“Korak od mora, dva od sniga” službeni je slogan Turističke zajednice Vinodolske općine – savršen opis koji posve odgovara ovom još uvijek skrivenom turističkom dragulju Kvarnera. Grižane, Tribalj, Bribir i Drivenik smješteni su daleko od često zamornih turističkih gužvi same obale, a ipak su udaljeni svega 10-ak minuta vožnje od mora. S druge pak strane nad naseljima se nadvija fotogenična stjenovita barijera preko koje vodi cijeli splet pješačkih i planinarskih staza. 

Područje Vinodola savršena je destinacija za aktivan odmor jer nudi pregršt staza. Tu su one koje predstavljaju laganu šetnju i idealne su za planinare početnike i izletnike koji žele provesti ugodne sate u prirodi. S druge strane, na ovom području se nalaze i teže staze za iskusne planinare. Ako nisi siguran koju stazu odabrati za upoznavanje ovog kvarnerskog kraja, predlažem četiri staze koje će ti pokazati posve različite strane Vinodola. 

Staza Rimljana idealna je za obiteljski izlet

Staza Rimljana svoje ime je dobila jer je u rimsko doba uz potok prolazila cesta koja je povezivala Tarsaticu (Trsat) sa Seniom (Senj).

Inače, staza Rimljana povezuje Crikvenicu (počinje kod gradske sportske dvorane), prati tok rječice Dubračine te vodi sve do njenog izvora pokraj sela Čandrli iza Drivenika. U jednom smjeru je duga 15 kilometara, no dobra vijest je što izlet uvijek možeš prilagoditi vlastitoj kondiciji i vremenu koje ti stoji na raspolaganju. Tako možeš proći 30 kilometara, možeš koristiti dva automobila te proći 15 kilometara ili odabrati bilo koju točku duž ove staze kao početnu.

staza_rimljana_vinodol

Ako nisi u kondiciji ili na izlet želiš ići u društvu cijele obitelji, predlažem da se stazi priključiš kod sela Cerovići, prođeš dionicu do Triblja te se vratiš do početne točke. Taj potez je dug malo više od sedam kilometara i predstavlja ugodnu šetnju. Izlet će biti potpun ako na kraju posjetiš kaštel Drivenik otkuda se pruža predivan pogled na Vinodolsku dolinu.

staza_rimljana_vinodol

Staza kamenih stupi izvrstan je odabir za iskusne planinare koji vole povijest

Staza kamenih stupi ubraja se među zanimljivije staze na Kvarneru. Ona ne samo da nudi raznoliku prirodu, nezaboravne poglede na ovaj kraj nego daje uvid koliko je nekoć život bio težak. U pitanju je oživljeni stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana. Ovaj put je nekoć bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. 

Kao što samo ime govori na ovoj stazi se nalazi, vjerovao ili ne, preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica, takozvanih stupi. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Staza Kamenih stupi predstavlja odličan jednodnevni izlet na kojem, osim što ćeš se oznojiti i poraditi na svojoj kondiciji, uživat ćeš u predivnim prizorima i naučiti pregršt toga o životu u ovom kraju. Otisni se u Vinodol i Stazom kamenih stupi zakorači u povijest!

Na ovoj stazi se prođe 9,5 kilometara, visinska razlika od nešto više od 500 metara, a za nju je potrebno oko 4.30 h aktivnog hoda. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Zagradski vrh je stvoren za ljubitelje nezaboravnih pogleda

Zagradski vrh je najviši vrh u pojasu uzduž primorskog ruba goranske visoravni. I dok je primorska strana gola, ona sjeverna je prekrivena bukovom šumom. Nalazi se na 1.187 metara nadmorske visine, a pruža divne poglede prema Gorskom kotaru, Vinodolu, Riječkom zaljevu, a posebno je impresivan pogled na otok Krk.

Kako Alan Čaplar piše u svom “Planinarskom vodiču kroz Hrvatsku”, na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visini od 900 metara, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi. Kao što pretpostavljaš, upravo po njima je vrh dobio svoje ime. 

zagradski_vrh

Najbrži, ali i najljepši prilaz Zagradskom vrhu počinje u Ravnom, točnije kod planinarskog doma Vagabundina koliba. Dotična staza je duga nešto više od 5,5 km, na njoj se prolazi skoro 350 metara nadmorske visine te je za njen prolazak potrebno oko 2.15 h. Zagradskom vrhu možeš pristupi i stazom koja vodi iz Grižana za koju je u jednom smjeru potrebno 2.30 h. 

Više detalja o usponu na Zagradski vrh, pročitaj ovdje.

Viševica je još uvijek skriveni biser među goranskim vrhovima

Kada se spominju vrhovi Vinodola, mnogi zaboravljaju na Viševicu. S ovog vrha se pruža jedinstven pogled na Velebit, Bjelolasicu, Risnjak, Snježnik, Učku, ali i na otoke sjevernog Jadrana. Pogledi na sve strane su posve neometani i pružaju pravo uživanje za svakog planinara. Nažalost, Viševica nije toliko popularna i rijetko se posjećuje. Dva su razloga za to. Prilazi su razmjerno strmi, a kako je planinari često zaobilaze, o njoj se malo priča te nezasluženo Viševica često ostane za mnoge posve neotkriven biser. 

visevica_gorski_kotar

No, upravo to iskoristi u svoju korist – izlet na Viševicu omogućuje uživanje u samoći i prirodi bez velike gužve, a sami vrh stvoren je za odmaranje, ispijanje toplog čaja ili kave i uživanje u predivnim prizorima koji se protežu na sve strane. Staza je možda na dijelovima strma, ali ništa što zahtijeva pretjeranu kondiciju.

Viševica se nalazi na 1.428 metara nadmorske visine, a kako je stožastog oblika ističe se iznad svih vrhova u svojoj okolici ne samo izgledom nego i visinom. Mnogi govore kako na Viševici imaš osjećaj kao da se nalaziš u središtu prirodnog amfiteatra. 

Najpopularniji uspon je onaj iz Ravnog kod Vagabundine kolibe (gdje počinje i uspon za Zagradski vrh). Za ovaj izlet je potrebno izdvojiti četiri sata aktivnog hoda, no računaj da ćeš na samom vrhu obavezno napraviti dužu pauzu – pogled jednostavno to traži. 

Više detalja o usponu na Viševicu, pročitaj ovdje.

Koju god od gore navedenih staza odabereš, nećeš pogriješiti. Svaka od njih je posebna, bilo po bogatoj povijesti kojoj ćeš biti svjedok ili po predivnoj prirodi ili nezaboravnim pogledima koji se prostiru. A neke od njih nude baš sve s popisa. 

* Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vinodolske općine