U glavnog gradu Saudijske Arabije, Riyadhu, upravo se održava godišnja sjednica UNESCO-vog odbora za svjetsku baštinu. I dok čekamo finalni popis novo dodanih spomenika, lokacija i kulturnih dobara, saznaj koje su to države prvaci u broju lokaliteta s oznakom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Što se točno smatra svjetskom baštinom? Sve je započelo davne 1945. godine, kada je završetkom Drugog svjetskog rata osnovan UNESCO – obrazovna, znanstvena i kulturna organizacija Ujedinjenih naroda, čiji je glavni cilj promicanje razumijevanja među ljudima i osiguranje mira. Ideja je bila podići svijest o tome da u svijetu postoje mjesta koja imaju izvanrednu vrijednost za cijelo čovječanstvo i koja stoga moraju biti zaštićena od uništenja ili propadanja. Tako se rodila ideja svjetske baštine i već 1972. godine su članice UNESCO-a potpisale Konvenciju o svjetskoj baštini te se obvezale na očuvanje prirodnih i kulturnih spomenika i područja izvanredne univerzalne vrijednosti na svom teritoriju. Kako bi neko područje ili spomenik bili uvršteni na prestižni popis svjetske baštine, prvo ga mora nominirati država u kojoj se nalazi. Zatim nominaciju ispituju međunarodni stručnjaci, koji odlučuju je li uvrštavanje na popis opravdano. Na kraju Odbor za svjetsku baštinu, tijelo od 21 izabrane države, održava glasovanje.

Kada je riječ o obilju kulturnih i prirodnih čuda, određene države prednjače na globalnoj pozornici i sadrže velik broj mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Evo koje su to države u top 10:

10. Iran

Foto: Unsplash

Iran se nedavno pomaknuo na 10. mjesto na UNESCO-ovoj ljestvici Svjetske baštine, dijeleći to mjesto sa Sjedinjenim Državama. Iranska baština obuhvaća ukupno 26 lokacija, uključujući 24 kulturna i 2 prirodna blaga koja su prepoznata na svjetskoj pozornici. Srpanj 2021. označio je značajan trenutak za Iran jer su dodane dvije nove UNESCO-ove lokacije. Transiranska željeznica, inženjersko čudo koje povezuje Kaspijsko more na sjeveroistoku s Perzijskim zaljevom, zaslužila je svoje mjesto na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Osim toga, surov i udaljen kulturni krajolik Hawramana/Uramanata stoji kao svjedočanstvo tradicionalne kulture naroda Hawrami.

9. Rusija

Rusija je na 9. mjestu u svijetu s ukupno 29 mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Nadalje, Rusija je na četvrtom mjestu u svijetu po prirodnim lokacijama UNESCO-a, s ukupno 11, uz 18 zadivljujućih kulturnih lokacija koje je oblikovala njezina zamršena povijest.

8. Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojom poznatom poviješću i kulturnom tradicijom, riznica je prirodne ljepote i baštine. Zemlja se može pohvaliti s impresivna 33 mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Od surovih močvara Škotske do valovitih brežuljaka Engleske, dramatičnih krajolika Walesa i povijesnih znamenitosti Sjeverne Irske, mjesta UNESCO-a u Ujedinjenom Kraljevstvu nude jedinstvenu mješavinu prirode i povijesti.

7. Meksiko

Foto: Unsplash

Ova živahna nacija ponosno se može pohvaliti impresivnim brojem od 35 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, što je dokaz izuzetne dubine i raznolikosti njezinog kulturnog blaga. Svako od ovih mjesta je dragulj u kruni čovječanstva, čuvajući odjeke davno nestalih civilizacija. Ipak, osim ovih opipljivih relikvija, Meksiko također cijeni svoje žive tradicije, s 9 živopisnih običaja koji nalaze svoje mjesto na cijenjenom popisu nematerijalne kulturne baštine.

6. Indija

Indija je dom zadivljujuće zbirke od 40 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je jedan od najpoznatijih Taj Mahal u Agri. Ovaj veličanstveni mramorni mauzolej poznat je diljem svijeta i čak je prepoznat kao jedno od modernih sedam svjetskih čuda. Indijski UNESCO-ov popis ne prestaje samo na kulturnim čudima. Također obuhvaća 32 kulturna i sedam prirodnih znamenitosti. Među tim prirodnim čudima je golema i neukroćena divljina Nacionalnog parka Kaziranga u Assamu.

5. Španjolska

Foto: Unsplash

Svjetska baština UNESCO-a u Španjolskoj uključuje izvanredne arhitektonske kreacije Antonija Gaudija, ne samo u Barceloni, već i u poznatom hodočasničkom mjestu Santiago de Compostela i dramatičnom krajoliku kanjona Mont Perdu u Pirenejima. Pusti planinski vrhovi Las Médulasa, nekoć rimskog rudnika zlata, pružaju jedinstvenu povijesnu perspektivu. Ibiza ima status UNESCO-a zbog svojih iznimnih morskih i obalnih ekosustava, koji se razlikuju od poznate klupske scene.

4. Francuska

Francuska se može pohvaliti s gotovo 50 mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Dok Pariz nudi poznata mjesta kao što su obale rijeke Seine i katedrala Notre-Dame, izvan glavnog grada se otkrivaju blaga poput opatije Mont Saint-Michel u gotičkom stilu i poznatih obronaka Champagne.

3. Njemačka

Foto: Unsplash

Kulturno blago Njemačke obuhvaća 51 mjesto svjetske baštine UNESCO-a, uključujući utjecajne lokacije škole Bauhaus u Weimaru i Dessauu. Prekrasna katedrala u Kölnu, izvanredno gotičko remek-djelo čija je izgradnja trajala 632 godine, doprinosi prepoznatljivosti njemačke nacionalne baštine.

2. Kina

Kina se može pohvaliti bogatom baštinom s 56 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, koja se protežu daleko izvan slavnog Kineskog zida. Rižine terase Honghe Hani u južnom Yunnanu pokrivaju nevjerojatnih 16 603 hektara, a narod Hani ih je pažljivo uzgajao više od 1300 godina. Mreža Puta svile, duga 5000 kilometara i s gotovo dva tisućljeća povijesti, još je jedno značajno mjesto.

1. Italija

Foto: Unsplash

Italija je apsolutni prvak te se može pohvaliti s nevjerojatnih 58 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, što je najveći broj u svijetu. Ta mjesta uključuju kultna odredišta kao što su firentinska Piazza del Duomo, povijesna središta Rima i Venecije i planinski lanac Dolomita koji oduzima dah. Verona, grad zaljubljenih ljubavnika te aktivni vulkan Etna također uživaju zaštitu UNESCO-a.

Naslovna fotka: Unsplash

Izvor: The Travel