Nacionalni park Risnjak zauzima posebno mjesto u mom srcu i zbog toga mu se barem jednom godišnje uvijek rado vraćam. Čim zakoračim na njegove staze, imam osjećaj da sam se daleko odmakla od svih gradskih briga i obveza. On u isto vrijeme djeluje tako divlje, ali i pitomo. Ili sam ja samo više puta prošla njegove staze 😀 Definitivno najljepša ruta do Schlosserovog doma je kružna staza iz Crnog Luga koja će ti unutar par sati pokazati sve ljepote ovog posve nepravedno zanemarenog nacionalnog parka. 

Uspon na Veliki Risnjak je prvi zajednički planinarski izlet mog partnera i mene. Posve zaljubljeni smo se jednako zaljubili u divljinu ovog Parka. Sad već tradicionalno ostvarujemo svake godine uspon do našeg omiljenog vrha, a ove godine smo se upravo podno njegovih stijena i zaručili. No, to nije tema ove priče. Ovdje ću opisati po meni najljepšu (ali i najtežu) stazu unutar Nacionalnog parka Risnjak koju svaki zaljubljenik u prirodu i planinarenje treba proći barem jednom. Ili više puta…

Zašto je Nacionalni park Risnjak toliko poseban?

Od svih naših nacionalnih parkova, Risnjak zauzima, nažalost, najmanje popularno mjesto. Uvijek kažem posve nezasluženo. On se možda ne ubraja među najposjećenije parkove, ali se smatra najznačajnijim primjerom visinskog vegetacijskog raščlanjenja u Hrvatskoj. 

veliki_risnjak
Vršni greben Velikog Risnjaka

On predstavlja prirodnu vezu između Alpa i balkanskih planina te je ujedno snažna klimatska i vegetacijska predgrada između Hrvatskog primorja i kopnenih dijelova naše države. Alan Čaplar je u svojoj knjizi “Hrvatske planine” Risnjak objasnio s tri riječi – “na dodiru svjetova”

Naime, na Risnjaku se na jedinstveni način susreću raznovrsni alpski, dinarski, mediteranski i kontinentalni utjecaji, a zastupljena su i dobro vidljiva sva tipična obilježja te planine. 

schlosserov_dom_risnjak

Risnjak je prostrano brdsko-planinsko područje na razmeđu Gorskog kotara i Hrvatskog primorja, a njegov središnji dio, onaj najviši i najzanimljiviji, proglašen je 1953. godine Nacionalnim parkom. Tada je obuhvaćao površinu od 32 četvorna kilometra, a 1997. Parku se pripaja Snježnik sa zapadne i izvor Kupe s istočne strane. 

Risnjak je specifičan po tome što se na samo 60-ak četvornih kilometara nalazi čak 14 šumskih zajednica, 30 biljnih, a čak 70% površine ovog Nacionalnog parka je zona stroge zaštite. Neka stabla dosežu i do impresivnih 45 metara visine. 

risnjak_crni_lug

Za opuštene izletnike u tenisicama u dolini Leske nalazi se poučna staza Leska, prvi zaštićeni objekt takve vrste u Hrvatskoj koji je napravljen tako da svatko može samostalno proći oko 4,5 km i tako se upoznati s prirodnim i kulturnim nasljeđem Nacionalnog parka Risnjak. Na ovom području je utvrđeno čak 1.148 vrsta i podvrsta vaskularne flore, a kako cijeli Park nije još istražen, smatra se da je ta brojka i veća.

Risnjak je svoje ime, kako zasigurno pogađaš, dobio po životinji risu, koji je nekoć tu bio glavni stanovnik i vladar. No, kako je u prošlosti bio dopušten lov na risove, čovjek je posljednjeg ubio početkom prošlog stoljeća. 

risnjak_crni_lug

Današnji risovi stigli su iz Slovenije, a međunarodni projekt LIFE Lynx ima za cilj zaustavljanje izumiranja populacije risa u Dinaridima. Osim risa, u Risnjaku živi i smeđi medvjed, vuk, divlja mačka, a sretnici ponekad mogu uhvatiti i divokozu kako se šepuri svojim penjačkim umijećima na kamenim vrhovima.

Kružna staza Crni Lug – Horvatova staza – Schlosserov dom – Medvjeđa vrata – Crni Lug

Schlosserovom domu i vrhu Veliki Risnjak možeš pristupiti iz raznih smjerova. Ako tražiš duži jednodnevni izlet, učinit ćeš to ili iz Crnog Luga ili s Platka, a ako nisi spreman na skoro šest sati hodanja, odabrat ćeš staze s polaznim točkama kod šumskog proširenja Vilja, prijeva Cajtige  ili livade Lazac.

risnjak_crni_lug

Najpopularniji i meni najljepši uspon je upravo onaj iz Crnog Luga. Više je razloga za to. Priroda je cijelim putem predivna, divlja, netaknuta i raznolika, staze su zbog toga zanimljive te ćeš na njima imati osjećaj da si se odmaknuo daleko od civilizacije i zakoračio u jedan posve drugi svijet. 

risnjak_crni_lug

Mi smo dotičnu stazu, odnosno staze, prošli dva puta, jednom krajem svibnja i jednom početkom rujna. Jednako smo bili oduševljeni i drugi put. Kako je u pitanju kružna tura, moj savjet je da za uspon uzmeš Horvatovu stazu, a vratiš se do Crnog Luga preko Medvjeđih vrata i Markovog brloga. Naravno, možeš učiniti i suprotno.

risnjak_crni_lug

Obje staze su podjednako duge i zanimljive, no rekla bih da je ona preko Medvjeđih vrata nešto lakša, što je odlična opcija za povratak kada si već pomalo umoram. 

