Susjedna nam Slovenija nudi zaista pregršt sadržaja za otkrivanje, bez obzira planiraš li jednodnevni izlet ili duže putovanje. Nakon uživanja u Mariboru, Ormožu i Jeruzalemu, stiglo je vrijeme da se uputim u Goričko i Mursku Sobotu.

Iznimno blizu granice s Hrvatskom, ovaj put je idealan za produženi vikend i uživanje u gastro i eno ponudi ove regije. Ako nisi siguran što sve vidjeti i posjetiti u ovom dijelu Slovenije, budi bez brige – imam itekako dobar plan ;).

Vulkanija avanturistički park i geološki muzej

U slučaju da na putovanje ideš s djecom, lokacija koju nikako ne smiješ propustiti posjetiti jest Vulkanija u Goričkom. Naime, ako potegnemo daaaaaleko u prošlost, u Gradu (dvorcu) na Goričkom je prije 3 milijuna godina eruptirao posljednji vulkan na području današnje Slovenije.

Upravo taj vulkan je „probuđen“ u sjajnom avanturističkom parku Vulkanija. Kroz čitavu priču te vodi neodoljivi krtek Oli i upoznaje te sa silama unutar Zemljine jezgre i geološkim procesima koji se odvijaju blizu površine. Od Velikog praska pa sve do danas, pomoću vrhunske 3D tehnologije prolaziš kroz sva razdoblja i upoznaješ sile koje su kroz povijest oblikovale kopno i more te imale značajnu ulogu u geološkoj povijesti Goričkoga kraja. Filmovi, ali i adrenalinska vožnja vlakićem do središta vulkana oduševile su mene s 36 godina, stoga ne sumnjam da će klincima biti posebno zabavno!

Nakon adrenalinske zabave, za malo smirenja preporučujem da posjetiš Geološki muzej koji se nalazi odmah preko puta Vulkanije, u kožari Lednar. Da, ovdje se nekada proizvodila koža, a danas je kuća pretvorena u muzej koji te vodi kroz pet prostorija.

Prva je Olivin soba koja nas pobliže upoznaje s Olivinom (peridot), mineralom tipičnim za vulkanska područja. Ovaj mineral može nastati na dva načina: kristalizacijom magme ili može pasti iz svemira kao dio meteorita (Superman vibre!).  Mineral olivin poštovala je i sama Kleopatra koja ga je voljela više od smaragda, a nije ni čudno jer oduševljava svojom spektakularnom zelenom bojom. U selu Grad u vulkanskim stijenama i danas se nalaze Olivinove kvržice, koje su ostaci nekadašnjeg vulkana.

Zatim možeš posjetiti Geološku sobu koja je posvećena geološkim značajkama Goričkog s brojnim informacijama o stijenama, mineralima i fosilima. Nakon toga dolaziš u Olijevu kuhinju, sjajno mjesto gdje djeca mogu vidjeti krteka Olija i njegovog kuharskog pripravnika kako „kuhaju“ različite vrste stijena. Znaju pripremiti sve, želiš magmatske, piroklastične, sedimentne i metaforičke stijene? Može!

Nakon kuhanja, vrijeme je da kroz fotografije upoznamo krajolik te prirodne i kulturne znamenitosti Goričkog uz vizualni izlet, a sve upotpunjuje potkrovlje u kojem se nalazi izložbeni prostor, ali se tamo održavaju i dječje radionice, ovisno u kojem periodu posjetiš ovu lokaciju.

Murska Sobota i Stari grad: što sve vidjeti?

Nakon putovanja u središte zemlje, bilo je vrijeme da krenemo prema Murskoj Soboti. U pitanju je malen grad u sjeveroistočnoj Sloveniji, a mene je odmah osvojio svojom šarmantnom arhitekturom te prekrasnim gradskim parkom. Svoje istraživanje smo započeli u samom centru Starog grada kojeg krase raskošne zgrade sa secesijskim ukrasima, a posebno su me oduševile pčele na fasadi zgrade u kojoj se nalazi turistička zajednica.

