Ima nešto mistično i izuzetno privlačno u podzemnom svijetu špilja i jama. Privlače li nas stoljetni ukrasi, vječni mrak, endemske vrste ili tajanstveni prolazi, teško je za reći. Vjerojatno je u pitanju miks svega navedenog. Podzemne dvorane i hodnici stoljećima privlače ljude, a ni moja malenkost nije tu iznimka. Volim istraživati špilje i jame i bez obzira koliko sam ih do sada posjetila, svaki put me iznova fasciniraju. Tijekom svog boravka na Zlatiboru, posjetila sam jednu od najpoznatijih špilja u Srbiji. U pitanju je takozvana Stopića pećina. 

Stopića pećina, odnosno po hrvatskom špilja, nalazi se na sjevero-istočnoj strani Zlatibora, između sela Rožanstvo i Trnava, a od turističkog centra Zlatibora je udaljena 19 kilometara. 

Ovaj speleološki objekt privlači veliki broj posjetitelja iz više razloga, a jedan od glavnih je njegov impozantni ulaz. Nakon što smo se parkirali, uputili smo se uređenom stazom do same špilje. Put je uzak i spušta se do Stopića pećine zbog čega posve nepripremljen dolaziš pred špilju. Ulaz je uistinu veleban, toliko moćno djeluje na posjetitelja da shvatiš koliko si u protoku vremena malen i neznatan. 

Stopića pećina ima drugi najveći ulaz u Srbiji. Visok je nevjerojatnih 18 metara, a širok između 30-40 metara. Upravo zbog tog velikog otvora, ovdje vlada ponešto drugačija temperatura nego što si navikao u nekim drugim speleološkim objektima. Zimi je u špilji hladno, a ljeti toplije, a zbog protoka zraka Stopića pećina se ne može pohvaliti bogatim špiljskim ukrasima. No, ona plijeni poglede drugim atrakcijama. 

Stopića pećina skriva zanimljivu povijest, pa čak i pseće groblje

Ova zanimljiva špilja svoje ime je dobila prema zaseoku Stopići, a službeno se za njeno postojanje zna od početka 20. stoljeća kada su i započeta prva istraživanja. Međutim, smatra se kako je lokalno stanovništvu znalo puno ranije za postojanje Stopića pećine. Prvi pisani podaci potječu iz 1901., a nalaze se u zapisniku Srpskog geološkog društva. Prva istraživanja je vodio Jovan Cvijić u periodu od 1909. do 1913. godine, a cijeli sistem su istražili češki speleolozi u dva navrata 1983. i 1984. godine.

Postojeća pješačka staza spaja se sa starim prilazom do kojeg su nekoć dolazili lokalni stanovnici. Kako piše na službenoj stranici turističke zajednice Zlatibor “najzanimljiviji potez na staroj stazi je prolaz između vigledi”

stopica_pecina_srbija

U pitanju su otvori koji s površine vode u špilju, a ukupno ih ima šest i svaki je povezan sa sistemom bočnih kanala. Otvori su različitih dimenzija, a najveći je dugačak čak 22,5 i širok 16 metara. 

Rana istraživanja su pokazala kako su otvori povezani sa špiljom, no mještani su imali svoj zanimljiv i kreativan način uz pomoć kojeg su došli do istog zaključka. Naime, u otvore su bacali obojeno kamenje koje bi onda mogli lako uočiti u špilji. Tako su znali da pojedini otvori s površine zemlje vode u Stopića pećinu.

Trenutno nije moguće koristiti nekadašnju stazu jer ona nije u potpunosti uređena. 

Stopića pećina je poznata po kadama i podzemnom vodopadu

Stopića pećina je riječna špilja i kroz nju protječe Trnavski potok. 2005. je proglašena spomenikom kulture, a za javnost je otvorena 2009. godine. Danas je uređeno oko 280 metara špilja, a inače je ovaj objekt dug 1.651 metar i sadrži pet cjelina – Svijetla dvorana, Tamna dvorana, Sala s kadama, Kanal s kadama i Riječni kanal koji jedini nije otvoren za javnost. 

Sami ulazak u ovu špilju je poseban doživljaj, a uređeni put te kroz veličanstveni otvor polagano uvodi u srce špilje. 

Svijetla dvorana obuhvaća prostor od samog ulaza do granice gdje dopire dnevno svjetlo. Duga je 76 metara i zahvaća površinu od 2.800 metara kvadratnih.

