Jedinstven, gorostasan, gotovo sasvim neistražen, divlji planinski masiv Prokletija s preko 50 vrhova iznad 2.000 mnv i čak 20 vrhova iznad 2.500 mnv sve više mami ljude avanturističkog duha u svoja prostranstva. Odlazak na Prokletije ostavili smo za nešto ugodnije dane jer čitajući o ovom planinskom masivu bili smo svjesni da trebamo biti na oprezu i uzeti sve faktore u obzir. Kraj rujna, otvaranje jesenske sezone planinarenja na Prokletijama, činio se kao savršeno vrijeme za uzeti produženi vikend i upustiti se u avanturu.

prokletije_maja_jezerce

Maja Jezerce (od 2694 m) – najviši vrh Prokletija

Maja Jezerce – najviši vrh Prokletija, šesti vrh po visini na Balkanu i ujedno najviši vrh Dinarida je bio naš cilj tokom boravka u prostranstvima ovog planinskog masiva koji opravdano nosi status nacionalnog parka. Glavni razlog uspona iz Crne Gore na vrh Maja Jezerce, pored činjenice da nam je iz Bosne i Hercegovine najbrže stići do Crne Gore jer smo bili ograničeni vremenom, jeste i prolazak kroz Dolinu jezera koja nosi naziv Buni Jezerces. Buni Jezerces predstavlja pravu dragocjenost ovog prostranstva zvanog Prokletije i savršenu lokaciju za sve ljubitelje boravka u šatoru, spavanju pod nebom i zvijezdama (ukoliko zvijezde budu na tvojoj strani), prepušteni sebi, svojim mislima, u potrazi za onim što samo ti znaš i potajno priželjkuješ.

Prvi dan avanture: Zastan – Buni Jezerces – Maja Jezerce

U selo Vusanje (Vuthaj) smješteno u općini Gusinje stigli smo nešto prije 5:30 h gdje smo čekali zoru i naš terenac koji će nas odvesti do početne točke karaula – Zastan (1314mnv). U točno dogovoreno vrijeme (6 h) terenac je stigao, ubacili smo zaista teške ruksake s opremom za kampiranje, odjećom, hranom i 4 l vode i s nestrpljenjem čekali prvi susret s gorostasnim vrhovima. Nakon vožnje po izuzetno teškom makadamskom putu u trajanju od nekih 50-ak minuta stigli smo na početnu točku. Naš vozač Adel, poželio nam je sreću i domaćinski se stavio na raspolaganje u slučaju, ne daj Bože, potrebe. 

Odmah na Zastanu naišli smo na izvor s pitkom vodom, prvi i posljednji na koji ćemo naići tokom ove 17 km duge avanture i 1.500 m visinske razlike. Odmah nakon korita s pitkom vodom vidjet ćeš novoizgrađeni objekt Katun Zastan, mjesto odakle kreće tvoja avantura kroz visoku šumu i nakon koje te čeka granica između Crne Gore i Albanije. Granica gdje granične policije nema i putovnica ti ne treba. Upravo zbog ovoga, mi planinari volimo prirodu, jer samo još u visinama postoji istinska sloboda. Zar ne?

prokletije_maja_jezerce
prokletije_maja_jezerce

Nakon 1,30 h hoda i kontinuiranog savladavanja visinske razlike kroz šumu ostvarit ćeš prvi susret s vrhovima Prokletija te naići na slomljeni i prevrnuti kamen koji označava gore spomenutu granicu. Odmah do njega, vidjet ćeš kamen s natpisom Safari, jer safari po kamenu svih veličina i oblika upravo tu započinje. S kamena Safari ugledat ćeš dolinu Jezera i vrhove u čijem zagrljaju se ista nalazi. Sklad koji samo priroda može kreirati, nesvakidašnjii prizor u kome bi se moglo beskonačno uživati. 

Liqeni i Lulashit – mjesto gdje je tu noć bio naš dom

Dolina jezera sastoji se od ukupno šest jezera. Na našu žalost, samo su dva jezera bila ispunjena vodom, dok su ostala presušila, a što je i karakteristična situacija za jezera od mjeseca rujna. Ali to nije ni najmanje narušilo naše oduševljenje svime onim što se ukazalo pred nama i odmah u nama probudilo i strah i poštovanje i strahopoštovanje. Jezero na karti označeno kao Liqeni i Lulashit bilo je jedno od dva ispunjeno vodom i činilo se kao idealno za postavljanje šatora. U trenutku kada smo stigli, susreli smo se s parom iz Velike Britanije koji su upravo spremali stvari i kretali nazad prema Gusinju. Postavili smo šator, doručkovali, popili bosansku kavu, koja je sastavni dio svake naše avanture i priče, te nakon cc 2 sata krenuli na put ka vrhu Maja Jezerce.

Izuzetno zahtjevan uspon ka vrhu Maja Jezerce

Za sami uspon na vrh spakirali smo jedan ruksak s nešto hrane i dvije litre vode za nas oboje. Pogrešno! Dvije litre vode za oboje pokazalo se kao ne baš dobra odluka čak i u rujnu pri izuzetno pogodnim vremenskim uslovima i povoljnoj temperaturi zraka. Tako da prije same priče o težini uspona, savjetujemo ti da poneseš više vode, jer težak uspon i podjednako težak silazak iziskuje veću potrebu za vodom.

prokletije_maja_jezerce

Pogled na niz oštrih vrhova koje kada gledaš, misliš da su jednostavno nemogući za savladati, a koji se istovremeno tako skladno naslanjaju jedni na druge i predstavljaju najljepši prizor za tvoje oči, potom pogled na presušeno Veliko jezero dovest će te do prve ledenjačke doline i kuloara odakle počinje sva težina uspona o kojoj smo čitali i svjedočili na ovom usponu i gdje Prokletije na sav glas opravdavaju svoje ime.

