Slovenija je pravi raj za ljubitelje prirode i outdoora, bilo da si u potrazi za novim planinarskim izazovom ili pak želiš u društvu cijele obitelji provesti dan na otvorenom. Mi smo od ljetnih vrućina pobjegli na tri dana u dolinu Kamniške Bistrice iznad koje se nadvijaju velebne Kamniško-Savinjske Alpe, planinski lanac koji se nalazi dijelom u Sloveniji, a dijelom u Austriji. Nezaobilazna destinacija je izvor rijeke Kamniške Bistrice, ali i njen tok duž kojeg se pruža predivna staza. Tu te čeka još jedna prirodna ljepota – Veliki i Mali Predaselj čiju ljepotu niti jedna fotografija ne može prenijeti. 

Inače, Kamničko-Savinjske Alpe su ime dobile po gradu Kamnik (u kojeg sam se osobno zaljubila, no njegova ljepota zaslužuju zasebnu priču) i po rijeci Savinji. Često ćeš čuti da se nazivaju i jednostavnije Kamniške Alpe ili Savinjske Alpe. Teže uspone i vrhove ostavili smo za neku drugu prigodu, kada se tijelo oporavi od ozljede gležnja i stekne staru kondiciju. No, zato smo ova tri dana iskoristili za upoznavanje pitomije stranu – one koja se nalazi podno Kamničko-Savinjskih Alpi. 

kamniska_bistrica_slovenija

Izvor rijeke Kamniška Bistrica ostavlja bez daha

Posjetiti ovaj dio Slovenije, a ne vidjeti izvor rijeke Kamniška Bistrica je neoprostivo. Pogotovo jer je to područje uistinu magično, toliko zeleno i tirkizno da imaš osjećaj kao da je cijela priroda pod umjetnim filterom koji naglašava boje. 

Do izvora Kamniške Bistrice vodi asfaltirana cesta. Predlažem da svoje istraživanje započneš upravo kod samog izvora otkuda vode i staze i šetnice uz pomoć kojih se možeš upoznati bolje s ovim područjem. 

Kamniška Bistrica ima zapravo više izvora koji se nalaze uz Dom v Kamniški Bistrici na 591 metara nadmorske visine. Svoju punu snagu dobiva nakon topljena snijega te nakon jakih kiša u proljeće. 

Na ovoj stazi istraži područje oko izvora Kamniške Bistrice

Najbolji način da istražiš ovo područje je ako prođeš kratku, ali lijepu stazu koja vodi od Doma v Kamniški Bistrici do Memorijalnog parka koji je na inicijativu planinara podignut u 70-im godinama prošlog stoljeća. Staza prolazi i pored nekadašnje rezidencija kralja Aleksandra (Kraljevi dvorec), točnije njegove lovačke kuće, koja je djelo arhitekta Jože Plečnika. Ova kružna staza je duga malo manje od tri kilometra, a za nju je potrebno svega 20-ak minuta. 

kamniska_bistrica_slovenija

Odmah podno gore spomenutog doma vodi kratka staza uz rijeku i preko mostića do jezerca kojeg stvara izvor Kamniške Bistrice. Inače, ova rijeka se smatra jednom od najčišćih u cijeloj Sloveniji. Duga je čak 33 kilometra te se na svom kraju ulijeva u rijeku Savu.

Veliki i Mali Predaselj – čudesni kanjon rijeke Kamniška Bistrica

Uz sami izvor, Veliki i Mali Predaselj ubrajaju se u vodeće atrakcije Kamniške Bistrice. U pitanju su najuži dijelovi ove rijeke koji tvore 100 metara dugi kanjon kroz koji rijeka teče uz vertikalne crno-sive stijene koje izgledaju veličanstveno. 

Kao što samo ime govori Veliki Predaselj je po svojoj veličini, odnosno bolje rečeno visini, veći i velebniji. Visok je (ili dubok, ovisno kako gledaš) čak 30 metara, dok je Mali Predaselj dupli manji. 

kamniska_bistrica_slovenija

Kako nam vrijeme nije bilo obećavajuće, odlučili smo se autom dovesti do kanjona kako bi stigli uživati prije kiše još malo u prirodi. Uz glavnu cestu postoji proširenje za parking od kojeg kratka staza vodi do mosta koji se nalazi iznad Velikog Predaselja. 

