Prve asocijacije na Kanare, pa tako i na otok Tenerife, mnogima su pješčane plaže, luksuzni hoteli i resortovi, ispijanje koktela uz bazen i uživanje u gastronomskoj ponudi. No, otok Tenerife je puno više od toga. On je popularno planinarsko odredište, obiluje raskošnim vrtovima, šarmantnim gradovima, moćnim klifovima i usamljenim svjetionicima. 

Ako si mislio da osim uživanja na plaži ili uz bazen na Tenerifima nemaš što za raditi, posve si u krivu. Ovaj otok nudi toliko raznolikog sadržaja da u isto vrijeme svaki dan možeš ljenčariti, ali i biti aktivan. Donosim popis vodećih atrakcija na Tenerifima.

Gradovi koje na Tenerifima trebaš posjetiti

Santa Cruz de Tenerife

Glavni grad otoka Tenerife je poslovno i lučko središte, no zbog toga nije manje zanimljiv. Mi smo osobno većinu vremenu proveli upravo na sjeveru, točnije u Santa Cruzu i mene je grad osvojio na prvu.

santa_cruz_centar

Bez obzira što grad nije vodeća turistička adresa (što je još bolje) on je vrijedan tvog posjeta. Zapravo ćeš samo u Santa Cruzu osjetiti onaj stvarni život lokalaca koji nije upakiran u turistički celofan. 

Grad je vibrantan, bogat zelenim površinama, obiluje muzejima i galerijama, idealna je destinacija za gastro ljubitelje, a i shoppingholičari također neće ostati razočarani. 

auditorio_santa_cruz_tenerife

Ljubitelji muzeja trebali bi posjetiti Museo de la Naturaleza y el Hombre, odnosno Prirodoslovni muzej (zatraži audio vodič jer ne postoje objašnjenja na engleskom), Tenerife Espacio de las Artes, odnosno Muzej suvremene umjetnosti, Museo de Bellas Artes gdje ćeš naći pregršt slika španjolskih umjetnika i Museo Militar de Almeyda u kojem ćeš doznati mnogo toga o vojnoj i ratnoj povijesti Kanarskog otočja. 

Plaza Espana je glavni trg na kojem i oko kojeg su smješteni brojni butici, kafići i restorani. Na ovom trgu i oko njega je uvijek živo. Nastavi svoje razgledanje podno trga, odnosno istraži ostatke San Cristobal utvrde i doznaj više o vojnoj povijesti ovog područja, ali i zbog čega je velebni sustav utvrda zapravo namjerno razrušen. 

auditorio_santa_cruz_tenerife

Uputi se do koncertne dvorane Auditorio de Tenerife, jednog od simbola glavnog grada i cijeloj otoka, pored kojeg ćeš također vidjeti utvrdu San Juan Bautista

Nezaobilazna adresa u Santa Cruzu je Mercado de Nuestra Senora de Africa, odnosno gradska tržnica u koju ćeš se zaljubiti na prvi pogled, kupiti pregršt začina i neobičnih voćki (otvorena do 14 h). 

santa_cruz_trznica
santa_cruz_trznica

Santa Cruz obiluje zelenim površinama i cijeli grad je ukrašen biljkama. Obavezno posjeti Parque Garcia Sanabria koji je meni jedan od najljepših javnih parkova u kojem sam ikad bila. 

santa_cruz_park
santa_cruz_park
santa_cruz_park
santa_cruz_park

Zelenilom obiluju i trgovi u centru, poput Plaza del Principe de Asturias i Plaza Weyler. U brojnim turističkim vodičima piše kako se svakako treba posjetiti Palmetum, botanički vrt za koji se plaća ulaz, no lokalci su nam rekli da je on napravljen na mjestu nekadašnjeg odlagališta smeća te da je veliki dio biljaka uzgojen iz gore spomenutog javnog parka. Procijeni imaš li vremena za posjet botaničkom vrtu, no ako si posjetio gore navedeni park, vjerujem da za to nema potrebe.

santa_cruz_centar
santa_cruz_parkovi

Candelaria

Malo mjesto Candelaria nalazi se u blizini glavnog grada i odlična je ideja za kratki izlet. Poznato je zbog svoje grandiozne Basilica de Nuestra Senora de Candelaria, ali i priče koja kruži oko statue Virgen de la Candelaria, odnosno kipa Djevice Marije. 

