Marakeš zasigurno predstavlja jednu od najatraktivnijih i najpopularnijih destinacija u Maroku. To je grad kontrasta, šarenila, buke, dobre hrane, egzotične kulture i sjajnih soukova. Jesen i proljeće idealno su vrijeme za posjetiti ovaj grad, bilo kao zaseban city break, bilo kao dio dužeg itinerara po Maroku.

Od svih marokanskih gradova, Marakeš je zasigurno najpoznatiji, iako nije niti glavni (to je Rabat), niti najveći (ta čast pripada Casablanci). Ali dok su se ostali veći urbani centri Maroka smjestili prema sjeveru zemlje, Marakeš zasebno stoji u podnožju gorja Atlas, i kao takav poprima jednu jedinstvenu i naoko specifičnu osobnost. Pošto se radi o poznatoj turističkoj destinaciji, autentičnost se tu jako efikasno miksa s izvrsnom turističkom infrastrukturom, ali i mnogobrojnim tourist trapovima.

Svu ponudu grada možeš iskusiti na ne pretjerano velikom području, pa i pješice, a neki uobičajeni prijedlog je da si za ležerniji posjet Marakešu priuštiš minimalno tri puna dana. Donosim najupečatljivija iskustva koje moraš doživjeti u Marakešu, poznatom “crvenom gradu”.

Izgubi se u medini Marakeša

Na području sjeverne Afrike, medina označava stari, centralni dio nekog grada, najčešće okružen zidinama. Kada se pomisli na mjesto poput Marakeša, upravo je medina ta koja prva pada na pamet te ćeš kao turist sigurno veliku većinu vremena provesti upravo u ovom pravom labirintu. Izgubiti se ovdje nije samo jako jednostavno, nego čak i poželjno.

Naime, taj užurban i slikovit kaos glavna je čar ovog mjesta. Naravno, za očekivati je da će ti se vrlo brzo obratiti gomila lokalnih mladića koji će se “velikodušno” ponuditi da ti pokažu pravi smjer i put kojim treba krenuti. Samo ih pristojno ignoriraj, jer kako kaže izreka, ništa nije besplatno. Razina prljavštine i smeća po ulicama možda će te iznenaditi, kao i količina prosjaka, ali lutanje uskim uličicama medine nije nipošto nesigurno niti neugodno iskustvo, naravno ako poduzimaš uobičajene mjere opreza poput obraćanja pažnje na osobne stvari.

Tumaranje ovim ulicama čini se kao putovanje kroz vrijeme, a životni stil i navike lokalnog stanovništva kao da se nisu promijenile od nekih prošlih vremena. Ali ako dobro promotriš, vidjet ćeš i kontrastne prizore poput muškaraca u tradicionalnim haljama koji s guštom igraju najnoviju igricu na svome smartphoneu. Prošlost i sadašnjost savršeno se isprepleću u ovom šarenom i bučnom kolopletu uličica, trgića, štandova i soukova. Upaljen GPS i Google maps ovdje ne funkcionira baš najbolje, zbog skučenog prostora i hrpe uskih prolaza. Zato je najbolje jednostavno se prepustiti, pa nakon što se “izgubiš” hodajući u krug i po treći ili četvrti put slučajno nađeš na istome mjestu, tada ćeš već steći dojam o prostoru i znati kuda krenuti.

Upij atmosferu trga Jemma el-Fnaa

Kao što svi putevi vode u Rim, tako u Marakešu svi putevi vode do Jemma el-Fna, glavnog gradskog trga, koji je zaista veleban, ali i koji ima dva potpuno različita lica, ono po danu i ono kad padne mrak. Zbog svog kulturološkog i društvenog značaja za grad, trg je 2001. proglašen svjetskom nematerijalnom baštinom od strane UNESCO-a. Ovaj zaista ogroman prostor tijekom dana se čini malo prazan, sa samo jednim dijelom ispunjenim štandovima s voćem i voćnim sokovima.

