Je li se i tebi čini kako kiša uvijek odluči najviše padati tijekom vikenda? Ako poput nas neprestano gledaš u vremensku prognozu (i nekako odlučiš vjerovati upravo onoj koja pokazuje nešto bolje vrijeme) i slažeš sto i jedan plan za vikend, imamo rješenje ako kiša nastavi neumorno padati unatoč svim tvojim mantrama. 

Veliki smo ljubitelji upravo onih vikenda koji su provedeni u prirodi, u šumi ili na planini. No, često se dogodi da vremenska prognoza pomrsi sto i jedan plan te smo primorani tražiti dobrodošlu alternativu na zatvorenom. Srećom, Hrvatska obiluje fantastičnim centrima za posjetitelje, špiljama i jamama te zanimljivim muzejima u kojima ćeš se izvrsno provesti. 

Donosimo prijedloge kako provesti kišni vikend diljem Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije. Naravno, kao uvijek, predlažemo samo ona mjesta koja smo i osobno posjetili 😉 

Kuća Panonskog mora, Velika, Papuk

U Kući Panonskog mora čeka te pregršt informacija o Papuku i njegovoj burnoj geomorfološkoj prošlosti. Tu ćeš doznati sve o evoluciji, fosilima i načinima fosilizacije, a uz stručno vodstvo proširiti svoje znanje o davno zaboravljenoj povijesti ovog dijela Hrvatske. A tek kada ugledaš fosile dupina i morskog psa, ostat ćeš zapanjen činjenicom koliko se naš planet tijekom milijuna godina mijenjao.

Cijena ulaznice iznosi 3 eura, dok obiteljska iznosi 11 eura. Imaj na umu da je Kuća Panonskog mora otvorena tijekom radnih dana od sedam do 15 sati, dok je za posjete vikendom potrebna prethodna najava. Sve informacije provjeri na njihovoj službenoj stranici

Dravska priča, Noskovci

Moderni, informativni i nadasve zanimljiv Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi se 180 kilometara istočno od Zagreba, a kao što samo ime govori, smješten je uz desnu stranu Drave. Ono što je zanimljivo je činjenica da se Centar nalazi u bivšem ljetnikovcu poznatog grofa Draškovića iz 19. stoljeća, a okružen je i raskošnim i stoljetnim perivojem. Ovo područje je od osobitog značaja za očuvanje biološke raznolikosti, a zaštita prirode počinje već 1969. godine, kada je zaštićena skupina stabala kao spomenik parkovne arhitekture, odnosno gore spomenuti perivoj. 

Kako se Centar za posjetitelje Dravska priča nalazi na višestruko zaštićenom području, postav je usmjeren na interpretaciju bioraznolikosti, edukaciju posjetitelja i očuvanje baštine. Svaki kutak Dravske priče je pomno uređen i svaki detalj priča svoju malu priču i pridonosi potpunom doživljaju. Svoje misli možeš pustiti da lutaju u romantičnom zimskom vrtu, mašti se prepustiti u vilinskom kutku ili proširiti svoje znanje o sovama i šišmiša u udobnom dnevnom boravku. 

Više o Dravskoj priči, cijenama ulaznica kao i o radnom vremenu doznaj ovdje

Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

Muzej krapinskih neandertalaca koji se nalazi nedaleko od svjetskih poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca Hušnjakovo. Posjet ovom muzeju je pravi doživljaj. Sama zgrada predstavlja modernu “polušpilju”, aludirajući svojim oblikom na nekadašnji način života naših predaka. 

Na samom početku obilaska čeka te projekcija filma i svakako odvoji vremena i pogledaj ga. Tako ćeš se više približiti neandertalskom čovjeku i njegovoj obitelji koja će te dočekati i u samom muzeju. 

