se ubraja među tri izvorne i očuvane kuće iz Otomanskog vremena. Vlasnici su i dalje obitelj Biščević koja će te uz prethodnu najavu rado provesti kroz kuću.

mostar

Vraćamo se na ulicu Braće Fejića gdje se nalazi Karađozbegova džamija iz 16. stoljeća koja se ubraja među najvažnije sakralne objekte islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. 

Nastavljamo put sve do Muslibegovićeve kuće koja predstavlja najfiniji primjerak otomanske arhitekture, a potječe iz 16. stoljeća. Ona je jedna od gore tri spomenute očuvane kuće. Možeš ju posjetiti, ali isto tako i prespavati, što je pravi doživljaj.

mostar

Vraćamo se prema Starom mostu, iznad nas se nalazi Pravoslavna i Stara pravoslavna crkva. Spuštamo se do Sahat kule i Muzeja Hercegovine. Ulicom Maršala Tita skrećemo lijevo te idemo sve do Kajtazove kuće koja se ubraja među tri gore spomenute očuvane turske kuće. Vraćamo se natrag i osvježenje tražimo u jednom od brojnih kafića i restorana koji se nalaze na lijevoj obali Neretve.

Nešto dalje od starog dijela Mostara možeš posjetiti i Katoličku crkvu, gimnaziju koja plijeni poglede s elementima orijentalne arhitekture, gradsko kupatilo, dom Hercega Stjepana Kosače i veliku i modernu Katoličku katedralu. 

skywalk_mostar

Poseban doživljaj je autom otići sve do Fortice gdje se nalazi nebeska šetnica s nezaboravnim pogledom na Mostar i njegovu okolicu. Ako si željan dodatne doze adrenalina, gore se nalazi i zip-line.

Jednodnevni izleti u okolici Mostara

Mostar je izvrsna ishodišna točka za brojne jednodnevne izlete po Hercegovini. Bilo da želiš provesti koji sat izvan Mostara ili čak cijeli dan, Hercegovina je puna prirodnih i povijesnih znamenitosti. 

Vrelo Bune i Tekija Blagaj

Svatko tko planira posjetiti Hercegovinu, vrelo Bune i Tekiju Blagaj treba uvrstiti u svoj plan puta. Ovo najpoznatije hercegovačko izletište privlači svake godine veliki broj posjetitelja, što domaćih, što turista iz cijelog svijeta. 

blagaj_tekija

Unatoč svojoj popularnosti ovo mjesto i dalje pruža mir, a istražujući odaje blagajske Tekije upustit ćeš se u putovanje kroz povijest i zaboraviti na sve moderne izazove s kojima se svakodnevno susrećeš. Bilo da si vjernik ili ne, Tekija Blagaj pruža spokoj svakom posjetitelju otvorenog srca. 

Vrelo Bune se nalazi 12 kilometra od Mostara u mjestu Blagaj. Ovo područje je naseljeno od davnina zbog blizine važnih trgovačkih puteva. Pronađeni su ostaci iz prehistorijskog, ilirskog, rimskog, bizantskog i srednjovjekovnog perioda. 

Grad Stolac i njegova okolica

Jedan dan izdvoji za istraživanje grada Stolca i njegove okoline. Stolac je sa svojom okolicom bio naseljen od davnina, a dokazi ljudskog života su pronađeni u špilji Badanj čija starost crteža se procjenjuje na 15.000 godina. 

Prva destinacija je nekropola Boljuni koja se nalazi u naselju Bjelojevići oko 15 km od Stolca u smjeru Hutovog blata. Ova nekropola se ubraja među najznačajnije nalazište stećaka u Bosni i Hercegovini. Sastoji se od čak 269 stećaka koji su raspoređeni u dvije grupe, a nalazište je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

Vraćamo se prema Stolcu te odlazimo do vodopada Provalije kojeg mnogi nazivaju stolačkom Niagarom. Nažalost, vodostaj većine rijeka u BiH je bio u trenutku našeg putovanja izuzetno nizak, te je čak i krajem rujna vodopad bio presušen. Sjeli smo na Begovu čorbu u predivan restoran Stari mlin uz sami vodopad te uživali u ljepoti bez obzira na to što Provalije nismo doživjeli u punom sjaju. 

stolac_stari_grad

Iduća destinacija je stari grad Vidoška, odnosno utvrda koja se nalazi iznad Stolca, koji je izgrađen u 14. stoljeću. Ovaj obrambeni objekt se ubraja među najveće utvrđene gradove u Bosni i Hercegovini. U 17. stoljeću je imao čak 13 kula i bio je najbolje utvrđeni grad u cijeloj Hercegovini. Debljina bedema je oko dva metra, a grad je imao i 10 cisterni, objekte za stanovanje i džamiju. Bez obzira na to što većinski dio utvrde nije obnovljen, a ulaz je posve slobodan, stari grad Vidoška i danas ostavlja bez daha svojom veličinom. S vrha se također pruža fantastičan pogled na Stolac i njegovu okolicu. 

stolac_daorson

Nakon što smo istražili stari grad Vidoška, ponovno sjedamo u auto i vozimo se do nalazišta Daorson kojeg mnogi nazivaju hercegovačkim Stonehengeom. U pitanju su drevne iskopine Daorsi plemena, a stručnjaci smatraju kako je ova helenistička civilizacija na ovom području obitavala prije 4.000 godina. Zidine su napravljene od kamenih blokova koji znaju biti teški i preko 14 tona. Stručnjaci smatraju kako je ovo mjesto bilo svojevrsno svetište zbog vjerovanja u njegovu snažnu energiju.

