Moram priznati da mi je dugo bila želja posjetiti otok Lošinj, poznat i kao otok vitalnosti. Pandemija koronavirusa je u određenom periodu ograničila putovanja i sve više smo počeli istraživati Hrvatsku i otkrivati njene ljepote. Tako je odjednom na društvenim mrežama buknuo upravo Lošinj. Činilo mi se da su svi na njemu. Kao velikoj ljubiteljici planinarenja, planina Osorščica, odnosno njen vrh Sveti Mikula, mi se nalazila visoko na listi uspona koje želim ostvariti. I tako smo u rano proljeće odlučili ostvariti obje želje i uputiti se na vikend na Lošinj i tamo provesti dva aktivna dana. 

Kako godine prolaze, to sve manje imamo želju ljeto provoditi na plus 30 i još koji stupanj te tada bježimo na destinacije koje nude osvježenje. Zato obožavamo istraživati naše otoke izvan ljetne sezone. Oni tada postaju pravi raj za ljubitelje aktivnog odmora. 

cikat_losinj

Mi uvijek kombiniramo planinarske izlete i kulturni turizam, a uz to volimo i isprobati neke nove gastro delicije. Nažalost, većina restorana je izvan sezone zatvorena, stoga na Lošinju nismo uspjeli uživati u bogatoj gastro ponudi, no zbog toga smo prohodali kilometre i kilometre. 

Ovaj mali vodič kroz Lošinj pomoći će ti da složiš plan puta za dva dana aktivnog uživanja na otoku vitalnosti. Imaj na umu da na listi nema popisa najboljih plaža jer smo Lošinj posjetili početkom ožujka kada nije sezona kupanja. 

Mali Lošinj

Nemoj da te zbuni ime, Mali Lošinj je danas najveće naselje na otoku, glavno središte u kojem se odvija većina događaja, a sjedište je i gastro ponude otoka. On je obavezna destinacija Lošinja, a osim šetnje rivom, istraživanja malih uličica i guštanja u gastronomskoj ponudi, Mali Lošinj nudi pregršt drugog sadržaja. 

Muzej Apoksiomena

Glavna zvijezda ne samo ovog mjesta nego i otoka je Muzej Apoksiomena koji je posvećen poznatom brončanom kipu grčkog atlete. Ispod morske površine ležao je oko 2.000 godina, a nakon šestogodišnje restauracije, izložen je u ovom fantastičnom muzeju. 

Lošinjski muzej

Lošinjski muzej se zapravo nalazi na tri lokacije, a središte muzeja se nalazi u palači Fritzi u Malom Lošinju. U muzeju ćete naći izložbe fotografija otoka iz prve polovice 20. stoljeća, drevne figurice poznate kao “Dama iz Čikata” i dvije najznačajnije zbirke iz Umjetničkih zbirki Malog Lošinja. 

muzej_apoksiomena

Miomirisni otočni vrt

Ovaj slatki i posebni Miomirni otočni vrt upoznaje posjetitelja s bujnom i raskošnom vegetacijom otoka. U njemu su zasađene gotovo sve biljke koje možeš naći na Lošinju. 

Vidikovac Providenca

Jedan od najljepših pogleda na Mali Lošinj se pruža s vidikovca Providenca. Tu se nalazi 300 metara duga staza na kojoj na poučnim pločama otkrivate zanimljivu priču, a u sklopu Providence se nalazi i ugostiteljski objekt koji se diči s 18 ručno izrađenih stolova. Uživaj u autohtonim delicijama dok promatrate zalazak sunca. 

Nažalost, kada smo mi posjetili Providenca je bila zatvorena, no pronašli smo odličnu alternativu za uživanje u zalasku sunca. Produžili smo autom te smo uskoro stigli do drvenog objekta koji je postavljen za utrke. Na njega se možeš popeti te uživati u nezaboravnom pogledu. Inače tom istom cestom možeš doći do samog kraja otoka. 

Veli Lošinj

Veli Lošinj je moj apsolutni favorit, u samo par koraka sam se zaljubila u ovom malo mjesto. Nekoć je ovo mjesto bilo središte otoka zbog čega i nosi naziv Veli, no tijekom vremena je primat preuzeo Mali Lošinj. 

Pitoreskni i šareni Veli Lošinj oduševljava svojom opuštenom atmosferom, u njemu kao da je zamrznut djelić prošlosti. Ulaskom u labirint njegovih uličica kao da zaboravljaš na vrevu modernog doba. 

U Velom Lošinju u Kuli nalazi se treći dio Lošinjskog muzeja. Sama Kula je atrakcija sama po sebi. Datira iz 15. stoljeća i vodeća uloga joj je bila ona zaštitnička. 

Nemoj propustiti posjetiti i Institut Plavi svijet koji je osnovan 1999., a posvećen je istraživanju i zaštiti mora. U pitanju je neovisna i neprofitna organizacija koja kroz tri programa – istraživanje, edukacija i zaštita – ima za cilj unaprjeđenje saznanja o važnim vrstama i morskom okolišu. 

