Verona je jedan od najpopularnijih gradova u Italiji, a mi smo iskoristili boravak u Veneciji kako bismo uživali u tome što nudi. Naime, Verona je smještena između Milana i Venecije i stoga nam je bilo dovoljno ukrcati se na vlak i krenuti u grad Romea i Julije. Verona je relativno mali grad, ali i u samo jednom danu možeš vidjeti glavne atrakcije.

S obzirom na to da smo do Verone došli vlakom, naša stanica je bio željeznički kolodvor Verona Porta Nuova s kojeg se u grad ulazi kroz gradska vrata po kojima kolodvor i nosi ime.

Zahvaljujući Williamu Shakespeareu, Verona je postala poznata širom svijeta kao najromantičnije mjesto na planeti, ali nakon što se nađeš na kolodvoru, možda te taj entuzijazam brzo pusti. Ali, ne zadugo jer sam centar osvaja svojom arhitekturom i šarmom.

Šetnju starim ulicama Verone započeli smo u Corso Porta Nuova koja nas je dovela do još jednih gradskih vrata, I Portoni Della Bra, kroz koja se dolazi do glavnog trga, Piazza Bra. Sconce, kako ga sami stanovnici Verone nazivaju, najveći je trg u gradu što otkriva i taj njegov nadimak jer “sconce” u doslovnom prijevodu znači “širok”.

Na trgu se nalazi drevni amfiteatar Arena di Verona koji je i jedna od glavnih atrakcija grada i mjesto koje se zaista isplati vidjeti, pa čak i samo izvana. Arena Verona još je starija od rimskog Koloseja, a za to vrijeme je bila u punom smislu riječi kolosalna, Naime, arena je mogla smjestiti preko 30 tisuća gledatelja. Amfiteatar i danas služi kao mjesto održavanja jednog od najvećih svjetskih opernih festivala, ali i brojnih drugih koncerata.

Od arene smo zatim krenuli kroz malu ulicu Via Giuseppe Mazzini (za sve dame koje vole kozmetiku, Sephora se nalazi tamo). Ulica je prepuna malih i velikih trgovina poznatih talijanskih brendova gdje možeš kupiti što god ti srce poželi, a nakon shoppinga možeš nastaviti ravno prema Piazza Erbe. Ovaj dio je sjajan za popiti kavu jer nudi pregršt slatkih kafića i slastičarnica, a možeš posjetiti i mali buvljak na kojem se pronađe svega, od igle do lokomotive, a ulica nas je dovela do trga Piazza dei Signori na kojem se nalazi toranj Torre dei Lamberti.

Toranj se izdiže iznad Verone na 84 metara i ujedno je najviša građevina u Veroni, a s njegovog vrha se pruža spektakularan pogled na dvorac, Castel San Pietro i svetište Santuario della Madonna di Lourdes. Upad košta 8 eura po osobi i zaista se isplati. Kula u kojoj se nalazi toranj se počela graditi u 12. stoljeću, a njezinu izgradnju je naručila utjecajna obitelj Lamberti, po kojoj toranj nosi ime. Zanimljivo je kako je sam proces izgradnje kule na kraju trajao – stoljećima. Konačno je završena u 18. stoljeću, a završetak radova je označilo postavljanje sata na fasadu.

Nakon guštanja u pogledu s tornja, spustili smo se nazad na Piazza dei Signori, koji je dugo služio kao političko i administrativno središte Verone. Ovdje su bile smještene zgrade nekadašnjih glavnih gradskih tijela upravljanja: Palača razuma (ili Palača pravde), Palača Podest, Palača kapetana i Lođa Vijeća. Upravo je u palači Podest živio Dante Alighieri nakon što je bio protjeran iz Firenze.

Njemu u čast, danas se tamo nalazi kip s njegovim likom, dok se s druge strane nalaze gotički nadgrobni spomenici, Arche Scaligere. Nazvani su po klanu koji je vladao gradom u 13. i 14. stoljeću te su nadgrobni spomenici nekoliko istaknutih predstavnika dinastije.

Svoje istraživanje Verone smo nastavili prema katedrali posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji, Santa Maria Matricolare. Katedrala je sagrađena u romaničkom stilu i datira iz 12. stoljeća. S vremenom se renovirala i zato možeš vidjeti gotičke prozore i barokne fasadne ukrase.

Ulaskom u katedralu odmah će te oduševiti mramorni stupovi ružičaste boje, a možeš vidjeti i Tizianov rad Assunta koji je jedino majstorovo djelo sačuvano u Veroni.

Kakav bi to bio posjet Veroni da nismo otišli vidjeti Julijinu kuću?! Jedna od najpopularnijih atrakcija ovoga grada ujedno je i jedna od najkontroverznijih. Iako se predstavlja da je upravo na toj lokaciji živjela obitelj Capuleti koja je postala prototip Shakespeareovog djela, ali u stvarnosti, ovaj prekrasan dvorac ima vrlo neizravan odnos prema djelu. Pa čak je i poznati balkon na kojem je djevojka navodno slušala Romeove romantične ispovijesti – potpuna fikcija. Balkon je nadograđen u 20. stoljeću kako bi se podržao val romantike koji je zahvatio Veronu nakon lansiranja filma američkog redatelja Georgea Cucora, Romeo i Julija iz 1936. godine.

A popularnost balkona ne jenjava ni danas, što je mene iskreno malo izbacilo iz takta jer se čeka u redovima kako bi se opalio dramatičan selfie za društvene mreže o romantičnosti suicida dvoje djece. Ali dobro, moje mišljenje o glorificiranju ove priče je daleko dublje od ideje turističke atrakcije, stoga, ako si voljan posjeti ovo mjesto i podragaj Juliju po cici za sreću. Nakon Julijine kuće, sasvim je logično nastaviti šetnju prema kući u kojoj je živio Romeo, a nalazi se u neposrednoj blizini u ulici Via Arche Scaligere.

Naš boravak u Veroni smo zaključili posjetom utvrdi Castelvecchio i prelaskom preko mosta Ponte di Castelvecchio. Strašna tvrđava bila je stvorena da zaštiti grad od napada s druge strane Adigea. Danas je dvorac izgubio svoje obrambene funkcije, ali je centar uličnog života gdje možeš doživjeti pravi talijanski šušur. Klinci nakon škole dolaze u velikim skupinama, puštaju glazbu i pjevaju i plešu, ljudi svih godina šetaju i uživaju u druženju i pogledu, a ako želiš, možeš posjetiti i gradski muzej Castelvecchio koji se tamo nalazi. Muzej je poznat po zbirci umjetničkih djela iz srednjeg vijeka i renesanse.

Romantična Verona zaista je poseban grad koji vrvi životom, turistima i domaćim ljudima koji guštaju u Dolce far niente, slatko ne radeći ništa i upijajući atmosferu. Grad koji nudi prekrasnu povijest i arhitekturu, ali jednako šarmantne trgovine te kafiće i restorane. Idealna lokacija za jednodnevni izlet ako se pronađeš u blizini, ali jednako vrijedna za posjetiti na više dana!

venecija
venecija_gastro

Još prekrasnih lokacija u Italiji pronađi ovdje:

  1. cadini_di_misurina
  2. lado_di_carezza
  3. venecija-min
  4. toskana_val_d_orcia