Ova dionica od ledenjačke doline do vrha predstavlja najteži i najzahtjevni dio ove avanture, a na kojoj te čeka kombinacija strmog terena, kršljivog sipara i kamenih polica. Svaki korak mora biti provjeren, koncentracija i oprez prisutni u svakoj sekundi, bez izuzetka. Dodatno otežavajuća situacija je činjenica da u svakom trenutku se netko nalazi iza tebe tako da svaki korak mora biti dodatno provjeren.

Nakon cc 3 h hoda koliko je nama trebalo doći ćeš na završni dio uspona, na veliku kamenu policu, nemoguću za neprimjetiti prilikom uspona. Tu, otprilike na nadmorskoj visini cc 2.500 m ispred tebe otvorit će se niz vrhova, i trenutak u kome će sigurno u tvom tijelu proključati krv i shvatit ćeš da je uspon na Maja Jezerce jedna ozbiljna priča. 

U tom trenutku, s te točke, vidjeli smo momka iz SAD-a, koji nas je nešto ranije stigao i prestigao. Gledajući njega, jasno smo uvidjeli da je to dionica gdje je upotreba ruku nužno neophodna. Carstvo kamena kakvog još nismo sreli zahtjevalo je dodatnu opreznost i usporavalo naš tempo. Ali korak po korak, učinio je svoje. Izlazak na vrh grebena nakon ukupno 4 h hoda na rukama i nogama u nama je probudio neopisivu radost zbog činjenice da smo stigli. Ali, savršeno smo bili svjesni istine da smo tek na pola puta. 

Pauza na vrhu i obavezno slikanje

Na vrhu Maja Jezerce bili smo oko 13:30 h. Kava o kojoj smo razgovarali tokom uspona kojom smo se trebali počasiti na vrhu, nažalost ostala je neispunjena želja. U tom trenutku raspolagali smo s nekih pola litre vode, a ispred nas je bio dug put do kuće (čitaj šatora). Međutim, to nije uskratilo zadržavanje od nekih 40 minuta na vrhu, uživanje u pogledu, radost i odmor koji su se međusobno ispreplitali. 

prokletije_maja_jezerce

Povratak do šatora je trajao točno 4 sata, koliko i sam uspon do vrha. Podjednako teške dionice čekale su nas i na povratku. Staza je prilično dobro markirana, međutim zbog stalnog obrušavanja sipara u nekim djelovima čini ti se da si upravo ti taj prvi koji ćeš nakon dugo vremena kročiti tamo gore.

prokletije_maja_jezerce
prokletije_maja_jezerce
prokletije_maja_jezerce

Nakon prelaska ranije gore spomenute ledenjačke doline put do šatora je slobodno mogu reći laganica. Ispred tebe, kao neka jasno nacrtana granica otvaraju se zelena prostranstva s kamenim vrhovima iznad, a iza tebe ostaje sami kamen, krš i golet. Uskoro smo stigli do šatora. Odmah smo se bacili na vodu i spremanje večere. Nakon što smo napunili stomak, umor je učinio svoje i već u 19:10 h nas poslao u šator na spavanje.

prokletije_maja_jezerce
prokletije_maja_jezerce

Prve zrake sunca su nas probudle i sa sobom dovele nove goste u prostranstva Prokletija. Lagani doručak, kava i pakiranje šatora trajalo je do 10 h. Potom smo krenuli nazad. Kroz šumu do karaule Zastan spustili smo se relativno brzo, cc za 1h. Povratak do doline Rapojana, u kojoj smo u petak ujutro ostavili auto i ušli u terenac, trajao je otprilike dodatnih 1 sat i 30 minuta. Kombinacija makadama i spusta kroz šumu, divljenje prizorima koje su ostali iza nas i susret s novim koje nismo imali priliku vidjeti iz terenca učinio je ovu avanturu u cjelosti ispunjenom i nezaboravnom pričom za buduće dane.

Korisne informacije za stazu do vrha Maja Jezerce:

 • Početak staze: dolina Rapojana ili ukoliko imaš terenac početna točka može biti karaula Zastan (1.314 mnv)
 • Parking: dolina Rapojana, odmah kod vodopada Grlja (besplatno)
 • Naplaćuje li se ulaz?: na samom ulazu u Nacionalni park Prokletije piše da ulaz košta 3 eura, međutim i tokom dolaska i povratka nismo sreli nikoga za naplatu
 • Dužina i trajanje staze: 17 km, a zbog izuzetno teškog i iscrpnog terena savjetujemo isključivo dvodnevnu turu
 • Za koga je prikladna staza: za kondicijski spremne i iskusne planinare
 • Postoji li mjesto za hranu i piće: na samoj stazi vodu možeš jedino pronaći na lokaciji karaula Zastan, a u dolini Rapojana preporučujemo restoran Grlja (vrhunska hrana i usluga)
 • Napomena: za sve kojima je potreban vodič predlažemo Instagram profil @prokletijeguide zahvaljujući kome smo došli do kontakta od Adela koji nas je terencem prevezao do lokacije karaula Zastan
prenj_zelena_glava
cvrsnica_hajducka_vrata

Otkrij još atraktivnih staza u regiji:

 1. triglav_uspon_slovenija
 2. sneznik_slovenija11
 3. lukomir
 4. visocica_bih20