Vodnjan se ubraja u meni osobno omiljene destinacije u Istri. Njegove šarmantne uličice tako savršeno spajaju tradiciju i bogatu povijest s modernom umjetnošću. Na svakoj ulici ćeš otkriti nešto novo, bilo da je u pitanju građevina od povijesne važnosti, crkvica ili impozantni mural koji krasi pročelje pojedine zgrade. Vodnjan naprosto zove da se izgubiš na njegovim ulicama, zaboraviš na vrijeme, samo hodaš i uživaš. No, nije samo centar grada vrijedan tvog posjeta. Ako poput nas voliš provoditi svoje vrijeme u prirodi, a hodanje ti je omiljena aktivnost, vrijeme je da istražiš vodnjanske šetnice. 

Kako smo u Istri barem jednom godišnje na jednodnevnom izletu ili produženom vikendu (i uvijek otkrijemo ponešto novo), tako smo i Vodnjan posjetili u više navrata. No, iskreno, nismo do sada bili te sreće da istražimo njegovu okolicu i upoznamo se s njegovim šetnicama. Prilika se ukazala jedne nedjelje koja je naprosto zvala na hodanje. 

vodnjan_staza_sv_foska

Odlučili smo se istražiti dvije staze i tako prohodati skoro 15 kilometara u samoj okolici Vodnjana. Naravno, uvijek možeš odabrati jednu od predloženih staza i tako razgledavanje samog grada nadopuniti istraživanjem staze. A nudim i opciju skraćivanja pojedine staze, no o tome ćemo u nastavku…

Vodnjan: staza srednjovjekovnih putova

Definitivno najpopularnija staza, ne samo u Vodnjanu nego i šire u Istri, je ona vrlo upečatljivog naziva Staza srednjovjekovnih putova. Označava se i s brojem 111, odnosno nekadašnji 351. Kao što možeš pretpostaviti, svoje ime staza je dobila jer redom prolazi pored raznih arheoloških nalazišta iz srednjeg vijeka. 

Ukucali smo u Google Maps Stanciju Guran i uputili se u novu šetačku avanturu. Inače, sama staza počinje nešto prije skretanja za Stanciju. Uočit ćeš makadamski put, ali i natpis koji ukazuje na početak staze. Tu možeš parkirati svoj automobil. Sa suprotne stane ceste ćemo se na koncu vratiti do početne točke izleta. Kako je u pitanju kružna staza, možeš ići i u suprotnom smjeru, no savjetujem da ideš našim stopama. 

Staza počinje odmah pored malog proširenja gdje smo ostavili auto, cijelim putem prolazi uz suhozide, vinograde, maslinike, vrtove, a uz stazu ćeš proći i pored kažuna. 

staza_srednjovjekovnih_puteva_vodnjan

Prva značajnija lokacija na stazi su ostaci crkve Sv. Šimuna (Guran) koja datira iz kraja osmog do 11. stoljeća. U pitanju je crkva dvoransko romaničkog ravnog začelja s tri upisane apside. Crkva je imala i funkciju groblja, a grobovi su pronađeni uz južni bok, iza začelja i uz sjeverni zid. Na ovom prostoru su pronađeni i fragmenti keramike i novčići koji potječu iz 4. stoljeća, stoga se smatra kako je imala ranije faze. 

Svoj put nastavljamo desno uz crkvu prema lokvi Cijana koju okružujemo te se vraćamo do gore spomenute crkve. Tu nas put vodi desno te uz suhozide uskoro stižemo do predivno uređenog maslinika uz koji možemo izbliza vidjeti i jedan mali kažun. 

Što je kažun i čemu je služio?

Južni dio Istre poznat je po kažunima, kružnim kamenim kućicama sa stožastim krovom i malenim vratima. Kažuni zapravo nisu kućice nego skloništa za pastire i poljodjelce koji su cijeli dan provodili u prirodi. Upravo kažuni su im ljeti služili za hlad, a tijekom drugih mjeseci štitili su ih od kiše i pljuskova. 

Kažuni su specifični po tome što su sagrađeni samo od kamena te se za izradu ne koristi nikakav vezivni materijal. Takav oblik tradicijske gradnje zove se suhozid. 

Staza nakon maslinika izbija na cestu Vodnjan-Marčana, no bez brige, ne zadržavamo se dugo na njoj. Srećemo desno te uskoro dolazimo do novog nalazišta. U pitanju je trobodna bazilika Guram iz srednjeg vijeka. Ova bazilika je otkrivena 1935. godine prilikom gradnje ceste. Ona se ubraja među najveće bazilike iz tog razdoblje na istarskom području. Tijekom istraživanja pronađeni su fragmenti liturgijskog namještaja, razne dekoracije te relikvijar.

staza_srednjovjekovnih_puteva_vodnjan

Nakon bazilike uskoro srećemo lijevo, pratimo dalekovod te izbijamo na makadamski put. Tu skrećemo desno, dok na idućem skretanju kraj velikog betonskog zida skrećemo lijevo. Stižemo do ostataka crkve Sv. Cecilije te uz suhozide i maslinike ponovno izbijamo na gore spomenutu cestu, skrećemo lijevo te uskoro stižemo do svoje početne točke. 

Ova lagana kružna staza duga je nešto malo više od sedam kilometara, a nama je uz lagani tempo i puno fotkanja uz uračunate pauze trebalo dva sata. 