Laganom šetnjom smo stigli do gradskog parka koji te poziva da posjetiš dvorac, izgrađen još u 13. stoljeću! Dvorac je nanovo obnovljen u 18. stoljeću u renesansnom stilu, a pri posjeti možeš istražiti što sve skriva Zavičajni muzej koji prikazuje kulturnu baštinu Pomurja.

Do dvorca se dolazi kroz Aveniju Martina Luthera i prekrasan Trubarjev drvored, a odmah preko puta samog dvorca se nalazi središnji evangelistički kompleks s crkvom u neogotičkom stilu. Prekrasna slovenska protestantska prijestolnica oduševljava svojom arhitekturom, a posebnost Murske Sobote je što čitav grad krije mnoštvo spomenika i umjetničkih djela.

Restoran Zvezda za tradicionalnu okrjepu

Nakon aktivne šetnje, vrijeme je za utažiti glad i žeđ, a svakako ne smiješ propustiti tradicionalne slovenske delicije u restoranu Zvezda. Moja iskrena preporuka je da isprobaš bograč, lendavski specijalitet koji je svojevrsna varijanta gulaša, a svoje ime je dobio po kotliću u kojem se kuha. U pripremi se koriste najmanje tri vrste mesa, najčešće junetina ili govedina, svinjetina i razna divljač, a važno je da se stavi jednaka količina mesa i luka.

Za sam kraj, dodaje se vino kako bi dalo dodatnu aromu i mekoću mesu, a koliko je ovo jelo popularno – govori i činjenica da se svake godine u Murskoj Soboti održavaju natjecanja u pripremi borgača. U Zvezdi možeš kušati i vrhunske kobasice (meni su favorit one punjenje heljdom), a ljubitelji tradicije neće odoljeti ni tripicama i klasičnim miješanim platama. Porcije su zaista izdašne, ali iznimno ukusne i donose pravi okus jela kakva su nam pripremale bake!

Expano Centar

Nakon tradicije, bilo je vrijeme za malo moderne i stoga smo naše istraživanje nastavili u Expano Centru. Paviljon Expano prvenstveno je bio podignut kako bi predstavljao Sloveniju na Expo 2015. u Milanu, a danas se nalazi na obali Sobočkog jezera i pruža cjelovit pogled na Pomurje. U njemu možeš kroz zanimljiva interaktivna rješenja upoznati povijest Pomurja, život i tradiciju stanovnika, ali i „putovati“ kroz vrijeme te otkriti prirodne i kulturne značajke ovog raznolikog krajolika.

Kao osoba koja ima strah od visina, s ponosom mogu reći da sam letjela balonom! OK, pomoću VR naočala, ali svejedno sjajno iskustvo! Osim leta balonom, predlažem da isprobaš kontrolom uma podići razine vode! Duboka koncentracija i fokus garantiraju uspjeh, bar od 50 posto kako je bilo u mom slučaju. Expano je lokacija koju će posebice obožavati djeca, ali vjeruj mi na riječ, odrasli će se jednako dobro zabaviti!

Smještaj u Hotelu Ajda Terme 3000

Nakon dana prepunog doživljaja i sjajne hrane, vrijeme je bilo da se uputimo prema svom smještaju, a večer posvetim krčkanju u bazenu. Tako smo došli u Thermal Wellnes 3000 koji je jedno od najpoznatijih slovenskih termalnih odredišta. Ne čudi na popularnosti s obzirom na to da možeš iskoristiti brojne spa programe, relax i wellness usluge, sve s neodoljivim dodirom Prekmurja.

Posebnost je svakako ljekovita crna termos-mineralna voda Spa 3000 koja se posebno preporučuje za osobe koje boluju od reume, ali i za oporavak od ozljeda te  tretiranje kožnih oboljenja. Mi smo odsjeli u hoteli Ajda, ali na raspolaganju imaš i Hotel Livala Prestige ili Hotel Thermal.

Murska Sobota tako je postala još jedna od destinacija u Sloveniji koju ću zasigurno ponovno posjetiti, ali ovoga puta na produženom vikendu kako bih upila svaku sekundu odlične vibre, ali još bolje relaksacije!

maribor_slovenija

Otkrij još priča iz Slovenije:

  1. bohinj_slovenija
  2. kranjska_gora
  3. bohinj_slovenija