Zagradski vrh mi se dugo nalazio na listi planinarskih izleta koje želim ostvariti. Nekako je uvijek ili bilo loše vrijeme ili je neki drugi uspon u Gorskom kotaru prevagnuo. No, jedne ljetne nedjelje nismo dopustili ni da nas loša prognoza u tom naumu spriječi. 

Zagradski vrh je najviši vrh u pojasu uzduž primorskog ruba goranske visoravni. I dok je primorska strana gola, ona sjeverna je prekrivena bukovom šumom. Nalazi se na 1.187 metara nadmorske visine, a pruža divne poglede prema Gorskom kotaru, Vinodolu, Riječkom zaljevu, a posebno je impresivan pogled na otok Krk.

zagradski_vrh

Kako Alan Čaplar piše u svom “Planinarskom vodiču kroz Hrvatsku”, na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visini od 900 metara, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi. Kao što pretpostavljaš, upravo po njima je vrh dobio svoje ime. 

Kružna staza Ravno (planinarski dom Vagabundina koliba) – Zagradski vrh – Ravno

Najbrži, ali i najljepši prilaz Zagradskom vrhu počinje u Ravnom, točnije kod planinarskog doma Vagabundina koliba. Tu možeš parkirati svoj auto, a odmah ćeš uočiti i oznake. Inače, tu je i početna točka za uspon na Viševicu

zagradski_vrh

Inače, planinarski dom Vagabundina koliba nudi jela kakva nećeš vidjeti u niti jednom domu. Obitelj Savić iz Bribira je vlasnik Vagabundine kolibe koja je naveliko poznata po svojim delicijama. Stoga nakon izleta nemoj propustiti priliku da isprobaš nešto s jelovnika. U domu se nalaze tri dvokrevetne sobe s pomoćnim ležajem, skupna spavaonica, blagovaonica i odlična terasa. 

zagradski_vrh

Prilaz Zagradskom vrhu počinje na livadi s desne strane doma. Nakon par minuta hodanja kroz livadu i šumu izbijamo na makadamsku cestu koja prolazi pored mnogobrojnih vikendica. Iskreno, kada sam ugledala pojedine kuće, odmah sam poželjela preseliti se i uživati u miru i tišini goranske šume. 

zagradski_vrh

Uskoro staza pored jedne vikendice skreće lijevo, počinjemo se blago uspinjati, ostavljamo posljednje kuće i šumu iza sebe te izbijamo na prvo križanje staza prema Bribiru. Svoj put nastavljamo ravno i strmo se penjemo do idućeg raskrižja. 

zagradski_vrh

Prije najstrmijeg dijela ove staze, putokazi nude dvije opcije. Ako nisi u formi i ne želiš se strmo uspinjati, nastavi svoj put lijevo koji vodi okolo i izbija ugodnim usponom na Zagradski vrh. Ravno ide teža, odnosno strmija staza s kojom je potrebno oko 20-ak minuta. Pred kraj staze potrebno je prijeći preko kratkog dijela s većim kamenjem. Na ovom raskrižju je također put prema planinarskoj kući Kurin. 

zagradski_vrh

Kao što sam rekla nas je cijelim putem pratila kiša, no zapravo nam je ovo osvježenje nakon brojnih dana ljetnih vrućina pasalo. Jedini problem je bila kabanica ispod koje je i u manje toplim mjesecima teško disati. 

Strma staza je možda teža i malo će ti izbiti dah, no zato je pogled cijelim put predivan. Uskoro pomalo zadihani, pokisli, ali sretni izbijamo na vrh gdje se između ostalog nalazi i žig. 

zagradski_vrh

Pogled je unatoč lošem vremenu biti fantastičan. Pojeli smo sendvič, otvorili pivo, rashladili se na kiši i uživali u pogledu. Možda on nije bio posve čist, no i kišni oblaci imaju svoje ljepote. 

zagradski_vrh

Za povratak smo odabrali gore spomenutu manje strmu stazu koja je cijelim putem pod krošnjom (odlična opcija ako topli ljetni dan odabereš za uspon). Ugodnim spuštanjem stižemo do gore spomenutog križanja te nastavljamo svoj povratak istim putem. 

Od Vagabundine kolibe do Zagradskog vrha strmijom stazom je potrebno 1.15 h, no mi smo na vrh stigli za manje od sat vremena bez obzira na lošije vremenske uvjete. Spuštali smo se laganim tempom i putem zastali par puta zbog nekim hitnih poziva i obveza, te nam je za povratak bilo potrebno oko sat i 20-ak minuta.

Ova staza možda ne traje dugo, no nudi sve što poželiš u jednom planinarskom izletu. Tu je gusta šuma, strmi uspon, predivan pogled, ugodan spust i nagrada u obliku odlične hrane u Vagabundinoj kolibi. Što planinarsko srce može više poželjeti?

produzeni_vikend_gorski_kotar

Korisne informacije za kružnu stazu Ravno (planinarski dom Vagabundina koliba) – Zagradski vrh – Ravno

 • Početak staze: Vagabundina koliba, Ravno
 • Parking: ispred Vagabundine kolibe
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga nešto više od 5,5 kilometra, a prođe se za dva do dva i pol sata. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Kako se staza može modificirati (čitaj možeš odabrati lakši uspon), staza je prikladna za razne uzraste, obitelji s djecom koja imaju planinarsko iskustvo, četveronožne planinare i planinare početnike
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, Vagabundina koliba

Kada si u Gorskom kotaru otkrij još zanimljivih planinarskih staza:

 1. veliki_risnjak
 2. lokvarsko_jezero
 3. izvor_kupe
 4. skradski_vrh
 5. tuhobic