No kako dan odmiče, pojavljuje se sve više živopisnih likova, od raznih glazbenika, žena koje nude tradicionalno iscrtavanje ruku kanom, prodavača svega i svačega te naravno uobičajenih predstava sa životinjama koje uključuju razne majmune i zmije, od čega su najatraktivnije kobre. Pošto ovaj dio svijeta, nažalost, nije poznat po brizi za dobrobit životinja, dotične showmane obavezno izbjegavaj jer se ne radi o ničem drugom do nehumanoj eksploataciji divljih životinja u kojoj nema nikakve tradicije, nego samo želja za brzom zaradom od naivnih turista.

Kada večer stigne u punom zamahu, na trgu kreće pravi kaos, potpuno ispunjen obiteljima u večernjoj šetnji, gomilom turista i zaista ogromnom ponudom štandova s hranom, čiji mirisi ispunjavaju cijeli trg. Za najfotogeničniji pogled na trg preporučujemo zaputiti se u jedan od rooftop kafića u zgradama oko trga. Mi smo se uputili u Cafe de France na zapadnoj strani trga. Radi se, naravno, o izrazito turističkom mjestu, ali čak i čekanje na prazan stol se isplati radi sjajnog pogleda na svjetla i atmosferu trga.

Uživaj u ljepoti džamije Koutoubia

Samo par stotina metara južno od trga Jemma el-Fna nalazi se najveća džamija u Marakešu, imena Koutoubia. Velebna građevina datira iz 12. stoljeća. Nažalost, Maroko je, za razliku od nekih drugih muslimanskih država, mjesto gdje ljudima koji nisu muslimanske vjere nije dozvoljen ulazak u džamije. Bez obzira na tu činjenicu, ljepotu ovog zdanja itekako je moguće doživjeti i izvana.

Njen minaret, visok čak 70 metara, vidljiv je iz skoro cijelog bližeg okruženja, i oduševljava svojom blijedo crvenom bojom. Obrati pažnju na sam vrh minareta na kojem se nalaze četiri bakrene kugle. Prema vjerovanju, trebale su biti samo tri, i to od zlata, kako bi simbolizirale tri bitne svjetske džamije, one u Mecci, Medini i Jeruzalemu. No, dodana je i četvrta, prema legendi izlivena od rastopljenog nakita sultanove supruge, kao kazna što je prekršila post za vrijeme ramazana.

Cjenkaj se u soukovima

Souk je naziv za tržnicu na kojoj se doslovno može naći sve, od igle do lokomotive. U slučaju Marakeša, ono što ćeš najviše vidjeti su začini, kožna galanterija, tekstil, tepisi te naravno fenomenalna keramika. Ogroman dio medine je ispunjen soukovima, u koje jednom kad uđeš, teško ćeš pronaći izlaz. Što samo po sebi uopće nije problem jer ćeš ostati očaran bogatstvom roba i predmeta. Mirisi i boje začina potpuno okupiraju osjetila, a pored uobičajenih začina za ovaj dio svijeta poput cimeta, korijandara ili kurkume, preporučujemo mješavinu Ras el Hanout, idealnu za marinadu gotovo svega.

Što se keramike tiče, najpopularniji predmeti su predivno oslikani razni tanjurići i šalice. Možda najbolji ulov u soukovima je roba od kože. Tu se može naći svega, od torbi svih mogućih dimenzija i stilova, do novčanika i jakni. Gotovo sve je prava koža, što iskusniji mogu prepoznati pomoću dodira i mirisa, ali ako nisi siguran uvijek možeš napraviti jednostavan test koji uključuje upaljač. Jednostavno zamoli prodavača da s otvorenim plamenom “lizne” predmet, jer prava koža se neće zapaliti.

Kao i u ostatku sjeverne Afrike, i u Maroku je cjenkanje ne samo poželjno, već i obavezno. Preporuka je u startu ne dozvoliti si ikakav vidljiv izraz interesa ili oduševljenja nekim predmetom jer to odmah diže početnu cijenu. Nakon što prodavač ponudi prvu cijenu, prva protuponuda bi trebala biti oko jedne trećine originalne cijene. I potom kreće “ples” cjenkanja i uz malo umijeća i sreće, naći ćete se na nekoj zlatnoj sredini. A ako se prodavač pokaže izrazito tvrdoglav, uvijek ti preostaje klasična varka s odbijanjem i odlaskom od štanda, jer u tom slučaju postoji velika vjerojatnost da će te, ako izgledaš kao da ozbiljno odustaješ, prodavač dozvati i još sniziti cijenu.

