Započeo je Interliber, svim knjigoljupcima omiljeni sajam koji se događa na Zagrebačkom Velesajmu od 7. do 12. studenog. Osim što te čekaju izvrsni popusti na brojna izdanja, Interliber je odlična prilika da na jednom mjestu ugrabiš sva ona izdanja koja još uvijek stoje na tvojoj shopping listi. 

Ako poput nas obožavaš putopise, vodiče, knjige planinarske, gastro i povijesne tematike (a znamo da voliš), složili smo popis fantastičnih knjiga koji će izvrsno nadopuniti tvoju avanturističku biblioteku. Na listi se nalaze najnovija izdanja, ali i pokoji klasik. 

Hrvatska kulturna baština, Ivana Drenjančević, Hrvoje Kekez, Ivan Kostenjak, Dario Poljak i Luka Šešo, štand Mozaik knjiga

Slikoviti dvorci, moćne utvrde, neosvojene zidine i čarobni ljetnikovci, vrijedne knjige i kameni zapisi koji svjedoče o tisućljetnoj kulturnoj prisutnosti na ovim prostorima, nadahnjujuća tradicijska gradnja i zadivljujući primjeri suvremene arhitekture, remek-djela slikara, kipara i skladatelja … nabrajati ljepote i nizati epitete mogli bismo unedogled. Mozaik protkan vrhunskim fotografijama u kojem će zasigurno uživati i neka buduća pokoljenja.

Hrvatska prirodna baština, Josip Jukić i Goran Šafarek, štand Mozaik knjiga

Svi narodi na našem planetu vole isticati svoje posebnosti, a pritom često naglašavaju bogatstvo kulturne i prirodne baštine. Ni mi u Hrvatskoj u tome nismo iznimka, a kako bismo i bili, kad smo svjesni u kakvoj predivnoj zemlji živimo … Uz neprocjenjivu kulturnu baštinu, upravo raznolika i vrlo bogata prirodna baština Lijepu Našu čini još ljepšom.

Slastice svaki dan, Matejka Buča, na štandovima Splitski kantun/Slatkopedija te Hoću knjigu

Matejka Buča poznato je ime svim ljubiteljima kuhanja i pripreme slastica. U gastro svijet je zakoračila prije 13 godina i ušuljala se u naše kuhinje svojim blogom Like Chocolate. Dijelila je sa čitateljima svoje recepte za svakodnevna jela, ideje za ručkove, ali i slatke i slane recepte za svaki ukus. Matejka je s vremenom svoje recepte predstavila javnosti u vlastitim kuharicama „Svaki dan“ i „Svaki dan nešto novo“, a sada je na police knjižara stigla i treća kuharica posvećena isključivo slatkim jelima, „Slastice za svaki dan“.

slastice_za_svaki dan

Više o ovoj slatkoj kuharici, pročitaj ovdje.

Putovanja na nemoguća mjesta, Simon Reeve, štand Mozaik knjiga

“Putovanja na nemoguća mjesta” jednog od najprodavanijih autora i najuzbudljivijih dokumentarista Simona Reevea nastavak je uspješnice Korak po korak koji nas ovoga puta odvodi korak dalje na Simonovu životnu i avanturističkom putovanju. Nastavivši dalje s točke na kojoj smo posljednji put stali, ovoga puta Simon nas odvodi u prekrasne i fascinantne, no veoma složene kutke svijeta koji ključaju u svojoj kontradikciji: od tropskih krajeva, usamljenih rajskih otoka pa sve do džungli koje bujaju uzavrelim životom.

Putovanja_na_nemoguca_mjesta

Više o životu Simona Reevea, pročitaj ovdje.