Firštova miza iliti Kraljev stol

S lijeve strane parkinga uočit ćeš poučnu ploču na kojoj se nalazi priča o takozvanom Kraljevom stolu. Priča ide da je nadvojvoda Karl ll, koji je živio u Grazu, posjetio 1564. godine Ljubljanu i Kamnik gdje je uživao u svježem zraku i lovu. 29. travnja 1564. godine Karl ll je u društvu svoje pratnje ručao upravo iznad Predaselja. Tako je nastao Kraljev stol, kameni stol na koji je ugraviran natpis “Na dan 29. travnja 1564. austrijski nadvojvoda je ovdje jeo”. Ne zna se zapravo kad je točno natpis nastao, no smatra se kako je trebao biti iznenađenje prilikom njegovog ponovnog posjeta. 

kamniska_bistrica_slovenija

Druga legenda govori kako je Karl ll u blizini stola zakopao novac, zbog čega su nastale tri velike rupe koju su iskopali lovci na blago, no nisu imali sreće – novac nikad nije pronađen. Dvije rupe su i dan danas vidljive, no treća je prilikom izgradnje ceste 1958. godine zakopana. Danas na ovom mjestu stoji replika nekadašnjeg stola. 

kamniska_bistrica_slovenija

Nakon što prođeš gore spomenuti most, na prvu se ne čini da uz rijeku vodi ikakva staza. No, odmah s lijeve strane vodi puteljak koji se postepeno spušta sve do same rijeke i pruža odličan pogled na stijene iznad Malog Predaselja. Staza cijelim putem ide gore pa dole, prateći tok, no nije toliko zahtjevna jer su diljem staze napravljene drvene stepenice te na brojnim mjestima postoje i rukohvati. 

Koželjev put – staza koja pokazuje najljepše strane Kamniške Bistrice

Najbolja staza koja će ti otkriti sve ljepote rijeke Kamniška Bistrica je takozvani Kožaljev put koji je svoje ime dobio po planinaru i slikaru Maksu Koželju. Bazno staza počinje u gradu Kamniku, no danas većina planinara se stazi priključuju kod naselja Stahovice, točnije lokacija se naziva Iverje. 

Nakon kamenoloma Calcit postoji parking, a staza počinje na mjestu gdje se Potok ulijeva u Kamnišku Bistricu. Kod mjesta gdje se Konjski potok ulijeva u Kamnišku Bistricu je raskrižje staze – jedna vodi uz samu rijeku, dok druga ide paralelno, ali iznad – to znači da ovaj izlet možeš organizirati prolazeći kružnu stazu. 

Okvirno su obje staze slične dužine i za njih je u jednom smjeru potrebno tri sata. Staza koja prati Kamnišku Bistricu duga je 6,5 kilometra i na njoj se prođe manja nadmorska visina. Staza koja ide paralelno duga je 7,3 kilometra. Obje staze završavaju kod Doma v Kamniški Bistrici, odnosno u Iverju. Moj prijedlog je da do doma koristiš stazu koja prati rijeku, a za povratak drugu dionicu. Za prolazak cijele stane potrebno je oko šest sati bez uračunatih pauza, a prolazi se skoro 14 kilometara. 

kamniska_bistrica_slovenija1

Ako ti je ova opcija preduga, stazi se možeš priključiti kod Kraljevog Hriba, točnije kod žičare za Veliku planinu. Uvijek se možeš prošetati od Doma v Kamniška Bistrica do Malog Predaselja i natrag istim putem. Diljem staze postoje mogućnost priključenja gornjoj, odnosno donjoj stazi. Inače, od Velikog Predaselja do Doma v Kamniški Bistrici potrebno je oko 20 minuta hodanja. 

Posjeti i slap Orglice

Možda se slap Orglice ne nalazi uz samu Kamnišku Bistricu, no svakako je vrijedan tvog posjeta. Staza do slapa počinje dva kilometra od žičare za Veliku planinu. U pitanju je lagana i nezahtjevna staza na koju se također možeš otisnuti u društvu obitelji. Na stazi se prođe oko 230 metara nadmorske visine i 5.7 kilometara, što uključuje i posjet nekadašnjoj partizanskoj bolnici Bela. 

slap_orglice_slovenija

Pri Jurju – odlično mjesto za ručak na području Kamniške Bistrice

Svakako savjetujem da izlet nadopuniš odlaskom na ručak u International piknik centar Pri Jurju. Tu se služe klasična planinska jela, a najpoznatiji su po svom izvrsnom i ogromnom (kad kažem ogroman, pri tome stvarno mislim na ogroman) bečkom odresku, a porcija iznosi 15 eura po osobi. Usluga je također izvrsna, a ručak s pogledom na Kamniško Savinjske Alpe nećeš tako lako zaboraviti. 

Dolina i izvor Kamniške Bistrice predstavljaju fantastičan bijeg od gradske vreve, pružaju puno sadržaja koji je prikladan, kako za obiteljske izlete, tako i za izazovnije planinarske izlete. 

velika_planina_slovenija
kamnik_slovenija

Otkrij još zanimljivih priča iz Slovenije:

  1. bohinj_slovenija
  2. kranjska_gora
  3. bohinj_slovenija