Pri povratku u Mostar prolazimo pored nekropole Radimlja koja je pod UNESCO zaštitom od 2016. godine. Tu se nalazi 122 stećaka koji datiraju iz 13. do 15. stoljeća.

Nezaboravni Počitelj i hercegovački slapovi Kravica i Kočuša

Nezaobilazna destinacija je grad Počitelj koji će te osvojiti svojom izuzetnom ljepotom koja se ne zaboravlja tako lako. Grad je pod UNESCO zaštitom, a osvaja svojom orijentalnom arhitekturom koja potječe iz 14. stoljeća. Odvoji vremena kako bi istražio njegove ulice, popeo se sve do vrha gdje se nalaze kule. Nipošto nemoj propustiti popeti se na Gavrankapetanovićevu kulu s koje se pruža nezaboravna pogled na grad.

pocitelj1

Iduća destinacija su vodopadi Kravica, jedni od najvećih vodopada u Hercegovini. Protežu se u širinu preko 100 metara, a idu u visinu 25 metara. Ovo je popularno hercegovačko izletište gdje je dozvoljeno i kupanje, a na raspolaganju je i vožnja brodom te ponuda brojnih ugostiteljskih objekata. Ulaznica u vrhuncu sezone iznosi 20 km, dok izvan 10 km. 

kravica_vodopad

Sačuvaj ulaznicu jer s njom idemo i na prezadnju destinaciju na ovom road tripu. U pitanju je vodopad Kočuša. Mnogi ovaj vodopad nazivaju mini verzijom Kravice. Meni osobno je ova lokacija puno ljepša, vjerojatno jer je intimnija. Za kraj ovog nezaboravnog izleta, svrati u konobu Kočuša na pastrvu sa žara. 

kosuca_vodopad

Ako ti ostane još vremena ili si duže u Mostaru, uvijek možeš posjetiti Hutovo blato, Međugorje, Trebinje, špilju Vjetrenicu, Konjic, Par prirode Blidinje… Opcije su uistinu mnogobrojne.

Vodič kroz restorane: Gdje jesti u Mostaru?

Mostar i njegova okolica obiluju restoranima koji nude fantastična jela. Bilo da tražiš tradicionalnu hranu ili preferiraš nešto moderniji pristup, u Mostaru ćeš naći sve što ti nepce poželi.

mostar_sadrvan-
restoran Šadrvan

Restorane koji se baziraju na autohtonim jelima većinom ćeš naći u starom dijelu grada, a moja preporuka je da stol rezerviraš u restoranu Šadrvan koji ujedno ima i predivnu terasu, a sve je uređeno u turskom stilu. U svojoj ponudi nude i razne plate na kojima možeš kušati vodeća tradicionalna jela ovog područja. Pogriješti ne možeš ni s restoranima Tima-Irma, Hidin Han i Podrum koji se nalaze u samoj blizini. 

mostar_gastronomija
cooltura_pivovara_mostar
restoran Blok bar

Kada se zasitiš tradicionalne kuhinje i želiš zagristi u sočan burger ili isprobati fantastične kolutiće od luka, uputi se u restoran Blok bar (Kneza Višeslava) u čijoj ponudi se nalazi i lokalno craft pivo.

del_rio_mostar
FOTO: restoran Del Rio

Ako želiš uživati u mediteranskoj i kontinentalnoj kuhinji uputi se u Del Rio (Kardinala Stepinca 12), a svi željni fancy večere uputit će se u Taboo bar (Vukovarska).

prestige_mostar-
FOTO: restoran Prestige

U Mepas shopping centru nalazi se restoran Prestige (Kardinala Stepinca bb) gdje možeš uživati u mješavini internacionalne i lokalne kuhinje, a u ponudi se nalazi i svježa riba, kao i tradicionalna jela. 

malo_misto_mostar
FOTO: restoran Malo misto

Malo misto (Kneza MIhajla Viševića Humskog) je novija gastro adresa koja je u kratkom roku osvojila lokalce. Svježe namirnice, tjestenina, rižoto, ramstek, pizza, ukusne slastice – brojni su razlozi zbog čega posjetiti ovo mjesto.

Malo izvan Mostara, 10 kilometara od centra, nalazi se Romanca (Konjusi bb), omiljena adresa lokalaca u kojoj možeš uživati u dobrom zalogaju uz vrhunsko vino. 

mostar_old_bridz
beer_garden_mostar
craft beer garden Ima i može

Ako si poput nas više pivski obožavatelj, na kraju dana svrati u craft beer garden Ima i može gdje ćeš uživati u pregrštu izvrsnog lokalnog crafta, a u ponudi se nalazi i plata za degustaciju. 

mostar_stari_most

Bilo da voliš povijest, prirodu ili prvenstveno putuješ zbog dobre hrane i cuge, Mostar i njegova okolica nude cijeli paket. A kada sit, zadovoljan i nasmijan budeš uživao u zalasku sunca u samom centru grada, shvatit ćeš da ćeš se Mostaru uvijek rado vraćati. 

bosna_hercegovina

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Bosne i Hercegovine:

  1. lukomir_
  2. blidinje_jezero
  3. skywalk_mostar
  4. titov_bunker_konjic
  5. lukomir
  6. vrelo_bune_tekija
  7. idovac_bosna