Ljudi će uvijek htjeti ići na odmor, sunce i more nikad neće biti nepoželjni, ali kako će turizam izgledati za 10 ili 20 godina? Tko će biti turisti koji dolaze u Hrvatsku i što im možemo ponuditi? Posjetio sam konferenciju Future Tense u zagrebačkoj Laubi gdje nam je svoje viđenje budućnosti ispričao Ian Yeoman, jedini futurolog na svijetu koji se specijalizirao za turizam i putovanja.

U Zagrebu je završila Future Tense konferencija, u sjajnoj organizaciji Komunikacijskog Laboratorija, na kojoj su tijekom zanimljiva dva dana brojni svjetski futurolozi kroz predavanja i panel diskusije izlagali svoja predviđanja o budućnosti poslovanja, tehnologije, upravljanja, obrazovanja i naposljetku – turizma.

Na samom finalu konferencije poslušali smo što o temi budućnosti putovanja ima za reći Ian Yeoman, novozelandski futurolog specijaliziran za turizam i putovanja te profesor na sveučilištu Victoria u Wellingtonu.

Industrija putovanja je u posljednih par godina doživjela tektonske poremećaje, ponajviše uzrokovane neočekivanim black swan događajem u vidu pandemije. Budući da tako nešto nitko nije očekivao, Yeoman sam kaže kako se ne radi o proricanju, nego o analiziranju više mogućih scenarija koji nas čekaju, a čije vjerojatnosti ovise o kompleksnim ekonomskim, ekološkim i geopolitičkim faktorima koji na te scenarije mogu utjecati. Neki od faktora koji će krojiti sudbinu turističkog sektora su moguće nove pandemije, ratovi, ekonomska kriza, velike demografske promjene u vidu starenja svjetskog stanovništva, razvoj umjetne inteligencije i naravno, kao najznačajniji i najopasniji faktor – klimatske promjene.

Hrvatska kao izrazito turistička zemlja si ne može dopustiti zanemariti utjecaj svih ovih faktora na budućnost. Iznimno upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, Yeoman je istaknuo da je turizam itekako važan za našu zemlju. Poručio je da će Hrvatska, kada je turizam u pitanju, morati odgovoriti na dva najvažnija izazova – klimatske promjene i demografiju.

„Hrvatska u zadnjih 40 godina bilježi porast prosječne temperature zraka, s tendencijom daljnjeg rasta. Očekuje se da će utjecaj klimatskih promjena na hrvatsku turističku industriju biti značajan. U svjetlu toga, Hrvatska bi trebala biti svjesna razvoja održivijeg turističkog modela koji zapošljava lokalnu zajednicu i štiti prirodne resurse, rekao je Yeoman.

Pozornicu je nakon njega preuzela ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je predstavila Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine.

„Zadnje dvije godine radimo jako puno kako bi budućnost turizma bila uspješna, a na tom tragu je i Strategija. Turizam u Hrvatskoj mora biti podrška cijelom gospodarstvu, ali i predvodnik pozitivnih demografskih trendova. U isto vrijeme, zadovoljstvo naših gostiju mora nam biti prioritet“, rekla je Nikolina Brnjac.

Na panelu koji je uslijedio svoja su razmišljanja o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog turizma podijelili Renata Vujasinović, direktorica Vise za Hrvatsku, David Taylor, CEO i predsjednik Management Boarda Adriatic Luxury Hotela te Paul Bradbury, osnivač i urednik portala Total Croatia, dok je diskusiju moderirao Branko Bogunović, partner u HD Consultingu. Renata Vujasinović iz Vise objasnila je digitalnu budućnost novca i poslovanja te predstavila inicijativu Digitalna Hrvatska.

Potrošači mijenjaju svoje navike i sve više koriste digitalni novac. Taj trend se dodatno ubrzao zbog pandemije koronavirusa. Zato je jako važno da potrošač, gdje god da dođe, ima mogućnost plaćati karticom. U Hrvatskoj gotovo svi prihvaćaju kartice, ali još ima mjesta gdje je moguće plaćati samo gotovinom. To treba mijenjati“, naglasila je Renata Vujasinović.

David Taylor iz Adriatic Luxury Hotela pričao je iz perspektive hotelske industrije te istaknuo važnost iskustva gostiju, dok je Paul Bradbury, dobar poznavalac domaćeg turizma poručio da je optimist kada je u pitanju budućnost hrvatskog turizma.

„Tri su glavne prednosti Hrvatske – sigurnost, autentično iskustvo i stil života. Po ovome je Hrvatska u samom vrhu i to je ogroman marketinški potencijal. Imamo sjajnu priliku zbog toga mnoge privući u Hrvatsku“, poručio je Paul Bradbury.

Kakva god budućnost turizma i putovanja bila, jedno je sigurno – ljudska želja i potreba za novim iskustvima i upoznavanjem drugačijeg u stanju je nadjačati eksterne prepreke i potrebno je samo uložiti truda u edukaciju i informiranje kako bi turizam budućnosti bio održiviji, pravedniji i ekološki osvješteniji.

Više o turističkoj ponudi Hrvatske pročitaj ovdje:

  1. veliki_risnjak
  2. cres_beli-
  3. uvala_zitna_korcula