Prema legendi kip Djevice Marije koja u jednoj ruci drži dijete, a u drugoj zelenu svijeću, je pronađena na jednoj plaži u blizini današnje Candelarije. Kip su navodno 1392. godine pronašla dva pastira koji su pripadali domorodačkom narodu Guanche. To se dogodilo prije nego su Španjolci osvojili otok. Do kipa su ih odvele koze, a oni su na prvu mislili da je u pitanju čovjek koji želi ukrasti njihove životinje. Jedan pastir je htio baciti kamen na kip, no ruka mu je ostala paralizirana, dok ga je drugi htio probosti nožem, no ozlijedio je samog sebe. Kip je skriven u špilji Chinguaro gdje je živio njihov kralj, a narod ga je smatrao simbolom bogova. 

candelaria

Kasnije se Anton, pripadnik Guanche naroda koji se preobratio na kršćanstvo, vratio na Tenerife i prepoznao kip kao onaj Djevice Marije. Kip je prebačen u špilju Achbinico, no u jednom trenutku je ukraden i odnesen na otok Lanzarote. Srećom je vraćen. 

Domoroci su u kipu vidjeli svoju boginju Chaxiraxi, dok su kršćani u njoj vidjeli Djevicu Mariju. Uskoro je Candelaria postala poznata kao svetište, a proslava Velike Gospe je vodeći događaj. I dan danas u bazilici možeš vidjeti dotični kip. 

candelaria

Na glavnom trgu ćeš vidjet i devet brončanih kipova koju si posvećeni domorodačkom narodu kojeg su Španjolci većinom istrijebili. Ostaci njihove kulture su pronađeni u brojnim špiljama. Tek mali dio domorodaca se uklopio s pridošlim Španjolcima, no ipak je dio kulture nekadašnjih stanovnika sačuvan u onoj današnjoj. 

La Laguna

La Laguna se smatra jednim od najljepših gradova na Tenerifima. Centar grada sadrži pitoresknu povijesnu jezgru koja vrvi barovima i restoranima za koje se uvijek traži mjesto više. Mi smo La Lagunu posjetili na Staru godinu, a ulice su već u 17 h bile pune Španjolaca koji su pjevali i plesali, uživali u tapasima i vinu, veseli i nasmijani. 

la_laguna

Ako želiš doznati malo više o povijesti Tenerifa, u La Laguni se nalazi Museo de la Historia de Tenerife, odnosno povijesni muzej. Čak i ako nisi ljubitelj muzeja, vrijedi ga posjetiti zbog zgrade u kojoj se nalazi.  

tenerife_tapasi

La Laguna svoj šarm može zahvaliti šarenim fasadama i mirisima koji se protežu kroz cijeli centar. Grad je poznat po svojim tapas restoranima, stoga jedno popodne odvoji za posjet La Laguni gdje ćeš nakon šetnje centrom se nagraditi nezaboravnim okusima Kanara. 

Puerto de la Cruz 

Puerto de la Cruz se ubraja među najstarija turistička središta Tenerifa. Strani gosti su počeli stizati krajem 19. stoljeća, a i danas se Puerto de la Cruz smatra jednom od popularnijih turističkih adresa otoka

Tu ćeš naći mnogo hotela i resortova, plaža koje su sigurne za kupanje, pregršt restorana i parkova. Uz to je Puerto de la Cruz izvrsno povezan javnim prijevozom sa sjevernim dijelom otoka, stoga je odlična opcija ako planiraš bez rentanog automobila istraživati taj dio Tenerifa. 

puerto_de_la_cruz
FOTO: Unsplash

Puerto de la Cruz obiluje parkovima. Svakako posjeti botanički vrt, a nemoj propustiti ni i Risco Belle vodeni park i Sitio Litre park u kojem ćeš između ostalog uživati u orhidejama. 

