Stiglo je vrijeme Adventa i mnogobrojni božićni sajmovi već su u punom zamahu. Uz stvarno sjajne sajmove po Hrvatskoj, uključujući onaj zagrebački koji će i ove godine zasigurno privući ogroman broj posjetitelja, što domaćih, što turista, mnogi od nas se često odlučuju i za posjet nekoj europskoj destinaciji na uživanje u svim čarima lampica, kuhanog vina, sjajne hrane i čarobnog božićnog ugođaja.

Uz tradicionalno poznate božićne sajmove u Beču, Grazu, Budimpešti, Münchenu i mnogim drugima, zadnjih godina su i oni malo dalji poput Colmara, Strasbourga ili Bruxellesa postali sve popularniji. Posebice u doba Instagrama, kada te srednjovjekovne gradske jezgre dobiju magični izgled, savršen za shareanje po društvenim mrežama. No ako ti je dosta tih već stereotipnih božićnih destinacija, donosimo pet prijedloga za jednako sjajne sajmove na nekim destinacijama na koje možda ne bi nikada ni pomislio.

Wroclaw, Poljska

Kad se govori o povijesnim poljskim destinacijama, uvijek nam prvo na pamet padne Krakow. No Wroclaw je jednako tako lijep i zanimljiv. Adventski sajam se održava na srednjovjekovnom glavnom gradskom trgu imena Rynek we Wrocławiu. Trg omeđen predivnom starom arhitekturom idealno je mjesto za uživanje u gastronomiji ne samo Poljske već i mnogih drugih svjetskih delicija poput langoša ili baklave. Za najmlađe ovaj sajam je posebno primamljiv zbog live izvedbi popularnih bajki poput Pinokija ili Snjeguljice. A za nas malo odraslije tu je uvijek sjajno kuhano vino.

Tallin, Estonija

Estonija nije na glasu kao poznata turistička destinacija, ali božićni sajam u glavnome gradu Tallinu je dobio nagradu za najbolji Advent u Europi 2018. godine. Glavni trg Raekoja je lokacija božićnog drvca još od 1441. godine, te je time upisan u povijest kao prvo mjesto na svijetu s javno postavljenim božićnim drvcem. Estonski specijaliteti koje na ovom sajmu vrijedi probati su također itekako poznati i popularni u našim krajevima – naime, Estonci za vrijeme blagdana najviše vole uživati u krvavicama i kiselom zelju! Tradicionalno se pije piće naziva glögi, nordijska verzija kuhanog vina koje se može pohvaliti nešto većim udjelom alkohola nego u ostatku Europe. Sasvim logično, treba se na sjeveru nečim jačim ugrijati!

Deventer, Nizozemska

Nizozemska obiluje starim slikovitim gradovima poput Maastrichta ili Utrechta, ali prosinac je posebno zanimljiv upravo u Deventeru. Ovaj grad od 100 000 stanovnika mjesto je održavanja vrlo neobičnog i zanimljivog festivala u božićno vrijeme. Radi se o Dickens festivalu za vrijeme kojeg srednjovjekovne ulice preplave kostimirani likovi iz mnogobrojnih klasika Charlesa Dickensa pa tako na svakom uglu možeš susresti Scroogea, Oliver Twista, Pipa i naravno duhove prošlih Božića. I sve to uz brojne pjevače božićnih pjesama. Ima li što “božićnije”?

Basel, Švicarska

Jedan od najvećih i najstarijih božićnih sajmova u Švicarskoj je onaj u Baselu. Pregršt je događanja po cijelome gradu, a jedinstven je i po “posebnom” adventskom kalendaru u izvedbi lokalnog kazališta. Naime, svakoga adventskog dana u 17 sati u predvorju kazališta izvodi se polusatni segment iz neke poznate opere, baleta ili kazališnog komada, tako odbrojavajući dane do Božića. Za razliku od ostalih sajmova po Švicarskoj, gastronomski naglasak ovdje je isključivo na lokalnoj ponudi. Dakle ljubitelji sira će doći na svoje, posebno uživajući u specijalitetu raclette, topljenom siru koji se prelijeva preko kuhanog krumpira. Popularna su i posebna božićna krstarenja Rajnom, sve u svemu, čista romantika.

Rothenburg ob der Tauber, Njemačka

Kakav bi to bio popis božićnih sajmova bez Njemačke? Svjetski poznati prizori iz mnogih gradova diljem zemlje postali su sinonim za božićni ugođaj, a ovaj put ćemo spomenuti onaj u Rothenburgu. Ovaj gradić u Bavarskoj sam po sebi izgleda kao iz bajke, a u blagdansko vrijeme zasja posebnim čarom. Uz nezaobilazno kuhano vino, zvijezda ovdje je schneeball, jelo od prženog tijesta, isprepletenog pa potom oblikovanog u kuglu, baš poput grude snijega, otuda i naziv. Arhitektura Rothenburga u kombinaciji s božićnim osvjetljenjem i ukrasima pruža nebrojene prilike za bajkovite fotografije, kao stvorene za društvene mreže.

Ovog prosinca sjedni u automobil, autobus, vlak ili avion i uputi se na koji vikend u neku od europskih destinacija i uživaj u božićnim gastronomskim i kulturnim draguljima. Naravno, ako za to nemaš prilike, adventska ponuda u Hrvatskoj i ove godine je fantastična.

Naslovna fotka: Unsplash

advent_hrvatska

Više o sjajnim europskim destinacijama pronađi ovdje:

  1. Amsterdam_Nizozemska
  2. sto_vidjeti_norveska
  3. stockholm švedska putopis (57)
  4. napulj_cornicello

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *