Nema gore stvari nego kada planiraš onaj savršeni planinarski izlet, napokon posložiš sve kockice i onda shvatiš da ćeš upravo tada imati menstruaciju. Menstruacija i planinarenje tako ne idu zajedno, no, nažalost, protiv prirode ne možemo i nije rijetkost da i tijekom onih dana u mjesecu hodamo. Ako voliš planinarenje i boravak u prirodi, onda si vjerojatno iskusila neugodnosti koje dolaze za vrijeme onih dana u mjesecu. Možemo li si olakšati te dane i na što sve trebamo pripaziti, otkrivaju strastvene planinarke Anna Soldo Dučić i Danijela Jakšić

Osobno kada sam se počela baviti planinarenjem stavka menstruacije mi je zadavala mnogo glavobolje (one uzrokovane hormonima, ali i one uzrokovane brigom), pogotovo kada me prvi put trebala uhvatiti za vrijeme višednevnog planinarskog izleta. Kao i na većinu toga, tako se navikneš i na planinarenje s menstruacijom, shvatiš što ti paše, a što ne i kako si eventualno olakšati pojedine neugodnosti. 

Jedno od vodećih pitanje je trebamo li prilagoditi planinarski izlet menstrualnom ciklusom. Ne postoji univerzalni odgovor jer niti jedna menstruacija nije ista. Hoćeš li prilagođavati pojedine izlete onim danima u mjesecu, ovisi o tome koliko bolne i obilne menstruacije imaš. 

Osobno sam te sreće da mi nisu sve menstruacije bolne i obilne, no zna se dogoditi da sam prvi dan do dva umornija i općenito imam manje energije. Ako mogu, tada biram tehnički i kondicijski manje zahtjevne staze, a ako to nije moguće opskrbim se tabletama protiv bolova i dodacima za prehranu koji pružaju energiju, poput energy gelova. 

zov_planine
Danijela

“Najgore mi je kada mi aplikacija javi da menstruacija stiže za vikend, odmah znam da neće biti neke veće akcije :). Nije da odlaske u prirodu planiram oko toga (u smislu da ću odustati od odlaska), ali svakako prilagodim vrstu, trajanje i težinu izleta. Za prva dva dana u svakom slučaju, dok sam još sva spora, napuhana i u grčevima, a nakon toga mi je više/manje sve normalno”, objasnila je Danijela

Anna ima više sreće te planinarenje ne prilagođava svom ciklusu. Nema pretjerano bolne menstruacije stoga sve napore izdrže unatoč menstruaciji. 

Kako tijelo pripremiti na planinarenje za vrijeme menstruacije?

Dobra vijest je što donekle možemo pripremiti svoje tijelo na napore tijekom planinarenje za vrijeme onih dana u mjesecu. Općenito fizička aktivnosti ima pozitivan utjecan na smanjenje grčeva, odnosno bolova. To znači da je dobro biti aktivan tijekom cijelog ciklusa, pogotovo uoči i za vrijeme same menstruacije. 

FOTO: Unsplash

Mnoge žene ističu kako im vježbanje ublažava bolove stoga u samom početku isprobaj na onim lakšim i kraćim stazama jesi li sposobna uopće hodati. Ako ideš na izlet u sredini ili pred kraj menstruacije, vježbaj kod kuće ili u teretani i na samom početku krvarenja kako bi bolove svela na minimum.

Ako patiš od jakih glavobolja, pa čak i od migrene za vrijeme menstruacije, minimalno deset dana prije unosi redovito magnezij. Brojna istraživanja su pokazala da manjak magnezija pojačava glavobolje i migrene.

Što sve nositi u planinarskom ruksaku za vrijeme onih dana u mjesecu?

Prije nego se otisnemo u prirodu, potrebno je ponijeti kozmetičku torbicu jer sigurno nećemo biti u mogućnosti skoknuti usput do drogerije. 🙂

Najpraktičnije je UVIJEK dotične stvari imati sa sobom jer nikad ne znaš, a može se dogoditi da nekoj suplaninarki iznenadno zatreba nešto od higijenskih potrepština. 

Osobno sa sobom uvijek nosim malu “kozmetičku torbicu” u kojoj se nalaze sve one stvari za slučaj “ako zatreba”. U toj torbici se nalaze tablete protiv bolova koje su prilagođene našim najčešćim problemima. U našem slučaju je to glavobolja, problemi sa žgaravicom i grčevima te općenito tablete protiv bolove. U toj torbici je i gel protiv uboda, gavezova mast, flasteri, ali i ulošci, tamponi i intimne maramice. 

anna_soldo
Anna

Sa sobom obavezno nosim tampone, vlažne intimne maramice, tablete protiv bolova te uvijek par vrećica za smeće. Svaka žena osjeća se drugačije tijekom menstrualnog ciklusa. Potrebno je osluškivati svoje tijelo prilikom napora i tjelesnih aktivnosti te koristiti ono što vam najviše odgovara. Menstrualne čašice su praktično i ekološko rješenje, ali ja oduvijek koristim tampone jer sam tako navikla te se osjećam najsigurnije prilikom planinarenja”, objasnila je Anna

U Danijelinom ruksaku se također nalaze rezervni ulošci, mokre maramice i vrećica za smeće. 

“Koristim uloške (Libresse Natural Protection ili Care, kamilica + aloe vera), to mi je osobno najbolje, iako možda ne i najpraktičnije rješenje. Za svaki slučaj nosim i tablete za bolove (Lupocet i/ili OKI prašak), ali tabletama općenito nisam sklona – trpjet ću sve dok mogu. Ponekad u termosici nosim čaj od kamilice ili mente, za ublažavanje grčeva. I alkohol pomaže, na kraju izleta – pivo volim i inače, a u tim danima posebno 🙂”, objasnila je. 

