Otkazivanja i ogromna kašnjenja letova, čekanja na pistama, nepregledni redovi za check-in i preuzimanje prtljage, razjareni putnici koji traže povrat novca… Ovo je nažalost postala svakodnevna pojava u zadnje vrijeme u mnogim europskim zračnim lukama. Najteže su pogođeni veliki tranzitni hubovi poput Heathrowa i Schiphola, ali i manje zračne luke poput one u Dublinu, gdje se nekih dana red putnika koji čekaju na security check protezao čak i izvan zgrade terminala. No zašto je to tako i koja su prava putnika?

Pomalo smo već svi zaboravili da je prije samo pola godine zdravstvena situacija u Europi bila drugačija nego danas i projekcije za količinu putničkog prometa ovo ljeto nisu uzimale u obzir toliko naglašenu nagomilanu potražnju. Tijekom posljednje dvije godine mnoge zračne luke, ali i avioprijevoznici su otpustili ogroman postotak radne snage, jer je potreba za radnicima bila uvelike smanjena.

Fotka: Unsplash

Ono što nitko nije tada očekivao je ovakav povratak međunarodnih putovanja. Velik dio otpuštenih radnika je jednostavno našao drugo zaposlenje, a adekvatne zamjene treba školovati i pripremiti za obavljanje poslova, posebno se to odnosi na djelatnike sigurnosti. Ovakav manjak kadra u kombinaciji s nikad većom potražnjom za letovima doveo je do situacije koja se može opisati kao potpuni raspad sustava u europskom zračnom prometu.

Kako smanjiti stres prije leta?

Ako letiš u narednih par mjeseci, srećom postoje načini kako bar malo smanjiti stres i pripremiti se na moguće disrupcije, kao i znati koja su ti prava i moguće naknade. Kao prvo, ako baš ne moraš, ne putuj s prtljagom koja se checkira, nego samo s carry-on torbom. Također, ako avioprijevoznik ima tu opciju, obavi online check-in, i isprintaj sam boarding pass. S boarding passom u džepu i carry-on ruksakom ili koferčićem sa sobom, nećeš gubiti dragocjeno vrijeme na čekanje na šalteru. No, to definitivno ne znači da se možeš totalno opustiti i doći u zračnu luku kasno. Staro dobro pravilo kako se, ako letiš međunarodno, u zračnu luku treba doći dva sata prije leta trenutno, nažalost, ne vrijedi. Na najveće europske aerodrome ovo ljeto trebalo bi doći i 3 do 4 sata ranije da bi se stiglo na let.

Fotka: Unsplash

Uvijek je dobro i unaprijed pogledati kakva je statistika kašnjenja ili otkazivanje leta na koji se spremaš. Internet stranice poput Flightstats ili Flightaware ti dopuštaju da pronađeš svoj let i dobiješ uvid u povijesni pregled kašnjenja i otkazivanja istog te također opće stanje u zračnoj luci.

Što učiniti u slučaju otkazanog leta?

Dakle sve si napravio kako treba, došao dovoljno rano, imaš sve pripremljeno, ali let je u zadnji čas iz nekog razloga otkazan. Kako bi Konstrakta rekla “I šta ćemo sad?”.

Prva stvar je kontaktirati avioprijevoznika, bilo u samoj zračnoj luci, bilo preko telefona. Prema regulativi EU avioprijevoznik je dužan naći alternativni let prema tvojoj destinaciji i to prvi mogući. Ako takvoga nema, onda se često ponudi i let prema destinaciji bliskoj željenoj. Ako je let koji je otkazan samo prvi u tvom itineraru te imaš još jedan ili više letova do krajnje destinacije, onda bi avioprijevoznik morao ponuditi sve zamjenske letove do tvoje završne destinacije. Naravno, to je slučaj isključivo ako se radi o vezanim letovima kupljenima na jednoj karti. Ako si kupio zasebne karte, onda nažalost to pravo ne postoji.

Fotka: Unsplash

U slučaju da ti avioprijevoznik ponudi let koji je idući dan, trebaš zahtijevati besplatan hotelski smještaj, obroke i prijevoz od zračne luke do smještaja te natrag na račun aviokompanije. Ako ne trebaš (ili ne želiš) negdje prespavati, nego ćeš idući let čekati u zračnoj luci, moraš dobiti vaučere za hranu i piće u zračnoj luci.

No, što u slučaju da ti alternativni let nikako ne odgovara, jer recimo letiš na poslovni sastanak koji je na određeni dan ili tako nešto? U nekim slučajevima će ti avioprijevoznik refundirati iznos kupljene karte. Također možeš tražiti novčanu kompenzaciju od avioprijevoznika. No, treba paziti jer pravo na kompenzaciju nemaš ako je let pomaknut ili otkazan u slučaju nekog force majeure poput vremenskih nepogoda i slično.

Fotka: Unsplash

Komunikacija s avioprijevoznicima u stresnim situacijama zna biti komplicirana i naporna te ne uspiješ uvijek ostvariti svoja putnička prava. U tom slučaju uvijek je dobro obratiti se servisima poput AirHelp preko kojih možeš retrogradno zatražiti odštetu za otkazani let. Zato je uvijek dobro čuvati sve račune i slipove od svih mogućih privatnih troškova koji su rezultat otkaza leta, poput noćenja ili obroka plaćenih vlastitim novcem.

Fotka: Unsplash

Ljetna sezona putovanja je u punom zamahu, a najave iz zračnih luka i od avioprijevoznika su takve da se ne treba puno nadati da će se putnički kaos popraviti sve dok je potražnja ovako velika. Zato se oboružaj strpljenjem i znaj dobro koja su ti prava kao putniku, kako bi ti putovanje ovo ljeto prošlo bezbolno. Uostalom, čak i ako naiđeš na probleme u avio prometu, onaj magični trenutak kada stigneš na svoju destinaciju ima snagu izbrisati sve negativne nakupljene emocije!

Naslovna fotka: Unsplash

kratice_avio

Više savjeta za savršeno putovanje pročitaj ovdje:

  1. google_maps_putovanja
  2. road_trip_vodic