Planinariti po otocima je jedno posebno iskustvo. Osim zanimljivih staza na kojima se često možeš upoznati i s povijesti dotičnog kraja, otočke staze skoro cijelim putem pružaju nestvarno lijepe poglede na more, obalu i susjedne otoke. Među popularnijim planinarskim destinacijama ubrajaju se kvarnerski otoci. Sada u svim outdoor čarima ovih otoka možeš uživati uz pomoć knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” iza koje stoji poznati autorski dvojac Lara Černicki i Stašo Forenbaher. 

Lara i Stašo su istinski obožavatelji pješačenja, planinarenje i bicikliranja, veliki ljubitelj prirode i povijesti te plodni autori koji iza sebe već imaju uspješne knjige. Zajedno su napisali “Drvene crkve između Save i Kupe”, “Starim cestama do mora”, “Starima cestama preko Velebita” i “Kratke šetnje u prošlost”. Pojedinačno Lara je izdala knjigu “Samoniklo cvijeće grada Zagreba”, a Stašo “Spila Nakovana” (s Timothyjem Kaiserom) te nekoliko znanstvenih knjiga s područja arheologije.

kvarnerskim otocima

Inače su poznati po svojim iscrpnim, ali i zanimljivim informacija (što njihove knjige pretvara u uzbudljivo štivo, ali i praktičan vodič), stoga se nisam pretjerano iznenadila kada sam doznala da su im ovaj put trebale dvije godine terenskog rada

Osobno sam prohodala veliki dio staza na otoku Krku, te posjetila Lošinj i Cres. Kvarnerski otoci nude prave planinarske bisere. Jesu li samo oni bili razlog za novu knjigu?

Postoje praktični razlozi za naš odabir. Kvarner je relativno blizu Zagrebu, a to znači da smo kvarnerske otoke mogli posjećivati i istraživati preko vikenda. Drugi razlog je zapravo komercijalni. Ako želite da vam se knjige prodaju i čitaju, morate dosegnuti dovoljno veliku i zainteresiranu publiku. Kvarnerski otoci su nadomak Rijeke i Zagreba, mnogi iz sjeverne i zapadne Hrvatske tamo često odlaze ili imaju svoje vikendice. Slovenci su preplavili sjeverni Jadran i zainteresirani su za aktivni odmor. Mislimo da ni njima neće biti problem služiti se našom knjigom kao vodičem, bez obzira na to što nije na slovenskom”, započinju svoju priču Lara i Stašo.

“Ne odlazimo na teren da bismo pisali knjige, nego pišemo knjige zato jer smo stalno negdje na terenu”

Autorski par u nastavku objašnjava kako su svoje čitatelje knjigama „Starim cestama do mora“ i „Starim cestama preko Velebita“ doveli od unutrašnjosti do obale te su se upitali – što je logičnije nego otisnuti se preko mora do kvarnerskih otoka? Tako je rođena ideja za novu knjigu “Kvarnerski otoci pješice i biciklom”. 

Dok će mnoge šokirati informacija da su opisane staze obilazili dvije godine, Lara i Stašo ležerno objašnjavaju kako je to zapravo “malo za njihove standarde”

“Prethodne knjige smo duže pripremali, ali ovaj put smo već unaprijed imali spremno dosta materijala. A što se terenskog rada tiče, mi ne odlazimo na teren da bismo pisali knjige, nego pišemo knjige zato jer smo stalno negdje na terenu, u potrazi za nečim lijepim, zanimljivim ili slabo poznatim što bismo rado s nekim podijelili. Najčešće pritom kombiniramo pješačenje i bicikliranje, obično uz pristup autom od neke ‘baze’ u kojoj se smjestimo na par dana. Tako smo radili i za ovu knjigu”, detaljno pojašnjavaju. 

Nije rijetkost da autorima samo pisanje outdoor vodiča pada puno teže nego i obilazak dotičnih staza. No, Lara i Stašo su istinski zaljubljenici u ono što rade. Njih i prolazak staza i pisanje ispunjava zadovoljstvom.

“Jedno i drugo je u pravilu zabavno. Ima jasno i iznimaka, manje je ugodno vani kad ti je hladno i kad drmusa bura, ili kad te uhvati kiša ili mrak negdje daleko od prvog krova, ali i takvih ‘avantura’ uvijek se rado sjećamo jednom kad su za nama. Isto tako, pri kraju pisanja ponekad je dosadno po ne znam koji put provjeravati je li sve što smo napisali točno i jesu li svi detalji na kartama u redu. Teško je među tisućama sličnih fotografija odabrati nekoliko najboljih, ima tu ponekad i svađa i uvjeravanja, ali sve se to zaboravi kad knjiga bude tiskana i kad lijepo izgleda.”

“Kvarnerskim otocima pješice i biciklom” je neizostavna literatura u biblioteci svakog outdoor entuzijasta, bilo da tek krećeš istraživati ovaj dio Hrvatske ili si već prošao koju stazu. 

