Otok Krk nudi pregršt pješačkih i planinarskih staza koje zajedno čine mrežu od čak 300 kilometara. Stoga nikad nećeš pogriješiti ako za aktivni vikend odabereš upravo Krk za svoju destinaciju. Jedne tople zimske subote odlučili smo istražiti tematsku pješačku stazu Putevima zlatnih kapi krčkog blaga koja je posvećena maslinovom ulju. 

Ova tematska pješačka staza je idealna za sve ljubitelje prirode koji su u potrazi za jednim laganim i zanimljivim izletom na kojem će mnogo toga naučiti o otoku Krku i maslinovom ulju. 

staza_kapi_zlatnih_krckih_blaga

Staza započinje u Krku (kod križanja ulice Mate Balote i Lakmartinske ulice skrenuti na makadam, proći pored apartmana i jedne vile nakon koje je vidljiva prva poučna ploča), vodi kroz brojne maslinike prema Korniću, Muraju, a kod Lakmartina se ponovno spušta do početne točke. 

putevima_zlatnih_kapi_krk

Cijeli otok je pod utjecajem blage mediteranske klime, no tijekom zimskih mjeseci ima prodor i hladnije kontinentalne klime. Umjerena klima je pogodovala razvoju poljoprivrede koja je stoljećima bila osnovna djelatnost stanivnika. Zanimljiv je podatak kako je od svih venecijanskih posjeda, upravo otok Krk donosio najveće prihode. 

putevima_zlatnih_kapi_krk

Kako piše na prvoj poučnoj ploči, desetljećima je poljoprivreda bila zanemarena, a polja su redom bila zapuštena. No, vidljiv je trend povratka loze, maslina i drugih kultura, a upravo na ovoj stazi ćeš proći pored velikog broja uređenih maslinika. 

maslinici_krk-

Kako bi stanovnici došli do obradivog tla, morali su se prvo riješiti mnogobrojnog kamenja. Upravo taj višak se koristio za izradu gromača, odnosno kamenih zidova. 

Gromača je temeljna i najraširenija forma suhozidne kulture, a zid se slaže na suho, odnosno bez ikakvog vezivnog materijala. Gromača može biti jednostruka ili duplica koja je složena od dva reda kamena. 

putevima_zlatnih_kapi_krk

Dvije su svrhe gromača. U pastirskim krajevima gromače služe kako bi se ovce držale na određenom području, dok u zemljoradnji, osim zbrinjavanja viška kamenja, štiti obradivu površinu kako snažni vjetrovi ne bi odnosili zemlju. 

Poseban je doživljaj proći ovu stazu za vrijeme branja maslina gdje ćeš na svakom koraku vidjeti vrijedne stanovnike kako skupljaju dragocjene plodove. 

Punat_prniba_krk

Nekada se ulje dobivalo postupkom prešanja, a prerada se odvijala u tradicionalnim toševima s veliki kamenim žrvnjem. U samom gradu Krku bilo ih je više od četiri. Danas se prerađuje postupkom centrifugiranja. 

putevima_zlatnih_kapi_krk

Nema svako maslinovo ulje istu kakvoću. Djevičanska maslinova ulja proizvode se izravno iz ploda masline postupcima koja ne dovode do promjene sastojaka ulja. Najznačajnije granične vrijednosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje jesu količine slobodnih masnih kiselina u visini od 0,8% i za djevičansko maslinovo ulje u visini do 2%. 

Maslinovo ulje je ulje s udjelom slobodnih masnih kiselina većim od 2% ili s neodgovarajući senzorskim karakteristikama (neodogovarajuće je za ljudsku uporabu). Ulje od komina maslina, dobiva se ekstrahiranjem od komina maslina i pulpe i dodaje mu se malo djevičanskog. Ono se na Krku ne proizvodi. 

putevima_zlatnih_kapi_krk

Na otoku Krku postoji više vrsta maslina. Debela (Oblica/Orkula/Orgula) je najrasprostranjenija i najvažnija sorta u Hrvatskoj, Drobnica (Naška/Sitnica/Drobinka/Drobnjača) od čijih plodova se dobiva ulje vrlo visoke kakvoće, Plominka se od davnina uzgaja na otoku Krku, tu je još i Rošulja, Leccino i Pendolino.

Na stazi prolazimo pored brojnih maslinika, a u jednom trenutku se pogled otvara na mjesto Punat, Prnibu i otočić Košljun. Iduća destinacija na stazi i mjesto Kornić, a ako imaš vremena posjeti Zavičajnu etnografsku zbirku Kornić. 

kornic

Prolazimo kroz Kornić, ponovno se priključujemo makadamskom putu, prolazimo kroz Muraj te prije ulaska u mjesto Lakmartin ponovno ulazimo među maslinike da bi se pred kraj staze ponovno priključili na početnu dionicu. 

punat_kosljun_krk

Ova staza je idealan odabir ako si u potrazi za laganom i nezahtjevnom dionicom na kojoj ćeš uživati u prirodi i pogledima na mnogobrojne masline. Ona je prikladna i za osobe bez planinarskog iskustva i za cijelu obitelj.

mjesecev_plato

Korisne informacije za kružnu stazu Putevima zlatnih kapi krčkog blaga:

  • Početak staze: mjesto Krk, kod križanja ulice Mate Balote i Lakmartinske ulice skrenuti na makadam, proći pored apartmana i jedne vile nakon koje je vidljiva prva poučna ploča
  • Parking: nema službenog parkinga, no možeš se parkirati u uličicama
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga devet i pol kilometra, a za nju nam je bilo potrebno dva i pol sata uz uračunate pauze. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: U pitanju je tematska pješačka staza koje nije zahtjevna te je prikladna za obiteljski izlet
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Krk i Kornić
bracol_krk

Ako si u potrazi za drugim stazama na otoku Krku, nastavi čitati:

  1. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
  2. mjesecev_plato_krk
  3. obzova_krk
  4. baska_bracol