La Orotava

Meni osobno jedno od ljepših mjesta je La Orotava. Poput La Lagune ne nalazi se uz obalu nego na brdu, a često šetajući ulicama ovog grada možeš uživati u pogledu na obalu, ali i na Teide. 

Ako želiš osjetiti kanarski duh i odmaknuti se od klasičnog turističkog sadržaja, uputi se u La Orotavu. 

la_orotava

Najpoznatija atrakcija grada je Casa de los Balcones, odnosno Kuća balkona koja je danas muzej. Datira iz 1632. godine i izvrstan je primjer kako klasične kanarske kuće izgledaju iznutra i izvana. 

No, La Orotavu slobodno možemo nazvati i gradom balkona jer je centar načičkan šarmantnim kućama koje pažnju plijene fasadama, vratima i balkonima. 

la_orotava-

Ne propusti posjetiti Jardines del Marquesado de la Quinta Roja, poznat i kao vrt Viktorija. Park potječe iz 18. stoljeća, inspiriran je francuskim vrtovima, a zelenilo je posađeno na kaskadama. Tu se nalazi i mali mauzolej Markiza de la Quinta Roja. No, navodno se njegova žena i majka nisu mogle dogovoriti gdje pokopati njegovo tijelo te se kripta nije iskoristila. Danas se ne zna tko (ili što) se nalazi u mauzoleju. 

lo_orotava
FOTO: Unsplash

Na glavnom trgu dominira crkva Iglesia de la Concepcion koja potječe iz 1516. godine. Crkvu su razrušili potresi koji su se odvili u periodu od 1704. i 1705. te je ponovno izgrađena 1768. Danas se smatra najfinijim primjerkom barokne arhitekture na Kanarskom otočju. 

Santiago del Teide i Masca

Još jedan pitoreskni gradić daleko od turističke vreve je Santiago del Teide. On je također izvrstan primjer tradicionalne gradnje tog područja. Santiago del Teide je zapravo polazišna točka za uspon ili vožnju do Masce, najpoznatijeg sela Tenerifa. 

masca
FOTO: Unsplash

Svoju popularnost Masca može zahvaliti svom položaju. Omiljena je hiking destinacija, bilo da iz Santiago del Teide planinariš do sela ili iz sela do obale. No, do Masce možeš doći i javnim prijevozom iz Santiago del Teide te se prošetati po i oko sela. 

Garachico

Prije selo nego grad, ovo mjesto je zadržalo kanarski duh jer i dalje odolijeva velikom broju turista. Ovdje ćeš doživjeti onaj usporeniji i opušteniji život na Tenerifima, a nezaobilazno je i kušanje tapasa. Tu se nalaze i prirodni bazeni koje je formirala lava prilikom erupcije vulkana 1706. godine. 

Los Cristianos, Playa de las Americas i Costa Adeje

Ova tri naselja su vodeće turističko središte ne samo juga nego i cijelog otoka. Tu se nalaze vodeći hoteli i resortovi, plaže, barovi i restorani koji će zadovoljiti sve tvoje gastro potrebe. Ovdje dolaziš kako bi se odmorio, jeo i pio, uživao u wellness tretmanima, izletima brodom, igrao mini golf ili golf, išao na karaoke…

adeja_tenerife

Tu ćeš naći sve što tvoje turističko srce poželi. Masovniji turizam nalazi se oko Los Cristianos i Playa de las Americas, dok nešto profinjeni, a s time i skuplji u Costa Adeji i La Caleti. 

Plaže na Tenerifima

Za razliku od ostatak Kanarskog otočja gdje dominiraju tamne vulkanske stijene, na Tenerifima postoje i duge zlatne plaže. Veliki dio najpoznatijih plaža ima i pristup za osobe s invaliditetom. 

Terasitas_plaza

Nije tajna da je otok uvezao svoje zlatne plaže. Naime, Tenerife je otok vulkanskog podrijetla stoga su crne plaže prirodne, dok su one zlatne “umjetno” kreirane. Dio pijeska potječe s morskog dna, no dio je uvezen iz Sahare. 

tenerife_plaze
FOTO: Unsplash

Među najbolje i najpoznatije plaže ubrajaju se El Medano koja je popularna među surferima, Playa de Americas i Costa Adeje imaju na raspolaganju mnogo crnih plaža, a pogriješit ne možeš ni ako se uputiš u Puerto de la Cruz. Među najljepše zlatne plaže ubrajaju se Playa de las Teresitas, Playa de las Vistas i Playa del Duque.