Opusti se u vrtovima Jardin Majorelle

Ovaj prekrasni botanički vrt nalazi se sjeverno od medine, i jedna je od glavnih atrakcija Marakeša. Zamišljen od strane francuskog slikara Jacquesa Majorellea, koji je zemljište kupio 1923. kako bi se posvetio svojoj strasti – botanici, vrt je zapadnoj javnosti postao poznat i zanimljiv nakon što ga je 1980. kupio Yves Saint Laurent i koristio kao svojevrsni retreat. Nakon njegove smrti 1980. godine, vrt je otvoren za javnost. Prepun raznih egzotičnih biljnih vrsta, od kojih pažnju najviše privlače palme i stvarno čudesni kaktusi, ovaj vrt je idealno mjesto za bijeg od žamora i kaosa Marakeša.

Centralno mjesto zauzima prelijepa vila, magično plave boje, u čijem sklopu je i slatki kafić u kojem možeš pronaći mjesto za opustiti se uz šalicu čaja. Intenzivna plava boja pojavljuje se unutar cijelog vrta, a tu boju zamislio je sam Jacques Majorelle kao posvetu Maroku i Berberima. Sama nijansa je čak i postala zaštićeni trademark naziva Majorelle blue. Ulaznicu za Jardin Majorelle najbolje je kupiti unaprijed online kako bi izbjegao čekanje u stvarno podužem redu koji se stvori na licu mjesta. Za one koje zanima moda, odmah pored vrta se nalazi i muzej Yves Saint Laurenta, a ulaznicu za muzej je moguće kupiti online u paketu s ulaznicom za vrt.

Otkrij drugu stranu Marakeša u četvrti Gueliz

Moderni i trendovski kvart Gueliz kao da je u nekom sasvim drugom svemiru od tradicionalne medine. Trgovine svjetski poznatih brendova, upscale restorani i barovi, neonski natpisi, sve u ovom kvartu djeluje potpuno zapadnjački. Čak i način odijevanja stanovnika odudara od onog na koje ćeš naići u medini. Ako se zaželiš zapadnjačkog ugođaja tijekom svog boravka u Marakešu, provedi jedan dan u ovom dijelu grada, uživaj u sjajnim restoranima, a ovdje možeš iskusiti i klasičan noćni život.

Uživaj u omiljenom piću na nekom od mnogobrojnih rooftop barova

Medina je prepuna sjajnih rooftop kafića koji mogu poslužiti kao savršen bijeg od buke i gužve ulica. Predah uz nenadmašan čaj od mente ili limunadu, uz pogled na krovove Marakeša (i neizostavni minaret Koutoubia džamije koji se vidi sa skoro svakog rooftopa) dobro dođe nakon intenzivnog napada na osjetila koji prednjači u starom dijelu grada.

Osobne preporuke su za barove Nomad, L’Amazigh i Cafe des Epices, a ako poželiš navečer popiti pivu ili koktel onda obavezno posjeti fenomenalni jazz cocktail bar La Pergola.

Relativno blizu Europe, a opet atmosferom i kulturom dovoljno daleko, Maroko je jedna od destinacija koje svakako moraš posjetiti. Marakeš ima i neke negativne strane koje će možda odbiti “pitomije” i “razmaženije” putnike, ali zasigurno ima i itekako dovoljno aduta da se nađe na svačijoj bucket listi.

maroko

Istraži i neke druge svjetske destinacije ovdje:

  1. Amsterdam_Nizozemska
  2. sto_vidjeti_norveska
  3. etruscani_grad_toskana
  4. teide_tenerife
  5. Berlin
  6. London_sto_vidjeti