Plavi svijet omogućuje i promatranje slobodnih dupina u moru. U sklopu ovog nezaboravnog doživljava kroz uvodno predavanje ćeš doznati mnogo toga o dupinima. Slijedi izlet i promatranje dupina, a pri povratku možeš posjetiti Lošinjski edukacijski centar o moru. Cijena iznosi 350 kn za odrasle, 280 kn za djecu (do 14 godina), a obiteljska ulaznica košta 1.000 kn, a uključuje dvije odrasle osobe i dvoje djece. 

Lungomare šetnice 

Lošinj se može pohvaliti s dvije predivne šetnice uz more koje će izvrsno nadopuniti boravak na otoku. Jedna povezuje Mali i Veli Lošinj, dok druga ide uvalom Čikat. Ako si u potrazi za šetnjom na kojoj ćeš uživati u pogledu na more, ne možeš pogriješiti s niti jednom od ove dvije.

Čikat

Predivna uvala Čikat spada pod dio Malog Lošinja. Nekoć su se u uvali nalazila tri brodogradilišta, no krajem 19. stoljeća počinje sustavno pošumljavanje, a grade se i prve vile austrijskih plemića. Danas je uvala poznata po svojim luksuznim hotelima, predivnim plažama i jednoj od najljepših šetnica uz more. 

Park-šuma Čikat proteže se na 263 hektara, a kroz nju prolazi mreža staza koje su stvorene za ugodne šetnje u bilo koje doba godine. Osobno mi je Čikat jedan od najljepših dijelova Lošinja. 

Osor

Osor je malo mjesto bogate povijesti koje se nalazi i na Cresu i na Lošinju, odnosno povezuje ova dva otoka. Zanimljiva je informacija kako su Cres i Lošinj nekoć bili jedan otok koji se zvao Apsyrtides (Osorski otok). Danas Lošinj i Cres razdvaja morski tjesnac. Otoci su nastali djelovanjem čovjeka koji je u antičko doba napravio prokop širine 11 metara kako bi se omogućio prolaz brodovima. Danas se na njemu nalazi pokretni most koji službeno označava prelazak s jednog na drugi otok. 

osorscica_losinj_televrina

Mnogi Osor nazivaju i muzejom na otvorenom. Dio Lošinjskog muzeja nalazi se i u tu pod nazivom Arheološka zbirka Osor, a predstavlja građu od prapovijesti, od antike pa do srednjeg vijeka. U Osoru možeš uživati i u takozvanom Osorskom vremeplovu. Naime, u muzeju možeš preuzeti VR naočale i s njima uploviti u jednu posve drugu dimenziju kroz 11 lokacija. 

Nerezine

Mi smo bili upravo smješteni u malom mjestu Nerezine koje je u rano proljeće još bilo u zimskom snu, no u sezoni u njegovom centru možeš uživati u ponudi šarmantnih suvenirnica, uživati u dobroj čaši vina ili isprobati neku slatku deliciju. 

Osorščica i nezaboravni vrh Sveti Mikula

Šećer na kraju je planina Osorščica koja je nama bila ujedno jedan od glavnih razloga dolaska na Lošinj. Vidjela sam brojne fotografije s vrha Sveti Mikula kojeg mnogi nazivaju jednom od najljepših otočkih pogleda. Nakon što smo ga vidjeli uživo, mogu reći da je to jedan od ljepših pogleda u cijeloj Hrvatskoj. 

Ova tipična krška planina ima vapnenačku građu, a proteže se u dužini od 10 kilometara na sjevernom dijelu Lošinja. Zanimljivo je kako je ova planina dobila naziv po gradiću Osoru koje se nalazi na susjednom Cresu. Osorščica je prva planina jadranskog otočja koja je privukla pažnju turista. Naime, kako Alan Čaplar u svojoj knjizi “Hrvatske planine” piše, u Malom Lošinju je 1886. osnovano turističko društvo, a samo godinu dana nakon osnivanja poveli su na vrh Sv. Mikula austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa ll., a poslije su potaknuli izgradnju planinarske staze iz Nerezina do vrha. Ta staza se i dan danas koristi kao najkraći prilaz najljepšem lošinjskom vrhu. 

Lošinj je idealan odabir za vikend putovanje u bilo koje godišnje doba. Izvan ljetne sezone vrijeme možeš ispuniti brojnim planinarskim izletima, dok ljeti možeš dane provoditi uživajući na plažama. Mi smo nakon dva provedena dana zaključili da se Lošinju želimo uskoro vratiti, u bilo koje doba u godini.

osorscica_losinj
vila_carolina_losinj
cres_vodic

Otkrij još zanimljivih priča s hrvatskih otoka:

  1. mjesecev_plato_krk
  2. osorscica_losinj_sveti_mikula
  3. dolovo_krk
  4. rab_premuziceva_staza_lopar
  5. Putevima_zlatnih_kapi_krckog_blaga
  6. vila_carolina_losinj