Što ćeš od higijenskih potrepština koristiti i nositi sa sobom, ovisi o tvojim vlastitim preferencama. Osobno sam isprobala sve moguće kombinacije, od tampona, uložaka do menstrualne čašice. Kao i Danijela, osobno koristim pretežito uloške. 

snjeznik_guslica_staza

Ako imaš obilne menstruacije, najbolje rješenje je kombinacija tampona i uložaka, tako ćeš biti najsigurnija. 

Menstrualna čašica je izvrsno ekološko i praktično rješenje, no na nju se treba naviknuti stoga je svakako dobro isprobati je prije planinarskog izleta. Ako se odlučiš za ovu opciju, veliku pažnju moraš pridodati higijeni ruku i čišćenju čašice. Ako je koristiš za vrijeme višednevnih izleta, sadržaj, odnosno krv, odstrani nešto dalje od mjesta spavanja i obavezno ga što bolje zakopaj kako bi se što bolje prekrio trag. 

Higijena je izuzetno bitna za vrijeme menstruacije, no pogotovo u planinama često nemamo pristup WC-u i kupaonici, pa često i izvoru same vode. Stoga je bitno sa sobom nositi higijenske proizvode. Nipošto nemoj zaboraviti vlažne intimne maramice i dezinfekcijsko sredstvo za ruke. 

Za higijenu u brdima Anna također koristi higijenske intimne maramice, a ruke čisti dezinfekcijskim sredstvom pri mijenjaju proizvoda. 

Higijenu u planinama vršim mokrim maramicama i čestom promjenom uloška. Srećom pa sam u brdima većinom osamljena pa nemam problema s lokacijom za prakticiranje higijene – iza bilo kojeg kamena, stabla ili grma je dobro :). Ponekad se na ruti nalazi i planinarski dom pa je i to zgodno rješenje, makar za jedanput. Sve skupa nije idealno, ali navikneš se na to. Ionako nemaš puno izbora, ako si često u brdima”, objašnjava Danijela. 

Što sa smećem?

Kao i bilo koje smeće, tako ni higijenske potrepštine nikad ne ostavljaj za sobom u prirodi. U svom ruksaku uvijek imaj posebnu vrećicu za smeće. 

“Uvijek sa sobom nosim par vrećica za smeće. To su najčešće vrećice sa zipom koje su mi se pokazale kao najpraktičnije jer osiguravaju da nema dodatnog curenja ili izbijanja mirisa”, istaknula je Anna. 

Danijela ima izvrstan trik. Ona korišteni uložak uvijek zamota u foliju novog i pospremi ga u vrećicu za smeće koju za tu priliku nosi u ruksaku. 

Mokre maramice koristim biorazgradive. Sve što mogu uzmem sa sobom za baciti u smeće kasnije, a za ono što ne mogu svakako se trudim da je biorazgradivo/kompostabilno te zakopam pod neki kamen ili zatrpam zemljom/lišćem. Opet, nije idealno, ali u planine se mora i s menstruacijom :)”, ističe. 

Boraviti u planinama za vrijeme menstruacije nije idealno, no uz pomoć dobre pripreme donekle možemo ublažiti neugodnosti koje se putem eventualno mogu dogoditi.

Za početak provjeri gdje ideš i koliko ćeš dugo biti tamo te što ti je sve potrebno za odlaganje otpada i opreme za higijenu. Uz proizvode koje koristiš (tampon, uložak ili čašica) vodi računa o toaletnom papiru, intimnim vlažnim maramicama i tabletama protiv bolova. Dok ste na stazi ne ostavljajte ništa za sobom, to znači da papirnate proizvode ne smijete zakopavati (potrebne su stotine godina da se razgrade, a i životinje ih mogu iskopati). Ako imate obilne menstruacije ne zaboravite na dodatni par donjeg rublja i vrećicu za prljavo rublje. Ako idete organiziranom planinarskom turom i očekujete bolove ili često mijenjate proizvode, dobro je naglasiti voditelju grupe da to ima na umu. I da, nađite mjesto u vašem ruksaku gdje uvijek stoji jedan tampon ili uložak, jer možda ako ne zatreba vama sigurno će biti potreban nekom drugom na stazi”, savjetuje Anna. 

Većina planinarki će ti reći kako tek u iznimnim situacijama odgađa odlazak u prirodu zbog menstruacije. Ljubav prema planinama nadjačava one dane u mjesecu.

Menstruaciju u brdima istrpim, jer u brda volim, želim i moram. Pa je to, valjda, stvar prioriteta :). No dobro, mogu zapravo reći još samo to da sam s vremenom primijetila kako imam puno blaže menstruacije i puno manje grčeva, ako sam od početka aktivna i ne ‘preležim’ tih prvih dan, dva. Šetnja, lakša, ali šetnja puno pomaže. A nakon šetnje, kauč i pivo :)”, objašnjava za kraj Danijela. 

Ono što je važno jest slušati vlastito tijelo, znati čitati simptome koje nam šalje i ne forsirati ako nešto stvarno ne ide. No, isto tako imaj na umu da je planinarenje u brojnim segmentima izlazak iz zone komfora. Stoga nemoj u početku biti protiv boravka u prirodi za vrijeme menstruacije.

Budi pametna, dobro se pripremi i prije svega budi odgovorna prema sebi i prirodi koja te okružuje!

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati i druge priče iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. gavez
  2. kako_spakirati_ruksak
  3. planinarska_oprema
  4. FOTO: Unsplash