Iskreno kada sam počela planinariti malo toga sam znala o različitoj vrsti outdoor materijala. Kada sam kupovala svoje prve podgaće i podmajicu za zimski period, nisam mogla vjerovati koju cijenu pojedini komadi znaju imati. Očekivano, kao novopečena planinarka tada bez puno iskustva, kupila sam one najjeftinije. Prošla je prva zima i kako to inače biva, poučena vlastitim iskustvom (u planinarenju to tako biva), kupila sam odjeću od merino vune. I tek kada sam po prvi put nosila majicu dugih rukava od ovog materijala, shvatila sam zašto je taj materijal toliko savršen. I da uistinu vrijedi svakog eura. Od tada uvijek kažem: jednom kada nosiš merino vunu, uvijek ćeš je nositi. Po čemu se razlikuje ova vuna, koje su njene karakteristike i kako ovaj materijal održavati, popričala sam s ekipom hrvatskog brenda Crotrekking koja u svojoj ponudi, pogađaš, ima upravo majice od merino vune.

U samom početku Nenad Tičarić odmah objašnjava koja je razlika između merino i “obične” vune. 

Merino vuna dolazi od merino ovce, a razlikuje se od klasične vune po svojoj finoj i mekanoj strukturi. Vlakna merino vune su tanja i mekša, što je čini ugodnijom za nošenje direktno na koži, bez iritacije. Merino vuna također ima bolje termoregulacijske sposobnosti, održavajući vas toplim kada je hladno, a hladnim kada je toplo. Također, struktura vlakana vune ne pogoduje razvoju bakterija pa zato nema neugodnih mirisa”, ističe Nenad. 

merino_vuna1
FOTO: Pexels

Merino vuna je iz više razloga savršen materijal za tvoje outdoor aktivnosti. Ona je prije svega izuzetno prozračna, upija vlagu, no isto tako se brzo suši, što je tako čini idealnim odabirom za aktivnosti na otvorenom. 

“Njena sposobnost održavanje topline, čak i kada je mokra također je ključna za outdoor avanture. Idealna je za višednevne izlete jer ima prirodna antibakterijska svojstva, što pomaže u smanjenju nastanka neugodnih mirisa.”

Je li merino vuna rezervirana samo za zimu ili?

Kada sam se po prvi put prije par godina susrela s merino vunom, bila sam uvjerena kako je ona rezervirana samo za zimske outdoor komade. Jer – vuna… Ubrzo sam shvatila da je to daleko od istine te da je ovaj materijal idealan odabir za cijelu godinu, a to potvrđuje i Nenad. 

Zbog svojih termoregulacijskih svojstava merino vuna može biti udobna za nošenje tijekom cijele godine. Ali sve to opet ovisi o debljini materijala. Crotrekking u svojoj ponudi ima ‘zimsku kolekciju’ čija debljina je 185 GSM (grama po metru kvadratnom) i ona je malo deblja pod prstima. Imamo također i ‘ljetne’ verzije koje su od 135 do 175 GSM. Osim gramaže, bitan faktor je i debljina niti koja se mjeri u mikronima, npr. 19,5 mic (naša zimska kolekcija) i 17,5 mic (ljetna kolekcija)”, detaljno objašnjava Nenad.

nenad_crotrekking

Je li istina da merino vuna ne smrdi?

Kada sam kupila svoj prvi komad od merino vune, provjerila sam način održavanja. Moram priznati da me iznenadila informacija koja je govorila da komade od merino vune ne treba prati nakon svakog nošenja. Da ne perem nakon nošenja? Zvučalo je suludo. Iskreno, onda sam odlučila da neću biti baš najpametnija te da ću poslušati upute. Nakon jednog zimskog planinarskog izleta, svoju majicu od merino vune sam stavila u ormar i kada sam je uzela idući vikend, majica nije imala nikakav neugodni miris. Moju priču iz prve potvrđuje i Nenad. Pa, rekla bih skoro sličnom pričom 🙂

“Do sada sam dao onako ‘službene’ odgovore o merino vuni, no vjerujem da je zanimljiviji način na koji smo testirali to je li ‘smrdi’. Moja supruga, kao i svaka žena, na onaj dio sa smradom će reći – ‘Yeah right, ne smrdi, možda tebi ne smrdi, ali ja osjetim”. Tako da sam morao to i testirati. Imao sam par majica i u jednoj sam otišao na planiranje. Pošteno se iznojio kao i na svakom planinarenju. Uz ovu korištenu, uzeo sam još dvije majice i pustio ih da se suše na vjetru. Nakon nekoliko sati, došao je trenutak nagovaranja supruge da ide mirisati majice 😀 Nije bilo lako, ali je na kraju pristala. Nakon mirisanja majice, nije mogla skužiti koja je nošena 🙂 Ovu vam priču ona vjerojatno nikada neće potvrditi i reći će da se osjetilo malo, ali zapravo nije skužila 😀 Još jedna zanimljivost oko majica je da ih neki ljudi ne žele nositi u planine 🙂 Kažu da im je šteta nositi to kad jako dobro ide ispod sakoa i nosi se na svečanije evente”, kroz smijeh ističe Nenad. 

merino_vuna
FOTO: Pexels

Sada se zapravo postavlja pitanje zbog čega merino vuna ne smrdi poput, recimo, mokre pamučne majice. Trebamo shvatiti da zapravo ne smrdi znoj sam po sebi, već smrde bakterije u njemu. 