Prirodne znamenitosti na Tenerifima

Na Tenerife ne dolaziš samo zbog resortova koji ispunjavaju svaku tvoju želji ili zbog gastro ponude koja je vrhunska i raznolika. Na Tenerife dolaziš i zbog prirode koja oduzima dah, bilo da je u pitanju vulkansko golo područje ili šume koje djeluju poput prašuma. 

tenerife
FOTO: Unsplash

Tenerife su raj za ljubitelje prirode i otok je poznat kao hiking odredište. Teško je spomenuti svaku prirodnu atrakciju ovog otoka, stoga izdvajam one nezaobilazne destinacije koje će ti pokazati svu prirodnu raznolikost ovog magičnog otoka. 

Nacionalni park Teide

Bez premca vodeća priroda atrakcija je Nacionalni park Teide koji dominira otokom. Nacionalni park obuhvaća planinu Teide, najvišu planinu ne samo Kanarskog otočja nego i cijele Španjolske. U pitanju je zapravo vulkan čiji najviši vrh Pico del Teide, odnosno krater, se nalazi na nevjerojatnih 3.718 metara nadmorske visine. To je ujedno najviši vulkan u Atlantskom oceanu, odnosno četvrti najviši u cijelom svijetu.

teide_tenerife

Nacionalni park Teide od 2007. se nalazi na UNESCO-vom popisu. Ovo je najposjećeniji nacionalni park Španjolske, a prema podacima iz 2015. i brojki od 3 milijuna posjetitelja godišnje, dobiva titulu osmog najposjećenijeg parka na svijetu. Već iduće godine je Teide posjetilo preko 4 milijuna gostiju te je s tom brojkom park dosegao svoj povijesni rekord. 

Teide je omiljeno planinarsko odredište, a uspon na Pico del Teide bi trebao barem jednom u životu ostvariti svaki zaljubljenik u planinarenje. Osobno taj planinarski izlet definitivno ubrajam u avanturu života. 

teide_tenerife

No, Nacionalni park Teide nije samo omiljeno odredište planinara iz cijelog svijeta. On je prilagođen i za turiste te nudi razne šetnje podno kratera, a žičarom svatko može doći podno najvišeg vrha Španjolske. Teide su iz mnogo razloga neizostavno odredište na Tenerifima, a vjeruj mi kada kažem da niti jedna fotografija ne može prenijeti svu ljepotu tog vulkanskog područja. 

pico_del_teide

Anaga rural park

S druge strane na sjeveru je smještena Anaga koja plijeni pozornost svojim stoljetnim zelenim šumama koje krase špičastu planinu i kroz čije guste krošnje često ni sunčeve zrake ne prodiru. 

anaga_el_pijaral

Anaga nudi mnogobrojne, duge i teže, ali i lakše planinarske staze i šetnje na kojima ćeš često proći kroz stara sela koja su dan danas zadržala tradicionalni način života ovog dijela otoka. 

el_pijaral_tenerife

Teno rural Park i Los Gigantes

Manje popularni, no ne zato manje ljepši park je Teno Rural Park koji se nalazi na sjevero-zapadu otoka. I na ovom području se nalaze mnogobrojne planinarske staze, a tu ćeš uživati između ostalog u pogledu na velebne klifove, doline, otoke, šumu, ali i u tradicionalnoj arhitekturi manjih mjesta. Upravo u sklopu ovog parka ćeš imati najljepši pogled na klifove Los Gigantes

Kao što samo ime govori u pitanju su gigantski klifovi koji se ubrajaju među vodeće prirodne atrakcije Tenerifa. 

los_gigantes
FOTO: Unsplash

Cueva del Viento

Tijekom organiziranog vodstva otkrit ćeš štošta toga o povijesti Tenerifa, a poseban je doživljaj hodati kroz impresivnu Špilju vjetra. Posjet je potrebno unaprijed online rezervirati, a cijena iznosi 20 eura po glavi. 

