Kaže se da Cipar ima 326 sunčanih dana u godini. No, nije samo predivno vrijeme jedan od razloga zbog čega ova država privlači veliki broj gostiju. Cipar ima bogatu prošlost, diči se divnom prirodom, predivnim plažama, ali nudi i izvrsnu gastro i eno ponudu. Je li nam bio potreban dodatni razlog da otvorimo ljetnu sezonu već početkom svibnja na Cipru? Naravno da nije. 

Cipar je ona destinacija na kojoj će dovoljno sadržaja pronaći i roditelji s malom djecom, ali i parovi koji su u potrazi za aktivnim odmorom. Cipar za svakog nudi pregršt kvalitetnog sadržaja. No, prije nego se uhvatim ispisivati retke i retke o tome koliko me se dojmio Cipar, treba se uhvatiti u koštac sa svim potrebnim informacijama kako bi što jednostavnije organizirao svoje putovanje na Cipar.

Kada putovati na Cipar?

Cipar je poznat po svom izvrsnom vremenu koje obiluje s velikim brojem sunčanih dana. Turistička sezona na Cipru traje devet mjeseci, no vrhunac se odvija tijekom tri glavna ljetna mjeseca. Tada temperature rastu i preko 40 stupnjeva, hoteli su puni, sve je otvoreno, a sukladno tomu rastu i cijene. Dobra vijest je što se na Cipru možeš kupati i u svibnju, rujnu pa čak i listopadu, stoga ako želiš izbjeći gužve i uštedjeti, biraj te mjesece. Ako ti je u fokusu pretežito razgledavanje i/ili planinarenje biraj proljeće i jesen. Čak i zimi vladaju ugodne temperature, no mnogo toga nije otvoreno. 

cipar_plaza

Je li potrebna putovnica za Cipar?

Za putovanje na Cipar potrebna je osobna iskaznica ili putovnica. Ako planiraš obilaziti i sjeverni turski dio, to možeš samo s putovnicom. 

Kako putovati do Cipra?

Niskotarifna aviokompanija Ryanair uvela je povoljne direktne letove iz Zagreba za Pafos, a linija ide tri puta u tjednu tako da jednostavno možeš organizirati svoje putovanje prema slobodnim danima koji su ti na raspolaganju. Let traje oko tri sata. 

cipar_pafos

Vremenska zona na Cipru

Kada sletiš na Cipar, potrebno je sat namjestiti jedan sat unaprijed, odnosno vratiti ga jedan sat unazad pri povratku u Hrvatsku. 

Smještaj na Cipru

Cipar nudi raznoliku vrstu smještaja, od family resortova, preko adults only hotela, apartmana s i bez bazena, hostela do luksuznih vila. Tako da svatko može pronaći onaj idealan smještaj prema dubini svog novčanika. Ako nisi od hotela, a ipak bi htio imati nešto od hotelskih usluga, kao što je čišćenje apartmana ili bazen, odaberi popularna apartmanska naselja/komplekse. Oni imaju recepciju, usluge čišćenja i zajednički bazen. 

Rent a car na Cipru iliti sve što trebaš znati o vožnji

Ako želiš upoznati Cipar i istraživati različite dijelove ove destinacije, moraš rentati automobil. Imaj na umu da se na Cipru vozi lijevom stranom ceste. Mi smo Cipar posjetili početkom svibnja kada nisu vladale velike gužve stoga nije bilo ni prometnih gužvi. Pogotovo u turističkim dijelovima, kao što je Pafos, regulacija prometa je izvrsna i naglašeno je strelicama kako i u kojem smjeru trebaš voziti. Ako ti je ovo prvi put da voziš lijevom stranom, svakako će pomoći ako uzmeš automatik. Mi smo iznajmili auto na devet dana, platili smo s punim osiguranjem 275 eura uz depozit od 900 eura. Potrošili smo 60 eura na gorivo.

cipar_afrodita

Dobra vijest je što su svi rent a car automobili označeni crvenom registracijom, tako da lokalci imaju razumijevanja. Mi nismo iskusili nikakvu ludu ili neopreznu vožnju, jedino što trebaš biti oprezan s parkiranim automobilima na cesti (znaju parkirati uistinu posvuda). 

Ceste na Cipru su fantastične, čak i u planinskom predjelu su odlične. Cestarinu nismo nigdje plaćali. Što se tiče parkinga, uistinu ga ima dovoljno. Mi smo ga tijekom devet dana plaćali samo jednom i to u Limassolu, svugdje nam je inače bio besplatan. Iskreno, ne znam mijenja li se to u jeku ljetne sezone.

Što se tiče oznaka, na Cipru se i bez navigacije ne možeš izgubiti. Oznake su odlične, a nekako gdje kod kreneš, uvijek ćeš dobiti usmjerenje prema većim i turističkim mjestima, kao što je Pafos, Limassol ili Nicosia. 