Automobil možeš parkirati uz proširenje kod ureda Nacionalnog parka Risnjak i bistroa, a prije nego kreneš u svoj planinarski pohod, potrebno je kupiti ulaznicu. Cijena za odrasle osobe iznosi 45 kn, za učenike, studente, umirovljenike i članove planinarskih društava 25 kn, dok djeca do 7 godina ne plaćaju ulaz. 

risnjak_crni_lug-

Kod kućice gdje si kupio ulaznice potrebno je skrenuti desno gdje ćeš odmah uočiti ploču i natpis za Horvatovu stazu. Ona je dobila ime po doktoru Ivi Horvatu, botaničaru i potpredsjedniku Hrvatskog planinarskog saveza, koji se posebno angažirao u vezi proglašenja Risnjaka nacionalnom parkom. 

risnjak_crni_lug2

Prvi dio staze blagim usponom vodi preko šumske cestom koja se nakon otprilike sat vremena napušta desnim skretanjem. Slijedi najljepši dio staze, a pred sami kraj nas čeka strmiji uspon te nakon otprilike tri sata izbijamo do livade kod Schlosserovog doma. 

Ako želiš posjetiti i vrh Veliki Risnjak, skreni desno od doma i započni svoj uspon. Ovaj dio staze zahtijeva nešto penjačkog iskustva, no oni nezgodniji dijelovi su potpomognuti sajlama. Ovaj put mi nismo išli do samog vrha nego smo se zadržali na našem najdražem dijelu (na pola puta do vrha) gdje smo uživali u zasluženoj pauzi. Inače, do samog vrha je potrebno još dodatnih 20-30 minuta. 

risnjak_crni_lug

U trenutku pisanja ovog teksta Schlosserov dom je bio ponovno zatvoren. Godinu dana prije bio je otvoren, nudio je jednostavna jela i pića. Imaj na umu da dom nema na raspolaganju pitku vodu stoga nemoj računati da ćeš gore besplatno nadopuniti svoje potrošene zalihe. 

Nakon uživanja podno Velikog Risnjaka, vrijeme je za povratak do Crnog Luga. Mi koristimo stazu preko Medvjeđih vrata za povratak, a njoj se možeš priključiti iza Schlosserovog doma (suprotna strana od one gdje smo izbili Horvatovom stazom). Tu je ujedno i priključak za stazu koja vodi preka Platka.

risnjak_crni_lug

Na ovoj stazi su postavljene i ploče koje prenose legendu o zabranjenoj ljubavi i risovima koju ovdje neću otkriti nego ću tebi ostaviti da je istražiš prilikom posjeta Risnjaku. 

Medvjeđa vrata su od doma udaljena oko 30 minuta, a zapravo je u pitanju zanimljiv prolaz između stijena. Na oko tri do dva i pol sata preko područja Leske i iza adrenalinskog parka izbijamo do početne točke izleta. Okvirno je za obje staze potrebno oko tri sata, odnosno šest sati aktivnog hodanja, no ako si u dobroj kondiciji, proći je možeš i za manje. Pri tome ne računam uspon od Schlosserovog doma do vrha Veliki Risnjak. 

schlosserov_dom_risnjak

Nama je silazak ovaj put prošao u magli, veselju, smijehu i poljupcima – spuštala sam se sa zaručničkim prstenom. 

Risnjak je s razlogom naša omiljena planina i najdraži Nacionalni park. Odsada se Tradicionalni ljubavni uspon (da, dobio je službeno ime) na Risnjak organizira 3. rujna. 

“Risovi tu i danas žive, uvijek u paru. I u najtamnijoj šumi, rijetko ćete naći na njih. Uostalom kao i na pravu ljubav.”

Srećom, mi smo svoju našli, pa i najtamnijoj šumi…

Korisne informacije za kružnu stazu Crni Lug – Horvatova staza – Schlosserov dom – Medvjeđa vrata – Crni Lug:

  • Početak staze: kod glavnog ulaza u Nacionalni park Risnjak, iza zaselka Bijela Vodica, Crni Lug, Gorski kotar
  • Parking: ispred zgrade Nacionalnog parka
  • Naplaćuje li se ulaz?: Da, cijena za odrasle osobe iznosi 45 kn, za učenike, studente, umirovljenike i članove planinarskih društava 25 kn, dok djeca do 7 godina ne plaćaju ulaz, obiteljska ulaznica iznosi 100 kn
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga oko 17,5 km, a za nju je potrebno oko šest sati aktivnog hoda. Staza spada pod K2 (kondicijski umjereno zahtjevna) i T1 (tehnički nezahtjevna) i V4, dok uspon do samog vrha spada pod T2. Trag možeš pogledati ovdje 
  • Za koga je prikladna staza: Opisana staza je prikladna za iskusne planinare
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: U trenutku pisanja teksta Schlosserov dom je bio zatvoren (provjeri prije svog izleta na službenim stranicama Nacionalnog parka Risnjak), radio je bistro u Crnom Lugu

Otkrij još zanimljivih staza unutar Nacionalnog parka Risnjak:

  1. veliki_risnjak
  2. snjeznik_staza
  3. izvor_kupe
  4. snjeznik_guslica_staza