U pitanju je vulkanska cijev odnosno kanal, a ovaj prirodni fenomen nastaje kao rezultat nasilja erupcije vulkana dubokog porijekla. Cueva del Viento, odnosno u prijevodu Špilja vjetra, prema saznanjima je peti najduži vulkanski kanal na svijetu. Prva četiri su pronađena na Havajima. U pitanju je velebni podzemni labirint, a dio je otvoren za posjetitelje. 

Barranco del Infierno

Ovo područje se nalazi na jugu otoka blizu grada Adeje te je pod strogom zaštitom. Upravo zbog toga je ovo jedina planinarska staza za koju plaćate “ulaznicu” te na izlet idete u maloj, ali organiziranoj grupi jer je broj posjetitelja strogo ograničen. Staza vodi kroz kanjon sve do najvećeg slapa Tenerifa, a putem se prolazi i pored špilja u kojima su svoje mumije pokapali Guanchesi. Na tom području je nađena najveća kolekcija mumija koja je izložena u spomenutom Prirodoslovnom muzeju u Santa Cruzu. Cijena izleta iznosi 9 eura, a svoje mjesto je potrebno unaprijed rezervirati. 

Fora mjesta na Tenerifima koja nisu toliko razvikana

Naravno, svaka destinacija skriva i manje popularne dragulje. Ako imaš vremena na raspolaganju ili se koja atrakcija nalazi na tvom putu, posjeti i Punta de Teno, svjetionik koji je postao popularan zbog mnogobrojnih Instagram fotografija. 

Tenerife_punta_del_teno
FOTO: Unsplash

Nešto modernija verzija svjetionika je Punta del Hidalgo. Na mene su sama lokacija i dizajn ostavili dojam jer osobno takav svjetionik nikad prije nisam vidjela uživo. 

punta_del_hidalgo
punta_del_hidalgo1

Ako voliš istraživati napuštena mjesta, onda je za tebe Sanatorio de Abona kojeg mnogi nazivaju Gradom duhova Tenerifa. Sanatorij je nastao sredinom 19. stoljeća kada je otok imao porast slučajeva gube te je za bolesnike trebao biti sagrađen sanatorij. Srećom uskoro je pronađen lijek, a kompleks nikad nije do kraja izgrađen. Sastoji se od 40 zgrada, a u kompleksu se nalazi i bolnica, krematorij i impresivna crkva. 

Zanimljivo je mjesto i Vilaflor od kuda starta kružna staza do prirodnog vulkanskog fenomena Paisaje Lunar. No, imaj na umu da je krajnji cilj, vulkanske formacije koje izgledaju kao da se nalazi na Mjesecu, a ne Zemlji, zapravo maleno područje. Ovdje svakako ideš ne zbog samog cilja nego zbog lijepe planinarske staze. 

punta_del_hidalgo_tenerife

Na jugu imaš mogućnost odlaska na izlete brodom s kojih možeš uživati u pogledu na kitove. Nude se brojni izleti koji garantiraju da ćeš kitove uistinu vidjeti, no budimo realni, to ti nitko ne može garantirati. No, ako imaš vremena (što mi nismo) zašto ne pokušati. 

teide_tenerife-

Ovaj vodič kroz vodeće atrakcija Tenerifa pokazuje koliko je ovaj kanarski otok raznolik. Na njemu u isto vrijeme na godišnjem može uživati obitelj s malom djecom, ali i ekipa koja je željna avantura u prirodi. Na tebi je samo da složiš onaj savršeni itinerar koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe, a otoku dopustiti da ti pokaže sve svoje strane. I oduševi te.

Naslovna fotka: Unsplash

tenerife_put
tenerife_putovanje

Nastavi čitati još zanimljivih priča s Tenerifa:

  1. teide_tenerife
  2. anaga
  3. el_pijaral_anaga
  4. teide_tenerife2
  5. teide_tenerife
  6. teide_tenerife
  7. tenerife_masca
  8. tenerife_gastro_hrana
  9. teide_tenerife