Što ako ne želiš rentati auto?

Ako se pak bojiš vožnje lijevom stranom ili nemaš vozačku, ipak ne moraš ostati cijelo vrijeme u jednoj destinaciji. Dobrodošla opcija su svakako jednodnevne ture koje nude turističke agencije. Većina vodi do popularnih destinacija, a ako si zainteresiran za gastro ture (jer ipak je Cipar poznat i po hrani i vinu), uputi se na jednu od fantastičnih tura agencije Cyprus Taste Tours.

cipar_hrana_kruh

Između vodećih destinacija vozi i autobus, no često sam čitala da se u vozni red baš i ne možeš toliko uzdati. 

Cijene na Cipru

Cipar nije jeftin, no nije ni nenormalno skup. Većina cijena se kreće kao i u Hrvatskoj. Tako, primjerice, u fast foodovima možeš jesti uz jedno piće za oko 10-15 eura po osobi, dok u restoranima za sve sljedove (predjelo, glavno jelo, desert i piće) trebaš izdvojiti od minimalno 50 eura pa nadalje za dvije osobe. Vino je jeftinija opcija od piva. Butelje vina se kreću od 10-ak eura pa nadalje, ovisno o restoranu i, naravno, samom vinu. Ono što je djelomično jeftinije nego kod nas je hrana u trgovini, stoga ako si iznajmio apartman, jeftinija opcija je kuhati. Ono što je vidno jeftinije nego kod nas su ulaznice za brojne znamenitosti koje se kreću okvirno oko 3,5 eura. 

Hrana i piće na Cipru

Cipar je prava gastro i eno oaza za sve ljubitelje dobre klope i još bolje cuge. Porcije su obilne i ponuda je raznolika. U turističkim dijelovima naći ćeš i svjetsku kuhinju, dok u selima samo tradicionalnu. Cipar je poznat po svojim vinima, stoga se uputi u Troodos regiju gdje se nalaze mnogobrojne vinarije.

cipar_hrana

Utičnice na Cipru

Imaj na umu da ti je potreban adapter kako bi mogao puniti svoje uređaje. Naime, na Cipru utičnice imaju tri rupe. Noviji i nedavno uređeni smještaji znaju imati USB priključke, dok neki u sobama nude adapter. No, kako ti se ne bi dogodilo da nemaš kako puniti mobitel, kupi adapter.

Gotovina ili kartice na Cipru

Većinom smo plaćali s karticama, a u restoranima čak i napojnicu možeš ostaviti preko kartice. No, nije loše imati sa sobom nešto gotovine, pogotovo ako planiraš istraživati manje popularne destinacije i manja sela. 

cipar_limassol_kolossi_dvorac

Jezik na Cipru

Doslovno tijekom svog 9-dnevnog boravka nismo upoznali osobu koja ne priča engleski, a često je u pitanju bio savršeni britanski engleski da se sam malo posramiš zbog svog naglaska. Što se tiče pisma, budi bez brige, znakovi su posvuda dvojezični. 

Pitka voda na Cipru

Ne preporučuje se piti vodu iz slavine stoga je potrebno opskrbiti se onom kupovnom. Mi smo bili te sreće da je jedan smještaj imao treću slavinu u kuhinji na kojoj je pisalo “pitka voda”. 

avakas_gorge_cipar

WC školjke na Cipru (da, moram i to spomenuti)

Ono što ćeš odmah primijetiti diljem Cipra su brojna upozorenja da WC papir zbog uskih cijevi ne bacaš u školjku nego u kantu za smeće. Svakako se pridržavaj pravila jer si ne želiš pokvariti godišnji iznenadnom intervencijom u kupaonici. 

Radno vrijeme na Cipru

U turističkim dijelovima otoka nismo imali problema s radnim vremenom, no u Troodos regiji izvan sezone može se dogoditi da u selima restorani zatvaraju prije 18 sati ili otvaraju tek iza 18 sati. Svakako savjetujem da unaprijed provjeriš radno vrijeme odabranog lokala, bara ili vinarije online. 

cipar_pafos_macke

Mačke na Cipru

Cipar je poznat po svojim macama koje su posvuda. Dolaze u raznim, često nevjerojatnim, kombinacijama, mazne su i točno znaju kako trebaju žicati hranu. Lokalci su nam objasnili da su psi kućni ljubimci, a mačke su tu kako bi hvatale glodavce i zmije.

Planinarenje na Cipru

Cipar nudi brojne planinarske staze, duž obale i u regiji Troodos. No, svakako si unaprijed pripremi trag jer nemaju klasične markacije nego povremeno na stazi stave pokoju strelicu. 

cipar_vodic
cipar

Otkrij još priča:

  1. troodos_cipar_artemis_staza
  2. avakas_gorge_cipar
  3. troodos_staza_cipar
  4. cipar_afrodita_plaza

Tags