Jedan veoma zanimljiv otvor vidi se odmah kod ulaza u špilju s lijeve strane. Uočit ćeš veliku hrpu taloženog sipra koja ide u visinu čak osam metara. Visina vertikalnog kanala do same površine zemlje iznosi 44 metra, a prilikom istraživanja 1984. je pronađeno šest mumificiranih ostataka pasa, zbog čega se dotična hrpa naziva “Pseće groblje”. 

stopica_pecina_srbija

Zbog velebnosti nekako potiho i skrušeno ulaziš u špilju, a kada nam je vodič pokazao malog pauka s ogromnim tankim nogicama koji izlazi samo u posebno doba godine, počinješ se osjećati kao uljez u tom podzemnom svijetu. U špilji žive i slijepi šišmiši, ali i posve bijeli riječni rakovi. 

Uz žubor potoka ulazimo u Tamnu dvoranu koja počinje tamo gdje prestaje dnevno svjetlo, a počinje mrak. Duga je 28,5 metara i zahvaća površinu od 1.200 metara kvadratnih. Tu se ujedno nalazi i najveća visina špilje koja iznosi 25,5 metara. 

2015. godine je uređena metalna pješačka staza te je dvije godine nakon toga reguliran tok Trnavskog potoka te je omogućen pristup špilji u skoro bilo koje doba godine. Prije izgradnje brane i uređenja riječnog korita dno ove dvorane je često bilo potpuno poplavljeno. 

Stižemo u Salu s kadama, vodećeg ukrasa Stopića pećine koji čine kade od kristaliziranog vapnenca, odnosno traventina, od kojih su neke duboke i do sedam metara. 

Iskreno, posjetila sam brojne špilje i jame, no nigdje nisam vidjela ukras poput ovoga. Za vrijeme većih oborina i otapanja snijega, kade znaju biti prepune vode i stvarati male bučne slapove. 

Uz kade su napravljene metalne stepenice koje vode do Kanala s kadama, a sami bazenčići su ukrašeni rasvjetom koja mijenja boje i stvara poseban ugođaj. 

stopica_pecina_srbija

Trnavski potok pri većim oborinama stvara jedinstveni podzemni vodopad visine 9,44 metra, a zove se Izvor života. To ime su mu dali speleolozi koji su u 80-ima vršili istraživanje objekta. 

“Od zaglušujuće buke ne može se čuti sugovornik. Kao s neba sručuje se zapjenjena vodena masa, od koje treperi zrak, čini se da drhte zidovi, bije studen, širi se strah u mrklom mraku. To su orgije prirode, trenutak stvaranja Zemlje i Svijeta. Iz tog razloga vodopad je simbolično dobio naziv ‘Izvor života’”, piše u monografiji o Stopića pećini. 

stopica_pecina_srbija

Stopića pećina se možda ne može pohvaliti bogatstvom klasičnog špiljskog ukrasa, no ona zato nudi jedan posve drugačiji doživljaj podzemnog svijeta. Posjetitelja prvo očara svojim grandioznim ulazom, da bi ga zadivila svojim kadama, a posve očarala podzemnim vodopadom. 

Sve što trebaš znati prije posjeta Stopića pećini

  • Do špilje se možeš odvesti automobilom, a na cesti ćeš uočiti znak kojeg trebaš pratiti. Uređen je šljunčani parking gdje možeš ostaviti auto te se pješke uređenom stazom spustiti do glavnog ulaza gdje ćeš kupiti ulaznicu. 
  • Ova zlatiborska atrakcija može se posjetiti tijekom cijele godine svaki dan. U periodu od kraja listopada do početka travnja špilja je otvorena od 9.30 h do 16.30 h, od travnja do sredine lipnja do 18 h, dok od sredine lipnja do sredine rujna do 19 h, a od sredine rujna do kraja listopada do 18 h. 
  • Cijena ulaznice iznosi za odrasle 250 dinara (oko 16 kuna) te 150 dinara (oko 10 kn) za djecu od sedam do 15 godina. 
sarganska_osmica
sirogojno_srbija

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz regije:

  1. lukomir_
  2. kravice_vodopad
  3. skywalk_mostar
  4. derdap_veliki_strbac_srbija14-min
  5. vodopad_bukov_slap
  6. vrelo_bune_tekija