Muzej na veoma jednostavan, interaktivan i zanimljiv način približava posjetiteljima svih generacija bogatu povijest ovog kraja, ali i nastanak Zemlje i na koncu čovjeka. Kroz muzej nemoj projuriti, uzmi si vremena jer ćeš iz njega izaći puno bogatiji. 

Muzej je, osim ponedjeljkom i na blagdane, otvoren od 9 do 17 sati, dok se subotom i nedjeljom otvara u 10 h, a zatvara u 18 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 10 eura, za djecu, studente i umirovljenike 5 eura, dok obiteljska ulaznica iznosi 20,50 eura. 

Špilja Lokvarka, Lokve

Špilja Lokvarka se smatra jednom od najljepših špilja hrvatskog krša. No, to nije sve – Lokvarka se ubraja i među strmije špilje u Hrvatskoj. 

Kako to inače biva i špilja Lokvarka je otkrivena posve slučajno. Bilo je to davne 1911. godine, a otkrio ju je trgovac Jakob Bolf koji je nedaleko od mjesta Lokve vadio kamen za vapno. Kako nam je vodičica prije samog ulaska objasnila, raznio je stijenu dinamitom i tada je napravljen ulaz u špilju. 

Nije dugo trebalo da špilja Lokvarka izazove pozornost znatiželjnika i znanstvenika.

Za sada se vjeruje kako je špilja duboka oko 277 metara, a dužina istraženih podzemnih kanala iznosi 1.179 m. Istraženo je šest prostorija, od toga je za turistički obilazak osposobljeno njih četiri. Prilikom posjeta spustit ćeš se čak 75 metara ispod ulaza. 

Cijena iznosi 12 eura, a radno vrijeme je od 10 do 16 h. Na službenoj stranici piše da je ulaz moguć u 9 h, 11 h, 13 h i 15 h, a obilazak u pratnji vodiča traje okvirno oko 45 minuta do sat vremena. 

Jama Baredine, Nova Vas

Jama Baredine se od 1986. ubraja u geomorfološki spomenik prirode, a nalazi se u zapadnom dijelu Istre, između Poreča, Višnjana i Tara, nedaleko mjesta Nova Vas. 

Jama je duboka 132 metra, no to je zapravo dubina do koje je dospio čovjek kroz speleološko istraživanje. Podzemni svijet jame je nastao djelovanjem vode prije otprilike 3 i pol milijuna godina.

Za posjetitelje je uređenja staza duljine 300 metara koja prolazi kroz pet bogato ukrašenih dvorana, a tura završava kod podzemnog jezera na dubini od 60 metara gdje se nalazi čovječja ribica. Sve dvorane su ukrašene posve nerealnim i predivnim kalcitnim naslagama, stalaktitima, stalagmitima i sigama.

Cijena ulaznica iznosi za odrasle 11 eura, djecu (5-15 godina) 7 eura, dok studenti plaćaju 9 eur, a umirovljenici 9,50 eura. Više o radnom vremenu provjeri ovdje.

Morosini-Grimani kaštel, Svetvinčenat

Multimedijalni i interaktivni kaštel Morosini-Grimani u Istri obnovljen je i otvoren za javnost u 2020. godini. Sami Kaštel potječe iz 13. stoljeća i stoljećima predstavlja simbol Svetvinčenta, malog mjesta u Istri. Svaki kat Kaštela skriva nešto drugačije, a sadržaj je toliko raznolik da u njemu mogu uživati podjednako djeca, ali i odrasli. 