Struktura vlakana merino vune ne pogoduje razvoju bakterija, nema niti neugodnih mirisa. Lanolin na površini vlakna štiti od razvoja bakterija. Priroda je tako namijenila da štiti ovcu od infekcija. Zato nisu preporučeni omekšivači i agresivna sredstva da se ne oštete vlakna.”

Kako održavati i prati odjeću od merino vune?

Vrlo bitna stavka općenito kod outdoor odjeće je održavanje i pranje iste. Pravilo, pa tako i za merino vunu, je pranje na niskim temperaturama (a možeš prati i ručno). Omekšivač treba izbjegavati jer, kao što je Nenad istaknuo, on šteti vlaknima. Također, odjeću od merino vune nije potrebno prati nakon svakog nošenja. Ako komad nije zaprljan i ne smrdi, samo ga ostavi da se posuši (ako je potrebno) i vrati u ormar. 

Upoznaj brend Crotrekking – play outside

Crotrekking u svojoj ponudi upravo nudi (za sada samo) muške majice od merino vune, za koje Nenad kaže da su “najbolje na svijetu :)” i šivaju se u Hrvatskoj.

Krojačice i krojači iz Udruge Kamensko su izuzetno talentirani, a i strpljivi (imali smo jaaako jako puno iteracija) te su odradili vrhunski posao. Trenutna cijena ‘zimske’ majice je 80 eur. Pokušavamo biti konkuretni cijenom, ali kako smo tek novi brend i ne radimo s velikim količinama, troškovi proizvodnje i nabave materijala su veliki. Boja za sada imamo pet, ali bit će ih još.”

Majice se za sada mogu nabaviti putem njihovog webshopa, a uskoro u ponudu dolaze i merino čarape koje će se također izrađivati u Hrvatskoj. Fokus brendu nije količina nego kvaliteta, stoga prezentiraju samo proizvode vrhunske kvalitete. 

“Osim majica, na webshopu je i partnerski brend koji nudi posude za hranu i termoboce, također visoke kvalitete. Cilj nam je da kada kupite nešto s Crotrekking webshopa, da znate da je vrhunske kvalitete. Vjerujemo da je kvaliteta jedini način konkuriranja globalno. Sam naziv brenda promovira Hrvatsku i hrvatsko, a i proizvodnja je naša. Uz samu kvalitetu, tu se uklopila i održivost i slow fashion. Majice će duže trajati nego obične, a nakon što se potroše, treba im samo devet mjeseci da se u potpunosti razgrade u zemlji.”

Nenad objašnjava da u samom početku Crotrekking nije imao za cilj proizvoditi majice nego je ideja brenda bila promovirati aktivan način života i dijeliti slike s planinarenja i kuda otići za vikend.

“Naprosto, maknuti se od računala. U tom trenutku sam već bio zasićen programiranjem i trebalo mi je malo predaha. S nekoliko prijatelja krećem planinariti i kako na svakom izletu skupljamo hrpu slika, pokrećemo Instagram stranicu gdje dijelimo iskustva. Tu se javlja i potreba za kvalitetnom odjećom i obućom.”

Projekt majica je bio paralelni projekt kojeg je ekipa kasnije uklopila u Crotrekking.

“Željeli smo napraviti web stranicu na koju bi korisnici mogli doći, odabrati materijal (merino vuna ili supima pamuk), odabrati boju i odabrati jedan od šest tipova tijela. Na temelju tih detalja skrojili bismo majicu po mjeri posebno za tog kupca. Naše razmišljanje je bilo da se u Hrvatskoj može natjecati samo s vrhunskom kvalitetom. Također, slow fashion je bio isto jedan od motivatora jer današnja roba jednostavno prekratko traje. To je i danas naša filozofija.

Nažalost, kako tvornice nisu bile sklone šivanju pojedinčanih majica, nametnulo se šivanje u serijama, no pri tome Crotrekking nije htio zanemariti ni sami proces izrade ni kvalitetu. Tako da i dalje vrijedi da je svaka majica ručno šivana, samo se šiva u većim količinama. 

U proces izrade majice bili su uključeni najbolji stručnjaci iz svog područja. Formula je bila jednostavna – naći najbolji materijal, naći najbolji kroj i naći najbolje krojače. Kod same izrade, imali smo hrpu pokušaja i promašaja i izazova s kojima smo se susretali, ali o tome ćemo pisati neki drugi put.”

Crotrekking kao brend ima brojne planove, no o novitetima ćemo kada za to dođe pravo vrijeme. Ja mantram da prošire svoju ponudu i na ženski asortiman jer kao što sam rekla na početku teksta – tko jednom proba komade od merino vune… 

koljena_planinarenje
planinarenje_kisa

Otkrij još priča iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. planinarenje_zimi_odjeca
  2. planinarska_oprema
  3. planinarska_oprema