Vodnjan: šetnja crkva Sv. Foška – bazilika Sv. Mihovil

Vodnjan i njegova okolica su poznati po brojnim sakralnim objektima, a mi smo nakon Staze srednjovjekovnih puteva odlučili kreirati svoju šetnicu koja će povezati crkvu Sv. Foške (obavezna destinacija kada si u Vodnjanu) i baziliku Sv. Mihovila. 

Inače, dotična relacija je dio službene biciklističke staze broja 327 Kažuni i suhozidi te nam je poslužila kao inspiracija za stazu crkva Sv.Foška – bazilika Sv. Mihovil. Automobil možeš ostaviti na parkingu ispred crkve. 

vodnjan_staza_sv_mihovil

Inače, ova staza je duga 5,6 km. Ako ti je ova relacija nakon prve staze preduga (no, budi bez brige, šetnica nije zahtjevna), uvijek možeš posjetiti crkvu Sv. Foške te se automobilom odvesti ulicom San Rocca te se uz suhozid parkirati i prohodati relaciju do bazilike Sv. Mihovila do koje od te točke imaš 15-ak minuta ugodnog hodanja. 

Crkva Sv. Foške nas je oduševila na prvi pogled, mjesto je uistinu posebno. Kako je izdvojena od naselja, na ovom mirnoj lokaciji ostavlja spokojan dojam, a njena ljepota zove da sjedneš, uživaš, smiriš svoje misli i upijaš energiju ovog mjesta. 

Sv. Foška se ubraja u važne kulturno-povijesne spomenike. Kako ne postoje službeni dokumenti, zapravo se ne zna kada je točno izgrađena, no smatra se da potječe s kraja 11. stoljeća. U pitanju je trobodna bazilikalna građevina s tri upisane apside. Tri para polukružnih arkada dijele glavni brod od bočnih, a pročelje crkve ukrašeno je lebdećim slijepim arkadama. Tijekom vremena je crkva doživjela baroknu transformaciju.

vodnjan_staza_sv_foska

Nekadašnji izgled crkve izmijenjen je u rekonstrukciji koja je trajala od 2000. do 2004. godine te joj je vraćen izvorni bazilikalni izgled. Tako je ona postala elegantnija. 

vodnjan_staza_sv_foska

Staza se nastavlja na postojeći makadam, držimo se desne strane te uskoro stižemo do ravnog dijela puta koji vodi uz suhozide, a na tom dijelu se nalazi i kažuni. Par metara nakon kažuna, skrećemo lijevo te se držimo lijeve strane sve dok ne izbijemo na gore spomenutu ulicu San Rocca. Staza ide ulicom sve dok ne stignemo do križanja gdje put vodi do bazilike Sv. Mihovila. To je upravo gore spomenuto mjesto gdje možeš ostaviti automobil ako ne želiš prohodati cijelu dionicu. 

vodnjan_staza_sv_foska

Ova dionica staze je predivna. Cijelim putem idemo uz suhozide, pogledi se protežu preko maslinika, uživamo u potpunom miru. I onda odjednom stignemo do crkve Sv. Mihovila Banjolskog. Ovaj lokalitet je svoje ime dobio prema nestalom naselju s tog područja, a smatra se da su u rimsko doba tu bile terme. 

Današnja crkva potječe iz 1456. godine, a u pitanju je jednostavna građevina četvrtastog tlocrta i ravnog svetišnog zida. 

Iza očuvane crkve, nalaze se ostaci prve crkvene građevine iz 5./6. stoljeća na čijim temeljima je u kraju 11. stoljeća i početkom 12. stoljeća izgrađena veća crkva, odnosno trobodna bazilika koje bila napuštena u 15. stoljeću. 

Nakon razgledavanja i fotkanja, istim putem se vraćamo do svoje početne točke. 

vodnjan_staza_sv_mihovil

Ove dvije staze mogu biti izvrsna nadopuna tvom produženom vikendu u Vodnjanu, ali isto tako se možeš na njih otisnuti u sklopu jednodnevnog izleta. Obje staze su prikladne za obiteljski izlet, nisu kondicijski ni tehnički zahtjevne, a predstavljaju divno provedeno vrijeme u prirodi tijekom kojeg ćeš se upoznati s bogatom povijesti ovog kraja. 

Korisne informacije za Stazu srednjovjekovnih putova i dionicu crkva Sv. Foške-bazilika Sv. Mihovila: 

  • Početak staze: 1.staza: par metara od Stancije Guran; 2. staza: crkva Sv.Foške
  • Parking: 1. staza: netom prije Stancije Gura, uz početak staze staze; 2. staza: crkva Sv.Foške
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: 1.staza: staza je duga 7,3 km, prođe se 60-ak metara nadmorske visine, a za nju nam je bilo potrebno oko dva sata hodanja, uz uračunate pauze; 2. staza: staza je duga malo više od 5 km, prođe se oko 30-ak metara nadmorske visine, a za nju nam je bilo potrebno oko sat i pol sata uz uračunate pauze. Trag prve staze pogledaj ovdje, trag druge ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova staza je prikladna za obiteljski izlet, mogu je proći kućni ljubimci te ne traži prethodno iskustvo
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: Vodnjan

* Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vodnjan