“U samom prizemlju možeš pronaći selekciju najboljih lokalnih proizvoda i odgovarajuću galeriju, a u središnjem dijelu palače, multimedijalnu izložbu – zasigurno najatraktivniji dio kaštela, koja se temelji na sagledavanju i interpretaciji ključnih povijesnih događaja u arhitektonskom i društvenom razvoju Kaštela, odnosno Svetvinčenta. Sljedeći kat je u funkciji službene prostorije za održavanje vjenčanja i konferencija, a na samom vrhu nalazi se Kapetanova soba s kojeg se pruža zavidan pogled koji seže sve do mora. Na jedan potpuno novi način, palači je vraćena funkcionalnost, a uvođenjem raznolikog sadržaja, kulturna ponuda Svetvinčenta je dostigla novu razinu”, objasnila je projekt menadžerica Natalija Ladavac.

morosini_grimani

Cijena ulaznica izvan ljetne sezone iznosi 7 eura za odrasle, 4 eura za djecu, studente i umirovljenike, dok obiteljska ulaznica iznosi 18 eura. Radno vrijeme Kaštela provjeri ovdje.

Zerostrasse, Pula

U Austro-Ugarskoj monarhiji Pula je bila najveća vojna luka, stoga ne iznenađuje nastanak “grada ispod grada”. Podzemni sustav tunela i skloništa trebao je poslužiti za sklanjanje ljudi, ali i za skladištenje streljiva u slučaju napada, a mnogi tuneli su bili i komunikacijski hodnici. 

Kako bi što bolje doživio Pulu i njenu bogatu povijest, osim Arene, obavezna postaja je mletačka utvrda iz 17. stoljeća, odnosno pulski Kaštel, ispod kojeg se nalazi pulski podzemni grad. 

Tuneli su dugi 400 metara, hodnici su široki između tri do šest metara, visoki dva i pol metra, a u njima uvijek vlada temperatura koja se kreće od 14 do 18 stupnjeva. Ovaj sustav tunela može primiti oko 6.00 ljudi. 

Više o pulskom podzemnom svijetu pročitaj ovdje.

Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

Muzej Apoksiomena se nalazi u samom centru Malog Lošinja, točnije na njegovoj rivi u palači Kvarner (Riva lošinjskih kapetana 13). Izvana muzej izgleda poput bilo koje lošinjske zgrade starijeg doba. No, čim zakoračiš u njegov prostor posve ti je jasno kako si ušao u jednu jedinstvenu arheološko-arhitektonsku kulturnu baštinu. 

muzej_apoksiomena

Sama unutrašnjost muzeja je priča za sebe. Koncipirana je tako da svojevrsno prati put svjetski poznatog brončanog kipa, upoznaje te s njegovom pričom, kroz što je sve prošao da bi na koncu bio izložen javnosti u svom punom sjaju. Muzej nije samo oda ovom mladom atleti, on je oda i samom Lošinju i njegovoj ljepoti, a pogled na Mali Lošinj ćeš dugo pamtiti. 

Više o samom muzeju, o cijeni ulaznica i radnom vremenu provjeri ovdje.

Muzej antičkog stakla, Zadar

U pitanju je zaista svjetski jedinstvena kulturna institucija koja je jednako primamljiva domaćima kao i turistima iz čitavog svijeta. Muzej se nalazi u obnovljenoj historicističkoj palači obitelji Cosmacendi koja potječe iz druge polovine 19. stoljeća i koja je, po meni, savršena lokacija za ovakav muzej.

Muzej antičkog stakla prvenstveno je arheološki, ali je specijaliziran za antičko staklo te svojim postavom predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od 1. stoljeća prije Krista do 5. stoljeća poslije Krista. Stalni muzejski postav broji preko 1500 staklenih predmeta koji ilustriraju svakodnevnu primjenu stakla u kućanstvu, proizvodnji kozmetičkih i ljekovitih preparata, u obredu pokapanja, izradi nakita i trgovačkoj razmjeni gotovih proizvoda, u relativno širokom kronološkom okviru od 1. do 4. stoljeća poslije Krista.

Više o Muzeju antičkog stakla, provjeri ovdje

Naš popis je toliko dugačak, da niti jedan kišni vikend neće biti dosadan 😉

Otkrij još zanimljivih priča iz Hrvatske:

  1. rovinj
  2. klopotec_podravina3
  3. vagabundina_koliba1
  4. novi_vinodolski