Teško da postoji osoba koja u svakodnevnom životu ne koristi Googleov alat Google Maps. Najčešće nam služi kao navigacija, bilo da smo u autu ili negdje izgubljeno hodamo po malim gradskim ulicama i tražimo svoj cilj. Google Maps je postao toliki dio naše svakodnevice, da je teško zamisliti snalaženje bez ovog alata. No, jesi li ikad koristio Google Maps za organizaciju svog idućeg putovanja?

Osobno sam Google Maps koristila na samim putovanjima kako bi se lakše i jednostavnije snašla na pojedinoj lokaciji. No, otkako sam prvi put prije par godina počela organizirati put kroz ovaj alat, on mi je postao ritual bez kojeg ne idem na put. 

Zbog čega bi trebao koristiti Google Maps za organizaciju putovanja?

Google Maps će uz pametno korištenje olakšati organizaciju putnog itinerara, pomoći prilikom potrage smještaja i pokazati na koji način posjetiti pojedine znamenitosti. Ovaj način organizacije puta je posebno efikasan ako ideš na road trip. Uz pomoć unaprijed kreirane mape, lako ćeš izračunati udaljenost između pojedinih destinacija, bilo da ideš autom, pješke ili javnim prijevozom, a odlična je opcija što mapu možeš podijeliti sa svojim suputnicima. 

google_maps_put
FOTO: Unsplash

Korištenje alata Google Maps za organizaciju puta korak po korak

U početku korištenje Google Maps alata se čini komplicirano, no veoma brzo ćeš ga naučiti koristiti, stoga nemoj odustati. Uz pomoć ovog vodiča, lako ćeš kreirati svoju prvu personaliziranu putnu mapu. 

Otvori Google Maps i stisni na “Menu (tri crtice u lijevoj kutu ekrana).

Stisni “Your places”. Otvorit će se meni s četiri stavke. 

Stisni “Maps”. Tu će ti se izlistati razne mape koje si koristio u zadnje vrijeme. 

Na dnu ekrana lijevo stisni “Create map”. Otvorit će se posve nova mapa kojoj odmah daj ime. Najbolje je mapu imenovati prema destinaciji, poput “Dolomiti”, “New York” ili Jordan. Prilikom imenovanja možeš dodati i kratki opis. 

primjer_google_maps

Ako pored naziva mape stisneš točkice s desne strane, otvorit će se padajući meni putem kojeg možeš napraviti kopiju mape ili je čak printati. 

Ispod imena nalaze se tri stavke: Add layer, Share i Preview.

Mapu možeš organizirati na dva načina. Prvo možeš kreirati layere prema vlastitim preferencama. Layeri omogućuju organizaciju pojedinih destinacija, a koje ćeš odabrati ovisi samo o tebi. 

Osobno uvijek imam layere “Gradovi”, “Povijesne znamenitosti”, “Prirodne znamenitosti” i “Gastro”. Ako idemo na more, zna se naći i “Plaže”, a ako grad ima puno kulturnih institucija i “Muzeji”. Destinacije koje zabilježim podijelim unutar pojedinih “slojeva”. Layere možeš kreirati i kasnije nakon što zabilježiš sve destinacije i naknadno ih raspodijeliš u odabrane slojeve. 

google_maps_primjer

Vrijeme je da kreneš bilježiti pojedine destinacije. Sve što trebaš napraviti je u tražilicu ukucati pojam. Dotični pojam će se pojaviti na mapi, nakon čega samo klikneš “Add to map”. Pojedinoj lokaciji nakon toga možeš dodati specifičnu boju, opis ili vidjeti koliko je potrebno do nje. 

Osobno pojedinim lokacijama dijelim boje prema slojevima. Tako, primjerice, su na mojim mapama prirodne znamenitosti zelene boje, hrana narančaste ili gradovi smeđe. Zbog čega je ovo praktično? Kada budeš gledao na mapu moći će odmah znati gdje je što raspoređeno. Primjerice, pored muzeja se odmah nalazi odabrani restoran. Ili na jednom mjestu postoji mnogo prirodnih znamenitosti. Sve to olakšava snalaženje na mapi i na koncu sami put. 

Nakon što si posložio svoju mapu, možeš je podijeliti sa svojim suputnicima. 

Odlična stvar je što pojedine mape možeš uvijek dorađivati. Sve napravljene i spremljene mape, možeš naći kada ideš na “Your locations”, “Maps”, skrolaš do kraja ponuđene mape, stisneš “See all your maps”

google_maps_primjer

Naravno, svim mapama možeš pristupiti i putem aplikacije na pametnom telefonu. Sve što trebaš napraviti je otvoriti aplikaciju, otići na “Saved” gdje ćeš pronaći mape. 

Također je odlična opcija skidanja mapa što je korisno ako se nalaziš na lokaciji bez signala ili si u roamingu te nemaš pristup internetu. Tako svojoj mapi možeš pristupiti i offline

Google maps alat nudi brojne druge mogućnosti koje mogu pomoći prilikom organizacije puta, poput “Want to go” ili “Travel plans”, no izrada vlastitih mapa nudi najbolje i najefikasnije rješenje. 

Kako osobno koristim Google maps alat?

Prije same organizacije puta istražim pojedinu destinaciju kroz četiri izvora – Google search, Instagram, YouTube i tiskani vodič. Izradim mapu i krenem bilježiti one lokacije koje mi se čine zanimljive. Raspodijelim ih po slojevima i dam im pripadajuću boju. 

Nakon toga provjerim gdje su grupirane znamenitosti, koliko su udaljene i na temelju toga odlučim gdje će biti lociran smještaj (kako bi što manje vremena gubili na nepotrebnu vožnju, ako je to izvedivo). 

google_maps_putovanja
FOTO: Unsplash

Provjerim radno vrijeme pojedinih znamenitosti (ako one to imaju) i koliko je eventualno potrebno za obilazak i s kojim se sve lokacijama s mape može kombinirati razgledanje. Primjerice, ako idemo na road trip te od destinacije A do destinacije B na mapi vidim zabilježene lokacije, potrudim se da put organiziramo tako da stignemo posjetiti i dotična mjesta. Ako smo pak u gradu, provjerim gdje se nalaze pojedine znamenitosti i koji dan na temelju toga idemo u koji dio grada. Nakon toga razradim plan puta uzimajući u obzir gore navedene stavke. 

Svoje spremljene mape često koristim i naknadno jer se pojedinoj destinaciji znamo vratiti. To je odlična opcija jer odmah imam sve organizirano, dodam pojedine znamenitosti ili jednostavno raspodijelim put kako bi vidjela one lokacije koje tijekom prošlog puta nismo stigli obići. 

teide_tenerife-

Google Maps je efikasan, jednostavan i izuzetno praktičan alat koji će tvoju organizaciju puta podići na višu razinu. Jednom kada ga kreneš koristiti, teško da ćeš ikad poslije otići na put bez još jedne spešl kreirane mape.

Naslovna fotka: Unsplash

istra_vodic
vis_sto_vidjeti