Opisali smo blizu sedamdeset staza, odnosno bolje rečeno izleta. Od toga je pedesetak pješačkih i petnaestak biciklističkih, a na jedan kratki izletić odlazi se plivajući. Naš glavni kriterij bio je da svi izleti budu primjereni rekreativcima, ali se oni ipak razlikuju po zahtjevnosti, od kratkih šetnji ili vožnji za sve uzraste koje ne traju više od sat vremena, do cjelodnevnih tura za koje je ipak potrebno nekakvo osnovno planinarsko iskustvo. Drugi važan kriterij bio je taj da vodimo izletnike po postojećim i po mogućnosti označenim stazama. I tu ima iznimaka, dijelovi nekih šetnji vode bespućem, ali takve trase nikad ne prolaze teškim terenom i posebno su pažljivo opisane. Treći, jednako važan kriterij koji smo možda trebali spomenuti odmah na početku je da smo nastojali voditi šetnje lijepim krajolicima do zanimljivih odredišta, različitih spomenika prirodne, kulturne i povijesne baštine. I na kraju po mogućnosti završiti na nekoj osamljenoj plaži”, objašnjavaju Lara i Stašo.

Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka – Krk, Cres, Lošinj i Rab. No, Lara i Stašo nisu zaboravili na one male bisere, kao što su otok Prvić, Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije.

Kada sve zbrojiš, shvatiš da i tebi skoro trebaju dvije godine za vikend uživanje na opisanim lokacija. Doista impresivan pothvat i hvalevrijedna literatura koja je neiscrpan izvor inspiracije.

Razmišljajući o svim pređenim kilometrima, svim dionicama koje su se autorima otkrivale u svojoj ljepoti, nisam mogla, a da ne ih ne upitam imaju li jednu posebnu dragu uspomenu s ove kvarnerske avanture.

kvarnerskim otocima

Teško je tu izdvojiti samo jednu stvar, kvarnerski otoci su izrazito raznoliki pa ih je zato teško rangirati. Je li ljepša surova divljina, ili pitomi seoski krajolici, ili romantične i tajanstvene ruševine iz daleke prošlosti? Mi nekako naročito volimo pusta i romantična mjesta, a tu nema premca otoku Prviću. Na njemu već odavna ne živi nitko osim podivljalih ovaca i bjeloglavih supova, a njegova gola brda i nepregledni pašnjaci kao da su zalutali s nekog drugog kontinenta. I da doživljaj bude potpun, ako pažljivo gledate, pronaći ćete u toj pustoši mnoštvo tragova ljudi koji su na Prviću živjeli još dok je taj otok bio dio Rimskog Carstva.”

Autori ističu kako većinu kvarnerskih otoka obilaze već dugo, neke od djetinjstva te su prije ovog pothvata bili uvjereni kako ih izuzetno dobro poznaju. 

Ali, kada smo ih krenuli sustavno ‘istraživati’, otkrili smo još mnoštvo zanimljivih detalja i prekrasnih mjesta za koja ranije nismo znali. Možda je baš to bilo najveće iznenađenje, odnosno niz iznenađenja koji traje i sigurno će se nastaviti jer ćemo na te otoke i dalje dolaziti i na njima pronalaziti nove divote. Nismo ih iscrpili!“

Kada čitatelj napokon drži knjigu u ruci, često se čini kako su sve avanture prošle glatko. No, bez obzira na iskustvo i teren, uvijek se po putu nađu prepreke i brojni izazovi. A koji je bio vodeći na radu ove knjige?

“Haha, možda su to Srakane. Srakane Vele i Male, dva sićušna otočića u lošinjskom arhipelagu, daleko na pučini između Suska i Unija, na samom ulazu u Kvarner. Srakane su povezane brodskom linijom iz Malog Lošinja, ali brod isplovljava debelo prije zore, pa tko će se tako rano probuditi…  A kada ti to napokon i uspije, i sav bunovan se ukrcaš na brod – tad barba odozgo s mosta drekne: ‘Ne, ne, iskrcajte se, nećemo danas na Srakane, ni govora, bura je, ne može se pristati…’ Pa tako u našoj knjizi, nažalost, nema Srakana. Možda ih uspijemo posjetiti do drugog izdanja knjige”, prisjećaju se Lara i Stašo. 

Koliko god sam bila uporna, Lara i Stašo nikako i nipošto nisu htjeli izdvojiti, odnosno preporučiti, po jednu stazu za svaki otok. Jednostavno su mi rekli “Mislim da to ne smijemo učiniti”. 

Sve su te staze zanimljive i vrijedne pješačenja ili pedaliranja, svaka na sebi svojstven način, inače ih ne bismo stavili u knjigu. Naš je savjet čitaocu da ne propusti nijednu i da uz njih pronađe još par svojih staza koje nisu opisane u knjizi. A ako ima samo malo vremena, neka odluči bacanjem novčića…”

kvarnerskim_otocima

Čini se kako Lara i Stašo nikad ne staju. No, zapravo mi se ne čini jer ovaj autorski dvojac u planu ima još pokoju knjigu slične vrste. 

“Bit će u njoj opet šetnji, vožnji, brda i dolina, i u njima zanimljivih prirodno-kulturno-povijesnih sadržaja. Imamo na pameti nekoliko tema i upravo o njima razmišljamo i razgovaramo s našim izdavačem. Nismo se još odlučili, ali i da jesmo, ne bismo vam rekli. Neka to opet bude jedno malo iznenađenje”, za kraj poručuju Lara i Stašo. 

kvarnerski_otoci_pjesice_biciklom

Svoju kućnu outdoor biblioteku obavezno nadopuni ovom knjigom. “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” možeš kupiti u obližnjoj knjižari ili je naručiti online.

FOTO: Lara Černicki i Stašo Forenbaher

krk_staze
osorscica_losinj

Nastavi čitati zanimljivije priče i intervjue:

  1. cres_beli-
  2. damir_santek
  3. baska_bracol