Putovanja avionom predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata međunarodnog turizma, a avio promet je zasigurno najkompliciraniji i najviše reguliran oblik putovanja za nas kao prosječne putnike. Sigurno si se prilikom putovanja avionom susreo s mnogim izrazima, kraticama i oznakama za koje možda ni nisi siguran što znače.

Avio prijevoznici i zračne luke koriste mnoge stručne izraze u svom poslovanju koji te često mogu zbuniti. A upoznavajući se s njima, svaki tvoj korak pri putovanju avionom, od same potrage za jeftinim avio kartama, bukiranja leta, check-ina, čekanja na gateu, pa sve do sjedanja na tvoje sjedalo u avionu – bit će lakši.

Fotka: Unsplash

Kako bi ti svaka sljedeća kupovina avio karte i svako putovanje avionom bilo jednostavnije, predstavljamo ti mali vodič kroz neke od najučestalijih stručnih termina i skraćenica na koje možeš naletjeti. Upoznavši se pobliže sa sljedećim izrazima, tvoj idući boravak u zračnoj luci i idući let proteći će lakše i ugodnije!

ALLIANCE – dogovor između dvije ili više avio prijevoznika pri kojem dijele rute, resurse te zajedno nastupaju na tržištu. Croatia Airlines je dio Star Alliance grupe, u kojoj su i LOT, Lufthansa, Turkish Airlines i mnogi drugi. Članovi alijanse često dijele i same zrakoplove, tako da, ako primjerice kupiš let sa Lufthansom, a dočeka te avion od Austrian Airlinesa – nije ništa čudno.

CHARTERCharter let je let koji nije službena linija nekog avio prijevoznika, nego je sam avion (i posada) unajmljen od treće strane za neki specifični let. Charter letove uglavnom organiziraju putničke agencije kako bi za veće grupe imali svoj vlastiti let u sklopu turističkog aranžmana.

Fotka: Unsplash

CODESHARE – Često se vidi u zračnoj luci pri pogledu na display s odlaznim ili dolaznim letovima kako jedan let ima oznaku više avio prijevoznika. Codeshare let je let koji dva ili više avio prijevoznika prodaju kao jedinstven, a sam let obavlja jedan prijevoznik.

CONNECTING FLIGHT – Vezani let je let u kojem putnik mijenja zrakoplov u jednoj ili više stanica na putu, to jest presjeda. Prodaje se kao jedna avio karta te prilikom presjedanja nije potrebno prolaziti granični prijelaz, niti preuzimati i opet checkirati prtljagu.

ETA / ETE – ETA je skraćenica za estimated time of arrival, dakle u koliko sati i minuta će tvoj let sletjeti na odredište. Vrijeme dolaska se uvijek iskazuje u lokalnoj vremenskoj zoni odredišta. ETE je skraćenica za estimated time en route, što znači vremensko trajanje samoga leta.

FLAG CARRIER – Naziv za avio prijevoznika koji je ili trenutno ili u prošlosti, bio u vlasništvu određene države, stoga i u nazivu ima i naziv države. Smatra se “službenim” prijevoznikom države. Neki primjeri su Croatia Airlines, British Airlines, Air France i dr.

Fotka: Unsplash

HUB – Velike i prometne zračne luke se nazivaju hubovima, jer u njih i iz njih se lako dolazi do svjetskih destinacija te služe i kao sjedišta avio prijevoznika. Londonski Heathrow je primjer hub zračne luke.

IATA – Međunarodno udruženje svjetskih avio prijevoznika, koje je nadležno za skoro sve aspekte avio prometa. Također, IATA je zaslužna za određivanje tzv. kodova za avio prijevoznike i zračne luke.

IATA CODEIATA kao krovna organizacija izdaje kodove, to jest službene skraćenice svakoj zračnoj luci i svakom avio prijevozniku. Neki primjeri kodova za zračne luke su: ZAG – Zračna Luka Franjo Tuđman Zagreb, LHR – London Heathrow, CDG – Paris Charles de Gaulle i tako dalje. Za avio prijevoznike neki primjeri kodova su: OU – Croatia Airlines, LH – Lufthansa, FR – Ryanair i tako dalje. Te kodove primijetit ćeš i na svojem boarding passu ili na displayu u zračnoj luci, poput službene oznake avio linije (npr. oznaka redovne linije Croatia Airlinesa Zagreb – Muenchen je OU4436).

LONG HAULLong haul let je duži let između udaljenijih destinacija. Nema službeno definiranog trajanja ili udaljenosti kako bi se let okarakterizirao kao long haul, no generalno se tako nazivaju letovi koji traju više od šest sati.

Fotka: Unsplash

MANIFESTFlight manifest je popis svih putnika i posade na određenom letu, sa svim podacima koji su prikupljeni pri check inu.

NON STOP LET / DIREKTNI LET – Non stop let je let pri kojem od polazne točke do odredišta nema slijetanja u treću zračnu luku tijekom putovanja. Direktni let je let u kojem putnik ne napušta zrakoplov niti svoje sjedalo. Direktni letovi su najčešće i non stop letovi, no nije isključivo da zrakoplov sleti tijekom puta u treću zračnu luku kako bi pokupio dodatne putnike. Jedan takav primjer je let Zagreb – Rim s Croatia Airlinesom, koji na putu ponekad slijeće po dodatne putnike u Split te onda nastavlja prema Rimu.

NO SHOW – naziv za putnika koji se iz bilo kojeg razloga nije na vrijeme pojavio na check inu, bez da je unaprijed otkazao avio kartu. U slučaju da se radi o povratnoj karti te o nepojavljivanju pri prvom letu, povratna karta se automatski također otkazuje.

OPEN JAW – naziv za povratne avio karte kod kojih polazište i destinacija nisu jednaki pri povratku. Takav tip karte se kupuje i izdaje kada, na primjer putnik odleti u jednu destinaciju te potom drugim prijevoznim sredstvom stigne na drugu destinaciju iz koje će odletjeti kući.

Open jaw je najbolje uzimati kada imaš u planu duže putovanje, poput road tripa rent-a-carom, pa se ne isplati vraćati u originalnu dolaznu točku.

Fotka: Unsplash

OVERBOOKINGOverbooking je najgora noćna mora putnika. Radi se o situaciji kada avio prijevoznik “proda” više karata nego što je mjesta u avionu. Avio kompanije takvu politiku imaju često jer znaju statistički koliki broj putnika će biti no show te se tako štite od gubitka profita. Drugim riječima – klade se na količinu putnika koji se neće pojaviti. No u situacijama kada ipak ima više putnika nego mjesta, prijevoznik nudi putnicima koji su voljni propustiti let i uzeti sljedeći mogući, besplatno noćenje u hotelu ili neke druge pogodnosti. U slučaju da nema „dobrovoljaca“, avio kompanija ima pravo nasumično odabrati putnike kojima će biti onemogućen ukrcaj na avion. Takvi putnici se nazivaju bumped passengers i imaju pravo na odštetu. Ipak, nadam se da nikada nećeš biti među njima.

OPERATER – Operater je kompanija koja “fizički” odrađuje određeni let, iako je dotični let možda prodan pod nekom drugom avio kompanijom. Čest slučaj sa codesharing letovima ili kada avio kompanija ima u svom vlasništvu podkompaniju (npr. Laudamotion je u zapravo podbrend Ryanaira). Već pri kupovini same karte možeš vidjeti informaciju “operated by” koja ti pokazuje kako kompanija koja ti prodaje kartu nije ta čiji ćeš natpis ili logo vidjeti na samom avionu.

PNR – skraćenica za Passenger name record. Ukratko, posebni digitalni dokument (generirana šifra) koji sadrži sve podatke o tebi kao putniku, bilo osobne, bilo podatke o samim letovima uključenim u kartu.

RED EYE LET – Naziv za let koji polijeće navečer ili usred noći te dolazi na destinaciju idući dan tijekom jutra. Slikovito se naziva red eye, jer mnogi putnici imaju problema sa spavanjem tijekom leta i pristignu na destinaciju premoreni.

Fotka: Unsplash

SLOT – Zračne luke ugovaraju s avio prijevoznicima točno određene termine polijetanja i slijetanja, a ti se vremenski termini nazivaju slotovima. U velikim zračnim lukama poput Heathrowa ili Istanbula, potrebna je detaljna vremenska organizacija slijetanja i polijetanja kako bi se izbjegle gužve i čekanja na pisti ili stajankama.

ZULU TIME – Naziv za standardizirano globalno vrijeme koje koriste piloti kako se ne bi bunili ako lete kroz više vremenskih zona. Radi se o vremenu koje je definirano nultim meridijanom koji prolazi kroz Greenwich u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zulu time se naziva još i Coordinated Universal Time (UTC).

Nadam se kako ćeš uz detaljnije objašnjenje najčešćih pojmova, idući puta s lakoćom proći kroz kupovinu karata i odletjeti na svoju iduću savršenu destinaciju.

Naslovna fotka: Unsplash

otkazani_let
google_maps

Još zanimljivih tema o putovanjima pronađi ovdje:

  1. teide_tenerife
  2. easy_jet_rijeka
  3. google_maps_putovanja
  4. easy_jet_berlin
  5. putovanja_parovi_svade