Festival knjiga i planina Brdo knjiga uspješno je izrastao proteklog tjedna u Samoboru, u okolnom Samoborskom gorju i Žumberku. Kroz 4 dana glavnog programa, od četvrtka 12. svibnja zaključno s nedjeljom 15. svibnja svoja djela na papiru ili na planinskim stazama je predstavilo oko 30 gostiju iz Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Italije.

Festival je bio pravi praznik lijepih riječi, slika i zvuka inspiriranih planinama, prirodom i njihovim doživljajem. Pisci, planinari, penjači, hodači, urednici i izdavači knjiga, gorski spašavatelji, glazbenici i arhitekti, blogeri i bajkeri, paraglajderi, fotografi, planinarski vodiči i voditelji praktičnih radionica publiku su kvalitetno i ležerno predstavili interaktivni koncept novog festivala.

Posjećenost svih događanja pokazala je da su Samobor i njegove kulturne institucije bili pravi izbor za domaćine Brda knjiga.  

Jednako važno, da taj grad ima brojnu publiku koju je itekako zanimala prodajna izložba knjiga planinske literature kao i kulturni događaj koji izlazi iz uobičajenih okvira književnih festivala, i to u gojzericama.  

Glavni, večernji program u tri dana u Centru za mlade Bunker ponudio je predstavljanja knjiga, razgovore s autorima, okrugle stolove, izložbe i radionice. Popratni programi namijenjeni osnovnoškolcima u Samoborskom muzeju i srednjoškolcima u Srednjoj strukovnoj školi  poveli su kroz slikovnice, igru i multimedijska predavanja oko 250 djece u bujne hrvatske šume, ali i visoke planine Himalaje.

Trećeg dana festivala na organizirani izlet u Sošice i Žumberak odazvalo se više od 50 posjetitelja festivala svih generacija. 

Oduševila ih je ljepota žumberačkog kraja, uz stručno vođenje iz Parka prirode, demonstraciju akcije spašavanja pouzdanih HGSS-ovaca uz Sopotski slap i aktivno druženje obogaćeno predstavljanjima knjiga i novog Posjetiteljskog Centra Sošice.

U nedjelju, posljednjeg dana festivala, u koloni na Japetić se „kulturno uzdizalo“ oko 60 posjetitelja, prijatelja i gostiju festivala. 

Uz svježi miris medvjeđeg luka na stazi su, u predasima od penjanja  i bez gledanja u mobitel, slušali klasična djela putopisne literature iz 19. stoljeća. 

Na Japetiću su pred PD Žitnica uživali u lijepom danu, ležernoj atmosferi, letovima paraglajdera i glazbi – kako onoj za koju je tamo planirano dopremljen razglas, tako i u pjesmama koje su nakon službenog kraja festivala sami spontano pjevali na piramidi na vrhu Japetića.

Interes za knjige, projekte i ljude koji su predstavljeni pokazao je da je ideja o pokretanju festivala za one koji ne zaboravljaju ni duh ni tijelo bila vrijedna provedbe u djelo. 

Organizator festivala, Željko Žarak iz izdavačke kuće Libricon, procjenjuje da je različite sadržaje prve festivalske godine u Samoboru ukupno pratilo više od 600 ljudi.

Broj posjetitelja na novom književnom događaju je važan, ali jednako su važne njihove reakcije. One su odreda pozitivne: „nepretenciozno, opušteno, poticajno, aktivno, pametno, vedro, maštovito, uključivo, konkretno, praktično, dinamično, nešto što bi trebalo postati tradicionalno…“ – to su glavni dojmovi koje i gosti i publika nose kući s prvog Brda knjiga u Samoboru i okolnom gorju. 

A kako mnogi ti ljudi već sljedećeg vikenda idu daleko i visoko, uglavnom i dalje i više od publike drugih festivala, inicijatori se nadaju da će se dobar glas brzo širiti.

Veliki intervju s organizatorima festivala Brdo knjiga, pročitaj ovdje.