Vjerojatno nisam jedina osoba kojoj na spomen Hercegovine prva asocijacija nije osvježenje uz vodu. Nekako Hercegovinu uvijek povezujemo s uzavrelim kamenom, nesnosnim vrućinama od kojih je teško pobjeći. No, Hercegovina je puno više od samo golog kamena. Ona nudi brojne vodopade koji su prave oaze osvježenja i predstavljaju bijeg od gradske vreve. 

Tijekom našeg road tripa kroz Bosnu i Hercegovinu uvrstila sam i prirodne ljepote na naš itinerar. Tek prilikom istraživanja i slaganja plana puta, sam otkrila vodene ljepote Hercegovine. Posjetili smo tri lokacije koje, unatoč tomu što nisu bile u svojoj punoj bujnoj ljepoti, su nas ostavile bez daha. 

kocusa_hercegovina

Kako to biva u Hercegovini, čak i krajem rujna je vladala vrućina. To ljeto je bilo izuzetno sušno, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj regiji. Zbog toga čak i krajem rujna svi slapovi nisu dosegli svoju punu ljepotu. No, unatoč tome su pružili osvježenje, a prizori su bili nezaboravni. 

Ako planiraš posjetiti Hercegovinu, onda definitivno trebaš na svoju listu uvrstiti i sljedeće lokacije. Vjeruj mi, nećeš požaliti. 

Vodopadi Kravice

Kravice se definitivno ubrajaju u najpoznatiju destinaciju za sve ljubitelje slapova u ovom kraju. Ovo je ujedno i najpopularnije ljetno izletište Hercegovine gdje lokalno stanovništvo, ali i brojni turisti traže bijeg od nesnosne hercegovačke vrućine. Dnevno u jeku sezone ovu prirodnu atrakciju posjećuje i preko 2.000 ljudi. Mnogi Kravice uvrštavaju u jedan od najatraktivnijih prirodnih fenomena u cijeloj državi. 

kravice_vodopad

Vodopadi Kravice se nalaze oko 40-ak kilometara od Mostara u neposrednoj blizini Ljubuškog. Nastali su stoljetnim radom sedronosne rijeke Trebižat, a ova lokacija je 1954. godine stavljena pod zaštitu države.

Inače, rijeka Trebižat protječe kroz dvije županije i tri općine, a duga je 51 kilometar. Njen put se proteže od Peć Mlina do Neretve, a na tom putu je izgradila brojne barijere, kaskade i slapove. 

kravice_vodopad

Visina vodopada ide i do 28 metara, a široki su gotovo 150 metara. Atrakcija nisu samo slapovi nego i zeleno-tirkizni labirint trave, mahovine, algi i lišajeva. 

Nas su slapovi Kravice ostavili bez daha unatoč tomu što su bili u svom “sušnom” izdanju. Na ovom izletištu se možeš kupati, voziti čamcem, a ugostiteljski objekti će se pobrinuti da ne budeš gladan i žedan. 

Koliko dođe ulaznica za vodopade Kravice?

Ulaznice za ovo omiljeno hercegovačko izletište i nisu toliko jeftine. U jeku sezone, točnije od lipnja do rujna cijena iznosi 20 km, dok druge mjesece 10 km. Inače, u ulaznicu je uključen i posjet slapu Koćuša i muzeju samostana na Humcu. 

Slap Koćuša

Mnogi Koćušu nazivaju mini verzijom slapova Kravice. Ovaj manji vodopad nalazi se u selu Veljaci oko 10 kilometara od Ljubuškog

kocusa_vodopad

On možda nije toliko velik kao njegova poznatija braća Kravice, no i slap Koćuša se smatra jednim od najljepših prirodnih bisera Hercegovine. 

Vodopad Koćuša se također nalazi na rijeci Trebižat, odnosno nalazi se na rijeci Mlade koja kod nižeg slapa mijenja ime u Trebižat. 

Visina slapa iznosi preko pet metara, a njegova dužina preko 50 metara. Osobno me se vodopad Koćuša više dojmio. Vjerojatno jer sam o Kravicama puno čula i znala što mogu očekivati. Koćuša je manje popularan slap, no on je unatoč manjim dimenzijama impresivan. A možda upravo taj intimniji osjećaj stvara ljepši dojam. Također smo kod ovog slapa vidjeli manje posjetitelja. 

kocusa_vodopad

Mada ulaznica za slapove Kravice uključuje i slap Koćuša, nas nitko na toj lokaciji nije upitao za ulaznicu. 

I na ovom mjestu postoje brojni ugostiteljski objekti, a mi smo se odlučili za konobu Koćuša u sklopu koje se nalazi 120 godina stari mlin. 

Vodopad Čeveljuša

Još jedan poznati slap na rijeci Trebižat je Čeveljuša koji se nalazi blizu mjesta Hrašljani u blizini Ljubuškog. Za razliku od drugih lokacija, ovaj slap je podcijenjen i nema toliko posjeta turista. No, lokalci s guštom uživaju u njegovim ljepotama. 

Vodopad Provalije

Grad Stolac se osim bogate povijesti može pohvaliti i s geomorfološkim fenomenom na rijeci Bregavi. 

U pitanju je vodopad Provalije kojeg stanovništvo od milja naziva Stolačkom Nijagarom. 

provalije_hercegovina

Naravno, slap Provalije po svojim dimenzijama nije ni blizu Nijagari, no unatoč tomu je lijepi prizor. Nažalost, prilikom našeg posjeta nije bilo s od slapa, no lako smo zamislili svu njegovu ljepotu. 

provalije_hercegovina

Tu se nalazi i Old mill ugostiteljski objekt koji, kao što mu ime govori, se nalazi uz stari mlin. Ovo je idealno mjesto za predahnuti, bilo uz osvježavajuće piće ili ukusnu ručak/večeru. 

Mi smo posjet slapovima kombinirali uz druge atrakcije, što je bila izvrsna kombinacija. No, na pojedinim lokacijama možeš uživati i cijeli dan u odmoru i osvježenju. A kada još dodaš i restorane koji su locirani uz vodopade, izlet je potpun. 

mostar_vodic
skywalk_mostar
blagaj_tekija

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Bosne i Hercegovine:

  1. bosna_i_hercegovina
  2. lukomir_
  3. blidinje_jezero
  4. titov_bunker_konjic
  5. idovac_bosna