Vrt razgranatih staza, Oleg Maštruko, štand Ljevak

Ova knjiga nastala je kao rezultat tri dugačka, odvojena putovanja po zemljama Latinske Amerike. Svodeći račune svojih dosadašnjih putovanja i putopisa, Oleg odlučuje pisati o Južnoj Americi kao kontinentu koji je do sada, uz Europu, najviše proputovao.

vrt_razgranatih_staza

Kvarnerski otoci pješice i biciklom, Lara Černički i Stašo Forenbaher, Libricon

Nakon od publike i kritike hvaljenih knjiga “Starim cestama do mora”, “Starim cestama preko Velebita” i K”ratke šetnje u prošlost”, Lara Černicki i Stašo Forenbaher fokus svojeg interesa usmjerili su na kvarnerske otoke. Rezultat je još jedno impresivno izdanje koje obiluje zanimljivim informacijama, stručnim opisima, detaljnim uputama i kartama te dojmljivim fotografijama.

kvarnerski_otoci_pjesice_biciklom

Cijeli intervju s autorima, pročitaj ovdje.

Gdje misli nestaju, Damir Šantek, štand Mozaik knjiga

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni. 

Gdje-misli-nestaju

Što nam je Damir sve rekao o knjizi, pročitaj ovdje.

Stari Egipat – povijest i kultura, Mladen Tomorad, štand Školska knjiga

Ovo kapitalno djelo prikazuje sve aspekte egipatske civilizacije – povijest, umjetnost, arhitekturu, jezik, književnost, magiju, religiju, ali i njezine posljedice na današnju kulturu, umjetnost, filmove i videoigre. Raskošno ilustrirana znanstvena monografija na 750 stranica, s više od 1000 najrecentnijih fotografija i povijesnih zemljovida, namijenjena je svim zaljubljenicima u staroegipatsku civilizaciju u Hrvatskoj i regiji.

Stari Egipat

Bez daha, Jon Krakauer, štand Libricon

Knjiga Bez daha jedna je od najboljih i najprodavanijih knjiga koje tematiziraju penjanje na Mount Everest. Nakon što je objavljena tjednima je bila na vrhu top-liste najčitanijih knjiga New York Timesa, proglašena je knjigom godine u izboru časopisa Time te je bila među tri finalista za Pulitzerovu nagradu 1998. Prevedena je na više od 25 jezika.

Bez_daha_libricon

Planinarski vodič po Hrvatskoj, Alan Čaplar, štand Mozaik knjiga

Novo izdanje pruža sveobuhvatan pregled mogućnosti za planinarenje u našoj zemlji. Obiljem pažljivo prikupljenih konkretnih i praktičnih podataka, modernim pristupom i bogatom grafičkom opremom ovaj vodič služi za planiranje lakih poludnevnih šetnji, cjelodnevnih izleta i višednevnih tura. Osim tekstom, sva planinska područja predstavljena su preglednim zemljovidima u mjerilu 1:100 000, a sva odredišta atraktivnim fotografijama. QR kodovi na stranicama ovog vodiča povest će te na internetske stranice Hrvatskoga planinarskog saveza s pouzdanim te aktualnim opisima i podacima o najatraktivnijim hrvatskim vrhovima i svim planinarskim kućama u Hrvatskoj. Iskusnim planinarima, ali i povremenim izletnicima te svima koji žele upoznati ljepote hrvatskih planina uz ovaj će vodič snalaženje u njima biti jednostavnije i sigurnije, a užitak na izletima snažniji i potpuniji.

Planinarski-vodic-po-hrvatskoj

Znanost začina, dr. Stuart Farrimond, štand Školska knjiga

Novi priručnik “Znanost začina” dr. Stuarta Farrimonda nastavak je svjetske uspješnice Znanost kuhanja čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito rasprodano prije godinu dana, samo četiri mjeseca nakon izlaska. U njemu je autor odgovorio na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi te potaknuo čitatelje da oslobode svoju kreativnost na temelju kvalitetnog razumijevanja znanosti o hrani i kuhanju.

Znanost zacina_knjiga

Penjačevi zapisi – put do najviših vrhova svijeta, Stipe Božić, štand VBZ

Nova, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života.

penjacevi-zapisi-naslovnica-1

Otkrij još atraktivnih izdanja:

  1. Hrvatski_znamenitasi
  2. milan_srce_mog_medvjeda16